Nyligen blivit diagnostiserad av mina läkare,psykolog,kurator & utredare på BUP. dom har utrett mig i över 3 år. nu har jag fått både bevis och papper på vad jag har för ''problem''

PTSD

Vad är det? jo.

Personer som varit med om en traumatisk händelse kan en tid efter händelsen drabbas av posttraumatiskt stressyndrom eller PTSD från engelskans ”post-traumatic stress disorder”.

Den traumatiska händelsen kan vara till exempel en naturkatastrof, krig, misshandel, våldtäkt, bilolycka eller svår förlossning. Det alla exempel har gemensamt är att den traumatiska händelsen är så allvarlig att den förändrar hur vi ser på världen eller bilden av sig själv.

PTSD kan sammanfattas som ofrivilliga påminnelser och minnesbilder av den traumatiska händelsen. Ofta triggas minnesbilder av en lukt, ett ljud eller något annat sinnesintryck som påminner om traumat. Att återuppleva händelsen kan trigga starka känslor som översvämmar den drabbade och som inte går att kontrollera. Det kan i sin tur utlösa skräck eller vredesutbrott.

Varför får man PTSD?

I stunden då ett trauma inträffar får hjärnan inte möjlighet att bearbeta vad som händer. Det arbetet får hjärnan istället ta itu med senare. Därför är det till viss mån normalt att en kort tid efter en allvarlig händelse uppleva så kallade flash-backs eller återuppleva minnen, det är hjärnans försök att sortera och bearbeta dessa minnen.

PTSD däremot, inträffar när bearbetningen hela tiden störs av negativa känslor vilket skapar en ond cirkel. Minnesbilderna skapar så starka reaktioner att hjärnan inte kan bearbeta dem och då måste hjärnan göra nya försök och minnesbilderna återkommer igen och igen och reaktionerna blir starkare och starkare.


Bhandlingar för ptsd är KBT, jag har gått det. Det fungerad inte!!
Även provad DBT vilket gjorde allt värre!

Social ångest / social fobi / social rädd

Social fobi är en ångeststörning där individen upplever obehag eller rädsla i eller inför sociala situationer. Social fobi finns i två olika former, generell social fobioch specifik social fobi. I den generella typen upplever individen ångest i närvaro av andra människor, i den specifika typen uppkommer ångestreaktionerna vid vissa situationer, till exempel då personen ska hålla ett föredrag.[1] Diagnosen kategoriseras som ett ångestsyndrom[2] En person med social fobi försöker ofta undvika sociala situationer på alla möjliga vis. Man ska inte förväxla social fobi med vanlig blyghet; social fobi är ett verkligt handikapp som förhindrar den drabbade att leva ett normalt liv.

Det kan vara mycket besvärligt att ha ett fungerade liv när man har social fobi; vardagliga saker som att jobba, gå i skolan, åka buss och handla är ofta väldigt jobbiga. Situationer där uppmärksamheten riktas mot personen kan vara speciellt jobbiga, som till exempel att redovisa eller hålla tal inför en grupp människor. Därför börjar dessa personer ofta att isolera sig mer och mer. Detta skapar en ond cirkel då den sociala fobin ofta blir värre och värre på grund av att de inte träffar några människor och rädslan för sociala situationer växer.

Bipolär sjukdom / personlighets störning

Bipolär sjukdom innebär oftast att vara manisk eller deprimerad i olika perioder. Däremellan brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt. Det är viktigt att få behandling om du har bipolär sjukdom, eftersom både manier och depressioner kan leda till svåra följder för dig själv och andra.

Symtomen på bipolär sjukdom är symtom på mani och depression. Oftast kommer de i olika perioder, men en del kan ha maniska och depressiva symtom samtidigt. Några har bara maniska sjukdomsperioder, men det är ovanligt.

Mani

Om du har en manisk period kan du vara

 • överdrivet glad och upprymd
 • överaktiv
 • ha ett extremt stort självförtroende.

De flesta behöver mindre sömn än de brukar. Vissa blir irriterade lättare än vanligt, eller till och med aggressiva.

Man kan få dåligt omdöme och göra ogenomtänkta saker, som att göra av med mycket pengar eller försätta sig själv eller andra i farliga situationer.

Om de maniska symtomen är lindriga och inte leder till konflikter eller får andra allvarliga följder, kallas tillståndet för hypomani.

Depression

Om du har en depression känner du dig sällan glad, inte ens när du gör sådant som du vanligtvis brukar gilla. Lusten och orken att ta itu med saker minskar eller försvinner, och även vardagliga sysslor kan kännas tunga.

Det är också vanligt att man

 • har svårt att koncentrera sig
 • har dåligt självförtroende
 • har obefogade skuldkänslor
 • har svårt att sova
 • inte vill äta eller äter mer än vanligt
 • känner hopplöshet
 • har minskad sexlust.
 • Om depressionen djupnar kan man få självmordstankar.


Ocd / tvångs tankar, (kommer och går)

Om du har tvångssyndrom, som också kallas OCD, kan du känna väldigt starkt att du måste tänka på ett visst sätt eller göra vissa saker. Och att du får ångest om du inte gör det.

 • Tvångstankar kan vara tankar, fantasier och inre bilder som kommer fast du inte vill. De kan kännas obehagliga, ge ångest eller äckelkänslor, eller bara vara irriterande. Tankarna börjar ofta ”Tänk om”. Till exempel ”tänk om jag blir sjuk” eller ”tänk om det börjar brinna”.
 • Tvångstankarna kan också leda till att du måste göra vissa saker för att få mindre ångest. De sakerna kallas tvångshandlingar. tvångshandlingar kan vara att upprepa ett visst ord i tankarna, tvätta händerna ofta för att du är orolig för smuts eller bakterier, sortera saker på ett visst sätt eller kolla att spisen är avstängd fast du redan gjort det flera gånger.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

igår bestämde M och jag att vi skulle äta lunch ute. så han gick ut med hundarna medans jag sminkade mig för första gången på månader kändes det som.
Vi åkte till Kina restauragen på stan och åt buffé. sushi och massa annat gott 😋 så mysigt att äta ute lite då och då och inte bara sitta hemma.
Senare efter åkte vi och stor handlade. Åkte hem och myste med humdarna innan vi tog en promenad till dollar (vårt favorit ställe typ),😂  Han köpte bland annat en "konstig" julmust som jag aldrig sett innan. Den likar typ kaffe men den var okej. är inte ett stort fan av jul must.
Hemma igen så bakade jag (vi) en Blåbärs paj 😋  super gott. Har skrytit endel om att jag är bra på paj så fick bevisa det igår. Tror jag överträffade hans förväntningar.

Nu idag har jag nyss varit på Bup och haft min utredning med min leg.psykolog. Vi pratade om forsatt utredning och om allt. Även mediciner.

Nu är jag hos mamma och vid 15 kommer M och hämtar mig för jag ska hämta smink och andra kläder då jag sover hos mamma ikväll för jag och mamma ska till mormor i Forsa imorgon.

Lyckad paj & försökte även göra mina naglar igår.. gick sådär.

Likes

Comments

Efter vi åt mat idag, M gjorde pannkakor som jag vill ha😋. Så började jag känna mig jätte konstig. mitt från ingenstans kände jag mig värdelös och jag vill dö i mina tankar. självklart jag har haft självmordstankar för flera år sedan. men aldrig att det bara kommer som en blixt från klar himmel.
M blev trött efter maten och gick och la sig och sov. jag satt kvar i soffan och försökte bli av med de hemska tankarna. De försvann lite. jag gick också och la mig i sängen,försökte tänka på annat.

Nu senare på kvällen har tankarna hoppat på mig igen. jag har kännt mig gråtfärdig större delen av kvällen nu. men vill inte säga något till M, vill inte göra honom orolig! Försöker hinta honom lite att jag behöver en kram och lite kärlek. När han kramade mig brast jag ut i gråt.
Han gick iväg och tittade på bandy. Och återigen kände jag mig värdelös. jag låg kvar i sängen och storgrät! Gick senare in till honom i vardagsrummet och vill berätta att jag mådde dåligt. men vill inte störa honom i sitt bandy tittande!! Men när jag går tillbaka till sängen frågar han mig varför jag är sur(?!) De flesta senaste gångerna jag mår dåligt och inte har mod att berätta allt för honom varför jag mår som jag gör ibland. Då är jag tydligen "sur".. och jag tar åt mig väldigt mycket av det. För det är klart att jag bryr mig om vad han tycker om mig.
Men att jag varje gång bara vill gråta i evigheter och försvinna från jordens yta. Så tycker han att jag är surig /SUR.

är jag sur när jag mår dåligt och behöver närhet? är jag verkligen grining när jag vill dö.

 fan.
Jag vill bara få alla hemska tankar försvinna och min "surighet",,,

hoppas ni får en bättre kväll.

Likes

Comments

Igår vid 15 gick jag till M's jobb och när han slutade åkte vi till hans mamma och hämtade hennes hundar och våran alma , vi ska nämligen vara hundvakt åt henne till imorgon. När vi kom hem myste vi bara framför youtube innan vi senare på kvällen gick till dollar och köpte godis och chips och myste framför Hollywood fruar. Somnade ganska sent men jag sov länge imorse. Medans M spelade FIFA.
Nu har vi nyss duschat och ska snart laga nå mat,hoppas på pannkakor 😋

Likes

Comments

Välkommen till min lilla blogg & första inlägget här,
tror det här är min 29 blogg sedan jag var 9år. men nu ska jag försöka hålla min kvar på denna.
Tänkte berätta lite om mig själv för er som inte har någon aning om vem jag är.

Jag heter Isabelle är 17år, Bor i Bollnäs sedan 2016,
Jag är förlovad och nybliven sambo med min pojkvän som jag träffade sommaren 2016 men vi vart ett par i December.
De flesta som känner mig beskriver mig oftast som lugn och harmonisk men även galen och energi fylld. Jag är lite överallt och ingenstans, men för nya människor är jag väldigt tyst och försiktig, men jag kan även vara pratig och står upp för mina nära och kära, även vad jag tycker och tänker.
Annars då, jag bor som sagt med min pojkvän, även hos mamma nu också då jag har en adhd utredning på bup 2 gånger i veckan där hon ska följa med.
Jag och mamma har en hund, en urgullig yorkie.
Även jag och min pojkvän har en hund tillsammans, Alma.

Vet inte vad jag mer ska berätta, jag är väldigt dålig på att presentera mig själv, haha.

men hoppas ni kommer att gilla min nya blogg.

Likes

Comments