View tracker

Är vad som serverades idag och de fick sällskap i stekpannan av en dröse diverse små tomater som behövde användas upp. När de var lagom mosiga så krossade jag dem helt enkelt och när allt puttrat klart så använde jag en hålslev för att få bort skalen, men behålla kärnorna i skyn. Serverades tillsammans med ugnsbakade potatisklyftor 😃

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ja, det beror ju på vad för rester man har såklart, men jag är ju sån där att jag fryser in sånt där som kan komma till nytta tillsammans med annat smått och gott som vi äter här ibland.

Just idag plockade jag fram lite tacofärs, lite böngryta och lite ris med ärtor i ur frysen, blandade ihop i en panna, tillsatte lite vatten, krossade tomater, paprika och chili.

Vips så hade vi oss en lagom het och väldigt god variant av chili con carne 😍


Likes

Comments

View tracker

Är något man kan variera på ungefär hur många sätt som helst nästan, men dagens variant blev stekt kycklingfilé i en lite spicey dragon/smoked paprika/tomatsås som fått reducera ner ganska ordentligt. Tonåringarna åt upp all bavette, så för min egen del blev det alltså vanliga farfalle till kycklingen 😃

Finkar fint att servera med både ris, ugnsbakad potatis eller pommes också.

Likes

Comments

Går alldeles utmärkt, men tar lite tid såklart.

Jag börjar med att strimla köttet medan olja hettas upp i en stekpanna, steker köttet så det är genomstekt, häller på vatten, drar ner värmen så att köttet får stå och småputtra. Ju längre det får puttra, desto mörare blir det.

Sen kryddar jag med salt, peppar, finhackad chili, tomatpuré och om man vill en skvätt chilisås och blandar ihop med köttet. Därefter häller jag på grädde, stoppar ner några lagerblad, en nypa socker för att balansera upp tomaterna och drar ner värmen ytterligare och låter det fortsätta puttra tills grädden reducerats till en krämig sås. Lagerbladen plockar jag bort innan severing, för de är ju inte så goda att få i munnen direkt..

Går att servera, som här med ris, med det är lika gott med kokt potatis eller potatismos 😊

Likes

Comments

Tillsammans med en krämig potatisgratäng med en hint av vitlök, sallad, gurka och citron så är det ju nästan barnsligt gott 😁

Om någon undrar varför laxen är så "blek" så beror det på att det är en vild lax, uppfiskad här i älven inte långt från där jag bor 😊

Gratängen är enkel, skalad, skivad potatis, grädde och kryddor efter smak och idag som sagt lite vitlök. Täck med grädde och in i ugnen på ~175 grader tills den är klar och när den är det så lägger man bara på folie, ställer in laxen och när den är klar (stekgrad 52-54) så är det bara att lägga upp och servera 🍴

Likes

Comments

Av modell "man tager vad man haver"

I alla fall jag brukar lyckas med att ha en del olika påsar med diverse frysta grönsaker i frysen där det bara är "bottenskrapet" kvar, så varför inte blanda ihop alla de där småslattarna och göra en god, krämig mättande grönsakssoppa?

Kokar först upp grönsakerna lite snabbt och medan de sen rinner av gör jag själva soppan. En skvätt vatten, en skvätt mjölk och för att runda av den så häller jag i även en skvätt grädde, kryddar lite olika men just denna kryddade jag enbart med en typ av allkrydda som jag har som är lite åt aromathållet, men ändå inte aromat. Koka ihop och red av till önskvärd tjocklek.

Serverades med nån typ av rågbröd som jag experimentbakade igår och som blev helt okej, även om jag nog nästa gång lär ändra lite på mjölblandningen så de blir lite lättare än den här gången 😉

Likes

Comments

Jag hade tänkt mig något helt annat till middag idag, men med 2 tonåringar i huset, varav den som inte är min egen är lite småkräsen av sig 😉 så blev det kokt potatis, älgfärsbiffar, ugnsbakade lökringar och en helt vanlig brunsås istället.

I biffsmeten finns förutom färsen då även 1 ägg, allroundkrydda och lite ströbröd och jag gör så att jag först lättvispar ägget, blandar i kryddorna och ströbrödet och sen ganska direkt vänder ner färsen utan att överarbeta den, för då är risken att biffarna blir "sega". Sen smälter jag smör i en ugnsfast form, tar en lagom klick av färsblandningen, plattar till lite lagom med händerna och lägger ner i formen och när biffarna i stort sett är klara så lägger jag lökskivorna ovanpå så får de gå klart sista 5-10 minuterna (beroende på hur klara man vill ha dem)

Brunsåsen har grädde och mjölk som bas, ca 50/50, lite peppar, soja, kolorit. Låt sjuda upp och red sedan av till lämplig tjocklek. Man kan om man vill, använda lite grillkrydda även i såsen om man vill ha lite mer smak i den.

Serveras med fördel tillsammans med lingonsylt och inlagd gurka 😊

Likes

Comments

Denna gång blev det biffmacka, bestående av helstekt kalvryggbiff, egengjord och egen variant av rödbetssallad, gurka och krispsallad. Passade på att fota Innan jag lade på mer av röran och locket.

Tog en liten bit ryggbiff från älgkalv, saltade och pepprade runt om innan jag helstekte den. Som synes gillar jag sådant här "mackkött" rosa och fint. Blir inte så fräscht om det ligger och blodar på mackan precis...

Medan köttbiten låg och vilade sig sval så gjorde jag röran som består av fintärnad kokt potatis, fintärnat äpple, mixad smörgåsgurka och mixade rödbetor. Medan dessa rann av hårdvispade jag lite grädde och blandade ut med ca 50/50 majo innan jag blandade ner övriga ingredienser.

Själva lagren är krispsallad, skivad gurka, lite av röran, sen det relativt tunt skivade köttet och på det ytterligare av röran och sen läggs locket på.

Rekommenderar att man äter den med kniv och gaffel då det lätt blir lite söligt annars 😂 men gott är det 😊

Likes

Comments

Räkor är ju alltid gott 😉

Just den här har jag gjort på en baugett, sen om man gör egen eller köper färdiga spelar ju mindre roll. I botten ligger ett tunt lager av hårt vispad grädde som blandats ungefär 40/60 med majonnäs, sen finstrimlad krussallad, en på längden skuren gurkskiva, sen ytterligare ett lager med gräddmajo och ovanpå det finstrimlad paprika, finstrimlad rödlök, ett tjockare lager gräddmajo, räkor, halverade baby plommontomater och två hyfsade, halverade citronskivor fick avsluta det hela 😍

Likes

Comments

Jodå, det går alldeles finfint i mitt kök 😉

Idag blev det broccolisoppa med ugnsbakad torskrygg och till det knaperstekt, smulat bacon. Så himla gott alltså 😍

Jag börjar alltid med att lägga ut skivor av bacon på bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen tills det är knaprigt. Under tiden kokar jag broccolin i enbart lite vatten tills den är mjuk nog för att köras i mixer/med mixerstav och lagom till den är mixad och klar, så brukar baconet vara klart och då byter det plats i ugnen med torskryggen, vars kryddning består av baconfettet som jag häller över filéerna och lite citronpeppar.

Medan de blir klara så får baconet ligga på hushållspapper och rinna av, samt svalna och under tiden så kokar jag upp broccolin igen, häller i en skvätt grädde, kryddar med salt och svartpeppar, smakar och reder sen reds den av.

Likes

Comments