Kontraster. Från Adelaide och storstan till att verkligen leva wildlife i det yttersta här i Ramco, Waikarie SA.

Strax före vår ankomst hit förberedde vi bilen så att det skulle bli beboeligt. Vi fick diverse tips från andra backpackers samt lokalinvånare i Port Adelaide. Vi åkte en omväg till Clarcs Rubber för att få bra kvalitet på madrasser till ett billigt pris. (När en dessutom köper spillbitar blir priset ännu bättre) Tot. 100 Aud och ska vi ändå sova på dem de närmsta månaderna är det ju värt varenda krona. God sömn är en förutsättning. Vi åkte på Kmart och diverse andra ställen och köpte det vi kunde tänkas behöva. Stekpanna, kastrull, knivar, bestick, skärbräda, tallrik mugg, täcken, kuddar för att nämna några och jag får inte glömma vår absoluta skatt - En portabel spis som drivs av små gas flaskor man kan köpa här var helst. Verkligen fantastiskt smidigt!

Att sova i bilen och bo ute går till min stora förvåning väldigt bra. Det är mysigt rent av! På kvällarna kan vi tända en lägereld om det blir kyligt 😉 Bia älskar fiske och får med jämna mellanrum upp en och annan som vi tillagar till middag. (Vi kollar så klart upp licens osv och fiskar helt lagligt). Det är  verkligen kontraster mot för vad man är van vid i vardagsstressen. Jag vågar till och med påstå att jag fått något sorts inre lugn i hela själen av detta enkla livet. Sedan min ankomst hit har jag även hunnit plöja igenom 4 böcker - hur nu det har hunnits med kan jag inte riktigt svara på men det säger något om hur bra vi har det! 

Vi har rekat runt stället här en del och hittat en rastplats strax vid motorvägen där man kan ta en dusch - hör och häpna - i varmvatten!! Helt ljuvligt underbart. Vi sover parkerad vid Ramco Point som är ett våtmarksreservat. Här finns det en offentlig toalett. Alldeles intill ligger en skola där vi fyller våra flaskor med dricksvatten (Vilket inte är en självklarhet i denna del av Australien). Här har vi också hittat eluttag så vi kan ladda vår utrustning dagligen. På parkeringen intill skolan finns gratis wifi med hyfsat bra teckning. Som ni hör har vi verkligen lyckats hitta allt vi behöver här runt i kring och vi lever och bor utan några egentliga fasta kostnader! Det är roligt att se att det går att leva så här. Jag tror att det kommer bli en nyttig lärdom. Jag har faktiskt otroligt nog lika mycket på kontot nu som när jag kom hit. Då har jag förvisso fått nästan en månadslön från mitt gamla arbete i form av utbetalda semesterdagar samt komptid plus att jag har jobbat lite här men det bör även tilläggas att jag köpt en ny mobil samt en bil här borta! Även om vi inte kommer leva under sådana här marginaler under hela vår resa så är det kul och nästan lite självförverkligande att se att det går hur bra som helst. Man lär sig mycket. Och det är mycket roligare att faktiskt ha tillgång till en stor summa pengar och veta att man kan - men välja att avstå eller skjuta på vissa saker än om det skulle vara tvärtom och man verkligen behövde / ville något men visste att man var begränsad och inte kunde. 

Avslutar detta inlägg med att informera om att vi dock kommer lämna detta ställe och åka vidare nu under de närmsta dagarna. Vi har fått nytt arbete med 22,13 dollar i timmen (motsvarar ca 145kr/h) i en liten by som heter Gatton ca 20min utanför Brisbane på östkusten. Där ska vi plocka diverse grönsaker, bland annat vitlök,  vårlök, körsbärstomater och pumpamelon. Ser fram emot denna nya upplevelse och hoppas det blir bra!

Likes

Comments

När vi kommit till Ramco, Waikarie började allvaret. Vi hade fått höra att apelsinplockning var mycket hårt fysiskt arbete redan innan så jag tycker vi var bra förberedd och inställd på att det skulle bli tufft. Och visst var det ansträngande. Men också härligt. Underbart att få vara ute i fruktträdgårdarna, lyssna på fåglar som kvittrar och arbeta när solen skiner. Visst kunde det blir väl varmt men överlag trivdes jag ändå med själva arbetet. Vi märkte också att det kunde variera stort beroende på var vi fick plocka. Vissa träd var stora och buskiga med mindre frukt i och där skulle vi fylla en stor trailer vagn som vi fick 80 Aud för. På andra ställen var träden små och med mycket tätare frukt, där man skulle fylla en mindre låda som vi fick 25 Aud för. Det som var mindre bra här var betalningen. De intalade oss att man måste komma in i det och att det krävs lite av en själv innan man kan plocka snabbt och fingerfärdigt. Vi skulle ha tålamod. Generellt så plockade vi snabbare än de flesta andra där efter någon vecka och vi arbetade hårt, nästan till vårt yttersta men fick ändå inte ihop någonting. Räknade ut att vi efter 8h av riktigt hårt arbete hade fått 80 dollar var eftersom de satte oss på att plocka de här större buskigare träden. Det blev bara inte värt det. 10 dollar i timmen motsvarar ungefär 65 kr i timmen. Det är ju inte vad vi har tänkt oss med den här resan. Nog för att jag kan jobba hårt men då vill jag få valuta för det också. Det bör även tilläggas att vi ändå sparade in på boende kostnaden till skillnad från många andra. Flera av de som arbetade på gårdarna bodde hos arbetsgivaren för ca 1200 kr / vecka. Då vi ibland bara kunde jobba några få timmar på grund av väder eller andra omständigheter undrar jag om dessa människor gick med något plus över huvud taget. Arbetsgivaren hade verkligen räknat ut hur de kunde ta betalt för diverse tjänster och tjäna mer på arbetarna. De tog betalt för skjuts till och från arbete, man kunde hyra deras bilar, boendeintäkter, ja till och med arbeteshandskarna och väskan man använde för att plocka frukten med fick man hyra. Ibland kändes det lite absurt att hen försedde dem med förnödenheter och de jobbade gratis åt hen. (Då arbetarna som bodde där måste ha gått ungefär plus minus 0), gräsligt tycker jag men jag antar att det är så folk gör affärer. 😉

Även om vi inte bodde hos dem och hade vår egen bil med transport kände vi ganska snart ändå att det här var ohållbart. Nästan tre veckor stannade vi kvar och arbetade här på vårt första ställe. Och det har varit delvis roligt och även mycket lärorikt. Verkligen en upplevelse att dra lärdom av och som jag tror jag kommer ha med mig även senare i livet.

Likes

Comments

Tisdag den 18 Oktober och vi har varit i Australien ganska bra precis en månad. Det har varit en hektisk och intensiv månad. Tiden har gått väldigt fort men vi har samtidigt fått mycket gjort. Vi landade i Adelaide och bodde första två veckorna strax utanför i Port Adelaide. Under dessa två veckor hann vi med att fixa mycket av det praktiska man behöver göra. Vi ansökte om vårt TFN (Tax File Number) som man behöver i Australien för att kunna betala skatt och deklarera, de använder sig inte av personnummer här - Något som är så smidigt och enkelt! Vi öppnade Australiska bankkonton, köpte denna pärla till bil, gjorde  fordonsregistrering och besiktning.

Jag måste medge att första tiden med bilen var lite smått kaotisk. Nu behövde jag inte köra i Adelaides självaste stadskärna utan bara runt utkanten i Port Adelaide men det räckte ändå. Vi har en Honda CRV -97 årsmodell som har gjort 268 000 mil så den gamla växellådan var rätt trög och knakig för en ovan liten tjej som mig, samt problem som kan uppstå innan man lär känna bilen och hitta rätt dragläge osv. Så efter att vi hade varit på rullning ca 20 minuter hade jag redan hunnit bocka av att köra i fel körfält (det är ju vänstertrafik här) samt att köra åt fel håll i en rondell 😁 Tacka gudarna för att det ändå gått bra efter det och att jag numer känner mig som ett med bilen. Det känns faktiskt numera helt naturligt, lugnt och tryggt att köra på vänster sida. (Skriver det inte enbart utifall min oroliga lilla mor skulle läsa detta). 😉

Under denna tid kraschade även min kära lilla iPhone som jag hållt så hårt i så länge. Jag hade alldeles strax innan vi åkte helt själv och på egen hand, bytt skärmen på den genom att kolla Youtube klipp och kämpat och gnolat. Det var inte så enkelt som man kan tro heller, jag behövde gå in bakvägen och i princip lyfta bort varenda liten orginaldel tills det bara var skalet kvar  innan jag kunde byta skärmen. Sedan tillbaka med allt, och det helt otroliga var att den efteråt ändå funkade ypperligt. Så ni kan ju nästan ana min besvikelse när det faktiskt var just pga av detta som den havererade. Apples systemuppdatering stödjer inga andra delar än deras orginaldelar så när jag hämtade senaste  uppdateringen och systemet inte kände igen de utbytta delarna låste sig mobilen i recover mode. Det var nästan så jag fällde en liten tår när Apples supportteam efter att ha tittat på den sa att den var bortom all räddning. Jag hämtade till och med ett program, Recboot som sade sig skulle kunna låsa upp telefoner som fastnat i detta läge - men ack helt utan framgång. Det var bara att inse att den gamla Bettan hade gjort sitt - men kom inte och säg att jag inte försökte in i det sista 😅

Så det fick även bli en ny mobil i denna vevan, men glad är jag för det. Efter lite mindre strul med det Australiska SIM-kortet fick vi även det att fungera. Och med ett Australiskt telefonnummer (0414880469) kunde nu jobbsökandet sätta igång på allvar. Och visst satte det igång. 40 minuter efter att jag skickat iväg diverse ansökningar hade vi fått svar från tre olika som erbjöd oss arbete. Superroligt!! Så det dröjde inte lång tid efter det som vi packade ihop våra saker och sa hejdå till Adelaide för att bege oss 2 h nordöst till en liten by som heter Ramco och ligger strax utanför Waikarie. Här skulle vi få testa på citrusplockning...

Likes

Comments