Header
View tracker

Everyday Stories

Året runt äter jag proteingröt till frukost. Varierar mina toppingar och smaker på proteinet så jag inte lessnar men på sommaren är man inte alltid sugen på något varmt när man vaknar.

Då passar den här kalla over-night-oatsen perfekt, superenkelt att göra och förbereds kvällen innan så du kan ta några minuters extra sovmorgon också. Helt sockerfritt och fullladdat med protein så du håller dig mätt länge. Funkar också att ta med som ett mellanmål om man vill.

Smakar dessutom som en riktig dessert, kan det bli en bättre start på dagen??


Kärleksmums over-night-oats med vaniljglass

1 dl osötad mandelmjölk

1 dl fiberhavregryn

1 skopa Tyngre kärleksmums

1 msk kakao

Blanda alla ingredienser och ställ i en skål med lock i kylen över natten.

Rör om och klicka i en stor kula Add Icecream Vanilj och toppa med riven kokos.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Everyday Stories

Hej på er!

Det här blir ett långt och lite jobbigt inlägg att skriva då det är svårt att sätta ord på allt just nu.

Som många redan vet så har jag valt att avbryta min tävlingssatsning. Jag skulle kunna göra det lätt för mig och skylla på en skada eller att jag fått viktiga förhinder som gör att jag inte kan tävla men ska försöka förklara hur det ligger till.

Min allra första diet jag påbörjade startade i januari 2015 och höll på 13 veckor fram till maj då jag tävlade på första Tyngre Classic. Sedan hade jag 6 månaders välbehövlig offseason. Det tog några månader efter debuten att hitta balansen igen och för kroppen att stabilisera sig och svara på den energi och träning jag gav den. Sen kom tävlingssuget tillbaka och planen från början var att åka ner till Malmö och köra Sweden Grand Prix i april för den tävlingen låg bra till i tiden att börja dieta efter nyår. Men då dök en nystartad tävling upp i Stockholm, Better Bodies Challenge, och jag anmälde mig till den istället för att slippa långa resan ner till Malmö, dessutom skulle även min coach tävla på Better Bodies vilket gjorde allt enklare.

Så istället för edter nyår så drog min andra tävlingsdiet igång i november 2015. Den här gången var allt lite tuffare mentalt då jag inte hade sällskap som jag hade första gången då jag dietade ihop med en kompis men jag tog mig igenom.

Resultaten blev att jag vann Better Bodies Challenge i februari, fortsatte till Tyngre Classic 3 i April där jag kom 5a i ett svintufft startfält, och avslutade med en 2a placering på fitnessgalan på Friends Arena i maj. En säsong jag är sjukt nöjd och stolt över.

Totalt blev det 22 veckors diet plus 4 veckors reverse-diet innan jag gick helt "offseseason". Alltså ca 6 månader. Men med planer på SM i bakhuvet så kopplade jag inte av från diet och fitness så som jag förmodligen hade behövt. Så min "offseason" varade i ca 3 veckor innan jag började igen.

Redan eter nån vecka när jag började satsningen mot SM så kände jag att kroppen inte var helt 100.

Först hade jag bra energi och levererade grymma pass men det började snabbt gå neråt, energin blev sämre, passen blev dåliga och motivationen och gnistan fanns inte riktigt där som den brukar. Det kändes inte roligt längre. Och när man dessutom inte ser de resultat man vill ha av dieten så blir man sjukt stressad trots att man vet att stress gör allt sämre.

Så när jag vaknade senare än jag brukar en morgon och jag får nästan panikångest över att jag måste direkt ut och gå min PW, hinna med att handla, träna ett benpass och göra matlådor men det ända jag vill göra är att sova så kände jag att nu får det vara nog. Jag brukade tycka om att vakna och ha allt de framför mig men nu var det tvärtom. Jag sladdade rätt in i en fitnessvägg.

Jag har alltid hållt på med det här för att jag tycker att det är jätteroligt, det är en kul hobby och jag älskar att tävla. Men när glädjen inte finns där och kroppen känns slutkörd så är det ingen ide att fortsätta. Och det här handlar inte om att jag hade en dålig dag, tro mig. Det var inget lätt beslut. Mycket tårar och velande fram och tillbaka. Prestationsprinsessan som jag själv skapat tycker att jag är sjukt misslyckad som avbryter något jag så gärna vill göra och jag kommer få jobba med att släppa kraven på mig själv. Men trots det känner jag att jag tagit rätt beslut.

Nu ska jag hitta tillbaka till träningsglädjen och balansen. Tävlingarna finns kvar när och om jag känner mig redo för det igen men det finns mycket mer i livet än bara matlådor och fitness och det är dags att lägga lite mer tid på det och få lite distans till det som upptagit det mesta av min vakna tid sista åren.

Jag vill tacka alla vänner och familj för allt stöd jag får i både med och motgångar, som varit på läktaren och hejat sig hesa på tävlingarna och som kramar och peppar när allt känts skit. Ni är bäst.


Likes

Comments

View tracker

Everyday Stories

Hej på er! Hoppas ni har en härlig sommar och njuter av sol och lite ledighet!

Min semester börjar på måndag och jag kommer i alla fall flytta några av mina träningspass från gymmet till parken/backen/trappan eller nånstans man samtidigt kan få frisk luft och lite solbränna,

Vill dela med mig av några favorit recept, för trots att det är sommar vill man ju fortfarande kunna välja hälsosamma alternativ med högt proteininnehåll och utan socker, right?


Sockerfri rabarber- & vaniljproteinkräm

* 450 g rabarber

* 3,5 dl vatten

* 2 msk potatismjöl

* 1 stor skopa Tyngre vassle vaniljdrömmar

Skär rabarbern i bitar och koka ihop med vattnet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt potatismjölet som du löst upp i lite vatten. Låt svalna och rör sedan i proteinpulvret. Serveras förslagsvis med Add Icecream Vanilj.

Sugarfree frozen strawberry-cheesecake pieces

*Blanda Cream Cheese med Sukrin melis tills du får den sötma du gillar

*Krossa sockerfria digestivekex

*Doppa jordgubbarna i Cream Cheese röran och rulla sedan i kexsmulet

*Låt stå i frysen ca 1 timme innan servering

Healthy Appelpie Crumble

*Tärna ett stort äpple

*Stek i kokosolja tillsammans med havregryn och kanel (snåla inte)

*Tiillsätt kokosflingor och agavesirap (om du vill ha en sötare smak)

*Stek tills äpplena börjar mjukna

*Servera med Add Icecream Apple/Cinnamon

Likes

Comments

Everyday Stories

Då har ännu en dietvecka strax passerat och det har vart en riktig SKITVECKA!!! Yes, nu är jag ärlig här för så är det ibland.
Har mått rätt dåligt den här veckan. Inga resultat och kroppen känns trött. Vet inte exakt vad det beror på och det tär på en och är ganska frustrerande men lite justeringar i kosten ska göras igen så får vi se vad som händer.
Jag vet att jag inte är den som "fetter bara rinner av", så som andra atleter påstår att det gör, utan jag har mer glidit in i formen och prickat och toppat den till tävlingsdagen. Alla är vi olika och ska därför inte jämföra sig med nån annan, det behöver man påminna sig om ibland.

Jag är iaf så sjukt lycklig för mina fina vänner och pojkvän som ser på mig när nåt inte stämmer och får mig att gnälla av mig till dem när jag egentligen inte vill prata om det. Kärlek!
Och igår hängde jag med två riktiga pärlor, när de lagade fantastiskt god mat, Vietnamesiska vårrullar och ananaspaj till efterrätt, satt jag med min dietmat men att bara umgås o släppa tankarna på fitness en kväll var guld värt efter denna vecka.

Nu är det dags att pumpa axlar, ett favoritpass!

Vi får se hur detta fortsätter, vi hörs!

Likes

Comments

Everyday Stories

Då var dieten igång, på riktigt. Smygstartade ju för ett par veckor sen med att styra upp kosten men åt ändå fritt under midsommar och körde cardio bara lite när jag kände för det.
Så i måndags 27/6 började jag. Och starten var trög.... Jobbade 9-21 på salongen på måndagen och under dagen kom halsontet smygande. Men låtsas man inte om det så finns det inte tänkte jag o tränade på. På onsdagen vaknade jag utan röst och med dundrande huvudvärk så det fick bli en vilodag, resten av veckans träning gick ok med tanke på förutsättningarna men det kändes trist att inte ha den styrka och energi man vill.

Kosten första veckan bestod av havregrynsgröt med tyngres vaniljprotein och jordnötssmör till frukost. Kyckling och ris + grönsaker till både lunch och middag. Och en till portion gröt med kokosolja till mellis o kaseinpudding på kvällen. Och en proteinshake (aldrig vila nutritions Chai Latte) efter gymmet.
Så ganska lyxigt med mycket energi av både kolhydrater och fett!

Dock finns tyvärr ingen maskin för tålamodet på gymmet så den här veckan startar med 3 lågdagar + att jag bytt ut riset mot potatis för jag känner att jag håller mig mättare på det. Vi får se vad det ger för resultat!

Lördagen var fridag och det passade bra med tanke på att jag skulle in till Stockholm och hänga med Team Add Icecream!
Dagen började med en brunch på Cafe Sirap med Sebbe och inköp av ett par nya PW-dojjor. Mina Asics hade knallat lite för många mil så nu blev det ett par sketchers, galet sköna!
Hade en jättekul dag med teamet. Vi drack milkshakes gjorda på Add vanilj, mjölk och blåbär, körde archer tag (som paintball fast med pilbågar utan färg) och bumperball ball, åt god mat från locals o bara minglade med alla sköna glasskompisar!
Sen kom sebbe o hämtade mig och vi drog till täbban o kollade på Central Intelligence på bio, skrattade och åt godis. En helgrym dag!

Likes

Comments

Everyday Stories

I onsdags hade jag en ledig dag så den spenderades till stor del i köket! Nu när dieten inte är lika strikt är det kul att kunna testa lite nya recept och livsmedel.
Det resulterade såklart i lite matlådor. Offseason-schemat funkar väldigt bra för mig, vet jag att jag har god mat att äta mig mätt på så blir jag inte lika sugen på godis och annat onyttigt. Så till frukost äter jag havregrynsgröt med proteinpulver och bär och till lunch och middag fylldes lådorna med kyckling/rotfrukter/sallad och kyckling/paulúns supermix/sparris. Mums!

Sen blev det även lite nyttigt sockerfritt och proteinpimpat gotte också, en kladdkake-granola att tex toppa kvargen med och en low-carb nutella att toppa allt och vad du vill med!
La ut dessa bilder på min instagram @sofiatornblom och det var fler som ville ha recept så självklart kommer det här!

Kladdkake-granola

• 1 dl havrekärnor
• 2 dl Fiberhavregryn
• 1 skopa Tyngre vassle Kladdkaka
• valfri mängd solrosfrön, pumpakärnor, krossade cashewnötter eller andra nötter o frön du gillar.

•1 Banan
•2 msk Kakao
•3 msk rumstempererad Kokosolja

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda havrekärnor, havregryn, vassle och valnötter i en bunke.
Mixa sedan ihop bananen, kakaon och kokosoljan till en slät smet.
Blanda samman båda blandningarna och fördela den på en plåt med bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen i ca 20 minuter. Vänd och blanda runt granolan efter halva tiden. Låt svalna helt och förvara sedan i en fin burk.

Fias low-carb-protein-nutella

• 3 dl vatten
• 1 dl kakao
• 5 msk steviaströ
• Lite salt
• 1 skopa Tyngre Kasein nötcreme

Koka upp vatten och salt. Blanda kakao och stevia och vispa ner i vattnet. Sänk även värmen och blanda ordentligt så det inte blir några klumpar.
Låt nu detta bubbla på svag värme i cirka 15 minuter. Låt svalna innan försiktigt rör ner kaseinet. Var noga även här så det inte klumpar sig. Spread it all over och tacka mig sen!



Provar ni recepten så tagga med #eatlikefia på bilderna ni lägger ut så jag får se dem! Alla Tyngres produkter hittar ni på Shape Store i Gränby centrum i Uppsala!

Likes

Comments

Everyday Stories

"När ska du börja äta normalt igen?!"

"Får du verkligen äta kolhydrater!?"

"Är det inte tjatigt att alltid äta samma saker?!"

"VART ÄR SÅSEN?!!!"

Dessa frågor har jag tappat räkningen på hur många gånger jag fått under dieten. Samtidigt som det ibland kan vara irriterande att folk ofta tar sig friheten att kommentera vad och hur man äter så är det ändå kul när folk faktiskt frågar och visar intresse och nyfikenhet.

Kost och nutrition är något jag verkligen fått upp intresset för och har även planer på att utbilda mig inom ämnet.

Sååå, när ska jag börja äta "normalt" igen? Ja du, det enda jag anser vara onormalt med min kost är att jag har sifferkoll på allt jag stoppar i mig. All mat vägs och mäts och jag har även koll på att jag får i mig precis så många gram protein, fett och kolhydrater jag behöver för att nå mitt mål.

Så de livsmedel jag stoppar i mig; kyckling, lax, torsk, potatis, ris, havregryn, grönsaker, sallad, ägg, proteinpulver, frukt och bär kommer jag fortsätta med. Ser absolut inget onormalt med det. De går att variera i oändlighet med lite fantasi när man inte behöver göra matlådor för flera dagar framöver. Min kropp och mage mår jättebra av denna kost och jag vet att jag får bra resultat i träningen av att äta cleant.

Men mat är inte siffror! Målet efter min diet är att kunna hålla en bra kost som min kropp mår bra av och som ger mig energi att träna tungt, umgås med nära och kära och vara pigg och glad på dagarna med utrymme för lite gottis när jag känner för det.

För att uppnå detta har jag tillsammans med min coach en färdig plan för en reverse-diet. Och det är precis som det låter- en tvärt-om-diet! Man trappar långsamt upp kalorierna och ner cardion för att tillslut hamna på en energibalans. Och för att detta ska lyckas så smidigt som möjligt så kommer jag hålla mig till samma sorts mat jag ätit under dieten men öka portionerna. Målet är att vara klar 4 veckor efter min sista tävling (fitnessgalan / Nordic Grand Prix 7 maj) då jag åker på en weekend till Nice.

Jag vet att det kommer bli svårt och jobbigt psykiskt och fysiskt att se absen slätas ut och linjerna på benen och ränderna på axlarna försvinna, men jag har accepterat att det måste vara så. Man kan inte gå tävlingshård året om, för att kroppen ska samarbeta och utvecklas måste man låta den vila och fylla på med energi.

Har sett mycket på instagram såhär när vårsäsongen börjar närma sig slutet att många atleter har det tufft efter en tävling när sockersuget slår omkull en och kroppen fylls med vätska och på en vecka är formen man så länge kämpat för ett minne blott.. Jag kände precis samma efter min första tävling så det är bra att det blivit ett ämne folk tar upp och inte skäms för att prata om.

Jag hoppas jag lärt mig efter mina små erfarenheter och att jag ska fortsätta må bra efter tävlingen och få en stark kropp med en lite tyngre form som jag känner mig bekväm i.

Och nej, jag saknar inte sås till maten, har aldrig vart en sås-männinska. Nu vet ni det! :)



Psst, en uppdate om mina tävlingar de här året kommer inom kort...

Likes

Comments

Everyday Stories

Något som jag tycker man borde veta innan man ger sig in i en fitness-satsning, oavsett vilken diciplin man väljer, är att det är inte bara en fysisk sport. Det krävs mental stabilitet och ett jäkla pannben för att orka hålla på med det. Det kan låta hårt, och det är precis vad det är VISSA DAGAR. Absolut inte jämt för då skulle ingen hålla på med det. Men nu är det de dåliga dagarna på diet jag vill berätta om.

Har man inte innan man kliver på en tävlingsdiet en hyfsat bra självbild eller självkänsla så bör man stärka upp den först för det kommer komma dagar då man tvivlar något enormt på sig själv, då man känner sig så missnöjd med formen trots det är den bästa man någonsin varit i och man känner sig allmänt låg och kass. Och fitness är inget man ska hålla på med för att få en tävlingsform året runt, för den försvinner kan jag lova. Det är absolut inte sunt att jämt hålla så låg fettprocent som man har på tävlingsdagen då man också är ganska så uttorkad.

Jag önskade under min första diet att fler berättade om dessa dagar för allt jag såg i sociala medier då var hur alla glatt mumsade i sig sina torsklådor och dansade runt i gymmet med massor av energi och fettet bara rann av dem medans jag trampade o kämpade och såg inga resultat, tyckte jag!! Men det man ser på instagram stämmer inte alltid överens med hur det ser ut på riktigt. Där visar man upp det roliga och fina i allt, såklart, eftersom att det är det folk vill se! Men när man pratar med tävlande hur erfarna de än är så har alla känt på dessa dåliga dagar, hjärnspöken och formnojja verkar vara oundvikligt på en tävlingsdiet men det gäller att veta hur man ska tackla de när de kommer.

1, Ha en bra och erfaren coach du kan prata med som ser till att du mår bra, inte bara att du ser bra ut och kommer i form till tävlingen. Psyket måste hänga med. Även efter du klivit av scenen.

2. Jämför dig bara med dig själv, glöm inte vilken resa du gjort/gör och gör du alltid ditt bästa och ger allt du kan med kost, träning och posering så har du inget att bli missnöjd över. Man kan aldrig påverka domarnas resultat då det är en bedömningssport så oavsett placering så ska du känna att du gjort det du kunnat för att nå dit du är.

3. Stirra dig inte blind på vågen. Bara för att du inte går ner varje vecka betyder det inte att formen inte blir bättre. Speciellt för oss tjejer så kan det diffa ordentligt beroende på hormoner och vätska i kroppen bland annat. Och mår du dåligt av att väga dig? Gör det inte. Måttband och spegel kan ge mer rättvisa resultat.

4. Ta det inte på allt för stort allvar. Det ska vara roligt och ge mer glädje än det tar!

Hoppas dessa tips kan vara till nytta och du kanske är mer beredd på hur du ska möta dessa dagar när de kommer, för när du tagit dig igenom dom så blir du då enorm mycket starkare!

Glöm inte att ha kul på vägen :)


Likes

Comments

Everyday Stories

Startade dagen med en 75 min PW i solen och bara njöt av vårvädret! Gick och planerade hur jag skulle lägga upp resten av dagen för att hinna med allt utan stress, tänkte också mycket på tävlingen som det bara är 2 veckor kvar till nu!

Sen kom jag hem, åt min underbara gröt med vaniljprotein från Scitec Nutrition och hallon, satte mig i soffan och där nånstans kom motivationsdippen... Min plan att åka till gymmet o köra ett tungt benpass direkt efter frukosten medans jag var ombytt och hade bra energi försvann. Jag blev trött och ville helst bara ligga kvar och scrolla bland alla fantastiska matbilder på instagram (en hobby man skaffar sig under diet).

Ja det händer även mig att det är trögt att ta sig iväg till gymmet, trots att jag älskar att träna!! Men vad gör man då?

Mina tips:

1. Påminn dig om ditt mål, känslan efter ett grymt pass och hur bra det kommer kännas när du tagit dig igenom, ju snabbare du börjar - desto snabbare blir du klar! Och du vet ju att du älskar att träna, visst?

2. Bestäm dig innan! Skriv ner passet och övningarna du ska göra så slipper du tänka och känna efter när du väl är på gymmet, då är det bara att köra på! Välj några favoritövningar du tycker är kul!

3. Sätt på grym musik som gör att du inte kan sitta still och dra på dig snygga träningskläder, det funkar faktiskt!

4. Gör klart måsten innan så du kan träna utan stress. Jag gjorde klart matlådorna så jag inte kunde skylla på att jag måste skynda mig hem för att hinna med det sen.

5. Stäng av TVn och kliv ur soffan!

Så efter en kort powernap lagade jag några matlådor för veckan, åt lunch och laddade med lite extra havregrynsgröt, skrev ner ett benpass i mobilen och drog iväg. Och vilken pass det blev! Tungt, svettigt med hög puls, precis som jag ville ha det och som jag visste så kändes det grymt bra efteråt. Du ser passet bland bilderna nedanför.

Det händer oss alla ibland att motivationen dippar, även när man har ett tydligt mål i sikte men det är ingen som kommer göra jobbet åt dig! Du vet ju att du kan och vill, så kör bara! Du kommer inte ångra dig!



Likes

Comments

Everyday Stories

Planering och rutiner är vad som gäller om du vill nå dina mål. Det behöver inte vara varken svårt eller ta speciellt mycket tid, snarare tvärtom!

Att foodpreppa och göra matlådor på söndagen gör att du slipper tänka på det några dagar. Behöver inte stressa till affären och du vet att du kommer hålla dig till det du lagat!

Förr tyckte jag att det var ett tråkigt måste att laga mat och inte speciellt gott att äta den uppvärmd ur en låda på lunchen. Men ju mer man lär sig om vad maten innehåller och märker skillnaden med bra mat och vad den gör för dina resultat så blir det kul! Och man lär sig också göra mat som är god att värma på dagar efter!

Kycklingbiffar med rotfrukter.

400 g kycklingfilé
100 g äggvita
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar, paprikapulver

Sötpotatis & palsternacka

Skär kycklingen i småbitar och lägg i en mixer.
Krydda äggvitan o blanda med kycklingen, pressa i vitlöken och mixa till en smet. Klicka ut med sked i en stekpanna på medelvärme och stek tills de fått fin färg och känns fasta.

Skär upp palsternackan och sötpotatisen och lägg sötpotatisen i iskallt vatten en stund innan du sätter in dem på en plåt i ugnen ca 220 grader, det gör att de inte blir lika "mosiga".


Sen blev det även lådor med torsk och broccoli men det behöver ni nog inte recept på, haha!

Likes

Comments