Header

Vilka dagar det har varit! Jag har sedan den senaste gången jag uppdaterade hunnit fylla år, ha besök av världens finaste vänner, avklara två "stora" projekt i skolan, besöka en del uteställen och gjort en hel del sightseeing! Höjdpunkten har varit min födelsedag och jag har blivit riktigt bortskämd av mina fina vänner som firat mig i nästan en hel vecka.

Här kommer en del bilder från dagarna!

Mycket häng på Perry's har det varit som har blivit ett av våra favoritställen! Andra kvällar har det blivit väldigt tidigt... :P

Haha! såhär kan det se ut när man blir väckt av sång och tårta (oreo cheesecake) på sängen. <3<3 Blev en liten tår

Finfina vänner och finfin bukett!


Så tacksam för alla fina människor jag har runt omkring mig! <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Nu har vi gått på lov! I lördags var det Kinas nationaldag och här firar man den i en hel vecka (Golden week). Mycket trevligt tycker vi! :D

Helgen som har varit måste ha vart en av de mysigaste på länge! I lördags hade vi en riktig mysdag med shopping, keeping up with the kardashians och god mat. Senare på kvällen mötte vi upp klassen på en liten sportbar där man kunde spela biljard, airboard och fotbollsspel. Igår var det inte heller så mycket fart på oss, vi fick finbesök av Anton och hela dagen spenderades i soffan framför tecknat och tjejfilmer haha.


30 grader i oktober är inte fel! :D


Ikväll kommer äntligen mina BLOMMOR från Jinan hit! Har längtat så mycket efter den här dagen!!

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen man kikade in här men jag har verkligen inte haft något att blogga om trots att vi har gjort och gör väldigt mycket haha!

Skolan har iallafall dragit igång på allvar och det känns helt ok. Väldigt mycket högstadietkänsla då närvaro tas på varje lektion och man förväntas vara väldigt aktiv och diskutera mycket. Min favoritkurs just nu är Chinese Business där vi ska starta vårt egna lilla företag och försöka tjäna lite pengar. Vi är i grupp med ett gäng tyskar också så det lär nog bli väldigt kul.

I fredags fick vi inställd lektion så det firade vi på torsdagskvällen med en utgång och sen hamnade vi på en karaokebar! Behöver nog inte gå in i detalj på hur det lät... :D

Karaokebaren och utsikt från Bar Rouge.

I lördags turistade vi lite och åkte till Yu Garden. Väldigt fint och mysigt mitt i Shanghai. Det blev väldiga kontraster mellan de lite äldre husen och skyskraporna man kunde se i bakgrunden.

I söndags blev det ännu mer turistande! Jag, Jimmie och Charlotte bestämde oss för att åka upp i den nästhögsta byggnaden i världen, Shanghai tower. Jag var väldigt nöjd och glad efter denna helgen och nu taggar vi en vecka till i skolan för att sedan gå på ledighet igen! :D
tacohej

Likes

Comments

Vi startade veckan med en medical check som är obligatorisk för oss som ska söka uppehållstillstånd här i kina. Det var många frågetecken kring det och vi målade upp det som värsta skräckupplevelsen i våra huvuden. När vi kom dit fick vi fylla i lite papper och sen fick vi ta på oss "spa-rockar". Som tur var hann jag träffa en amerikan som genomgått undersökningen medan jag fyllde i mina papper och han skrattade och sa "man, it was like a spa-treatment, dont worry, I wanna do it again" när jag frågade om vad de gjorde med honom. Därefter var det dags för the madness. Vi fick gå till ca. 10 olika rum och det enda de kunde säga var ok, next, in, out och you go room 103 ungefär haha. Jag som är väldigt kittlig av mig hade väldigt svårt att hålla mig för skratt när de exempelvis skulle göra en ultraljudsundersökning eller kolla hjärtat med hjälp av några konstiga sugproppar som de fäste på en. Dock var detta inte alls en skräckupplevelse som vi hade trott utan en väldigt komisk upplevelse.

På tisdagen sen var det dags för vår första skoldag och vi hade chinese business vilket var väldigt intressant. Läraren pratade mycket om att starta företag i kina vilket känns relevant för oss. Vi går 10-12 varje dag vilket känns väldigt skönt och vi har endast hunnit gå i skolan i två dagar eftersom det var dags för ledighet (Mid-autumn festival) på torsdagen. Då fick jag ÄNTLIGEN besök av min Nadine som jag längtat så mycket efter att träffa! Vi har verkligen inte haft en enda lugn stund sen i torsdags vilket verkligen känns nu i efterhand. Men det har varit så mysigt och roligt att ha alla jinankompisarna på besök och vi räknar redan ner dagarna till nästa gång de kommer!! Så tomt i mitt rum nu utan min Nadine.


Såhär kan det förresten se ut på polisstationen! Fifaspel med polisen :D

Likes

Comments

Helgen som gått har varit väldigt... INTRESSANT. 99% av tiden så har vi inte haft någon aning om vad det är som händer. Allt började på HU bar, fredag kväll, en bar 66 våningar upp i en skyskrapa där man hade en fantastisk utsikt över Shanghai. Vi får ett meddelande av vår kontaktperson på universitetet som undrar om vi ville följa med på en 5-stjärnig weekendresa till Nantong där alla aktiviteter, mat och hotell är betalat av staten. Självklart säger vi ja och avfärd är redan nästa morgon (Welcome to china, väldigt snabba ryck med allt).

Väl på bussen till Nantong säger de att vi absolut inte får säga att vi är studenter utan att vi är travel experts från sverige och att vi ska vara med på en ceremoni där borgmästaren och andra viktiga människor inviger staden. Jaha haha, det skulle vart bra att veta. Förutom det fick vi vara om: traditionell mat, uppleva hur det är att vara modeller för två dagar (vi blev fotade av allt och alla), åka upp i ett mindre berg där vi fick kolla på tempel, åka till en kinesisk trädgård samt åka båt.

Avfärd, helt ovetandes om vad som skulle hända

Den traditionella kinesiska maten..... Ni som känner mig vet vem som slängde sig på närmsta KFC vid hemkomst

Berget vi åkte upp i och den kinesiska trädgården vi besökte

Väl uppe i berget blev vi fotade och uttittade mer än templet de betalat för att se. Smile and wave boys, smile and wave!

Lagom svettiga och sunkiga i mjukiskläder efter en dag i berget (väldigt varmt och duggregn hela dagen) blev vi placerade på VIP bordet bakom Nantongs borgmästare och hans fru.

Såhär såg vi alltså ut, lagom uttråkade och ingen aning om vad vi var med om. Efteråt får vi reda på att allt ska sändas på TV och det känns ju bra när man haft kameran i ansiktet 90% av tiden :D

Vi var glada ändå och tackar för denna helgen!

Likes

Comments

Vi har många gånger under den här veckan blivit så överraskade av vissa saker som vi trodde skulle se ut/gå till på lite andra sätt. Hittills på Expectations vs. Reality listan har vi:

Luften

E: Jag har trott att jag skulle få gå runt med en mask hela dagarna och att jag skulle hosta och se svart.
R: Vi har inte märkt av någon större skillnad än att det är ett mycket varmare klimat här än hemma i sverige. Vi har en app som mäter luftkvalitén. I sverige ligger det på ca 30, här hade vi 165 (ju högre upp vi befinner oss på skalan desto farigare är det) någon dag och det visste vi inte om förrän på kvällen när någon av en slump öppnat appen. Visst kan det vissa dagar se väldigt dimmigt ut pga smoggen men det är känns som en vanlig mulig dag hemma i sverige (minus värmen).

Renligheten

E: Jag har trott att det skulle ligga skräp överallt och vara väldigt smutsigt. När jag hade googlat lite på vad man skulle packa ner och inte till shanghai så stod det på många bloggar att man skulle strunta i att ta med sig skor med "open toe" just för att det var så smutsigt på gatorna. Så här tänkte jag oj, vi kommer ju få vandra genom sopberg.
R: Det här måste ha vart det största skämtet. Ska leta upp den bloggen och fråga varför de ljög för mig. Det är så sjukt städat överallt. På tunnelbanan kan du inte se ett enda godispapper ligga på marken och utanför oss på vår gata går det dagligen städare och plockar upp LÖV. Inte ens de får ligga kvar på marken. Visst skapas det mindre sopberg framåt kvällen som alla lägenhetshus tömmer utanför porten för att sopbilen sen kan komma och hämta upp dessa under natten men annars är det verkligen hur fint som helst. EDIT: nu bor vi i ett väldigt "fint" område och kan endast tala för detta. Men överlag har det varit väldigt bra.

​​
Maten
E: Jag har trott att jag inte skulle hitta någon mat som tilltalar mig. 1 år, Vatten och bröd tänkte jag. Eller flingor. Men fasen, yoghurt finns ju inte har de sagt? Ok, vatten och bröd.
R: HAHA! Finns mer restauranger 50 meter ifrån vår lägenhet än vad det finns i hela borås! Det bästa av allt är att det är väldigt billigt också om man jämför med priserna i sverige. Oftast har de någon form av happy hour och på ett ställe fick man till exempel 2 burgare till priset av en (30 kr). Det som kan va är att kineser överlag inte använder så mycket socker och salt som vi gör hemma i sverige så vi har flera gånger fått be om salt och peppar. Annars är det väldigt god mat här!

​​
Språket
E: Äsch, klart människor kan prata engelska i Shanghai. Det är trots allt en av kinas största städer.
R: Lär dig kinesiska fort som fan om du inte vill bli världsmästare i kroppsspråk och mimik. Ytterst få människor kan prata engelska.

​​
Generellt
E: Vi har gång på gång fått höra att kineser är konstiga, väldigt spontana och att allt tar lång tid. Man har ofta tänkt, varför måste vi åka just till kina och inte någon annan cool stad, för kom igen, kina?? Hur kul kan det vara där...
R: Shanghai är den coolaste staden jag har vart i och då har vi inte hunnit se mycket än. Jag är dock redan förälskad i stadens charm och att det verkligen är en stad som aldrig sover. (Dock sover the Bund och alla andra byggnader efter 23, de släcks ner, men det är också då som nattlivet i den här staden börjar). Att allt ska ta lång tid stämmer i vissa fall och i andra inte. Här kan man exempelvis kolla på en lägenhet och skriva på kontrakt inom 2 h om allt stämmer. Andra grejer kan givetvis ta lång tid. För att signa upp sig på gym tog det ca 2 h för att fylla i alla papper och man behövde ha med sig pass. Att kineser ska vara konstiga har vi inte upplevt ännu utan tycker att de är väldigt charmiga och vänliga, vi får se hur det ser ut om några veckor på den punkten!

Det var lite tankar än så länge, ska bli kul och se hur denna listan kommer att fyllas på efter hand.

Likes

Comments

Nu har det gått en hel vecka sen vi landade på Pudongs flygplats. Det känns verkligen som man vart här i flera månader med tanke på hur mycket man hinner göra på en dag. Nu har jag inte vart så jätte duktig på att uppdatera men ska man få med allt så måste man skriva ca tre romaner om dagen vilket varken jag eller ni har tid med haha. Vi har strosat runt väldigt mycket i vårt område och vi blir lika paffa varje gång när vi inser att de olika ställena vi ska till oftast ligger väldigt nära.

Igårkväll blev vi bjudna på en svensk afterwork där vi fick träffa massa mäniskor från sverige som antingen pluggar eller jobbar här i Shanghai. Det var väldigt roligt och efteråt åkte vi till ett ställe som heter M2. Det roliga här i Shanghai är att man blir väldigt bortskämd som västerlänning. Direkt när vi kom fram fick vi varsitt armband och blev hänvisade till ett eget bord och fick verkligen lyxtreatment. Allt från drinkar till snacks var helt gratis och vi hade en riktigt bra kväll.

Imorgon ska vi förhoppningsvis turista lite i shanghai om inte vi ännu en gång fastnar i vårt område. Här är en blid på mig och en av mina roomies a.k.a. partner in crime. Natti natti

Likes

Comments

Universitetet som jag ska studera vid heter University of Shanghai for Science and Technology och idag fick vi åka dit på besök. Vi fick träffa Gorlin som är the international coordinator för universitetet och han var hur härlig och välkomnande som helst. Han berättade lite om skolan och gav oss en hel mapp med viktiga papper och datum. Skolan börjar på riktigt den 20 september men innan dess måste man gå igenom några steg för att kunna få ett kinesiskt uppehållstillstånd. Vi har redan checkat av några punkter såsom hyreskontrakt och registrering hos polisen men det finns väldigt många saker kvar som man måste göra. Det som känns skönt är att Gorlin är väldigt hjälpsam och kommer att hjälpa oss med det sista innan vi får uppehållsstånd på riktigt här i kina.

Campusområdet var mycket stort men samtidigt väldigt mysigt. Påminner mycket om vårt område med alla träd som finns. En sak som är väldigt rolig är att alla internationella studenter har en egen "stuga" där man kan hänga, plugga eller laga mat . Så vi från de baltiska länderna delar på en sådan och det är inrett med möbler från ikea och annan skandinavisk inredning för att vi verkligen ska känna oss som hemma. Gorlin var väldigt stolt när han berättade att allt var inrett med möbler från ikea och sa ett flertal gånger "this is your home, dont forget!". Han sa även att vi jätte gärna skulle fixa fester och att han mer än gärna skulle vilja hjälpa till med det haha. Ett väldigt gott första intryck på skolområdet iallafall och vi var mer än nöjda och glada när vi gick därifrån!:)


På skolområdet såg vi även hur kineserna genomförde olika militärövningar. Det är obligatoriskt här i kina och inte bara för de som går på universitetet utan också låg och mellanstadiet. Vi har en skola precis utanför vår lägenhet som också håller på och militärtränar barnen. Väldigt intressant och vi är glada att vi slipper. Ser inte så jätte roligt ut i 30 graders värme.


Förresten!! Ikväll beställde vi mat på kinesiska(!!!) i vår lilla gröna restaurang. Stekta nudlar med chiråå (kyckling) :D och vi kunde även säga att vi skulle ta med hem och äta. De kommer få följa vår utveckling i det kinesiska språket haha! På endast fyra dagar har vi gått från att endast kunna säga che che (tack) till att beställa en hel maträtt! Språk har alltid varit ett av mina favoritämnen så detta är väldigt väldigt kul :D

Likes

Comments

Igårkväll var det the Bund som stod på schemat! Vi har hunnit göra och se väldigt mycket på dessa få dagar som vi har varit här vilket gör att det känns som man varit här mycket längre än i 4 dagar. Dagen började med väldigt glada nyheter. Charlotte och Jimmy fick en lägenhet i huset bredvid oss vilket betyder att vi är grannar, så roligt!! Efter att ha registrerat oss hos polisen och uträttat lite andra ärenden under dagen så bestämde vi oss för att åka till the Bund och njuta av utsikten. Vi haffar en taxi och berättar att vi vill åka till the Bund och visar chauffören en bild på stället. Han bara skrattar och skäller lite på kinesiska och ber oss att gå ut ur bilen haha! Vad han sa har vi inte den blekaste aning om men efter 10 min hittar vi iallafall en taxichaufför som räcker oss sin telefon och vi får förklara för en kvinna som kan lite engelska vart vi vill åka. För ynka 35(!!!) kr kommer vi fram och det är helt magiskt! Vi bestämmer oss för att äta på en rooftop men allt är fullsatt och vi hittar istället en italiensk restaurang. Därefter hamnar vi på bar Rouge som har en fantastisk utsikt över shanghais skyline. Hit åker vi definitivt igen!

Likes

Comments

Området vi bor i heter, som jag tidigare nämnt, French Concession. Just den gatan där vi bor är det väldigt lugnt och skönt vilket kan vara välbehövligt i en storstad. Går man dock 200 m åt höger eller vänster så går man in rakt i smeten. Barer, restauranger, stora shoppingcenter, små butiker, spa, allt man kan tänka dig finns inom gångavstånd. Många har frågat om bilder på lägenheten och det är på gång! Men tills dess kan ni få några bilder på vårt område.

Ingången till vårt lägenhetshus


Utsikten från vår balkong! Frukosten smakar väldigt bra här :)

In our hood


Och vi har även hittat vår lilla favvo kinesrestaurang där mycket av lokalbefolkningen äter! Den ligger endast några meter bort från lägenheten och vi är redan stammisar. Favorit maträtten är den på bilden nedanför och det är ägg i någon tomatsås och ris! Skulle aldrig beställt detta själv (om jag visste om det från början) men menyn var på kinesiska och första gången vi gick in dit för att testa maten pekade Hannah på menyn och frågade "Chicken??". Kinesmannen som jobbade där förstod inte vad vi menade och efter en stunds förklaringar säger han äntligen yeeees, chicken! Japp, då tar vi två såna! När vi sedan får maten och inser att det är ägg med ris vi fått så skrattade vi. Close enough ändå men det var riktigt gott! Värt att tillägga är att alla rätter kostar mellan 15-20 kr. Shoutout till den gröna kinesrestaurangen!! :D

Likes

Comments