Frukost & Mellanmål, PALEO, SUNTOGROUND

Dags för en ny vecka och här i Dalarna är det återigen alldeles vitt, så härligt! Är ni som mig och tycker att några millimeter nysnö kan skapa en helt annan magisk känsla än detta mörka november som har varit ett tag?❄️

Detta inlägg ska inte handla om Spice girls men om kryddor som boostar vårt immunförsvar och hur ni lätt blandar in dem i er frukost.

Jag har blandat ihop en kryddmix som jag antingen blandar ner i min smoothie, yoghurt, gröt, bowl, te eller fettkaffe. Den innehåller 5 st olika superboost ingredienser med massor av bra egenskaper. Gurkmeja, kanel, ingefära, kardemumma, lite chili och svartpeppar. Jag blandar dem tillsammans i en glasbruk så de finns lättillgängliga att strö över morgonens frukost. Jag tar ca en del av varje krydda, sen går det självklart att välja mer eller mindre av någon beroende på smak och tycke.

Visste ni förresten att gurkmeja är den mest antiinflammatoriska kryddan som finns?
Gurkmeja har använts inom kinesisk medicin och Indisk ayurveda i tusentals år. Den benämns ofta som ”livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses renande för hela kroppen och läkande för en mängd åkommor. Gurkmeja i sig är lite svårt för kroppen att ta upp och såklart vill man inte missa denna superboost till krydda! Så därför har jag även lite chili och svartpeppar i för att förbättra och öka upptaget. Det är nämligen ämnet piperin i svartpeppar som ökar kroppens möjlighet att ta upp curcumin. Curcumin i gurkmeja motverkar inflammation genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Det går bra att använda färsk gurkmeja eller torkad.


Önskar er en härlig start på den här måndagen!
Carro

Våga att blanda ner grönt i din smoothie. Idag har jag grönkål, spenat och powermeal från Holositic i min smoothie!

Förvara din kryddmix smart i en glasburk

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Inspiration & tips!, SUNTOGROUND

What happens if your breath is your spirit? Let's think about it. After all what happens if you stop breathing? How is your breath during your day? Do you take it for granted that it works or do you connect with your breath? Can it flow through your body completely? Stop right here, and take a moment, do you feel it in your body, notice, mindful, move with your breath. Think about it today and see what's happening! ✨

En tanke som slog mig sist jag satte mig ner på yogamattan, är andningen vår själ?
Fundera på hur din andning är i olika situationer, hur mår du och vilka situationer du är i när du känner att andetagen fyller hela din kropp och får vila djupt ner i magen tvärtemot när andningen nästan fastnar i bröstkorgen, korta och små med munnen öppen?
Detsamma med kroppens hållning, låter du sina andetag flöda starkt och stolt eller trycks de ihop någonstans?
Är det också så att meditation har en sådan positiv effekt på oss för att vi sätter oss ner tillsammans med vår själ för en stund? När vi stannar upp och lyssnar vad vårt inre säger oss?

Alla dessa tankar kan växa hur stora som helst, gå om varandra och värda att funderas på. För om inte andningen är vår själ så kan de vara en riktning mot hur vi mår, ta pulsen på vårt inre. Så sätt dig ner en stund och känn efter hur din andning är!

//Caroline

Likes

Comments

Frukost & Mellanmål

En glutenfri kost innebär inget vetemjöl,
bara för det behöver ni inte släppa tanken av nybakat bröd till dessa mysiga mornar under hösten!

Det är ofta vid en ny kost som man vill hitta bra ersättnings alternativ till det man äter just idag, som en trygghet och ändå kunna känna igen sig i det nya. Försök istället tänka att det finns nya alternativ att prova istället för att skapa något som redan ersätter de gamla. Det är då dörrar till nya smaker och upplevelser kommer!

Sen tar saker och ting tid och alla små steg i rätt riktning är en väg till målet, så idag provar vi att byta ut vetemjölet till mandlar och morötter i dessa mumsiga frallor!

Morotsfrallor

1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl psylliumhusk
2 msk chiafrön
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 morot, finriven, zucchini eller andra grönskar går utmärkt!
2 ägg
2 dl turkisk yoghurt eller kokosmjölk för mejerifritt
3 msk smält smör/kokosolja för mejerifritt

Topping:
1 ägg, till pensling
T.ex sesamfrön, vallmofrön, pumpakärnor

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Skala och riv grönsakerna och vispa äggen fluffigt. Blanda med yoghurt, smör och den valda grönsaken. Vispa ner de torra ingredienserna och blanda. Låt allt stå och svälla i ca 10 minuter. Rulla till bullar, brukar bli ca 6 st och lägg på bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och toppa med frön och kärnor. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut dem och njut!


Likes

Comments

Godsaker

Lenas läckra laktritskulor

  • 12 dadlar
  • 1 msk smält kokosolja
  • 1 msk raw kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk lakritspulver
  • Lakrtispulver för att rulla kulorna i

Mixa dadlarna, tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop det till en slät smet. Rulla sedan kulor som du sedan rullar i lakritspulver. Plättlätt och försvinnande goda!

Jag använder laktritspulver från Kungmarkatta.

Lakritsmandlar

  • Mandlar
  • Lakritspulver
  • Vatten
  • Ev salt

Blanda mandlar med önskat mycket lakritspulver och eventuellt salt om ni gillar det. Stek på mandlarna med vatten i stekpanna tills vattnet kokas bort. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen, ca 200 grader. Efter ca 20 min brukar mandlarna vara fint rostade för provsmakning!

Likes

Comments

Lunch & middag

Den nya pastarätten för två!

  • 2 zucchinis
  • Bladspenat eller annan sallad
  • 2 avokados
  • Parmesan
  • 1 mozzarella
  • Vitlöksklyftor
  • Örter
  • Salt & Peppar

Finhacka avokado och mozzarella, strimla zucchini, pressa eller finhacka vitlök. Värm sedan på stekpannan med smör och lägg i dina zoodles, blanda ner örter, salt o peppar, vitlök, mozzarella o avokado tills osten börjar mjukna och det ser gott och krämigt ut. Lägg upp blandspenat på tallrikarna, lägg över zoodles och toppa med parmesan!

Likes

Comments

Lunch & middag

Vid kostförändringar så kan det dyka upp en hel del funderingar när den ”vanliga maten” tas bort från menyn. Vad ska pasta och bröd ersättas med till exempel? För helt plötsligt försvann ett livsmedel som fyller ut många måltider, spagetti bolognese makaroner och köttbullar och pasta carbonara låter kanske mera bekant för dig än vad zoodles och köttfärssås gör?

Det är faktiskt inte så svårt att byta ut de gamla livsmedlen mot nya, det handlar bara om att tänka om och byta gamla vanor. Mitt första tips på ett nytt tillbehör till maten istället för spagetti eller nudlar är zoodles! Det är alltså zucchini i en helt ny form. Antingen går den att strimla med potatisskalare eller så finns det en hel marknad för grönsakssvarvar. Jag använder mig av en grönsakssvarv av enklare modell. Den fungerar utmärkt!

Sedan är det bara att börja skapa zoodles! Antingen kan ni äta dem råa som de är eller förslagsvis steka dem med örter och smör några minuter i pannan eller koka dem en kort stund i vatten med salt. Jag föredrar dem stekta då de får lite mera crunch och lättare att smaksätta dem!

Likes

Comments

PALEO

Vill du förändra din livsstil?
Känner du att du behöver mera energi för att prestera det du vill?
Har dina magbesvär blivit till vardag, men som du helst vill slippa?
Behöver du coachning för att nå den vikt du vill hålla och saknar du inspiration i köket? Det går att förbättra sin hälsa och forma sin kropp med god och lättlagad mat!

Vill du förbättra din träning?
Med rätt kost håller du dig lättare frisk, höjer din fettförbränning och förbättra din återhämtning. Den hjälper till att få en hormonell balans som ger dig mera energi och en bättre förutsättning till att bygga upp dina muskler.

Likes

Comments

Lunch & middag

Det bästa med bowls är att du kan välja helt själv vad du vill ha i din. Det enda du behöver följa är 3 enkla regler.

  1. Grunda med ris – För att skapa en paleovänlig bowl går det att använda t.ex blomkålsris eller varför inte zoodles? Jag valde bovete i min, det ligger i gråzonen för paleo då det egentligen en ört men då dess värdefulla egenskaper och sammansättning gör att det liknar sädesslagen, så räknas det med bland dem.
  2. Fisk/Munsbitar – Huvudråvaran i en traditionell poké är marinerad rå fisk. Mager fisk, som gös eller tonfisk, passar den som vill att marinaden tar för sig ordentligt. Fet fisk, som lax och makrill, smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Abborre och bläckfisk funkar också (välj om möjligt MSC-, eller ASC-märkt fisk som garanterar att den kommer från hållbara vilda bestånd respektive ansvarsfulla odlingar).
  3. Topping – Det är nu det riktigt roliga börjar! För du kan faktiskt toppa din poké bowl med i princip vad som helst. Exotiska frukter, bär, äpple, nötter, spröda salladsblad, olika kålsorter, alger, svamp, kimchi, gurka, salladslök och/eller färska örter. Du väljer själv exakt hur maxad du vill att din poké bowl ska bli… För att inte tala om alla goda såser, röror och dressingar du kan addera!

Min bowl

  • Jag kokade upp bovete efter beskrivning och blandande det sedan med riven ingefära, hackade purjolök och bladspenat. Sedan gjorde jag en majonäs på rapsolja, ägg, salt, lime och wasabi som jag rörde ner i lite av i bovetet. Majonäsen mixade jag något lösare då jag mer vill ha den som sås än en majonäskonsistens. Väljer du att äta din bowl helt paleo så fungerar blomkålsris lika bra.
  • Munsbitarna i till min bowl bestod av salmalax, avkokado, rödbetor, frusna mangotärningar, sallad, ärtskidor, polkabetor och naturella cashewnötter. Som sagt, här går det att välja helt fritt vad du vill ha i just din bowl!
  • Avokadon och laxen toppade jag sedan med Renée Voltaries glutenfria tamarisoja och furikakesprinkles (en mix av svart och vita sesamfrön tillsammans med nori) och sedan lite mera av min wasabimajonäs. Sedan är det bara att njuta av denna supergoda rätt!

Likes

Comments

Kostrådgiving

Personlig kostrådgivning, 895:-
Detta erbjudande gäller bokad rådgivning hos Caroline

Kostrådgivning
Personlig rådgivning i ca 90 minuter, utifrån din hälsa och dina mål.
Du kommer att få tillgång till den kunskap och verktyg du behöver för att förbättra din hälsa och nå dina mål.

Detta är för dig som vill förändra din livsstil och få en hälsosam grund och optimera din hälsa.
Tillsammans med dig skapar jag en kost och hälsoplan för att just du ska nå de mål du önskar med din hälsa.

Vi anpassar rådgivningen efter dig, antingen ses vi, online eller via telefon.

Caroline, i Avesta med omnejd.
caroline.larsson@lica-halsa.se 070 36 22 893

Likes

Comments

Godsaker

Chokladbollar (Paleo) – Recept

Här kommer chokladbollsreceptet jag provade tidigare till chokladbollensdag. Det här har blivit mitt favoritrecept när det gäller chokladbollar och jag är nog inte ensam om det. Dessa chokladbollar är även helt gluten, mejeri och nötfria, så att de passar de flesta.

Recept till ett gäng chokladbollar

  • 9 urkärnade dadlar
  • 100 g mandlar
  • 3 msk kakao
  • 3 msk bryggt kaffe (jag föredrar att brygga extra starkt kaffe)
  • 2 msk kokosolja
  • 2 dl kokosflingor
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • Kokosflingor till topping

Mixa mandlarna med stavmixer/matberedare tills de blir till ett mjöl. Tillsätt dadlarna och sedan resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet. Rulla sedan smeten till små bollar och sen i kokosflingor. Låt dem stå kallt ett om du kan hålla dig innan du smakar!

Tips! Jag brukar oftast göra en dubbelsats av dessa goda chokladbollar, då det går utmärkt att frysa in och perfekt att kunna ta fram en när man vill bjuda på något gott eller som en energikick på väg till träningen!


Likes

Comments