Header

Oj oj nu var det länge sedan jag gjorde något inlägg! Jag har haft fullt upp med hästar, upplägg inför sommarens shower och lite annat i livet, men nu är jag tillbaka!

I onsdags lastade jag Casper vid 5 och begav mig upp till Vargön så vi kunde fota honom i grottorna. Jag har själv aldrig vart i de naturreservatet men det var otroligt häftigt, jag fick även veta att detta ska vara del av gamla Valhall, ni kan ju tänka er hur nörden i mig kom till liv! Grottorna var helt magiska, dock var det ett h*lvete att ta sig upp till dem, det var stup uppför och stenras med skiffer samt blöta löv, jag trodde Casper skulle bryta alla ben i kroppen på kuppen men han visa sig vara en riktig superponny och klara det galant, även om matte fick en smärre hjärtattack!

Jag har ännu inte sett någon bild men med tanke på hur natur var runt om kan jag bara föreställa mig hur magiska dessa bilder kommer bli! Det har länge vart en dröm att få fota med Miina, jag har skådat hennes bilder på sociala medier i många år så att hon valt att ta med Casper på sitt äventyr är helt fantastiskt!

Nu kan jag bara invänta dessa bilder men enorm spänning och ladda inför träningen på söndag!

Likes

Comments

Om man vill skapanågot positivt bör man vara positiv

Jag hjälpte en godvän idag att träna henne och hennes otroligt fina häst jag kom dåin på positivt tänkande, detta har inget med just detta ekipage attgöra på så sätt men de fick mig att bli sugen på att skriva utlite av mina tankar. Vi ryttare tar ofta ingen hänsyn till vilketresultat vi strävar efter, det är viktigt att våra förväntningarblir infriade och att det finns en balans mellan vår insats och detvi får ut från ridningen.


När vi rider tänkervi ofta på vad som gått fel och om detta ska ske igen, vilket lederdirekt till ett negativt tänkande, vi spänner oss då och tapparfokus, kom ihåg att det vi kan påverka är hästens nästa steg,vårt nästa steg, vad vi ska göra i nästa hörn, åt vilket hållvi vill gör slutan över diagonalen eller vart vi ska läggapiaffen, ja ni förstår, men, de som skett har skett, även om manvill kan vi inte skruva tillbaka tiden för att ändra på det somhänt oss, om hästen stegrat vid den där stenen kommer vi alltidspänna oss vid den stenen tills vi lär oss att släppa de. Denstörsta grunden till att vi blir på negativt humör när vi riderär för att vi över-tänker, vi väntar på att det ska händanågot, när ska hästen skena iväg? När ska hästen göra fel? Jainte kommer den göra rätt iallafall när vi sitter på full spännoch väntar på de negativa. Sen är det absolut svårt att hållasig till ordet positiv, jag personligen håller mig positiv för minahästar genom att skratta åt de jag klassar ”fel”. Om jag ber omen piff och får en galopp skrattar jag bara, min häst vet inte atthan eller hon gjort fel, jag säger sällan Nej med tonläge tillmina hästar, säger jag nej förlöjligar jag ordet, jag tror attdet är lättare att belöna och uppskatta det rätta och inte skällapå det negativa. Sen ska man såklart korrigera dumt och dåligtbeteende.

Att vara ”positiv”är inte en sak vi kan ta på eller flytta runt, det är ensinneshållning och det är inte alltid lätt att förhålla sigtill. Det hjälper inte att säga att man är positiv, man måstevara ärlig med sig själv, visa hästen att du tänker positivt,känn dig positiv, var stolt,le, skratta och njut.

Va stolt över det lilla, det tar tid, de gör de, stressar vi hjälper det inte situationen, gick hästen bra 10 minuter av 30 ska man vara stolt över de 10 minuterna. Slappna av, andas, prata med hästen, berätta hur dagen varit osv. Va stolt över din vän som gör så gott han eller hon kan!


När viletar efter fel, när hästen inte går i perfekt balans och iharmoni med ryttaren kommer den kompensera för den obalans och dendisharmoni som uppstår, genom att använda kroppen på ett sätt somvi ryttare inte är tillfredsställda med. Om hästen inte arbetarkorrekt hamnar vi i en situation där vi förväntar oss att hästenska göra fel. Är vår hjärna upptagen med att förväntaeller leta fel kan den inte användas till att finna en lösningsamtidigt!


Så ja, du som nu läst min lilla text ska nu få enuppgift, om du tränat din häst/hästar idag ska du säga 5 saker duär tacksam, även om du inte tränat vill jag att du sägerrakt ut, 5 saker.


Här är mina 5 saker:

Salto´s piaff

Caspers skogstur i halsring

Hela träningen med Alfons

Bobby´s relationsträning

Solen

Likes

Comments

Igår hade jag lektion för Anna Stavholm, jag bokade in den när jag var helt frisk och planerade då att hon skulle hjälpa mig och Casper lite med ridningen i halsring då vi har lite problem att hålla kurvan utan att han flyter ut. Men så bröt jag ju käken så det vart en väldigt snabb omvändning där, vi tränade därför lite på att försöka hitta en stegring i Casper, genom lek, vilket han tyckte var superkul och sprang runt som en tok och bockade, tyvärr får jag ju inte springa så han försökte få igång mig flera gånger innan han gav upp :(

Vi pratade också lite om en av mina andra hästar Bobby, han har haft ett tråkigt förflutet och är ganska svårfångad i större hagar, han blir så rädd, när man väl fått tag på honom är det inga som helt problem, då andas han ut och går med supersnällt. Så vi diskuterade det lite, mindre hage och träna fler gånger om dagen med kontaktövningar i hagen, bara några minuter eller så. Nackdelen är ju att man kan inte belöna honom med godis då han blir så spänd att han vägrar ta det.. Men men, det kommer väl snart, han är till salu och några har hört av sig så ja hoppas någon fastnar för honom för han är så himla fin, snygg i kroppen och besitter en vilja och kapacitet till att lära sig, i rätt händer kommer han gå väldigt långt. Han är på sista bilden

Likes

Comments

I lördags var jag då med om en liten ridolycka, jag skrittade av en av salu-hästarna och han vart skrämd. Sen är det vart många timmar framåt, jag minns små saker, något i ambulansen, hur jag kräks och lite annat. Sedan när jag öppnar ögonen ser jag mamma där, jag försöker prata och de smärtar något fruktansvärt, då säger mamma att jag jag har brutit käken på båda sidor, tackdå tänkte jag. Jag fick sova 2 nätter på sjukhuset då jag av allt morfin hade slutat andas, så de ville ha lite koll på mig, men nu är jag hemma, går runt här och skrotar, äter varm flytande föda.. de kliar väldigt i fingrarna efter att få jobba hästarna. Casper är inget vidare glad, inte Salto heller, båda står och glor på mig som att "Men hallå, ska vi inte träna!!" Enligt läkaren ska jag hålla mig från hästryggen i ca 6 veckor, yeez de lär ju inte funka, förhoppningsvis kan jag ta mig upp på Casper tidigare och bara röra mig i skogen lite. Men så ni läsare vet så kommer de vara lite tantigt nu ett tag med inlägg! Något som var riktigt tråkigt också var att uppvisningen i Wismar är om 2 veckor, de kan jag ju glömma...

Likes

Comments

Salto är en 7 årig korsning mellan P.R.E - Arab - Appaloosa och han kommer från Spanien. Han är otroligt vacker till utseendet då han är tigrerad skäck. Han är en riktig arbetsmyra som tycker om att spinna runt på banan och upprepa samma sak flera gånger, han är otroligt trygg och säker på banan men kommer man utanför är han en liten fegis, så fort man släpper arbetet och han tappar sin fokus lägger han det istället på att vara rädd och osäker. Han är väldigt lättskrämd mm men vi jobbar på det. Han är väldigt snabblärd och när han väl förstått uppgiften kämpar han tills han gör 100 procent rätt och så lägger han de på minnet. Han är snäll i hantering men lite småbossig, nafsar lite, tigger och går gärna på en, men han har nu börjat lära sig att jag är flockledare och man bör inte gå hejvilt som man vill utan man går lugnt och sansat tillsammans med mig. Annars är han en riktigt trevlig kille som jag tror kommer komma väldigt långt inom akademiska, längtar tills jag kan ta lite lektioner med Monika.

Salto har mest gått som skogsmulle närmsta 3 åren så han är lite ur form, lite sommarmage, men den försvinner snart med träningen :D

Likes

Comments

Hallå alla därute. Jag sitter just nu i bilen påväg till Stockholm för att hämtahem en ny häst, så tänkte jag att då kan jag ju passa å ochberätta lite om helgens medeltidsdagar i Torpa. Vi kom dit ifredags, de andra som redan va där hade vart snälla och satt upptälten och hagarna så de var bara att släppa Casper i hans lillaruta. Vi hade lite rymningsproblem med en av de andra ryttarnas häst.


Vi var danskar underdetta slag. Första slaget gick helt okej i sin helhet, jag tyckteCasper gick väldigt bra, vi höll oss till fanan hela tiden och komnära på karren så vi kunde få slåss lite med svärden, litebromsproblem hade vi på raksträckorna men Casper tyckte det varväldigt roligt. Det var så fruktansvärt varmt, tror de va runt 30grader och vindstilla, så hade vi ju massa kläder jag hade minatornerspelskläder så för mig luftade det ju lite men jag tycktesynd om de av oss som hade rustning, stackarna :’) Det var faktisktväldigt mycket folk, runt 5000 personer stod i solen och tittade påoss. Vi började bataljen med att rida 1 linje igenom den danskalinjen och attackera den svenska karren, sen red vi i dubbelkollontillbaka och ställde 1 linje igen, vi red sedan efter de svenskabågskyttarna, jäklar vad de fick springa haha, vi tackade publikengenom att rida i full galopp mot dom med svärd i högsta hugg. Efteruppvisningen gick vi tillbaka för att ta av alla grejer och sålämnade vi hästarna, Casper drack 2 hinkar vatten, kan tänka mighur satans jobbigt de måste vart att galoppera runt i den värmen.Vi gick ett varv på marknaden och jag hittade lite småsaker som jagköpte. Marknaden var såklart jättefin som alla andra år. Vårtläger var mysigt och alla hade fin gemenskap.

Natten till söndagenvar lite jobbig då hästen som rymt första natten vart ”duktig”och släppt ut våra andra hästar, som tur väl var så vart ingenhäst skadad, till och med Casper som aldrig gått utanför staketetstod intrasslad i tråden, tror han måste blivit rädd för de andraoch försökt ta sig ifrån dem.


Söndagens bataljgick väldigt mycket bättre för oss alla, nybörjarhästarna hadevant sig lite vid omgivningen så det gick faktiskt väldigt bra, vihade lite problem med att hålla linje när de skreks ATTACK men mende såg bra ut ändå! Efter bataljen spolade jag av Casper med kalltvatten innan de fick gå tillbaka och vi hann knappt lämna grejornainnan vi fort tog oss till stranden för att alla kasta oss i vatten,jag kan ju erkänna att man kanske inte luktar sådär vidare fräschtefter batalj i de värmen och ingen dusch finns, man sover i tältoch använder samma kläder, så det där badet satt som en smäck.Sedan packade vi ihop lägret, hagarna och tog oss hemåt, Casperfick gå ut naken i ny gräshage med tjejerna och han klagadeverkligen inte. Idag var han väldigt trött på morgonen så de fårbli vila. Jag är ju ändå på väg till Stockholm så kommer hemsent.


Mer info om nyahästen Salto kommer att komma snart! :D

Likes

Comments

Så himla roligt att jag har fått  VIP-biljetter till Varberg horse show. Är väldigt taggad att få komma dit faktiskt. Är nyfiken på finalen i 150 och på fyrspannet sista dagen. Jag kommer självklart bära min fina tröja med texten " stallkarlsson.se " i hopp om kanske lite fler kunder eller sponsorer då några träningshästar fått flytta så finns ju lite plats för nytt blod i gänget. Om jag känner någon som ska dit så säg gärna till, det ska bli spännande att få träffa lite folk också. Vip-platserna kan jag skryta om är faktiskt otroligt bra, man får välkomstdrink, middag och suveräna platser så man ser precis allt, ingen kö eller trängsel. 

Nu över helgen är jag och Casper iväg och medverkar i Torpa Stenhus medeltidsdagar som riddare, uppdaterar på måndag. Sorry för kort inlägg men var mest en kort uppdatering, mer kommer på måndag, och inför Horse Show, Hoppas vi ses där!

Likes

Comments

Idag va det värdelöst väder kan jag säga, himlen öppnade sig från en grå himmel och pang så vart det ösregn.. Men hästarna gick ut vid 7 imorse ändå på jobbet. Mina hästar här hemma fick vila helt idag, känns inte som någon har motivationen till att ta oss ut i detta väder. Igår var jag på Eurohorse och stod i monter, även lite shopping råkade hända, ett turkost pannband från StarRider, även lite foderprover från St.Hippolyt som jag ska prova, även lite annat smått och gott kom med i påsen hem.


I detta inlägg tänkte jag iallafall prata om levade samt positionsbyte då det är det jag håller på med för tillfället.

Levade

Rakhet övningar Övningarna

Rakhet övningar ÖvningarnaI Levade hästen bär 100% av sin vikt på bakdelen.

Definition

I Levade böjer hästen sina bakben lika i samma vinkel och i samma ögonblick. Den bär då 100% av vikten. Ryggen bildar en vinkel på omkring 35 grader och vissa förblir på samma höjd som när man står med högst en handbredd högre eller lägre. Hästen viker dess främre ben under kroppen och förblir i detta läge för 2 eller 3 sekunder. Bakbenen är inte tänkt att placeras brett och / eller ojämnt (ett bakben längre fram än den andra).

Rakhet övningar ÖvningarnaPå grund av den större böjning är Pesaden svårare än Levaden.

Pesade är en övning där hästen har en vinkel på 45 grader eller mer.

I pesade höjer hästen själv, medan i den Levade hästen böjer genom sina lår och "sätter sig".


Mål

Rakhet övningar Övningarna

Levaden bidrar till att göra bakdelen mer kraftfull och böjbar, man får dock ej stressa på grund av skaderisken. Man bör ALDRIG utföra en Levade om man inte kan kontrollera sin häst i ställningarna, i Levaden ska hästen vara helt rak.

Undervisa Levade till hästen

Man börjar med att lära hästen Levade från marken i handen, vilket jag och Kovo gör nu, han kan ju lyfta frambenen på kommando så det är mest "ryggningen" som är stoppet för oss nu.

Ryttaren frågar en piaff på plats och hästen uppmanas då att lägga mer och mer vikt på bakbenen, så att första framben lyfts och sedan, när hästen känns balanserad och bekväm ber man om det andra frambenet.

Rakhet övningar Övningarna Rakhet övningar Övningarna

När hästen svarar genom att lyfta första benet bör man avsluta där, det är ett stort steg i utbildningen att hästen lyfter benen. GLÖM INTE BERÖMMA. Tänk på att detta är extremt jobbigt för hästen, den lägger trots allt all sin tyngd på bakbenen, träna därför endast i 5-10 min på detta och avsluta sedan med beröm.

Rakhet <br /> <br /> <br /> <br /> <br /> <br /> <br /> <br /> övningar Övningarna Rakhet övningar Övningarna Rakhet övningar Övningarna


Rakhet övningar Övningarna Rakhet övningar Övningarna
Positionsbyte

Detta är roligt nog Kovos störta problem, Kovo trivs väldigt bra när det kommer till Stick to me och jag går baklänges och visar vägen, så nu har vi senaste veckorna övat på positionsbytet, jag kan gå bra vid hals och bogblad men kommer jag bakom bröstkorg blir han fundersam och stannar. Han blir extremt förvirrad när jag kommer till höften. Även när vi longerar vill han ha bog-axel. Men det kommer väl, det är svårt att lära hästen hålla samma ställning från höften. Mitt största tips är nöta, nöta, nöta! Det kommer tillslut komma en "aha-upplevelse" där ni båda förstår hur ni ska förstå varandra, denna del blir kort men var mest en uppdatering på hur det går, från att behöva hålla mig på 2 meters avstånd från Kovo på grund av hans rädsla och igår så gjorde vi en sluta när jag gick bredvid bogen. Han är även helgrym ute i lunging, han börjar hålla en jämn fin volt med mig, fin ställning och håller min takt, när jag ökar min energi ökar han, när jag andas ut och tar ner min energi så gör han tvärnit! Så ballt! Tänk på att ta er tid och lära er tillsammans, prova på saker tillsammans, vad gör hästen när du flyttar dig bakåt i longeringen? Vad händer när du flyttar dig utåt mot hästen, ökar den volten eller fortsätter? När det kommer till hur jag longerar stå jag inte som bilden visar, jag står inte vänd mot hästen, utan jag går med min axel mot hästen, med hästen med andra ord.

Hoppas detta inlägg om levade vad något givande :)


Likes

Comments

Här kommer lite bilder från photoshooten med Isabella Falks fotografi. Först med en lila medeltida klänning barbacka, och sedan med tornerspelsutrustning, lejonträns osv :) Även rökpatroner, vart riktigt coola bilder. Kovo ville även bada i dammen uppe på bergstoppen, som ni ser på bilen 😂 Han skötte sig iallafall toppen, de andra hästarna fick vila under dagen nakna i solen

Likes

Comments

Bohus Elfsborghs Caroliners Cavallerie

Bohus Elfsborghs Caroliners Cavallerie har som mål att visa hur kavalleriet, under tidsepoken 1650-1720, stred i olika situationer, vilken utrustning de hade samt hur deras fältläger såg ut. Kavalleriet har även en trossavdelning, på övningar är det mycket som skall klaffa, hästar skall tas hand om, utrustning vårdas osv.

Vi har ingen möjlighet att fullt ut prestera det dessa ryttare gjorde, ty detta var hästens tid då ridning var helt naturligt för många och den skicklighet, uthållighet och mod som dessa besatt kan vi bara föreställa oss. Dagens ridhästutbildning har mycket att önska då dåtidens behov av utbildning och ridteknik var helt annorlunda med målet för den enskilde att överleva i strid till häst.

Kavalleriet har i alla tider haft en central roll på slagfältet; rörlighet, slagkraft och tyngd. När officerare utbildades, hämtades mycket från antikens taktiska användande av kavalleriet, detta visar sig i det strategiska och taktiska utnyttjandet av kavalleriet.

Även ridtekniken har sin grund i greken Xenofons nedskrivna texter om hästens uppfödning, utbildning och nyttjande i strid. Ridteknikens grund är i stort densamma, vilket belyses tydligt i Cavendish ridlära under 1650-talet där många av dåtidens stora ryttare utbildades under hans tid i Holland. Hur många vet idag varför t.ex. öppnan var ett så viktigt inslag i ridningen?

Då kriget mot danskarna 1676 gick dåligt beslöt Rutger Von Ascheberg, på Karl XI önskan, att en ny stridstrategi skulle tas fram. 14 dagar innan slaget vid Lund, skrevs ett helt nytt direktiv till kavalleriets officerare. Den traditionella karakollen, dvs. en rak front mot fienden med ett djup av 4 - 6 ryttarled och med en lucka mellan varje ekipage i sidled skulle bytas ut mot en linje där alla red med varannat ekipageknä framför och varannat knä bakom i plogformation. På detta sätt blev kavalleriet en oigenomtränglig front. Då ju hästen är ett flockdjur blir detta efter lite träning nästan som ett naturligt sätt att rida.

Medlemmarna i BECs kavalleri har några ledstjärnor

- Främst skall vi ha roligt tillsammans, det är bitvis svåra saker att lära sig och för att lyckas, måste man trivas.

- Vi försöker hjälpa varandra, då vi ej gemensamt kan prestera mer än den minst utbildade hästen/ryttaren kan.

- Vi tar inga onödiga risker då träningen att lära hästen är långsiktig, den måste lita på ryttaren. Vi försöker vänja hästarna vid så många "hotbilder" som möjligt såsom fladdrande fanor, rök, ljudet av trummor och inte minst det skarpa ljudet av svartkrutsvapen! Allt görs genomtänkt, riskanalysen är alltid i fokus.

- Historisk korrekthet, vi försöker återskapa kavalleriet med hjälp av historiska dokument, gemensamma samlingar med utbildning. (Och naturligtvis god fika :-)

Alla är välkomna, män som kvinnor! Har man inte häst eller ridkunnande är man välkommen ändå, då vår tross behöver bemannas.

Likes

Comments