Kontrollbehov kan yttra sig i att känna sig tvungen att dubbelkolla att apparater är avstängda, ofta fråga efter andras åsikt och försäkringar att allt är som det ska eller hysa en stark, inre känsla av att behöva upprepa och granska i sitt inre vad man själv sagt och gjort i olika situationer. Det finns överdrivna och tvångsmässiga kontrollbehov, men också kontrollbehov som är helt normala.


Ett överdrivet kontrollbehov av framförallt andras åsikter och tankar om den egna personen och prestationen är ett inslag i både social fobi och generaliserat ångestsyndrom. 
Även paniksyndrom och specifika fobiervidmakthålls bland annat av en stark önskan att kontrollera inre, kroppsliga symtom som till exempel hjärtklappning och yrsel och en rädsla för att dessa ska ta överhanden.
Överdrivna kontrollbehov är alltså ofta förknippat med oro och ångest. Men att i viss mån sträva efter överblick, struktur och ordning i sitt liv är helt normalt. Att ha kontroll tycker ju de flesta av oss är positivt. Vi vill bestämma över våra liv och granska våra valmöjligheter.
Vi upplever att vi har kontroll när vi fattar beslut som gagnar vårt eget och våra anhörigas välmående. Motsatsen, kaos och oförutsägbarhet, gör oss uttröttade och tar mycket av vår psykiska energi.

 
 
Överdrivet kontrollbehov
Motsägelsefullt nog upplever vi ofta mindre kontroll ju mer vi försöker kontrollera. Ett starkt kontrollbehov leder till stress som i sin tur påverkar vår uppmärksamhet, vårt minne och vår avslappningsförmåga negativt. Resultatet blir ofta mer stress och osäkerhet och så förstärks den onda cirkeln.
Exempel på livssituationer som kan utlösa ett överdrivet kontrollbehov är kriser och när vi upplever stark ångest och oro eller på annat sätt mår dåligt. Hög stress gör oss också kontrollbenägna.
På sätt och vis kan kontrollbehovet då vi mår dåligt vara meningsfullt. Vi behöver just då en högre grad av kontroll i våra liv. Vi försöker hålla starka, inre känslor i schack genom att ha kontroll i det yttre.
Det här förhållningssättet är dock bara en tillfällig lösning. På lång sikt skapar det mer problem i form av ett negativt, stelt tänkande och ökad stress och oro.
 
 
Tvångsmässigt kontrollbehov
Vi kan också utveckla tvångsmässiga kontrollbehov i form av både tankar och beteenden, så kallat tvångssyndrom (OCD). Det kan bland annat ta sig uttryck i att kontrollera spisen, dörren och kaffebryggaren överdrivet ofta.
Tvångstankar kan röra idéer om smitta, sjukdomar eller att kunna skada eller göra illa andra, fast man absolut inte vill göra illa någon.
Tankarna väcker oro och ångest och man försöker hantera dem genom kompensatoriska beteenden eller tankar (man gör de farliga tankarna ”otänkta”).
Tvångssyndrom kan man drabbas av efter omvälvande livshändelser, till exempel en förlossning, men syndromet kan också växa fram gradvis utan direkt orsak.
Enkelt uttryckt har hjärnan vid tvångssyndrom svårt att flexibelt sortera och vidarebefordra information (”Har jag låst dörren?”, ”Är händerna rena nu?”).
 
 
Om allting måste vara perfekt
Perfektionism är ofta med i bilden vid överdrivna kontrollbehov. Om vi har väldigt höga krav på hur vårt hem ser ut och på våra prestationer i skolan eller på arbetet kommer vi ha svårt att be om hjälp och låta andra bidra till arbetet.
 Många av de som får diagnosen utmattningsdepression, ”utbrändhet”, är perfektionistiskt lagda och har höga kontrollbehov.
 
 
Överdriven svartsjukaI relationer kan kontrollbehov ta sig uttryck i form av överdriven svartsjuka eller ständiga krav på försäkringar om att den andre älskar en och aldrig kommer att försvinna.
 Svartsjukan kan leda till kontrollbeteenden som att läsa mejl, sms och titta i plånboken efter kvitton och dylikt.
 
Ofta handlar det om en egen, inre osäkerhet som får den som tvivlar och känner kontrollbehoven att agera som han/hon gör.
 
 
Vad kan jag göra själv?
Att försöka kontrollera det som inte går att kontrollera leder till frustration hos både dig och andra. Du riskerar att inte få helt ärliga svar på dina frågor (utan snarare sådana som dämpar din oro) och det urholkar dina relationer inifrån. Du blir alltmer ensam med dina höga krav och kontrollbehov.
Det bästa sättet att ”kontrollera” livet är snarare att försöka leva här och nu och njuta av vänner, familj, partners och kollegor precis som de är.
Fundera över dina egna värderingar, vad som är viktigt för dig och vilka dina personliga mål är. Lev efter den agendan istället för att försöka kontrollera allt och alla; då blir du nämligen aldrig nöjd och du kommer alltid ha fullt upp!
 
 
Hur får jag hjälp?Om du lider av dina kontrollbehov, och inte klarar av att hantera dem på egen hand, kan du behöva professionell hjälp.
Den metod som har mest forskningsstöd vid tvångssyndrom är en kognitiv beteendeterapeutisk metod som kallas exponering med
responsprevention.  

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Att hota en annan människa är inget annat än FEL & jag tillåter tydligen dig att hota mig med det ena och det andra! Skulle du bli skit arg och prata en massa skit bakom min rygg? Det tror jag att du skulle göra och det bevisar bara vad du är för typ av person. Natten mellan 9:e - 10:e maj var senast du hotade mig med MITT BARN & socialtjänsten? Hjälper du mig bara för att kunna hota med något du vet betyder allt för mig? Hur många är du berädd på att skada och såra för att du ska få som du vill? "Man kan inte få allt man vill här i världen" sägs det, säkert av en anledning!
Jag behöver hjälp (men inte av dig) med vad jag kan säga eller göra i detta nuet, för många tar skada av detta redan! Är jag en idiot om jag säger att du tydligen MÅR BRA av att andra MÅR DÅLIGT?

Likes

Comments

Folk säger "sluta vara så snäll, folk (killar) kan ju missförstå hur du menar!"
Även om jag säger "NEJ!" och försöker knuffa bort människan ifrån mig, så verkar det som om dom missförstår mig!
Hur fan ska jag då göra?
Måste jag köpa peppar spray och använda på killar lika väl som på tjejer, för att visa att jag menar NEJ om jag säger NEJ!?
Eller måste jag kanske ska vara "iskall" och inte prata eller titta på andra människor? Då är vi tillbaka till att jag inte ska röra någon annan människa än mig själv & när jag ska tvätta min son. Jag måste ju röra vid han om jag ska tvätta honom, blir svårt annars!
Men andra människor, utan för min lilla familj. Förbud mot att kramas, skaka hand, hålla hand.. eller ens ta på överhuvudtaget!
Vad länge ett förhållande skulle hålla om man ALDRIG rörde vid varandra eller pratade/tittade på varandra. Om det är destruktivt kan det hålla lika länge som om det inte är det MEN då är det inte av samma grunder.

Likes

Comments

Att gå ifrån
"jag finns här & hjälper dig om du behöver avlastning för att du har migrän"
till
"pff, det är inte mitt barn",
"det skulle du ha tänkt på innan du skaffade barn"
&
"så är det att vara ensamstående"
får ju inte alls någon att fundera på om man själv gjort något för att personen ska få agg emot en eller om personen sedan dag 1 egentligen aldrig gillat en.

Men tydligen så är jag en idiot och ensam om att tänka eller känna så (som vanligt), för att ifrågasätta det hela är tydligen också jävligt idiotiskt.
Man kallar då tydligen någon annan för en lögnerska och får en massa skit kastad emot en!

Låter inte som det är någon man vill ha i sitt liv längre än man behöver..
jag är för snäll tror jag!
Har låtit detta pågå ett tag men jag tänker inte det längre, nu får det vara nog!
Säg vad fan du/ni vill men jag är inte mera än en människa och orkar inte med mera än andra personer gör!
Tror du att jag är en jävla robot så får du ta en ny och bättre titt på mig.

Likes

Comments

Jahapp! Här om dagen hörde man något man frågat en person om.. trodde att människan skulle hålla det mellan oss 2 och inte snacka med folk utanför! Med tanke på vem som berättade för mig om detta så är jag rätt säker på vem det är, Vänligen stig fram och säg om det var du! Så kanske du får en chans att be om förlåt, annars så kan du ta bort mig som vän på Facebook!
Tack vare att du inte kunde hålla saker mellan oss 2 så fick jag rådet att skaffa en DILDO! Tror inte en dildo kan ge en samma typ av kärlek som en människa kan.. som känner kärlek till en annan människa.
Eller det kanske är så att SEX är allt för alla i ett förhållande?
Det kanske till och med är så att ni tror att jag är ute efter att ha sex bara för att jag har problem med kärlek!?!
Hade jag bara varit ute efter sex har jag kunnat fråga killarna i min vän lista här på Facebook.

Sedan så har man tydligen haft sex med en kille idag kl9:40 utan att ens veta det själv! Bara för att man skrev att man var upptagen.. HAR FOLK REDAN GLÖMT ATT JAG ÄR EN MAMMA & UPPTAGEN MED ATT TA HAND OM MITT BARN!?!

Likes

Comments

Att bara lägga sig ner och låta dom vinna!? Denna gång, som så många andra gånger innan! Som så många andra fått göra för att jag inte är stark nog eller för att jag bara inte orkat med mera skit just då!
Ja, det kanske är det bästa valet just nu.. vare sig jag vill eller inte!

Ta allt jag känner för dig och spola ner det.. bara låta dig rinna mellan fingrarna på mig och låta hjärtat brista i miljontals små bitar! Dom vill tydligen inte att jag eller du ska vara lycklig, inte i detta liv iallafall!
Som en person sa till mig en gång " Du kommer att dö ensam!" Jag börjar tro att denna person visste vad den pratade om, för i hela mitt liv så har allt raserats när jag börjat känna mig glad eller lycklig!

Lägga sig ner och ge upp eller bara bita i det stora sura äpplet, medan man hoppas på ett lyckligt liv med den man älskar och vill vara med!?
Egentligen inget svårt val, men allt detta som gång på gång händer när jag börjar känna den minsta lycka gör det bara jobbigt!
Jag vet inte hur länge eller hur mycket mera jag kommer klara av att ta.. allt är så otroligt jobbigt!
På samma gång som jag inte vill förlora dig så känns det som jag inte har dig! Känns som jag aldrig haft dig ens.. kanske jag inte har heller!?

Varför får jag aldrig vara lycklig utan att allt ska raseras?
Vad har jag som inte andra har, som får vara lycklig?

Likes

Comments

Ända personerna jag tänker röra hädan efter är mig själv när jag ska klä på/av mig & när jag ska klä på/av + byta blöja & bära på pojken!
Annars tänker jag FAN inte krama, pussa eller skaka hand med en annan människa! Ni får kalla mig otrevlig för att jag inte skaka hand med dig/er MEN jag tänker inte ta åt mig av att ni tycker det! Då får ni prata med personen som tycker att det är FEL! Det är fel för mig att vara MIG tydligen! Prata inte om tillit med mig.. den som fanns ligger nu på 0 !!!

Likes

Comments