View tracker

​hej 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:
3 dl Jordnötssmör
3 dl Ljus sirap
2 dl Strösocker
12 dl Rispuffar
1 dl Kokosflingor
300 g Mörk eller ljus blockchoklad


Gör så här:
• Smält samman jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull.
• Häll över smeten i en bunke tillsammans med rispuffarna och kokos, blanda försiktigt så att puffarna inte krossas.
• Bred smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och låt svalna.
• Smält hälften av chokladen över ett vattenbad, ta sedan bort skålen och rör i resterande av chokladen.
• Bred sedan chokladen över jordnötsmassan och låt svalna, skär sedan i rutor.

Avnjut sedan antigen som en kaka eller godis.

Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:

200 g smör eller margarin

6 dl socker

4 ägg

6 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

5 dl färska eller frysta bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar

Dekorera med mandelspån, kokos och pumpakärnor

Gör så här:

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Smält fettet i en gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i fettet. Blanda till en slät smet. Häll den i långpannan.

Fördela bären över kakan. Strö över mandelspån, kokos och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Lyft ur kakan och lägg långpannan upp och ner över den.

Låt kakan kallna och skär den i bitar

För extra fint resultat pudra över lite florsocker!

Likes

Comments

Receptet ger cirka 25st bullar, men jag brukar alltid göra trippel stats för att det ska vara lönt att baka i och med att det tar sin lilla tid.

Ingredienser

Deg
1 msk hel kardemumma
5 dl mjölk, rumsvarm
50 g jäst
1 tsk salt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
13–15 dl vetemjöl special

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk mald kanel
1 msk vetemjöl

Sockerlag
1 dl vatten
1 ½ dl strösocker

Garnering
pärlsocker eller mandel

Gör så här:
• Mortla kardemumman och tillsätt den i mjölken. Lös jästen i kardemummamjölken och tillsätt övriga ingredienser. Spara någon dl av mjölet till utbakningen.

• Arbeta degen i maskin i ca 7 min eller för hand dubbla tiden, tills den känns blank och smidig.

• Forma degen till en rund boll och pudra över lite mjöl. Lägg en bit plastfolie över den och låt den jäsa på dragfri plats i 1 ½ tim.

• Sätt ugnen på 230 grader, varmluft 210. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn massa.

• Vält ut degen på bakbord och tryck till den med händerna. Kavla ut den till en stor rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på fyllningen på hela degen och vik sedan den ena halvan över den andra så att den blir dubbel.

• Skär ca 25 remsor, 3 cm breda. Skär remsorna som ett par byxben och tvista sedan tillsammans, snurra runt. Stoppa in ändarna under bullen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. En längd gör du enkelt genom att göra en vanlig rulle som man gör till klassiska bullar. Ta sedan en sax och klipp degen, lägg sedan på varannan sida då det blir som en lite fläta tillslut. Låt dem jäsa under bakduk i 60 min.

• Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, lite vatten och en nypa salt. Strö även på mandel innan bullarna ska in i ugnen. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca 15 min. Koka under tiden upp vatten och socker tills sockret har löst sig. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker och låt bullarna svalna på galler.

~Receptet är från Caroline Ahlqvist bok Älskar att baka. Dock ändrat lite i receptet för att få den bästa bullen! 

Likes

Comments

Ingredienser:

Degen

  • 2dl Kall mjölk
  • 30g Jäst
  • 8dl Kallt vetemjöl
  • 1/2dl Kallt strösocker
  • 20g Rumstempererat smör
  • 2st Ägg
  • 500g Smör för inkavling

Vaniljkrämen

  • 6st äggulor
  • 1,5dl Strösocker
  • 0,75dl Majstärkelse eller Potatismjöl
  • 1st Vaniljstång
  • 3,75dl Mjölk
  • 30g Smör

Glasyr

  • 1dl Florsocker
  • 1msk Vatten


Gör så här:

Platta ut 500 g smör till en kvadrat och ställ in i kylen. Lös upp jästen tillsammans med mjölken i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen i maskin med krok i 3 minuter på låg hastighet och 2-3 minuter på lite snabbare hastighet. Plasta degen och låt vila i frysen i 30 minuter

Börja därefter med vaniljkrämen. 

Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen innan användning på det jästa wienerbröden. 

Tillbaka till degen. 

Kavla ut degen till en rektangel, lägg smörplattan på degen och vik över degen så att den täcker smöret. Börja med att kavla ut degen till en kvadrat och vik sedan degen tre gånger (3-slag), plasta och låt degen vila i kylen 30 minuter så att den släpper sin spänning. Upprepa det två gånger. Kavla sedan ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock, 40 * 48 cm. Skär ut 8*8 cm fyrkanter, vik in kanten på varje fyrkant in mot mitten och tryck till. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 90 minuter under duk.

Fyll en klick vaniljkräm i mitten av varje wienerbröd. Grädda på 200 grader i 13-15 min, tills dom fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna och toppa med glasyr och florsocker för extra dekoration.

Smarriga wienerbröd är något som faller alla i smaken! Det tar sin lilla tid och kräver stort tålamod men det är de värt. Receptet är hämtat från Roy Fares. 

Likes

Comments

Svenska jordgubbssäsongen börjar gå mot sitt slut och då får man passa på att ta vara på gubbarnas goda smak. Jag har därför valt att torka jordgubbarna så att man kan avnjuta dem i musli eller liknande. Smidigt och gott!

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader
Skölj och snoppa jordgubbarna. Skiva dem sedan tunt och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in de skivade jordgubbarna i ugnen, ugnen ska dock stå lite på glänt så sätt något emellan ugnslucka men om du har varmluftsugn skippar du det.
Låt plåten stå i ugnen i ca 7-8 timmar.
Lossa jordgubbarna från pappret och lägg dem i en burk!



Likes

Comments