Det er no over eit år sidan eg las "krystallslottet" av Jeannette Walls, og den sit framleis godt igjen inni meg. Av dei femti bøkene eg las i fjor er det denne eg hugser best og som eg framleis tenker tilbake på i ettertid. Den var sår og fin, full av kjensler. Vi følgjer houvedpersonen, som også er forfattaren, gjennom oppveksten med to stykk foreldre av ein sjeldan sort. Alkoholproblem, avhengighet, arbeidsledighet, kriminalitet og fattigdom preger den vesle familien i stor grad. Dei flyttar frå plass til plass, dei har oppturar som gjer borna håp og påfølgande nedturar som knekker dei. Vi får sjå korleis forholda mellom karakterane utveklar seg etterkvart som hovedpersonen vert eldre og skjøner meir av kva foreldrene faktisk driv på med. Til tross for alt det vonde og for sinnet og skammen knytta til familien sin, er det utan tvil enormt mykje kjærleik også her. Nei ... dette er rett og slett ei bok som berre må lesast!! Den er basert på ein sann historie, og det merkes! Enkelte av situasjonane er såpass absurde at det neppe ville kunne blitt dikta opp av sjølv den mest kreative personen,

Og-no kjem straks filmatiseringa ut også!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Love Songs For The Shy and Cynical - av Robert Shearman.

Denne vesle boka byr på en rekke små fortellinger. Vanligvis fortrekker jeg romaner, rett og slett fordi jeg føler jeg da blir bedre kjent med karakterene enn det jeg rekker å bli i løpet av en kort novelle. Disse små fortellingene derimot ... de fenget meg, de underholdt meg, de fikk meg til å tenke og til å le. Høyt. Mens jeg gikk rundt ute "blant folk". Og det - å gå rundt slik å humre høylytt - er noe jeg ikke har for vane å gjøre. Selv ikke med gode bøker på øret. (Ikke tro at jeg går rundt å ser skikkelig gretten ut heller altså ... det finnes en mellomting som jeg håper og tror at kan beskrive meg.)

Likes

Comments

I dag vil jeg skrive litt om ei fantastisk lita perle av en bok. Jeg leste den i fjor, uten særlige forventinger. Sant og si ville jeg bare ha en kort bok å lese, fordi jeg nettopp hadde slitt meg gjennom en murstein av en bok på over 1000 sider. I bokhandleren fant jeg boka, og kjøpte den umiddelbart fordi den var så lita og tynn, og ikke minst fordi tittelen fikk hukommelses-bjella jeg er så heldig å være utstyrt med til å kime salige toner: jeg visste nemlig at jeg hadde hørt om denne boka, men kunne ikke huske om det var fordi den var bra, elendig, eller rett og slett bare fordi tittelen ikke er en man fort glemmer.

Jeg snakker om boka: "Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" av Jan Wiese. (En langt mindre erotisk enn hva tittelen kanskje antyder.)

ANBEFALING:

Denne lille boka er overraskende stor og dyp. Plottet er originalt, og ikke likt noe jeg har lest før. Toppen av kransekaka er at det hele formidler med et veldig fint språk - kort, presist og samtidig veldig beskrivende uten stort forbruk av ord. Dette er rett og slett en unik diamant! (For å ta det så langt!) Jeg har aldri noensinne lest en så liten bok med en så stor fortelling inni.


KORT OM HANDLING:

En av bokas hovedpersoner arbeider i arkivet i Vatikanet. Her finner han en bunke glemte fortellinger. Han fordyper seg i historiene han finner, og etterhvert som han leser disse trekkes også vi lesere inn i historien. Kjærlighet, lojalitet og sannhet er noen av temaene her, i min amatørmessige mening.


Boka er 163 sider kort, den har vunnet en rekke priser og du har herved ingen unnskyldning til ikke å lese den.
Likes

Comments

KORT FORTALT kommer jeg til å fylle denne bloggen med stoff om bøkene jeg leser og om det norske språket.

LITT LENGRE FORTALT:
Jeg leser enormt mye for tiden, og for å holde oversikten har jeg hittill benyttet meg av diverse websider som Goodreads.com og bokelskere.no. Ganske ofte hender det at jeg blir bedt om å anbefale bøker til venner og familie, og selv om lista over favorittbøker er vanvittig lang, blir det ofte helt tomt i hjernen der og da. Så - for å ha en oversikt over hva jeg har lest - og ikke minst: hva jeg har likt, ikke likt, elsket og hatet - vil jeg skrive litt om det jeg leser her på bloggen.

I tillegg har jeg en sær interesse for språk - det norske språket. Både nynorsk og bokmål. Jeg er på ingen måte det perfekte bilde av det norske språk - jeg har dysleksi, jeg skriver mye feil, jeg sier mye feil, og likevel lar jeg meg irritere over alle andres språklige tabber. I løpet av de siste årene har min språklige interesse (og dermed forhåpentligvis også ferdigheter...?) vokst noe helt enormt, og jeg storkoser meg med å fordype meg i ordbøker, nye ord og uttrykk. Så - dette vil også få litt plass her på bloggen.

Bokomtalene mine vil jeg holde så korte som mulig - av flere grunner.
- for ikke å røpe plottet og handlingen: misliker det sterkt selv når jeg vil lese omtalen om en bok, og får halve handlingen servert ...
- for at du kanskje, forhåpentligvis, gidder å lese: jeg vil ikke skrive en hel bok bare for å anbefale en bok.
- fordi du ved å Google lett kan finne "ordentlige" anmeldelser utført av "profesjonelle"

Med dette håper jeg å:
1). få system i sy(lese)sakene mine
2). Lære mer selv om det jeg har lest
3). gjøre det enklere for meg selv å finne frem til nye bøker og forfattere som vil falle i smak
4). Sist men ikke minst: SPRE LESEGLEDE til folket!
Likes

Comments

1. Art of racing in the rain, Garth Stein

2. Arv og miljø, Vigdis Hjort

3. Kinamann, Brynjulf Jung Tjønn

4. Fvonk, Erlend Loe

5.Ready player one, Ernest Cline

6. Max, Mischa og tetoffensiven, Johan Harstad

7. Vill ni åka mera, selma lønning

8. Anna Karenina, Leo (+🎥)

9. Sterkere, Martin Norum

10. Confessions of a GP

11. Det angår også deg

12.196 dilemmas Radioresepsjonen

13. The faithful one, Cami Checketts

14. Hard boiled wonderland and the end of the world, Haruki Murakami

15. Ocean at the End of the Lane, Gaiman

16."Hver morgen kryper jeg opp fra havet"Frøydis Sollid Simonsen

17. Strange Library, Murakami

18. Maskeblomstfamilien, Lars Saabye Christensen (+🎥)

19. Frå Ragnar til alle, Ragnar Hovland

20. After Dark, Murakami

21. Tredve dager i Sandefjord, Vigdis Hjort

22. repetisjonsøvelse, Runar Mykletun

23. Name of the wind, Patrick Rothfuss

24. Size zero, Victoire Dauxerre

25. På vegne av venner, Kristopher Schau

26. De fem årstidene, Gaute Heivoll

27. Den slemmaste dokka i Drammen, Sigmund Falch

28. Norsk sokkel, Heidi Linde

29. Prosessen, Franz Kafka

30. A Wise Mans Fear, Patrick Rothfuss.

31. Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa, Tine J. Sir

32. The Murmaid's Daughter, Ann Claycomb

33. Sometimes I Lie, av Alice Feeney

34. Castle of Water, av Dane Huckelbridge

36. The circle, Dave Eggers (+🎥)

35. The Subtle Art of not Giving a Fuck, Mark Manson

37. The Time Machine,av H. G. Wells (+🎥)

38. The Rosie Project, av Graeme Simsion

39. Og været skiftet og det ble sommer og så videre, Pedro Carmona-Alvarez

40. Hør vinden synge. Flipperspill 1979, Haruki Murakami

41. In Watermelon Sugar, Richard Brautigan

42. A wild sheep chase, Haruki Murakami

43.Bergens ungdomsteater, Pedro Carmona-Alvarez

44. Dans, dans, dans... The Rat, Murakami

45. The loner, josephine cox

46. Handmaid's Tale, Margaret Atwood (+🎥)

47. Make Poetry Great Again, Chris Felt

48. "Dikt & forbannet løgn - Norges beste dikt"

49. The tiny wife, av Andrew Kaufman

50. Avslørt, renee knight

51. The girlfriend, Michelle Frances
52. 53. & 54. 1Q84 - bok 1,2,3 av Murakami

Likes

Comments

THE ART OF RACING IN THE RAIN

Versjon: Lydbok – Storytel

sider: 321
utgitt: mai 2008, Harper Collins

Årets første bok fant jeg på Storytell-appen. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk da jeg leste at en hund har fortellerstemmen her. Heldigvis fungerte det mye bedre enn jeg fryktet. Til tider falt det dog litt igjennom at hunden fortalte dette – i visse deler av boka svekket det troverdigheten litt ... Men, denne bokens mange følelser og ellers medrivende plott overgår utvilsomt svakhetene. Denne boka passer når du vil ha noe lettlest og følelsesladet, som samtidig ikke er typisk ”chick-lit” med klisjérikt språk og forutsigbar handling.

Historien fortelles som sagt av hunden Enzo. En intelligent bikkje, en bestevenn, en observatør av livet som utspiller seg blant hans nære og elskede. Sentralt i historien står sykdommen som rammer ett av familiemedlemmene og snur alles liv på hodet, inkludert hunden Enzo. Kort oppsummert kan jeg si at jeg 1) Likte boka svært godt, men 2) samtidig lot meg irritere litt over overdrivelser; til tider rosenrøde bildene, litt for sukkersøtt innhold, og så dette meg "reinkarnasjon" som for meg er så fjernt et konsept at det ikke fungerte. (Vet dog at veldig mange liker denne delen av boka, så dette er virkelig bare min personlige mening).

Det positive:

 • Lydboka utføres på mesterlig vis av Christopher Evan Welch
 • Originalt plott og unik fortellerstemme
 • Fin blanding av humor og smerte, følelsene som skildres oppleves som genuine
 • En slutt som ikke er forutsigbar og klisjéfylt, men kanskje en smule ”corny”
 • Medrivende nok til at jeg gikk ekstra lange turer for å høre mer av fortellingen – selv i stiv kuling og regnvær
 • Midt i det mye dystre lykkes forfatteren i å lokke frem ett og annet smil hos meg, blant annet ved å få frem hundens ”hundete” sider – som her hvor hunden møter på en giraff-bamse som han er livredd for:

  "the demon, the evil zebra, the dark creature that possessed the stuffed animal ... Trust me when I tell you that devils like the zebra are real. Somewhere the zebra is dancing."

Det mindre positive
 • Til tider opplevde jeg språket som litt for ”blomstrete” (amerikansk?)
 • Innimellom ble ting forklart litt for grundig, som om leseren ikke er i stand til å skjønne hva som sies med mindre det gjentas 3 ganger på rad.
 • Karakterene – foruten de to hovedpersonene -Denny og Enzo – fremstår de andre som litt ”tynne” og uklare; altså klarte jeg ikke helt å komme inn på dem og jeg tror forfatteren med fordel kunne brukt mer tid på å utvikle de øvrige karakterene. De ble litt bleke … som skyggete statister.
 • Til min prefererte smak ble det hele bittelitt for søtt og amerikansk.
 • Å bruke hunden som forteller fungerer 90% av tiden – dessverre ble de 10% som ikke fungerte ganske tydelige.
Overtydelighet og unødvendig forklaring i forbindelse med bokas tittel: Denny driver med bilkjøring (konkurranse) og gjentatte ganger blir metaforen av å kjøre i regn overtydelig. (Igjen; kanskje litt typisk amerikansk?)


Jeg ender opp med å trille en firer for denne romanen. En litt svak firer, eller en beinhard treer. Står litt fast her. Ambivalensen skyldes at jeg til tross for å ha storkost meg med denne lydboken, ikke klarer å se forbi dette litt udefinerte som gjør at jeg opplevde det som "litt for mye av det gode."

Likes

Comments

De siste årene har jeg lest mye. Veldig mye. Til meg å være. Og, det skriver jeg ikke fordi det er en bragd eller noe å være stolt av – for det er det jo faktisk ikke – for å lese, for meg, er mer avslappende enn å se på TV; og hvem i alle dager finner på å skryte over hvor mye de ser på skjermen? Veldig få … Grunnen til at jeg nevner dette med lese-glede er at jeg ikke er (var) en typisk lese-jente. Jeg HATET å lese, likte ikke å sitte stille, ville helst være ute og i farten, spille play-station, eller til nøds se en film dersom jeg skulle være i ro. Ikke før tjue-års alderen begynte jeg å sette pris på bøker, og å lese på senga ble noe jeg stadig gjorde mer og mer av. Så har det ”plutselig” blitt en vane; jeg kan ikke huske sist jeg la meg til å sove uten å ha lest noen sider i en bok først.

Boka jeg mener å huske at ”vekket” entusiasmen var Den trettende fortellingen, av Diane Setterfield. Den lånte jeg av min mor da jeg var sjuk med influensa, og den fenget meg virkelig. Jeg klarte å henge med i teksten (kan kanskje nå nevne at jeg har dysleksi og at dette med å ”ikke falle ut” av handlingen har vært et problem tidligere), og glemte alt om tid og sted. Jeg er en person som ofte kan bli stresset over småting, og som ofte sliter med å ”være her og nå”. Bøker er en av de tingene som gir meg fullstendig fri i hode og kropp, og jeg tror det er mye av grunnen til min kjærlighet for bøker. I tillegg fascineres jeg over hvor forskjellig ulike mennesker opplever den samme boka, og også over hvor ulik opplevelse jeg kan få av samme bok dersom det går flere år mellom hver gang den leses. Dette sier ganske mye om den kraften bøkene har, hvor mye vi som lesere har å si for hvordan vi selv opplever og tolker det vi leser.

Det er denne lese-entusiasmen jeg ønsker å spre litt av via bloggen. Jeg kommer ikke til å skrive "flinke" anmeldenser av bøkene, for det finner du enkelt ved å google. Jeg ser ikke poenget i å gjenta handlingsreferater heller, da det ofte ødelegger. Mine bokanmeldelser vil jeg holde korte og presise uten å gjengi handlingen i særlig detalj, da det å på forhånd ha dannet seg forestillinger om plottet - i min mening -ødelegger mye for hvordan en opplever boka. I tillegg er jeg veldig glad i språk og ord generelt, og vil derfor også ta med diverse "nye" ord jeg eventuelt lærer, eller sitater jeg liker spesielt godt.

Så – det jeg tenker å skrive om hver bok er noe a-la dette:

1. Plusser:
2. Minuser
3. Noe jeg lærte av boka
4. Favorittord- eller navn
5. Ett ord jeg ikke kunne fra før
6. En genial setning/formulering:

Foruten å dele min kjærlighet for bøker, vil jeg også skrive litt om språk! Rett og slett fordi det også fascinerer meg, og til tross for mine egne språklige kunnskaps-mangler, er jeg uhyre interessert i språket vårt; hvor ordene kommer fra, hvorfor sier vi slik og slik, synonymer og antonymer, nye ord, gamle ord, begrep som misbrukes, og ikke minst – FEIL. Skrivefeil, grammatiske feil …

Så – dette blir kort sagt en blogg om språk, bøker, litteratur og mye mulig også noen av mine egne små tekster.

Likes

Comments

BØKER LEST I 2017:

(Link til omtale kommer etterhvert)


1. Art of racing in the rain, Garth Stein

2. Arv og miljø, Vigdis Hjort

3. Kinamann, Brynjulf Jung Tjønn

4. Fvonk, Erlend Loe

5. Ready player one, Ernest Cline

6. Max, Mischa & Tetoffensiven, Johan Harstad

7. Vill ni åka mera, Aelma Lønning

8.Anna Karenina, Leo Tolstoy

9. Sterkere, Martin Norum

10. Confessions of a GP, Benjamin Daniels

11. Det angår også deg, Herman Sachnowitz

12. 196 dilemmas Radioresepsjonen

13. The faithful one, Cami Checketts

14. Hard boiled wonderland and the end of the world, Haruki Murakami

15. Ocean at the End of the Lane, Gaiman

16. Hver morgen kryper jeg opp fra havet, Frøydis Sollid Simonsen

17. Strange Library, Murakami

18. Maskeblomstfamilien, Lars Saabye Christensen

19. Frå Ragnar til alle, Ragnar Hovland

20. After dark, Murakami

21 .Tredve dager i Sandefjord, Vigdis Hjort

22. Repetisjonsøvelse, Runar Mykletun

23. Name of the wind, Patrick Rothfuss

24. Size zero, Victoire Dauxerre

25. På vegne av venner, Kristopher Schau

26. De fem årstidene, Gaute Heivoll

27.Den slemmaste dokka i Drammen, Sigmund Falch

28. Norsk sokkel, Heidi Linde

29.. A Wise Mans Fear, Patrick Rothfuss.

30. Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa, Tine J. Sir

31. The Murmaid's Daughter, Ann Claycomb

Likes

Comments