​Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har jag börjat intressera mig mycket för vilken kost som är bra att äta när man har en inflammationssjukdom. Både vegetarisk och Paelokost har intresserat mig och jag överväger att enbart äta Paelokost.

En del personer som äter en paleokost gör det inte enbart för att gå ner i vikt utan för att försöka läka från något specifikt. Autoimmun Paleo är en kosthållning specifikt framtagen för personer som lider av en autoimmun sjukdom. 

Autoimmuna sjukdomar uppstår när kroppens immunförsvar inte klarar av att särskilja mellan egna och främmande protein. Främmande protein kan till exempel vara bakterier, virus och parasiter. En antiinflammatorisk kost, så som AIP, kan vara fördelaktigt för vissa personer.

Jag kan rekommendera att läsa boken Mat som läker av Sanna Ehdin som innehåller dels recept samt är mycket bra skriven just om kost och hur kroppen mår av kosten och ett nytt sätt att tänka i vardagen och få god och nyttig mat med hjälp av planerad snabbmatlagning. 

I boken fann jag ett recept på morotsbröd som jag gjorde igår (bild kommer senare), jag gjorde även olivoljesmör att ha på brödet. Brödet kommer jag att göra mer av och ha som bas på morgonen till frukosten tillsammans med min mandelmjölksdrink med gurkmeja jag dricker varje morgon.. Gurkmeja ska ju vara bra mot inflammation i leder och jag tycker att det är värt att prova ändra kosten för att må bättre i lederna och för att försöka komma ifrån den ständiga värken man har. Jag vet att den här sjukdomen som jag har kommer jag aldrig att bli helt bra ifrån men man kan ju försöka göra något för att förbättra livskvaliteten. 

Många kramisar 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Denna vår och sommar har varit jobbig med dåligt väder och värk i kroppen, vilket senare visade sig vara inflammatorisk ledsjukdom Reumatoid artrit. Diagnosen fick jag 170804 och har varit sjukskriven sedan dess, Förutom sjukdomen som tagit den mesta tiden av mitt liv i sommar så har det varit många härliga stunder också. I och min sjukskrivning har jag funderat mer och mer på att blogga så nu tänkte jag försöka göra ett försök. Jag kommer att dela av mig av matrecept, träning och lite av vad som händer i mitt liv.


I våras fyllde jag, min man Arne 50 samt min tvillingbror Henrik 50 år och min brorson Daniel blev 20 år vilket vi firade med släkten och endast några vänner med god middag.

Något som har intresserat mig ett tag att prova är vegetarisk kost, dels för att äta stora mängder kött är en påfrestning för kroppen som kan ge upphov till akuta och kroniska inflammationer och vegetarisk kost har visat sig ha precis motsatt effekt, och verkar inflammationshämmande och nu när jag fick diagnosen RA så har jag börjat mer med vegetarisk kost.. Köttkonsumtion gör att man äter mer protein per dag än vad som rekommenderas. Överskott av protein omvandlas till fett, och med tanke på att hjärt- och kärlsjukdomar ökar i vårat land så varför inte dra ner på köttkonsumtionen. Visst älskar jag att grilla en god köttbit på sommaren med en god sallad till med en god bea-sås och ett glas kall öl. Det svåra är att komma igång och hitta recept men efter att ha gett det några månader nu så går det bättre och bättre.

Träningen i sommar har varit lite si och så pga värken i mina leder vilket har gjort att jag har haft det svårt att gå. På morgnarna har jag näsan inte kunnat gå och ta sig uppför trappan hemma har varit jobbigt samt att gymma med händer som inte har gått att röra pga värk och stelhet har gjort det svårt. Men jag ska börja ta tag i träningen nu i höst/vinter då det börjar kännas bättre efter starka mediciner jag ätit i några månader nu.

I våras tog min fina dotter studenten efter att ha gått Handelsprogrammet på Thorens Buisnes school. Jag önskar mitt lilla hjärta all lycka i framtiden och jag kommer alltid att finnas där för dig gumman,

Det här var mitt första inlägg som bloggerska och jag hoppas att ni kommer att tycka om att läsa min blogg.Likes

Comments