Header
View tracker

Åt idag en helt underbar efterrätt som avslut på påsklunchen.
Smaken på denna sticky toffee pudding är svår att förklara, likt en varm sockerkaka med kolasmak, toppad med en gudomlig kolasås!
Testa själva, de är löjligt lätta att göra och perfekta att förbereda om du har ett större sällskap av gäster!
Receptet finner ni HÄR

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

En matsedel för mig är A & O för en bra matbudget, varierad kost och planering!

Som jag tidigare nämnt så brukar jag planera utifrån vissa aspekter. Bland annat brukar vi varje vecka ha ca en fiskrätt, en soppa och någonting vegetariskt. Det senaste har jag ofta frångått den tanken genom att öka antalet vegetariska middagar och ibland lägga till en vegansk dag. Äter jag ute försöker jag alltid välja veganska alternativ ur både en etisk synpunkt och ur miljösynpunkt.

Jag bjuder nedan på förgående veckans matsedel, hoppas ni hittar någonting ni blir inspirerade av. Kommentera gärna om ni önskar recept!



Måndag

Kassler i chillitäcke med ris. Serveras med banan & jordnötter.


Tisdag

Pasta med hemmagjord pesto på oliver, nötter, & parmesan, med körsbärstomater och mozzarella (vegetariskt)


Onsdag

Vårrullar med wokade grönsaker & sweetchilli-spenatnudlar (veganskt)


Torsdag

Rickards födelsedag så jag ordnade en överaskningsmiddag med surdegspizza på Parma, mozzarella & ruccola, hemmagjord pizzasallad och en födelsedagstårta från steinbrenner & Nyberg bestående av en mandelbotten, vaniljpannacotta & björnbärsmousse


Fredag

Skogssvampssoppa med spenat & hembakat surdegsbröd (vegetariskt)


Lördag

Kycklingfilé med potatisgratäng smaksatt med timjan & chevré, balsamicosås & sallad som tillbehör


Söndagen var vi bortbjudna på middag :)


Likes

Comments

View tracker

Igår var min sista dag på McDonalds. Efter 4 år är det dags att gå vidare, fokusera lite mer på studier och jobba lite mindre :)
Dagen till ära bjuds det på fudgebrownie,



Recept:

Räcker till en springform på 24 cm eller en halv långpanna!


3 ägg

2 dl socker

150g smör

2 tsk salt

2 dl mjöl

1 dl kakao


Smöra och bräda formen.

Smält smöret.

Blanda samtliga ingredienser och häll upp i springformen.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15 minuter. Den kommer vara lite dallrig men stelnar när den kallnar.

Låt kakan stelna i kylen.


Gör fudgen:

300 G choklad

2,5 dl grädde

Värm grädde, hacka chokladen och smält den med grädden. Låt svalna något och häll sedan fudgen över den kalla kakan. Ställ åter igen kakan i kylen minst 1 h 😄👌 



Likes

Comments

Om man kunde vara kär i en vas.


"Grattis Malin på din 22 års dag"
Önskar Rickard


❤️

Likes

Comments

Har i mellandagarna slagit till på en ny soffa! Har för tillfället en rak Howard soffa i vitt tyg, dock har de. Blivit så smutsig så har länge velat byta ut den.
Istället köpte jag en svängd Oxford Deluxe med fjäder- och dunblandning i färgen sand, med ekben och mässingsdetaljer! Kommer bli så snyggt här hemma!
Den levereras i februari - längtar så!

Har dessutom fått julpynta lite här hemma. Bland annat fyndade jag en superfin liten julgran med snöimitation på Cervera. Redan i mitten av december reade de ut julprodukter på 50%!
Dessutom krävs lite ljus i detta mörka tider - då passar kopparna nedan perfekt för att höja stämningen! De finns i rostfritt, svart, vitt och mässing i många olika inredningsbutiker. Mina är köpta på klädkällaren i Ale men de finns även på Mio!

Hoppas ni alla har haft en underbar jul och trevligt nyårsfirande! Hoppas dessutom ni kan förlåta mig för dålig uppdatering - har fått en del pikar! 😘 Själv laddar jag för fullt inför min födelsedag imorgon!
Rickard har lovat att väcka mig med sång, te och paket på morgonen. Mysigt!

Likes

Comments

Hej!
I mina förra inlägg har jag fokuserat mycket på surdegsbröd. Denna trend kommer fortsätta även idag. Ni har tidigare fått ett surdegsrecept och om ni satte degen samma dag som inlägget skrevs borde den ha mognat fint tills idag - redo att användas!

När jag gör surdeg använder jag mig av ETT recept. Detta varierar jag genom att använda olika mjöler och tillsätta frön, nötter, grönsaker eller havre.



Viktigt att tänka på när man bakar bröd är:

1. Beroende på säsong så är mjöl olika fuktigt. Om du har ett torrt mjöl krävs mer vätska & ett fuktigare mjöl kräver mindre vätska. Vill du testa fuktigheten? Testa att krama en näve mjöl i handen, om det "håller ihop" som en klump räknas mjölet som fuktigt.

2. Värmen på vattnet & mängd surdegsgrund påverkar jästiden, vill du ha en kortare jästid så ska du använda mer surdegsgrund och varmare vatten. Vill du jäsa länge & kanske över natten i kylskåp så väljer du en mindre mängd surdegsgrund och ljummet vatten.

3. Ju mer fiberrikt och grovt mjöl du använder desto svårare är det att bilda starka glutentrådar eftersom dessa "skärs av" av det grova mjölet. Fint mjöl passar därför bättre vid fristående bröd, medan fullkornsbröd är lättast at få fina i en form.




Receptet på surdegsbröd

1 L vatten
30 G salt (ca 1 msk)
1,5 kg mjöl (OBS: inte Liter, KILO)
Uppfräschad Surdegsgrund ca 2-3 dl




Steg 1: Blanda vatten (mellan 37-55grader), salt, surdeg och 1/2 av mjölet i en stor bunke tills allt är klumpfritt och jämnt. Tillsätt sedan resterande del av mjölet tills du får en fastare (med fortfarande klibbig) deg. Detta moment tar ca 5 minuter för hand.
Täck bunken och låt jäsa. Tid beror på hur varmt vatten du använt (37 grader kräver en lång jästid, ca 12 h i kylen, 55 grader kräver ca 3 h i rumstemperatur). 



Steg 2: häll ut degen på ett mjölat bakbord. Är degen redan elastisk och spänstig kan du redan nu forma till valfri form. Om den är aningens lös och svårarbetad kan du knåda degen för att tillföra spänst. Lägg degen i formen du ska grädda i - alternativt i en mjölad skål/skål med linnehanduk i.
Låt jäsa enligt samma princip som i steg 1. 



Steg 3: Sätt ugnen på 250 grader. Förbered en ugnssäker form med ca 1 dl vatten i och ställ denna form i botten av ugnen för ångbildning.
Skåra brödet med ett rakblad/vad kniv och ställ sedan direkt in i ugnen. Efter 10 minuter sänker du graderna till 225 grader och gräddar tills innertemperaturen når 98 grader. (Total gräddningstid för en limpa är ca 40-50 minuter.)


Steg 4: Försök, i den mån det går, vänta med att skära upp brödet tills det svalnat. Detta gör man för att man vill "låsa in" fuktigheten i brödet som skapar ett saftigt bröd. Om man skär i brödet direkt riskerar man att släppa ut ånga innan brödet stabiliserat sig, vilket kan resultera i ett torrare bröd.

Jag fräschar upp min surdeg innan användning genom att tillsätta varmt vatten & mjöl till min befintliga surdegsgrund - den ska behålla samma konsistens. Låt stå ca 1 h innan surdegen är "uppfräschad"

Här blandar jag vatten (rödbetsvatten) + salt + surdegsgrund + 1/2 av mjölet + rosmarin + rivna rödbetor innan jag tillsätter resten av mjölet

Låt degen jäsa till ca dubbel storlek övertäckt. Antingen i kylskåp eller rumstemperatur.

Forma degen till valfri form. Här låter jag andra jäsningen ske i en kökshandduk i en jäskorg (funkar kanon med en vanlig bunke också)

​grädda brödet på 250-225 grader ca 40-50 minuter. Försök att vänta med att skära upp brödet tills de svalnat. 

Likes

Comments

En bra surdegsgrund är en förutsättning för bra bröd!
Det finns tusen olika recept och tillvägagångssätt på hur man startar en surdeg, här är ytterligare ett:

Bra att veta innan man startar:

1. Ett bra mjöl är A och O! Om du försöker skapa en surdeg på massproducerat, blekt och icke-ekologiskt mjöl så kommer din surdeg misslyckas.
Välj ett ekologiskt mjöl! Icke-ekologiska mjöler innehåller ofta bekämpningsmedel som hämmar bakterierna i surdegen från att växa.

2. Surdeg behöver mat, värme och fukt. Misslyckas man med en surdeg beror det till 90% på värmen. Se till att din surdeg står på ett varmt ställe utan drag. Många rekommenderar skåpet över kylen. Jag hade min under en varm (och inte så energisnål) lampa samt periodvis i en avstängd ugn med lampan på.

3. En surdeg består av bakterier. Tvätta därför inte din surdegsbehållare med diskmedel emellan användningarna - diskmedlet kan sitta kvar i behållaren och döda din surdeg. Varmt vatten är bäst att "diska med". Innan jäst fanns bakade man alltid bröd med hjälp av surdeg. Då använde man sig av en bakbunke i trä, i varv det alltid blev rester kvar från förgående deg som hjälpte den nya degen att jäsa - så höll det på i all oändlighet.

4. Överallt på internet pratas det om vetesurdeg eller rågsurdeg - som om det inte fanns andra varianter. När du skapar en surdeg kan du i princip välja vilka mjöler du vill- varför inte hälften råg och hälften dinkel? Eller hälften vete och hälften emmer?
Att tänka på är att rågmjöl suger mer vätska än vete vilket ibland kräver mer vatten vid start av rågsurdeg. Fullkornsmjöl bör även kombineras med ett finmalt mjöl för bästa resultat.





Hur gör man nu då??

Dag 1: Börja med att mäta upp 100g valfritt mjöl (ekologiskt) och 100g varmt vatten i en glasburk. När jag säger varmt menar jag ca 45 grader. När det rumstempererade mjölet träffar vattnet skapas den perfekta miljön för bakterietillväxt.
Lämna burken stängd i en varm miljö.

Dag 3: Nu ska surdegen bubbla lite lätt och dofta lite som överjäst vin eller vinäger. Häll ut halva surdegen oh fyll på med ytterligare 100g varmt vatten och 100g valfritt mjöl. Stäng locket och låt stå i en varm miljö.

Dag 4: Nu bör det vara mer bubblor i burken än förgående dag och doften bör vara snäppet starkare. Om du doppar ner fingret och smakar på surdegen skall den smaka just surt! Nu är du redo att använda din surdeg till bakning alternativt ställa den "i viloläge" i kylen. Där håller den sig upp till 2-2,5 veckor.

Likes

Comments

För några månader sedan gick jag en kurs, som så många vet, med självaste surdegskungen Sébastien Boudet.
Jag har tidigare försökt mig på att sätta en egen surdeg men "misslyckats" gång på gång. Efter dessa två dagar fick jag ny ork och vilja att ännu en gång prova att baka med surdeg.... Och sen dess har jag aldrig rört ett jästpaket.
Vet ni ens vad det är för innehåll i jäst?
-inte jag heller! Jäst är nämligen en av de få livsmedel som inte har en innehållsförteckning. Jag tycker det talar ganska tydligt för sig självt....

Kursen handlade mycket om råvaror. Om spannmål, om bönder, om mjölnare, årstidernas inverkan, kemi och bröd. Han fick 11 hobbybagare att förstå brödets inverkan på oss som konsumenter, på arbetsvillkor och på hälsa.


Om ni själva vill testa att sätta en surdeg kommer "receptet" med beskrivning upp på bloggen imorgon. Efter det skall jag ge er recept på hur ni kan använda er av er nystartade surdeg, för tro mig: den går åt!


Om ni själva är intresserade av att gå en kurs så kika in på Sébastiens blogg HÄR.


Likes

Comments

Måndag: Pennepasta med chevré, bacon, honung och rosmarin

Tisdag: Egenfångad fjärsing med ångkokad purjolök, smörstekt egenplockad svamp, primörmorötter och skysås

Onsdag: marockansk gryta fylld med grönsaker och bönor, med couscous

Torsdag: kryddig tomatsoppa med hemmagjort vitlöksbröd

Fredag: Tacos! (Behöver jag nämna att det är fredag?)

Lördag: Quiche, matpaj, med kyckling, mozarella ovh tomater

Söndag: Öppet för förslag, jag önskar surdegspizza eller raggmunk men det blir antagligen rester från veckan!

Likes

Comments

Detta recept räcker till ca 1 L flädersaft:

1 L vatten
5 dl socker
25 G askorbinsyra (ren C-vitamin för konservering & färg)

25 klasar fläderblom
2 ekologiska citroner



"Ansa" Flädern någorlunda från dåliga blommor, blad och hårda kvistar. Om ni inte använder ekologiska citroner så måste dessa sköljas och borstas ordentligt för att inte eventuella gifter från skalet skall hamna i saften.
Skiva sedan citronerna tunt och lägg i en större kastrull tillsammans med flädern.

Koka upp vatten, syra & socker tills allt är upplöst. Slå över sockervattnet över blommorna och låt dra i 5 dagar. Sila sedan bort blommor & citron och tappa upp i lämpliga krus.

Likes

Comments