Header

Någonstans inom mig har jag väl alltid vetat att jag har endometrios, sen första dagen mamma sa "Det kan ju vara sjukdomen endometrios". Jag gjorde lite efterforskningar och kände igen mig. Trots att jag inte då, för 4 år sedan ännu hade alla symptom som jag har idag.
Trots detta har jag velat mycket fram och tillbaka. Första bakslagen kom när läkarna skyllde på min ålder när jag för första gången sökte hjälp, att jag bara var 16 och därför hade jag ont, menscykeln kan ju förändras. Jag hade ont vid sex, det var nog bara mensvärk, sa läkarna. Jag har fått höra från alla möjliga håll och kanter att "kan det inte vara så att du inbillar dig ganska mycket och att smärtorna sitter psykiskt?". Jag har tvekat och ändrat mig, men det har någonstans legat i bakhuvudet. Jag gav ju såklart upp hela teorin om endometrios när jag opererades och läkarna sa att jag inte har det, då måste det ju vara så, tänkte jag.

Men nu är jag sedan 28e september diagnotiserad med sjukdomen endometrios, en sjukdom som drabbar ungefär 10% av alla kvinnor i fertil ålder. Detta innebär att slemhinna från livmodern finns i andra delar av kroppen och kan orsaka en del symptom och jag tänkte berätta om min endometrios, till stor del för att andra ska lära känna mig bättre. Jag kan även tillägga att sjukdomen behandlas med hormoner.

I början, för 4 år sedan hade jag färre symptom än nu, vilket främst innebar samlagssmärta, dagliga smärtor i magen som kändes som små "stick" i livmodern samt kraftig mensvärk. Mensvärken var så pass illa att jag inte kunde röra mig när den bröt ut. Jag blödde mer än vanligt, jag fick använda både tampong och binda, men blödde ändå igenom. Många gånger fick jag gå hem tidigare från skolan pga just blödningarna. När detta bröt ut åt jag kombinerade p-piller, vilket läkarna gillade att skylla på, jag skulle prova olika piller, de jag hade var inte rätt för mig. Dock är det just sådana piller jag idag behandlas med mot endometriosen.

Nu för tiden har jag ingen menssmärta längre då jag inte har mens. Och det har jag inte pga att jag som sagt behandlas med kombinerade p-piller. Jag har provat alla möjliga typer av hormoner men alla utom dessa har jag haft blödningar varje dag av, vilket inte minst är jobbigt i sig utan även gör smärtorna värre. Dock så har jag fortfarande samlagssmärta, ont i tarmarna (vilket beror på sammanväxningarna, som beror på endometriosen), Jag har även problem vid menstruation då blodet inte kommer ut, det koagulerar innan, det kommer bara ut om jag använder tampong, vilket såklart är smärtsamt att använda. Jag har värk i ljumskarna som strålar ner i benen. Samt orkeslös kring mens. Dock varierar graden på symptomen, ibland är det mindre, ibland mer, vilket kallas för skov.
Att mensblödningarna inte kommer ut har jag fått förklarat för mig KAN bero på retrograden. Kan ej förklara detta själv så har kopierat förklaringen från internetmedicin.se: Orsaken till endometrios är inte klarlagd, men retrograd menstruation där mensblod går via äggledarna in i bukhålan kombinerat med ett immunförsvar som inte förmår att ta hand om levande endometriefragment anses vara en av flera sannolika mekanismer.

Jag har alltså smärtor, ibland mer, ibland mindre. De kan komma när som helst men även vid givna tillfällen. Trots att det tog lång tid är jag glad över att få veta vad det är som gör ont, att jag inte inbillar mig och att jag förhoppningsvis kommer tas på allvar framöver.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu har vi haft Winston hemma i tre hela dagar. Han leker, sover och äter mest. Det har gått bra att ha honom här, men han går fortfarande omkring i lägenheten och jamar, antagligen efter sina syskon.
På onsdag ska min lilla snutt vaccineras för första gången och JAG är nervös. Men det ska väl gå bra, det jobbiga blir att ha Winston i transportväskan till veterinären för han HATAR att vara i den.

Jag har dessutom dragit på mig ytterligare en antibiotikakur, i onsdags vaknade jag mitt i natten och var kissnödig, när jag kissade så sved det otroligt mycket i urinröret. Jag tänkte att "Jaja, det är en urinvägsinfektion, det går över", för oftast när jag får såna här symptom visar ändå inte urinprovet att jag har uvi.
Så jag tänkte att jag får dricka mycket och äta ipren så ska det väl gå över. Men sedan började jag kissa blod. Det har jag aldrig gjort innan så då var det bara att traska iväg till läkaren. Och stickan visade att jag hade uvi, vilket är ovanligt, och jag hade väldigt mycket vita blodkroppar i urinet. De skickade även urin till odling för att kolla varför jag återfår uvi nästan varje månad. Hittar de inget ska de förhoppningsvis göra en cystoskopi.

Likes

Comments

Idag har jag fått mycket gjort. Jag gick till skolan imorse, skjutsade Sebbe till jobbet.
Efter det ringde jag Winstons ägare och bestämde en tid då vi ska hämta honom, torsdag klockan 17. Det blev en dag tidigare då mamman till kattungarna är väldigt trött på dem och vill att de ska flytta. Efter det ringde jag veterinären här i Söderköping och bokade tid för vaccination, onsdag den 27e.
Nu ska jag åka till Västra Husby för några timmars jobb och efter det en sväng till Norrköping och gå på stan med Martina.
Det blev en händelserik tisdag. Imorgon väntar skola och förhoppningsvis jobb.

Likes

Comments

Idag kan jag avslöja den roliga nyheten att bebisen Winston flyttar hem till oss. En sprallig och supersöt liten kille. Och ja, han är av modellen kattunge. Så idag har jag varit och köpt en massa saker till honom såsom kattlåda, leksaker, matskål, transportväska osv. Jag har ringt veterinären för att kolla av med vaccination, chipmärkning, avmaskning, kastration m.m. Det ska bli så mysigt! Vi får dock inte hem honom förrän nästa helg, 21/10, men vad jag längtar efter vår nya familjemedlem.

Imorgon blir det några timmars jobb i Västra Husby, åka till Skärblacka och få naglarna fixade och sedan skruva lite bil (ja, det är dumt att fixa naglarna innan bilskruvandet, menmen).
Jag tog även min sista antibiotikatablett idag. Det känns så skönt efter 2 veckor på antibiotika, förhoppningsvis kommer jag bli piggare nu och inte vara trött dygnet runt. Sen får vi se hur det är i magen, ibland har jag fortfarande ont i urinblåsan vilket gör mig lite orolig men det är betydligt mycket bättre iallafall vilket är skönt.

Nu är det sova som gäller, upp tidigt imorgon också!


(Winston med sina syskon. Han ligger längst upp och ser helsvart ut)

Likes

Comments

Idag gick jag alltså upp 06:15, när Sebbe gick upp till jobbet. Varför vet jag inte, men jag kunde helt enkelt inte somna om. Jag låg och tittade lite vloggar på youtube ett tag sen gick jag upp, gjorde te och nu pluggar jag. Jag har ett prov idag i matte men även fast jag pluggat känner jag nig inte förberedd så jag får plugga lite till. När jag behöver en paus sen så tänkte jag tvätta och ta en dusch. Jag ska fasen klara det där provet!

Likes

Comments

Igår åkte jag och Lisa till Stockholm för att gå på Mall of Scandinavia. Det var mysigt att åka iväg bara hon och jag och spendera pengar, haha.

För min del blev det ett kit från BareMinerals, armband till mig och Sebbe, nya klackar, kläder till Amanda, trosor från Victoria Secret och lite annat smått och gott.

​Ursäkta bildkvalitén, min kamera ville inte samarbeta.

Likes

Comments

Efter det att jag skrev senast (1e oktober) så blev biverkningarna av antibiotikan värre och värre för varje dag. Jag hade frossaanfall på kvällarna, kände mig febrig, konstig smak i munnen, gungig, synen rubbades, ordentligt illamående (vilket gjorde att jag inte kunde äta, och inte ta medicinen). Så vi fick ringa 1177 i förrgår. De förklarade att medicinen jag åt var väldigt stark och några patienter fick så pass stark reaktion på tabletterna som jag fick. Så jag fick ringa mina läkare och de skulle byta ut min antibiotika. Det dröjde dock en hel dag (så jag fick mina nya tabletter idag) och inatt kräktes jag i princip hela natten. Jag tog inte de gamla tabletterna idag på morgonen utan åkte till apoteket och hämtade ut de nya. De ska jag bara ta 2 ggr om dagen av, de gamla var 2 tabletter 3 ggr om dagen. Så jag somnade en stund nu på eftermiddagen/kvällen och när jag vaknade var illamåendet och snurrigheten borta.
Nu väntar jag på att smaken i munnen ska gå över, men jag ger det ett par dagar, är riktigt nöjd med att illamåendet är borta, det är så skönt.
De senaste dagarna har jag bara legat i sängen i princip, sovit och kollat på serier så imorgon ska jag gå till skolan och göra lite nytta! Vad skönt det ska bli.

Likes

Comments

Nu har jag ätit antibiotika och penicillin i två dagar och biverkningarna börjar komma. Det är ju ganska hög dos jag äter, och det märks. Känner mig yr och hängig, nästan sjuk. Det smakar metall i munnen och jag är törstig HELA tiden. Nog är det skönt ändå att få hjälp och ha träffat en bra läkare.

Amanda åkte hem till sin mamma idag, hon har varit hos oss sen i söndags, vad tomt det blev. Så idag har vi bara skruvat bil mer eller mindre och imorgon ska jag sova så länge jag bara kan.

Likes

Comments

Igår var jag hos läkaren, igen. Jag fick fråga en massa frågor som kvarstod efter operationen samt fick lite klarhet i varför urinblåsan gjorde ont. Troligtvis har jag en infektion i livmodern, och det gör ont i urinblåsan eftersom urinblåsan sitter "fastklistrad" på livmodern, som läkaren beskrev det. Så han satte mig på en antibiotikakur där jag äter två sorters antibiotika. Den ena ska jag äta i 10 dagar, den andra i en vecka. Han tror dessutom även att jag har endometrios ändå fastän mina läkare som opererade mig inte hittade endometrios.
Läkaren jag träffade igår menar att sammanväxningarna beror på endometrios och att den slemhinnan som "vandrat" är inuti sammanväxningarna. Därför bestämde vi att byta hormonbehandling från minipiller till kombinerade p-piller. Jag åt kombinerade när jag var 15-17, vilket jag inte klarade av alls då. Jag var ledsen, deppig, arg och hade ordentliga humörsvängningar, men jag ger det en andra chans.
Jag vet ju vad jag ger mig in på, tycker synd om andra i min närhet som måste stå ut med mig bara, haha.

Innan vi gick sa läkaren "Vi släpper dig inte nu, vi ska ta reda på vad som gör ont och mildra dina smärtor så gott det går". Och dom orden kändes så skönt att höra. Ska även tillägga att det var denne läkaren som bestämde att jag skulle opereras, som var den förste att faktiskt GÖRA något åt mina smärtor. Verkligen den bästa läkaren jag träffat under denna resan.

Likes

Comments

Nu har det gått en månad sedan operationen. En månad som mest inneburit återhämtning. Jag som var trött på att såren inte läkt efter 7 dagar, ytterligare 3 veckor senare har det fortfarande inte läkt till 100%.
Jag får ångest när jag tänker tillbaka på de där första timmarna efter operationen, hur dåligt jag mådde och hur svajigt mitt minne är därifrån.
Jag fick höra flera gånger "En titthålsoperation är en liten operation, man återhämtar sig på 1-3 dagar". Nu visste ju inte de att jag skulle reagera som jag gjorde på narkosen, men jag har aldrig känt mig så ful, jobbig och irriterande förr som jag gjort denna månaden. Vissa dagar känner jag inte ens igen mig själv. Jag börjar må bättre nu, men i tre veckor var jag faktiskt nere och deppig.

Sitter just nu i bilen påväg till Stockholm för kryssning, jag är så glad att vi gör detta. Jag får fixa mig och känna mig fin, umgås, ha roligt och vila upp mig. Jag behöver det så mycket.

Likes

Comments