Stress kan vara förödande och vi är inte skapta för att klara all den stress som det blir ibland i dagens moderna samhälle. För en människa som mår dåligt kan denna stress vara rena katastrofen och det kan bli kaos i kroppen. Tyvärr kan det bli en ond cirkel då många som mår dåligt känner sig fast i en hel del stressmoment som anses som måsten.


Det finns olika sorters stress, positiv och negativ.

Positiv stress är när du ibland måste stressa en del för att hinna bli klar med något du riktigt gärna vill, något som ger energi.

Negativ stress är när du känner att du måste stressa för att bli klar, detta tar din energi.

Känner du väldigt mycket negativ stress för länge så finns det risk att det tar stopp till slut, därför är det viktigt att försöka minska denna form av stress.


För en människa som är väldigt sjuk kan all stress bli negativ då energin inte räcker till även om det är saker man gärna vill göra. All energi går liksom åt att bara existera och att i det läget bli stressad är förödande.

Man måste försöka stänga av allt och nollställa sig själv, kanske under en lång period innan man överhuvudtaget kan tåla någon form av stress igen.

Det är inte säkert att man kommer att klara den negativa stressen alls även om man blir bättre så det gäller att försöka eliminera så mycket som möjligt av den.


Vad vill vi uppnå genom att stressa?


Vara duktiga!

Visa att vi duger!

Hinna i tid!

Bli klara!


Vad är det vi uppnår egentligen?


Är vi duktiga? Duger vi inte oavsett? Brukar vi inte hinna i tid? Blir vi inte klara om inte vi stressar?


Hur ofta klantar vi inte till något som i själva verket tar längre tid att åtgärda än om vi låtit bli att stressa?

Behöver du stressa eller stressar du av vana?

Oftast går allt smidigare om man behåller lugnet.


Stress = Kapplöpning mot graven...eller? Är detta vad vi vill? Stressa genom livet för att nå döden? Nej givetvis inte! Inte dem flesta i alla fall. Men varför stressas det då?

Det stressas på arbetet, sysslor ska bli klara så man kan komma hem.

Det stressas hemma för framtiden, sysslor ska göras för imorgon ska det bli en bra dag.

Imorgon? I övermorgon? Om en vecka? Ett år?

MEN!!! Idag då? Vad gör du idag? Stressar inför framtiden! Vad gör du då i framtiden? Ni förstår poängen va?

Glöm inte att du lever här och nu, oavsett hur mycket du stressar så är det livet.

Trivs du på jobb? Varför stressa för att komma därifrån fortast möjligt då? Trivs du inte på jobb? Gör något åt det! Kan inte? Jodå! Kan inte är inget alternativ, allt går att förändra om man vill och förändrar i tid på ett eller annat sätt.

Trivs du hemma? Trivs du med livet? Varför då stressa inför en bättre morgondag? Det enda vi vet med säkerhet är att vi lever idag, imorgon vet vi inget om. Lev medan livet pågår!

Trivs du inte hemma? Trivs du inte med livet? Då är det dags att förändra något, oavsett hur du än stressar så kommer inte morgondagen eller någon annan dag att bli bättre om inte du tar itu med nuet.


Dagens tips: Känn efter bär du på mycket negativ stress?Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi vill alla ha ett bra liv, helst som en dans på rosor. Men som alla vet har rosor taggar, det har livet med i form av alla svårigheter som dyker upp.

Om livet ska bli en dans på rosor måste vi lära oss att låta bli att skada oss på taggarna...och hur menar jag nu då?

Inget liv är perfekt, vi hamnar alla i olika svårigheter allt hamnar om hur vi hanterar dessa. Vi kan välja att gräva ner oss i dessa svårigheter, begrava dem i vår ryggsäck och bära runt dem eller bearbeta dem och göra oss av med dem. Smartaste sättet är givetvis det sista, bearbeta och gå vidare då slipper man fastna i taggarna.

Men är det så lätt? Nej lätt är det verkligen inte alltid men att vänta och skjuta fram svårigheter brukar alltid resultera i att dem blir större och svårare att ta tag i därför är det bästa alternativet att ta tag i dem direkt. Kan man inte lösa svårigheterna själv så be om hjälp.

Men vad är en dans på rosor? Det är du som avgör vad det betyder för dig, vad vill du att ditt liv ska innehålla?

Det är vi själva som skapar en stor del av vårt liv genom hur vi själv är. Som jag bemöter andra blir jag själv bemött detta stämmer i dem allra flesta fall, visst kan man ha otur att träffa på någon som har en verkligt dålig dag och överhuvudtaget ingen tankeförmåga just den dagen men det är inte mitt fel. Inget jag behöver ta åt mig av i sådana fall, om jag ger ett bra bemötande så har jag gjort rätt.

Önskar alla mina läsare en trevlig helg!

Dagens tips får ni i form av en bild:

Här kommer in många inlägg och dessvärre kan jag inte ha 100% koll på allt jag lagt in tidigare därför kan somliga inlägg likna varandra. Jag vill inte att detta ska ske så det är inte medvetet men oundvikligt då mitt mål är att ge er ett tips om dagen.

Likes

Comments

Känslan av att vara ensam kan vara jobbig för många och det finns stunder då denna känsla är extra jobbig, som exempelvis jul.

Många har höga förväntningar just på julen, den ska firas ihop med släkt och vänner man ska umgås och ha kul.

Men baksidan med julen är den ensamhet det skapar för alla som inte är med i gemenskapen.

Man måste inte vara fysiskt ensam för att känna av ensamhet, det är nästan värre att vara omgiven av människor som får en att känna total ensamhet.

Vi kan av olika skäl kanske inte känna oss delaktiga i gemenskapen och då infaller istället en känsla av ensamhet och utanförskap.

Givetvis kan ensamhet vara frivillig också och då är det inget negativt med det och detta måste omgivningen acceptera men ofrivillig ensamhet är hemskt.

Hur motverkar vi detta?

Är det något jag lärt mig genom livet så är det att ingenting är gratis, man kan få hjälp men man måste själv söka hjälp. Så vill man ur ensamheten så får man själv ta första steget, hur ska andra veta hur just du känner om inte du söker hjälp?
Det finns hjälp!
Mitt försök att minska ensamhetskänslan under julen för ensamma blev att starta en facebookgrupp: Ensam i jul?...du är inte ensam!

Jag startade gruppen 2014 men en period har den varit hemlig p.g.a. det inte enbart är seriösa människor som söker sig dit.

Syftet med gruppen är att minska ensamhetskänslan, speciellt i juletid då det var av den anledningen jag startade gruppen.

Det är meningen att man ska få en känsla av gemenskap och en känsla av jul, gruppen är alltså inte för dig som flyr undan julen.

Det är ingen grupp där man söker partner vi i gruppen vill hitta vänner, söker du partner så vänd dig till en annan grupp.

Du som läser och känner ett behov av gemenskap eller har något att tillföra gruppen är välkommen att söka medlemskap, när du söker in får du 3 frågor att besvara för att accepteras krävs det svar på dem.

Givetvis passar inte facebook för alla då får man söka hjälp på andra ställen. En del kan hjälpa sig själv genom att hjälpa andra, finns kanske något ideellt typ röda korset. Annars finns det kanske någon kurs eller annat av intresse, det viktigast för att ta sig ur ensamheten är att söka kontakt på ett eller annat sätt.

Dagens tips: Är du ofrivilligt ensam? Sök dig till någon form av gemenskap.

Likes

Comments

Uppföljning till mitt första inlägg ”vara sig själv” 2017-09-06


Allt består av energi och vi påverkas väldigt starkt av energier som vi har runtomkring oss. Därför är det viktigt att vi omger oss av positiva energier för att må så bra som möjligt.

Ibland kan dock negativa energier ta överhand av olika anledning och man kan behöva rensa rejält innan man har lyckats bli av med allt negativt och är redo att släppa in dem positiva energierna igen.

Vad är det för energier? Hur påverkar dem?

Jag vet inte allt om detta, långt ifrån men utgår från det jag själv upplevt.

Energier finns inom oss alla, det är olika händelser som samlas d.v.s. det vi packar i vår ryggsäck som behöver bearbetas och tömmas ibland om det blir för tungt att bära.

Men energier finns inte bara inom oss, dem finns även runtomkring oss. Har man varit sjuk en lång tid kan energier samlas i möbler/väggar/tak/damm ja i princip överallt. Detta blir då till negativa energier som påverkar oss just negativt och detta hjälper ju förstås inte till för att må bättre.

Om man bor i ett gammalt hus där någon som haft anknytning till huset dött så kan energierna leva kvar i huset, likaså om man har någon möbel som följt med huset så att säga.

Dessa två orsakerna gav oss negativ energi i vårt hus och påverkade speciellt mig väldigt starkt.
Jag hade i princip 0 % energi själv, orkade inte leva det var en kamp att bara överleva.

Det var väldigt svårt att andas, syret räckte inte till.

Detta i sin tur ledde till en hel del andra symptom som inte var direkt behagliga.

Hur blir man fri från negativa energier?

Först är det bra att veta om det bara sitter i hus/väggar/möbler...eller om man behöver hjälp att rensa huset, som jag skrev i första inlägget så fick vi hjälp av medium.

Därefter började arbetet att rensa ut all gammal energi för att få in ny, detta är vi inte klara med men vi har kommit en bra bit i alla fall.

Vår akuta åtgärd blev att i princip slänga ut alla möbler från sovrummet (utom sängen) bra att kunna sova någonstans. Riva en vägg, flytta sängen så den kom i andra änden av rummet. Köpa nya garderober och pyssla ihop därefter samt sortera bort allt gammalt som inte behövdes. Det blev några vändor till återvinningen och en del kört till loppis. Köpte några gröna växter att ställa i sovrummet som faktiskt kan leva här nu...med den luften vi hade här innan kunde ingen växt leva.

Vi är inte klara med tapetsering och målning där än men det ska göras det också en dag.

Sovrummet var det mest akuta här, kanske för att där satt så mycket energi efter sjukdom där.

Övriga rum har vi också sorterat bort mycket och vi har mer att sortera än. Har köpt tapeter till matrum och vardagsrum för jag tror det hela blir ännu bättre om vi får fixat till det med.

Med andra ord för att bli av med negativ energi måste man slänga bort det negativa och få in det positiva. Ibland måste man vädra ut allt negativt för att släppa in nytt och sen är det aldrig fel att tända ljus då och då men det är inga större problem denna årstid när det är så mörkt.


Alla har förhoppningsvis inte lika mycket negativ energi som vi hade här och alla har troligtvis inte lika mycket arbete heller med att släppa in mer positiv energi. Jag kan tänka mig att problemet för mig var att när jag blev så sjuk så orkade jag inte ta tag i saker och det samlades och byggdes på mer och mer. Hinner man stoppa det i tid behöver det nog inte gå så långt.


Dagens tips: Påverkas du av negativa energier? Försök komma på en lösning och släpp in positiva energier istället.

Bild: Snuffe och Tusse :)

Likes

Comments

5 ägg

1 tsk salt eller brödkryddor

½ dl linfrö

½ dl solrosfrö

1 ½ dl fibrex

1 ½ msk psyllium

1 ½ dl pofiber


Vispa äggen poröst, blanda i övriga ingredienser. Smörj en burk anpassad för mikro som rymmer 1,2-1,5 liter. Häll i smeten och grädda på full effekt 4 min. Tiden kan variera något mellan olika mikrougnar så håll koll första gången så du får rätt tid till ditt bröd.


Dagens tips: Testa mitt bröd

Likes

Comments

Du blir sjuk, uppsöker läkare, får medicin, blir frisk...eller? Jo det är väl det man räknar med, i alla fall om man har en sjukdom som går att bota.

Men om man nu lider av någon annan sjukdom då? Ja då ser det annorlunda ut...

Du blir sjuk, uppsöker läkare, får medicin, får nya symptom, får ny medicin för att bli av med dessa nya symptom osv.

Tyvärr så ser det ut så alltför ofta och till slut är man kanske fast i en situation där man inte själv är medveten om vilka symptom som är sjukdomen och vilka som beror på medicinen.

Kroniskt sjuka är ju trots allt kroniskt sjuka...eller? Då arbetar man inte längre med att försöka få patienten frisk, då handlar det istället om att lindra symptom. Men detta sätt kan ju faktiskt få massor av patienter att må mycket sämre istället och det kan dyka upp ännu fler symptom p.g.a. just mediciner. Man är fast i ett ekorrhjul och vet inte hur man ska ta sig ur det.


Betyder kroniskt sjuk att man inte kan bli frisk?

Nej! Inte i alltid i alla fall. Sen är ju frågan vilka krav man har på att bli frisk, vill jag leva ett bra liv trots att jag har mina problem så får jag acceptera dessa och göra det bästa möjliga.

Vem är 100 % frisk och vem är 100 % sjuk? Inte många! Frågan är var på skalan man är, man vill ju helst vara fler % frisk än sjuk i alla fall.


Det finns ju olika former av mediciner och som jag påpekat i ett tidigare inlägg så är vissa mediciner livsnödvändiga för överlevnad och dessa är självklart inte så smart att ta bort. Men när det gäller mediciner för att hantera värk så handlar det inte om överlevnad, jo tack jag vet att det kan kännas så ibland men så är inte fallet.

Man är själv ansvarig för sitt liv och man kan inte lägga allt i läkarnas händer, vill jag inte ha en viss medicin kan jag inte tvingas att ta denna.

Kan jag hitta alternativ som är bättre för kroppen så är det upp till mig att använda detta istället.


Jag skriver inte detta för att provocera någon, förstår mycket väl att många känner ett stort behov av sina värktabletter (trodde själv aldrig att jag skulle överleva utan mina) men jag vill väcka lite tankar.


Dagens tips: Fundera över detta inlägg, tar du mediciner? Påverkar dem dig positivt eller negativt? Är du fast i ekorrhjulet eller du har satt stopp?

Likes

Comments

Ditt liv kan försättas i någon slags paus där du inte kommer vidare men av olika orsaker, det kan vara som i mitt fall sjukdom men det kan också handla om att vara fast i en dålig relation. Resultatet är detsamma, livet rullar vidare oavsett om du är delaktig eller ej.


Livet är för dyrbart att förspilla, förlorad tid är liksom förlorad även om man gärna vill försöka ta igen det. Men viktiga år kan man inte ta igen det är bara att acceptera att dem är borta och utgå från här och nu.


Är du sjuk? Sitt/ligg inte och vänta på ett mirakel, mirakel sker men inte av sig själv man måste själv sträcka ut en hand och ta emot det som erbjuds. Tyck inte synd om dig själv (inte för mycket i alla fall), utgå från det du kan istället för att gråta över det du inte kan. Prioritera dig själv, ditt tillfrisknande men prioritera inte bort hela livet. För att tillfriskna krävs det också en livsgnista.


Är du fast i en dålig relation? Lös det! Är relationen värd att arbeta på? Sök hjälp! Det är inte fel att gå till familjerådgivare och få hjälp.

Är relationen våldsam? Lämna! Kan du inte lämna själv så se till att få hjälp, det blir svårare desto längre du väntar.

Du är en fri människa, du har rätt till dina åsikter, dina tankar accepteras inte detta i en relation är det inget att bygga vidare på.

Visst måste man kunna ge och ta och ibland kanske mina åsikter får backa något då jag inser att jag kan ha fel, liksom mannen får backa ibland. Det är så vi utvecklas som människor. Inte genom att tryckas ner för vad vi tycker och tänker, det är våra rättigheter oavsett om man är kvinna eller man.


Dagens tips: Skapa det liv du vill ha utifrån dina förutsättningar, skäms inte för att ta emot hjälp

Likes

Comments

Det är lätt att spänna sig när man har kronisk smärta så att kunna slappna av och försvinna bort en stund kan kännas nödvändigt ibland. Det är viktigt att tänka på hur man andas, långa djupa andetag ska det vara. Ligg eller sitt avslappnat och känn efter så du verkligen slappnar av i hela kroppen. Stäng gärna ögonen och dröm dig bort till en plats där du känner att du får ro. Ta in alla intryck från din dröm och öppna alla dina sinnen, lyssna! Hör du vad som händer i drömmen? Lukta! Känner du några speciella dofter? Stanna kvar i drömmen så länge du orkar vakna därefter upp sakta, sträck gärna på dig lite. Öppna dina ögon och drick gärna ett glas vatten.


Dagens tips: Dröm dig bort en stund och bli avslappnad

Likes

Comments

Det finns inte alltför många människor man verkligen kan lita på när det gäller men det absolut viktigaste är att lita på sig själv. Vad som är bäst för dig och vad du klarar av vet du faktiskt bäst själv oavsett vad andra tror.


Lita på dig själv och tro på dig själv så klarar du mer så är det.

Om du hela tiden tänker nej det kan jag inte då kommer du aldrig att kunna, om du istället tänker att ja det kan jag säkert, då kommer det att lyckas en dag.


Lita på din magkänsla den brukar tala om vad som är rätt eller fel, känns något fel så säg nej och stå på dig. Man måste absolut inte säga ja till allt.


Dina förmågor är minst lika bra som någon annans, det du gör är tillräckligt.


Dagens tips: Våga lita på dig själv

Önskar alla mina läsare en trevlig helg!

Likes

Comments

5 ägg

1 tsk brödkryddor eller salt

1 ½ msk psyllium

1 ½ dl pofiber


Vispa äggen poröst, blanda i övriga ingredienser.

Smörj en burk anpassad till mikro som rymmer 1,2 - 1,5 liter och häll i smeten. Om man vill kan man ha vallmofrö eller sesamfrö på :)

Kör full effekt 4 min.

Tiden kan variera en del mellan olika mikrougnar så håll koll första gången så att du får rätt tid till just din mikro.


Dagens tips: Testa mitt receptLikes

Comments