Dette burde jeg startet med for én måned og 6 dager siden, men så har det seg sånn at, ironisk nok (?): livet skjer! Jeg kan jo fortelle det jeg husker fra helgen som vi på en måte ventet sånn på, som er helt absurd og si, men det er sannheten. Warning: dette kan bli veldig langt. Nå er du advart, så her kommer det.

Det hele starter med at jeg får en telefon lørdag 11.11.17 kl. 09:25 fra hjemmet om at det er tegn på slutten. Jeg har visst at denne skal komme, men «ææ, nei, ikke nå, jeg orker ikke i dag». Ringte til K-E og fortalte om samtalen, Unn-Mari hadde fått telefon fra hjemmet selv og dro opp med en gang. Jeg tok med meg K-E og Christina, og vi var vel der i 12.30-tiden. Mormor var der også, Espen og Marianne hadde hentet henne og Marianne fulgte hun visst inn og fikk gitt mamma en klem. Hva vi gjorde? Satt, snakket, var stille, var på gangen, venta på at noe skulle skje. Sykepleierne var usikre, i det ene øyeblikket var de nærmest sikre på at noe kom til å skje ila dagen eller hvert fall om natten. I det andre øyeblikket kunne det drøye til mandag. Setningen som har «haunted» oss hele veien «vi kan ikke vite for sikkert, det kan ta kort tid eller det kan ta lang tid».. I 18-tiden bestemte K-E og Christina seg for å dra hjem, så jeg kjørte de og dro tilbake igjen. Lite endringer, men nærmere natten ble pleierne mer sikre på at det kom til å skje ila natten, så jeg ringte K-E og hentet de igjen, tok samtidig med meg Andreas. Klokken var vel rundt midnatt da vi var tilbake. Mer venting. Andreas hadde med seg skolesaker og satt seg i stua og prøvde litt, jeg sovna etterhvert på sofaen der. I 3-tiden dro Andreas hjem, noe jeg forstår godt. Jeg hatet dog eksamen på den tiden ... Til sammen den natten sov jeg nok mest av oss alle, tror jeg endte på 5-6 timer. Utrolig nok. Samtidig er det ikke så utrolig, for jeg hadde aldri vært så sliten som på dette tidspunktet. Totalt ferdig, ikke noe mer krutt, ikke noe mer å gi, ingenting. Jeg bare var der.

Jeg prata litt med mamma, for hun babla jo egentlig i vei. Problemet var jo bare at hun ikke hadde krefter til å lage lyd, så jeg prøvde å fortelle henne at jeg var glad i henne, kom til å savne henne, visste ikke helt hvordan jeg skulle klare meg uten, men det må jo bare gå. Jeg skal løpe masse for deg, mamma, og du har vært den beste mammaen i hele verden. Evig takknemlig for at nettopp du var mammaen min. Heller de få, men så gode årene vi fikk sammen, enn mange dårlige år med en annen. Jeg er veldig glad for det nå. Og vi skal passe på hverandre, for det ville du. Unn-Mari legger til og vi skal passe på Lena og Kjell-Einar, det vet vi at er viktig for deg.

Plutselig skjedde det noe, klokken var rundt 12, jeg bare så det. Nå dør mamma. Det tok 2,5 timer. Siv fortalte mamma at, tilfeldig nok skulle Nicola jobbe kveldsvakten. Den ene vakten hun tar i halvåret, havnet søren meg på denne dagen. Det var det som skulle til for at mamma slapp taket. Det var en reaksjon. Klokken var ca. 14.00. Radioen stod på, som alltid. Unn-Mari og mormor, med Siv, på den ene siden. Jeg, Christina og K-E på den andre. Jeg fikk en bølge med tårer og hulking. Så startet det på ordentlig. Den pustingen. Du vet ikke hvilket åndedrag som er det siste. Det var så intenst. Mens Whitney Houston synger «I will always love you» i bakgrunnen. Så jævlig. Samtidig kunne det ikke vært en bedre måte for mamma å dø på, ut ifra situasjonen. Kl. 14.25 – da var det over. Tomt. Ferdig.

Jeg har aldri kjent på en sånn lettelse før. Nå er det over. 2,5 fuckings år med sykdom og dritt. Jeg er så lei og sliten. Nå har jeg endelig tid til meg selv. Men mamma måtte dø for at det ble sånn. Livet er så skjørt. Og jeg synes det er urettferdig. Ingen fortjener å oppleve det jeg har opplevd (eller mamma, for den saks skyld). Jeg er 25 år og foreldreløs. En helt ny hverdag å lære seg å leve med. Hva gjør jeg egentlig nå?

Tilbake til nå, følelser som har kommet opp siden det skjedde. Jeg tror jeg ramser opp, har ikke overskudd til å skrive det på en fin og givende måte. Så her kommer det brutalt og ærlig, stykkevis og delt. I punkter:

 • Jeg har følt meg tom, totalt tom for motivasjon og følelser
 • Jeg føler verken smerte eller glede, det er som om alt er tatt bort
 • Kanskje jeg må lære det på nytt? Jeg vet da søren
 • Jeg vet bare at jeg er dritt lei
 • Alt jeg vil er å få tilbake det gamle livet mitt, men det går ikke. Dette er livet mitt nå.
 • Så tenker jeg «visst søren klarer jeg dette, folk mister fader meg ungene sine, folk er på flukt og har ikke engang rent vann»
 • Jeg har nok en evne til å alltid vri ting til noe positivt
 • Selv om det er ganske vanskelig nå. Jeg føler meg egoistisk, sutrete og som et ganske ubrukelig og ukoselig menneske. Hva har jeg å tilby nå liksom?
 • Jeg savner mammas måte å gi meg komplimenter på
 • Mammas måte å svare meg på, på alt jeg tenker

Hørte på en sang i går, Serlina - Puste under vann. Tro meg når jeg sier at dette er som å ha kjærlighetssorg når det kommer til å høre på sanger. ALLE sanger er om meg og mamma!! Uansett, disse tankene kom:

 • Kan ikke puste under vann
 • Ingen møter meg som mamma gjorde, ingen kjenner meg sånn
 • Det hjelper ikke å si «det blir bedre», det må først bli ille
 • La meg gråte og føle det jeg gjør, ikke trøst, men vær der
 • Man blir gæren og egoistisk, ikke har jeg mer empati igjen heller, det er brukt opp. Jeg må ha påfyll
 • Jeg føler meg innelåst, men vet ikke hva jeg skal gjøre når jeg låser meg ut
 • Det er tomt
 • Jeg forstår meg bedre på de som ikke gleder seg til jul, for jula er tradisjon og kos for alle
 • Det er egentlig en tid man glemmer de som ikke har det så bra
 • Jeg merker det
 • Ikke at jeg forventer at alle skal tenke på meg, men jula er lagt opp for kos med familien
 • Så når du ikke lenger har kjernen din, ja, da merkes det ganske godt

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Her sitter jeg, hjemme hos mamma – kan jeg fortsatt si det egentlig? Det er jo mammas hjem, så jeg sier det, jeg. Grunnen til at jeg sitter her er fordi jeg prøver å få orden på hvem som må kontaktes, og hva som er mulig å få og ikke som følge av mammas død. Det er lite tid til å tenke på at hun er borte for alltid, når alt går så i ett. Jeg er jo klin lik mamma på det punktet med å ha kontroll, så fokuset er på at alt skal ordnes, og at det ikke skal oppstå uventede kostnader eller at utbetalinger skal glippe. Da gjelder det å ha tunga rett i munn.

Foto: Privat

Det finnes informasjon å hente om hva som skal gjøres og hva som er viktig å tenke på i en situasjon der en av dine nærmeste dør. Problemet er bare at jeg er verken under 18 år eller mammas ektefelle. Det er tydeligvis bare de som mister og arver, i følge alle lover og regler jeg finner i alle fall. Jeg er mammas barn, men jeg er 25 år, og broren min er jo 35 år. Mamma var verken gift eller hadde samboer. Da må alle ringes, da. For dette er særskilt, og jeg vet ikke hva vi har rett på og ikke. Men om jeg skal kjempe for de samme rettighetene som både barn under 18 år og ektefelle har. For jeg har ikke bare problemet at mamma er borte, jeg har faktisk mistet pappaen min også. Så der forsvant all økonomisk hjelp i fremtiden, så alt jeg kan få skal jeg ha.

Foto: Privat

Når dere spør meg hvordan det går, og som dere kanskje kan lese ut ifra det over her, så får dere et ganske kaldt svar. Ting er liksom greit. Jeg gråter ikke, jeg føler meg ikke lei meg.

Hvorfor det?

Jeg har jo grått en del de siste to årene, så det kan ha mye med det å gjøre. Mamma har jo endret seg over tid, og hun har svunnet hen. Da hun døde var det det eneste riktige. Hadde hun dødd for et år siden, hadde det vært noe annet. For et år siden løp mamma på Oslo Maraton, 1 mil på 58:20 minutter. Da var hun den spreke, gode, selvfungerende, herlige mamma jeg kaller mener når jeg snakker om «mamma´n min». Men for to uker siden lå hun i senga og kunne verken løfte armer eller bein, spise selv eller si noe til oss. Det kom ingen lyder ut av munnen, selv om den bevegde seg som at hun prøvde å si oss noe – det var kanskje det verste. Jeg tror dog jeg fant ut av hva hun ville si, for jeg svarte og hun stoppet. Jeg satser på at jeg forstod det riktig. Det var ikke kult å se at hun sakte, men sikkert sluttet å puste, men jeg er glad jeg var der. Jeg har vært med på hele reisen, fra hun ble slått ned til hun døde. Ikke én gang har jeg sviktet henne. Det har sikkert noe å si for hvordan jeg reagerer, det og.

Foto: Privat

Og så er saken sånn at jeg er ikke død, jeg lever – og det er viktig å ikke glemme. Mitt liv går videre uansett. Jeg skulle så inderlig hatt med mamma i mange, mange år til, men det kan jeg ikke endre. Derfor er det bare å ta dagene som de kommer, om de er vonde eller gode – alt er lov. De vonde dagene kommer, det tviler jeg ikke et sekund på, derfor velger jeg å le og kose meg så mye jeg kan mens jeg har det sånn jeg har det nå. Det er et snev, eller et hav(?), av lettelse inne i bildet. Jeg har tross alt brukt i snitt sikkert 3 dager hver eneste uke i 2,5 år på å være med mamma. Mange dager har vært fantastiske, men det er ikke vanlig å bruke så mye tid på foreldre, og ikke alle gangene har vært «jeg-vil»-dager, men «jeg-må»-dager. Det tar på.

Jeg innser i alle fall endelig at jeg har faen meg fått til mye de siste to årene, og jeg har vært rå-flink! Det er en fantastisk følelse å være stolt av seg selv, og det er jeg.

Jeg elsker deg, uansett, mamma <3

Likes

Comments

SKREVET 24.11.15

Hvorfor kan vi ikke bare lytte når noen har det vondt? Hvorfor må vi alltid finne en løsning? Noen ganger er løsningen at det ikke er noen løsning. Det må bare gå sin gang. Noen ganger suger livet, rett og slett. Og det er ingen ting annet enn tid som kan lege det.

Jeg vet at jeg kan sette opp en plan med alt som skal gjøres, for så å krysse av det jeg har gjort. Jeg vet at det bare er å gjøre det. Men hva når alt er kaos? Jeg mener ALT. Jeg har ikke vært på skolen nok til å kunne noen ting i noen av fagene. Jeg har tre eksamener innenfor den neste måneden, og jeg kan ingenting. Jeg har masse regnskap å føre for samfunnet. Jeg må finne en arbeidsgruppe. Jeg må finne hjelpemidler til det jeg ikke forstår. Jeg må lage et system som fungerer. Jeg må egentlig gi de som allerede er i arbeidsgruppa arbeid. Men jeg får angst for å gi andre arbeid. Jeg får angst bare ved tanken om å lære bort det jeg føler selv jeg ikke kan 100% til ukjente mennesker.

Jeg er en uke forsinket med å svare på kontrollen av forsikringssaken min. Selvfølgelig blir jeg kontrollert. Mobilen min ER stjålet. Som om ikke jeg har nok å gjøre og å tenke på fra før. I tillegg ble skjerfet mitt borte i helgen, og jeg må ringe å spørre om det ligger igjen. Men så er det den angsten da.

Jeg har ikke kontroll på hvor mye penger jeg har brukt i det siste. Jeg har brukt mammas MasterCard, mitt eget og mormors penger, alt er et eneste stort kaos. Jeg har fått parkeringsbot, som jeg må klage på. Jeg har fått purring på en regning jeg har glemt. Jeg må fikse opp i treningsabonnementet mitt, hvor fingeravtrykket ikke fungerer og avtalegiroen er heller ikke i orden.

Rommet mitt ser heller ikke ut, og jeg har en haug av ting jeg må få lagt ut på finn.no for salg. Ikke har jeg vært på trening på altfor lang tid heller. Til og med crossfit-treningen som jeg har gledet meg så mye til å begynne med er blitt et angstmoment.

Alle sier jeg er så sterk. Sannheten er at alt er kaos, og at jeg så absolutt ikke er sterk. Alt jeg takler er å være med og å hjelpe mamma. Men å hjelpe meg selv og la livet gå sin vante gang; det klarer jeg ikke lenger. Bortsett fra å lukke øynene for alt og bare ha det gøy med venner.

Sannheten er at jeg er dødssliten og utrolig skuffa over meg selv. Jeg vet hva jeg bør gjøre, så vær så snill å bare forstå at livet ikke alltid bare er ”å bare gjøre det".

Likes

Comments

Dette innlegget skulle vært postet for sikkert ett år siden, men ting blir ikke alltid som man tenker. Jeg trodde at jeg ikke hadde skrevet innlegget, heller. Og siden det er så lenge siden, har jeg ikke peiling på hva jeg skulle skrevet. Men jeg fant innlegget ferdigskrevet i en mappe på mac'en, skrevet i starten av 2016 og hendelsene er fra september 2015 - desember 2015, so here it goes:

En uke senere ble det begravelse. Ble rimelig stolt av meg selv denne dagen, faktisk. Jeg holdt søren meg tale i kirken, til pappa. Det var en fin bisettelse. Men jeg må si at det var litt spesielt å måtte passe på at mamma hadde det ok samtidig. Det gikk naturligvis inn på henne også, og med liten plass i hodet fra før av, gjorde ikke dette det noe lettere. Men hun klarte seg veldig fint, og var vel fornøyd med at hun i det hele tatt klarte å stille opp og være der for meg. Når jeg tenker meg om, så vil jeg ikke si at det var så mange som brydde seg om meg og at pappa var borte. Så fort vi var ute av kirken var det på en måte glemt. Det er i alle fall min oppfattelse av det hele. Jeg forstår at han ikke har vært den perfekte pappa, men det går an å tenke seg litt om og vise en viss respekt. Jeg blir litt overrasket over at familie ikke setter seg mer inn i situasjonen der en av foreldrene mine er alvorlig syk, og den andre faktisk er død. Men sånn er det vel. Livet er langt fra perfekt. På den positive siden ble jeg med hjem til onkelen min(broren til pappa) og familien på den siden, for å spise mat og kaker og snakke litt. Det var utrolig koselig, og veldig deilig. De var jo faktisk glad i pappa, og var triste selv over å ha mistet han. Det er viktig å omringes av mennesker som bryr seg om den personen det handler om, hvor det er lov å le og gråte, og hvor man bare forstår at dette er trist. Og det beste med den familien er at det er ALT lov å si. Ingen filter. Vær deg selv, 100%, ingen som dømmer. Det har jeg alltid likt med den siden av familien!

Tiden etter bisettelsen til pappa var det mye inn og ut av sykehus med mamma, mange anfall og mye dritt. Jeg klarer ikke huske alt som har skjedd, alt går så i ett. Litt på sykehus, litt hjemme, litt på KAD (kommunal akutt døgnenhet). Apropos KAD, de er helt fantastiske! Makan til sted som virkelig forstår at mennesker er ulike, og at mamma måtte ha RO. På alle sykehus, legevakter, legekontor etc. er det lyder, tv og alt mulig som mamma ikke taklet. Et pip om at det var nestemann i køen var det eneste som skulle til for å trigge et anfall. Og hvis du tenker deg om når du går ute på gaten, i butikken og overalt annet er det ekstremt mye lyd. Alt har en lyd. Mamma har ikke hatt vondt i hodet. Hun har gått på lite medisiner, men det har vært trangt i hodet, og det har ført til at hun ble supersensitiv for lyder. På sykehus forventer jeg at det blir tatt hensyn til, men tro meg, det er ikke så lett. Det er ingen som gidder å forstå, som gidder å sette seg ned og høre på hva mamma sier. De stresser og roper og maser over hodet hennes; gjør ting rett og slett verre. Selvfølgelig, gjelder ikke det alle som jobber der. Det er mange flinke og fantastiske sykepleiere, men de kan jo ikke jobbe 24/7, så da har du alle de som er sykepleiere pga. de vil ha en jobb, og ikke fordi de ønsker å hjelpe andre mennesker. Mange av dem skulle virkelig fått seg en på tryne! Men KAD; fantastisk, de jobbet for å få fast plass til mamma, noe som egentlig ikke finnes hos de. Du får maks 3 døgn på KAD. Mamma fikk vel bortimot 2 måneder. Og det var kun pga. de som jobbet der, og selvfølgelig mamma selv. Hun har måtte tatt sine kamper, for å si det sånn. Derfor er jeg så takknemlig for KAD, som virkelig hørte på henne og hjalp hun i en vanskelig situasjon.

Tiden frem mot jul var egentlig en ventetid. Vi ventet på operasjon. Og dumme som vi var, trodde vi jo at helse-Norge tar ting på alvor og gir deg time til operasjon når de sier du skal få det, som var innen tre uker etter en eller annen kontroll. Operasjonen burde med andre ord vært gjennomført i november. Det skjedde ikke. Her måtte mamma ta opp en kamp, igjen. Etter at min smarte bror spurte mamma ”Mamma, hvor syk skal de egentlig gjøre deg?”. Da tok mamma tak, og timen ble satt opp; 4. desember. Oppi det hele her har det vært gode dager også, mamma er jo tidenes optimist og tar alle steg i riktig retning med jubel. Men fra slutten av oktober og frem til jul var mamma hjemme i til sammen kanskje 3 uker, og det tar på. Det er ikke gøy å gå og tenke på at mamma er alene hele tiden. At hun kanskje har det vondt, at hun gråter, at hun føler seg tråkket på av sykehuspersonell. Alt jeg ville var å være hos hun til en hver tid, men samtidig ville jeg leve mitt liv. Et dilemma som er ganske håpløst, og som tærer mye på samvittigheten. Spesielt når mamma er den hun er; en energisk, positiv dame, som elsker jobben sin og elsker å løpe og å være aktiv. Hun sitter som regel ikke stille i mer enn ti minutter av gangen. Så du kan mildt si at dette er en brutal overgang.

Og det har vært så mange glipper fra sykehuset. Alt som kan gå feil, har gått feil med oss. Lurer på hvor mange ganger vi har fått høre ”Å, men det skulle ikke skjedd.” Nei, men for faen, det skjedde! Igjen, og igjen, og igjen.

Likes

Comments

Mamma ble tatt vare på på sykehuset, til en viss grad i alle fall, fikk lov til å være sårbar på sin måte, uten å måtte ta hensyn til meg, broren min og resten av familien. Det er så typisk mamma, må passe på at alt annet går greit og ordner seg før hun kan tenke på seg selv. Men det er vel ikke til å legge under en stol at det er forskjell på sykepleiere og deres ønske om å hjelpe pasientene. Det er grunnen til at jeg skriver at hun ble tatt vare på til en viss grad.

Noen sykepleiere er slik som du forestiller deg; setter seg ned og hører på hva du sier, hjelper deg med beste evne. Men du har også en haug av de som ikke hører, som forteller hvor mye de har å gjøre, hvor mange syke det er på sykehuset og bla-bla-bla. De tar rett og slett ikke vare på deg på den måten du trenger, når du ligger på sykehuset med en såpass alvorlig sykdom. Det er naturlig å bli frustrert og sinna, og ikke minst lei seg. Det må være lov! Det må være lov å gråte, lov å tømme seg på et sykehus. Og sykepleiere må slutte å ta ting personlig når pasienter er frustrerte. Det går ikke på de som personer, det går på at man er syk og hodet er fullt av tanker som må ut. Der kommer hele forskjellen på de som er sykepleiere fordi de virkelig ønsker det, og de som er sykepleiere for å ha en jobb, veldig godt frem. Jeg sier ikke at det er lett, men hold maska inne hos pasienten og snakk heller litt dritt om de med kollegaer. Ikke regelrett dritt, men fortell gjerne hvilket humør pasienten var i og at det var ubehagelig. Det er helt lov. Sykepleiere er bare mennesker de, også. Men jeg mener at man noen ganger må holde kjeft og la de som sliter snakke. Jeg lurer på hvor mange ganger jeg bare har sittet der og hørt på hva mamma har å si. Hun trenger ikke svar på det hun sier, men hun trenger å bli hørt. Det gjelder alle og enhver her i verden!

Uken hvor trioen fra folkehøyskolen skulle møtes og jobbe som frivillig på Øya-festivalen kom. Mamma lå på sykehuset, jeg fikk besøk fra Bergen, og ting var i grunnen helt ok. Kan jo ikke grave seg totalt ned, heller. Gøy skulle vi ha det, men med min flaks måtte selvfølgelig noe skje denne uken,også. Tirsdag 11. August er jeg og Charlotte i byen og titter litt i butikker, og telefonen min ringer. Eller den hadde ringt, og det var lagt igjen beskjed. Jeg skjønte ikke helt hva for et nummer dette var, så jeg ringte telefonsvareren, hvor jeg fikk høre at det var fra sykehuset. Men denne gangen var det ikke mamma. Det var pappa.

Hjerneslag.

Takk, nå var begge foreldrene mine hjerneskada. ”Hva faen gjør jeg nå?” I og med at jeg ikke har hatt så god kontakt med faren min den siste tiden, og det faktum at mamma var alvorlig syk også, valgte jeg å vente med å besøke han. Denne uken skulle jeg jo endelig ha det litt morsomt, være ung igjen og få meg en liten ferie fra sykdom. Men jeg sa selvfølgelig at det var greit at jeg stod som pårørende nummer 1, for det var jeg jo!

Uken på Øya ble en suksess, mamma var glad for at jeg hadde det gøy og var det noe jeg hadde, så var det i alle fall det. Er så takknemlig for den uken der!

Sommeren var nå offisielt over, skolen startet igjen. Prioriterte mamma. Jeg husker ikke så mye hva jeg tenkte denne uken, men jeg var litt i tvil om jeg skulle besøke pappa eller ikke, i og med at han ikke kunne si noe og generelt var borte. Muligens rart for dere at jeg var i tvil om det, med mindre dere kjenner meg såpass at dere vet mye av det jeg har vært gjennom når det kommer til han. Kort fortalt; han var alkoholiker.

Uansett, det endte med at jeg lørdag 22. August hadde fått en telefon like før jeg stod opp. Jeg valgte å ikke ta den med morgenstemme, i tillegg var jeg ikke alene, noe jeg ville være. Jeg var ganske klar over hva samtalen innebar. Jeg prøvde å ringe tilbake på vei til jobb, men fikk ikke kontakt. Kom meg på jobb,og telefonen ringte så å si med en gang jeg tråkket inn der. Jeg hadde rett; pappa var død.

Det er en beskjed jeg har forventet i mange år, så jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle reagere. Jeg skiftet til arbeidstøy, gikk opp og tenkte at det var lurt å jobbe for å tenke på noe annet. Det var vel litt optimistisk. Jeg måtte ringe mamma, og det å si ordene selv er noe helt annet enn å høre dem. Mamma fikk sjokk, og jeg skjønte at det kanskje ikke var så lurt å jobbe allikevel. Ble enig med mamma om å si ifra til de på jobb, spørre om jeg kunne dra hjem, og bli med mamma til tanta mi. Trengte egentlig bare å si hva som hadde skjedd, så ble jeg sendt hjem fra jobb. Dro til tanta mi med mamma.
Det v
ar en merkelig situasjon.

Jeg postet et innlegg på facebook ganske tidlig: Hvil i fred, pappa. Jeg følte det var riktig, fordi jeg ville at folk skulle vite, men orket ikke ringe eller sende meldinger til alle. Noen ganger er det enkle ofte det beste. Men jeg fikk jo også en telefon fra onkelen min, som jeg var helt sikker på at visste dette, ut ifra hva de på sykehuset sa. Jeg må ha misforstått. Snakket og forklarte onkelen min hva jeg visste om situasjonen. La på, og så kom den dårlige samvittigheten. "Hva i helvete tenkte jeg på?! Hvorfor ringte jeg ikke han med en gang?" Det var nå min første ordentlige reaksjon kom. Nå var jeg sliten. Og lei. Følte at livet var et eneste stort kaos av sykdom og dritt. "Kan ikke noe gå min vei? Vær så snill."

Jeg falt sammen på trappa i hagen til tanta mi, og tårene rant.

Fortsettelse følger...

Likes

Comments

Det tok litt lenger tid enn planlagt før del 2 kom ut. Ikke fordi det tok lang tid å skrive det, for det ble skrevet i januar. Men jeg har det ikke vondt for tiden, og er ikke så fan av å klage og være sånn "åå, jeg har det fælt, dere må synes synd på meg". Derfor har det tatt tid, men fant ut nå at det bare er å få det ut, sånn at jeg etterhvert kan blogge om tiden nå, og ikke det som skjedde for lenge siden.

Det store spørsmålet som stod i hodene våres etter hendelsen i mai, var jo hva som egentlig hadde skjedd. Jeg glemte å skrive det i første innlegg, da dette er noe som er såpass lenge siden, og MYE har skjedd siden den gang, som har ført fokuset over på andre ting. Men det tok en ukes tid å få frem hva som hadde skjedd. Mamma husket nesten ingenting. Blind vold. Mamma ble rett og slett slått ned.

På vei hjem til leiligheten fra parkeringsplassen, hvor taxien naturligvis slapp mamma av, møtte hun en mann. Han ville ha mamma med seg hjem. Mamma sa nei. Noe som tydeligvis ikke var riktig svar, så han dyttet henne inn i fjellveggen, i svingen opp mot borettslaget der hun bor. Hun prøvde å komme seg unna først én gang, han prøvde igjen å få tak i henne, men takket være en paraply, styrke og overlevelsesinstinkt kom mamma seg unna. Inn i leiligheten og fikk låst døra.

Det er historien. Det er alt vi vet. Hvem det var er det ingen som vet. At han fortsatt går fritt ute på gata er ganske skummelt. Hadde ikke jeg kommet til mamma når jeg gjorde den søndagen, ville hun mest sannsynlig ikke vært her i dag.

Fortsettelsen:

Sommeren var fin, den. Selv om mamma´s form ikke var på topp, og hun måtte slappe litt mer av enn vanlig. Men jeg fikk dratt på sykkeltur til Kirgisistan med en gjeng fra folkehøyskolen, og jeg fikk jobbet og levd livet litt igjen. Vi dro til og med på tur til Bergen, mamma og jeg. Gikk turer i fjellet og koste oss.

Frem til bang, mamma hadde et anfall, hvor hun hadde følt prikkinger i hele høyre siden, måtte sette seg ned og spy. Hun hadde spydd flere ganger, før hun orket å flytte seg til sofaen,for å slappe av litt. Så gikk det fint. Dette fortalte hun meg dagen etter, da jeg kom for å sove over etter jobb på lørdagen. Tror dette var ca. 27. Juli. Vi endte opp på sykehuset med ny innleggelse på søndagen. Det gikk en uke med masse prøver av hva dette kunne være. Jeg jobbet. Torsdag 4. August fikk jeg telefon fra mamma, som sa at jeg måtte komme på sykehuset, for ting var ikke så greit. Tanta mi var der, så hun kunne hente meg. Nå skjønte jeg at noe var veldig galt. Hun hadde ikke ringt tanta mi først, hvis det ikke var noe alvorlig.

Hjernesvulst.

Det første alle tenker, som jeg også tenkte, og derfor rant ut av meg med en gang: ”Skal du dø?” Det er selvfølgelig ikke noe man kan gi et endelig svar på, men det var mest sannsynlig en ondartet, men lavgradig svulst, og dermed gode odds for å leve lenge, og ikke minst leve et normalt liv.

Livet ble snudd litt på hodet. Vi var overhodet ikke ferdig med sykehus og sykdom. Ny omgang.

Mamma ble skrevet ut av sykehuset dagen etter, vi fikk dra hjem og skulle visst ”kose oss” med familien. Jeg, mamma og tanta mi dro til tanta mi, mens bror trengte tid for seg selv og dro hjem. Fra klokken 13.00 (sånn ca.) til klokken 4 på natta var det ett eneste tema: hjernesvulsten til mamma. Det gikk i ett sett. Tenk å sende hjem noen etter en sånn sjokkbeskjed. Etter helgen dro vi tilbake på sykehuset, mamma måtte få noen å snakke med, bli passet på og få lov til å slappe av.

Fortsettelse følger..

Dette bildet er det morsomste fra turen vår til Bergen. Støttekontakten og hu hjerneskada! Godt man kan tulle og ha det litt gøy med alvorlige ting, også. Dette var dog før beskjeden om hjernesvulsten..

Ta vare på de du har, for du vet aldri når det skjer noe med de<3

Likes

Comments

Gårsdagen endte ganske, unnskyld språkbruken, men jævlig! Hadde en fin dag på tur i skogen med mamma, men det som jeg så for meg skulle bli en koselig kveld i den armkroken jeg liker best, endte gråtende med et vinglass i hånda, i sofaen hjemme i kollektivet. That's how you know you fucked up! Slutt, over og ut, goodbye, ha et fint liv. AU. Selv om man ikke har vært definert som kjærester, er ni måneder veldig lenge. Det er lang nok tid til virkelig å bli glad i et annet menneske. Det svir. Og du vet alle de sangene man er så glad i? Plutselig hører du teksten på en helt annen måte. For nesten ALT av musikk handler om kjærlighet. Det er ganske vondt når man nettopp har mistet en bra fyr.

Jeg er veldig glad for at jeg har planer resten av ferien. Det er viktig å holde seg opptatt med noe, sånn at ikke hele dagen dreier seg om tårer, for det blir nok av de uansett. Det er bare å ta tiden til hjelp, for det sies at den skal lege alle sår. Livet går jo videre, så det er bare å rette opp ryggen og tenke på alt det positive med å være singel. (Selvom jeg er rimelig drittlei av ikke å ha noen å kalle for MIN.)

I dag er det jobb som står på planen min, noe som i og for seg er veldig okei. Jobber med ei av favorittene også, noe som passer perfekt på en dag som dette!

Håper dere har en bedre dag enn meg!

Likes

Comments

God morgen, holdt jeg på å skrive, for jeg har nesten nettopp stått opp. Men god dag er vel mer riktig!

Solen skinner, og det er rart hvordan den påske- og feriefølelsen sniker seg inn med en gang, til tross for at det egentlig er mye man burde gjort med tanke på skole og for min del; økonomiarbeid for Samfunnet. Men påske er viktig, ferie er viktig, så jeg tar på meg turbuksa og solbrillene og setter meg straks i bilen avgårde til mamma. Vi skal nemlig ut på tur! Det blir veldig deilig. Lenge siden vi har gått på tur, i og med at det fortsatt er sykdom som preger hverdagen. Ser ut til at ting er på bedringens vei nå, såpass at vi kan gå ut og nyte det fine været, i alle fall.

Håper det er flere enn meg som kan nyte den fine dagen ute! Ha en finfin tirsdag:)


Likes

Comments

OBS: Lang tekst!

09.05.2015: Jeg,mamma og en del av hennes kollegaer løper Holmenkollstafetten, har det utrolig gøy og avslutter med en hyggelig bankett, hvor det ble litt for mye alkohol på oss alle. Glade og fornøyde drar mamma og de andre hjem i taxi, mens jeg trasker hjemover.

10.05.2015: Kl. 11.30våkner jeg og sender melding til mamma, hvor jeg (ironisk nok) spør om hun lever. Det tar en halvtime før hun ringer meg, og er mildt sagt redusert. Hun spør om gårsdagen og hvordan hun kom seg hjem, jeg svarer og ler litt av at huner så dårlig. Hun drakk da ikke så mye?, tenkte jeg. Vi avtaler at jeg kommer på middag senere. Kl. 16.00 ringer hun meg igjen, like dårlig, spør om akkurat det samme, og jeg begynner å lure litt på hva som skjer. Hun spør om jeg kommer snart, og jeg kaster meg rundt og kommer meg på bussen.

Da jeg kommer opp trappen, og utenfor døra til mamma, ser jeg blod på veggen og gulvet, noe jeg stusser over. Kommer inn og spør lattermildt om det er her partydronninga bor. Kommer inn i stua,hvor mamma ligger henslengt i sofaen, dårligere enn jeg noen gang har sett henne.

Jeg tar hun i hånda, setter meg ned,og hun har aldri vært så glad for å se meg. Vi snakker litt, jeg nevner blod i gangen, hun snakker om at det var blod overalt, at hun kastet opp blod og at formen er helt jævlig. Jeg tror først hun har blitt dopet ned. Til jeg stryker hun i håret, finner størknet blod, titter lenger bak i hodet og møter et krater av størknet blod. Får panikk, ringer bror, roer meg litt ned. Men ender opp på legevakten, hvor mamma blir sendt videre i ambulanse til sykehuset. Jeg tar meg en tur til bestevenn for å roe meg litt ned, og få ut litt tårer.

Kvelden og natten videre går til å se til mamma på akutten, snakke med kollega, bror og bestevenn. Gråter og gråter.Mamma har det vondt, fryser og ynker seg, ligger i fosterstilling med konstant overvåkning av leger. Blir konstatert at det ikke er noe slag, hodet blir stiftet og vi flytter over til sengepost. Jeg drar og henter ting til henne, og tar med meg bror tilbake, for nå orker jeg ikke være alene mer. Leverer ting til mamma på isolatet hun ligger på, før vi drar hjem og får oss litt søvn.

Dagene videre går til å sitte i en stol ved siden av mamma, som sover, kaster opp, trenger våt klut på hodet, noen til å holde henne i hånda, prøve å få i henne noe mat og ellers bare sitte der.8 timer, dag ut og dag inn. Stygge blikk fra de som jobber der, jeg er tydeligvis ikke velkommen. Det driter jeg i, mamma trenger meg, jeg trenger å se at mamma lever, så jeg blir og holder heller kjeft, er ikke til bry. Sånn holder jeg på i fire dager, før en av de verste hendelsene i hele mitt liv skjer.

Mamma må spy, hun vil sette seg opp i senga. Hun er unormalt rød i ansiktet. Jeg hjelper henne opp, setter meg ved siden av henne, holder rundt hun og holder spy-posen. Mamma holder en hånd på låret mitt, den andre i den stanga hvor drypp-posen henger på. Hun faller sakte, men sikkert lenger og lenger ned med overkroppen. Jeg prøver å få kontakt for å løfte hun opp, men ingen respons. Jeg må til slutt ta i og løfte hun bakover i armene mine, for å få tak i snoren som tilkaller sykepleiere. I det hun faller bakover i armene mine er hun helt stiv, kritthvit i ansiktet, munnen er åpen og det kommer spytt ut, øynene har falt opp i øyelokkene. I dette øyeblikket var jeg sikker på at mamma forsvant. Jeg rekker ikke snoren, og må rope alt jeg har etter hjelp. Det er ikke så lett gjennom to stengte dører. Jeg legger mamma ned på gulvet, tung som hun er, er det alt jeg får til. Får åpnet den ene døren, og endelig er det noen som hører at jeg skriker etter hjelp. To sykepleiere og en lege kommer løpende inn. Tilkaller flere, og plutselig er det 9 leger og tre sykepleiere, mamma på gulvet og jeg inne på rommet.

Endelig er det noen som ser meg også,tar meg med til et samtalerom, gir meg noe å drikke og spise på. Lar meg snakke. Spør om jeg vil snakke med noen som kan det, fagpersoner. Jeg sier ja,takk. Det er sikkert lurt. Kroppen er i sjokk, jeg går fra å gråte til å le på to sekunder. Sånn holder det på frem til jeg får gå til mamma på observasjon,etter 1 times tid. Hun har det bra, men hun må ligge på overvåkning over natten. Det er bra, så jeg kan dra. Men den hjelpen jeg skulle få er selvfølgelig glemt. Det var jo vakt-skifte.

Etter dette går det litt bedre. Mamma klarer å få i seg mat, og etter et par dager er hun flyttet til tomannsrom, og jeg kan fokusere på litt andre ting. Som eksamen og jobb. Har to eksamener midt oppi dette. Hun kommer hjem og jeg har to eksamener til.

La sommeren komme, vi er hjemme fra sykehuset og klare for å bli friske!

Fortsettelse følger..

Likes

Comments

Jeg har hatt så mange ulike blogger opp gjennom, og nå er det på´n igjen. Jeg har vært inne på tanken en god stund, fordi det er litt digg å ha en plattform å få utløp for ulike tanker på. Planen er ikke å bli en stor blogger som lever på bloggen sin, men å ha en plattform jeg kan utfolde meg på. Savner den muligheten.

Jeg kan jo starte med en liten introduksjon av hvem jeg er, og hva jeg driver med. Jeg heter Lena, er 23 år og bor i kollektiv med tre andre i Oslo. Jeg studerer bachelor i økonomi og administrasjon, og er kommet til siste halvår, som vil si at jeg til sommeren skal ha en bachelorgrad i hånda. Ellers er jeg økonomiansvarlig for studentpuben Samfunnet Bislet, jobber deltid på Anton Sport ved siden av, og prøver å få tid til både trening, venner og litt me-time innimellom det hele. En annen ting som tar ganske stor plass i livet mitt for tiden er at mamma dessverre er alvorlig syk. Hun har hjernesvulst, og dette er noe dere sikkert vil få høre mer om. Jeg er ikke av typen som holder ting inne, men snakker gjerne om det, og i dette tilfellet skriver om det som skjer, hvordan ting og går og mine tanker rundt det hele. Skal selvfølgelig ikke overdrive bloggingen rundt dette, da jeg i bunn og grunn er ei positiv og livsglad jente!

Da er det bare å kjøre på! Noe jeg må bli flinkere til når jeg oppretter denne blogger, er helt klart å ta bilder igjen. Blir (en av) årets utfordring!

Vi blogges :)

Likes

Comments