Ingredienser


Botten
  • 200 g smält smör
  • 4 st ägg
  • 405 g (4,5 dl) strösocker
  • 360g (6 dl) vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2.5 dl mjölk
Smörkräm
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 120 g (2 dl) florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
Marsankräm
  • 4 dl marsankräm, färdigkokt
  • Granering
  • 250 g mandelmassa
  • 1 msk kakao


Gör så här

  1. Börja med att koka marsankräm enligt förpackning. Jag brukar använda Ekströms marsan för kokning.
  2. Marsankrämen måste kallna helt.(annars smälter smörkrämen)
  3. Ta fram smöret för smörkrämen för att den skall bli rumsvarm.
  4. Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna ca. 30x40 cm med bakplåtspapper.
  5. Botten: Smält smöret och låt svalna något.
  6. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  7. Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda i det i äggvispet.
  8. Tillsätt mjölk och det smälta smöret lite i taget. Rör om under tiden.
  9. Grädda kakan i 200 grader i ca. 15-18 minuter, prova med sticka när den börjar bli klar.
  10. Smörkrämen: Blanda alla ingredienser till smörkrämen och vispa ihop den.
  11. Vispa ihop smörkrämen och den kalla marsnakrämen.
  12. Bred ut krämen i ett tjockt lager på den kalla kakan.
  13. Grovriv mandelmassan direkt över krämen. Låt stå kallt en stund så att smörkrämen stelnar lite.
  14. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
  15. Dofta över med kakao. (Jag brukar använda en tesil för ökad kontroll)
  16. Denna kaka bör du frysa in allt du inte tänker äta upp idag. (Marsankrämen kan bli dålig inom några dagar om du inte fryser den.)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ingredienser

Biskvibottnar

  • 250 g mandelmassa
  • 125 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 60 g äggvita (2st)
  • 300 g mörk choklad (till toppingen)

Nougat smörkräm:

  • 100 g mjölkchoklad
  • 50 g nougat
  • 250 g rumstempererat osaltat smör
  • 80 g äggvita (2-3 st)
  • 120 g strösocker (1 ½ dl)
  • 1 nypa salt

  1. Biskvibottnar: Blanda mandelmassa och socker en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens.
  2. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper, tänk på att dom blir lite större i ugnen. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  3. Nougat smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron tillsammans med nougaten, ställ åt sidan och låt svalna till ljummen temperatur.
  4. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa äggvitorna till en marängen med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen och nougat.
  5. Använd en matsked och stryk på smörkrämen i långa drag över bottnarna så de får små runda toppar. Ställ i frysen i 30 minuter, under tiden smälter du mörk choklad över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  6. Ta en liten gaffel och stick ner centrerat i botten av biskvin så att den kan hänga upp och ner. Doppa försiktigt i chokladen och låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
  7. Förvaras i kylen, men låt stå i rumstemperatur en stund innan servering.

Likes

Comments

Ingredienser
360 g mjölk
240 g socker
180 g äggula
20 g gelatin
120 g Valrhona Ivoire (vit choklad)
250 g grädde, lättvispad
120 g Valrhona Jivara (mjölkchoklad)
250 g grädde, lättvispad
120 g Valrhona Guanaja (mörk choklad, 70%)
250 g vispgrädde, lättvispad
150 g digestivekex
65 g smält smör

Gör så här
Använd en form ca 20 cm i diameter med löstagbara kanter, alternativt en tårtring. Om formen har låga kanter kan du klä formen med remsor av OH-film eller liknande för att höja kanterna.
Börja med botten. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Fördela till ett jämt lager i formen och platta till ordentligt. Ställ kallt så länge.
Hacka chokladen var för sig och lägg i tre olika bunkar. Förbered grädden genom att vispa den.
Nu är det dags att göra bavaroisesmeten. Koka upp mjölken. Rör ihop äggulorna och sockret. Slå allt i kastrullen och rör hela tiden tills massan kommit upp i 85 grader. Lägg i de blötlagda gelatinbladen och rör om tills de lösts upp. Sila sedan smeten. Fördela smeten jämt i de tre bunkarna med den hackade chokladen och rör om så att chokladen smälter. Vänd ner den lättvispade grädden i de tre olika chokladmoussegrunderna.
Ta fram formen med botten och slå i den mörka moussen. Ställ in en stund i frysen. Upprepa sedan med den ljusa och sist den vita moussen. Låt tårtan stå en stund i frysen mellan varje lager för att undvika att de blandar sig. Låt sedan tårtan stelna ordentligt i kyl. (Med andra ord; gör den helst dagen innan.) Dekorera med pudrad kakao och hallon eller vinbär.

Likes

Comments

Browniebotten
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
115 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljpulvers
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt

Oreo-lager
2 pkt oreos
1 pkt (200 g) philadelphiaost

Mjölkchokladganache
1 1/4 dl grädde
150 g ljuschoklad

1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Låt svalna lite.
3. Vispa (för hand) i båda sockersorterna i chokladblandningen.
4. Ha i ett ägg i taget medan du vispar.
5. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat.
6. Ha i smeten i en form (gärna klädd med bakplåtspapper, i allafall i botten), ca 22 cm.
7. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Låt svalna helt.
8. I en mixer, kör oreos och philadelphiaost tills allt är helt blandat. Du får nog hjälpa till och putta ner kakorna ibland. Ha på ”smeten” ovanpå browniebottnen och släta till.
9. Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över oreo-lagret.
10. Ställ in i kylen, gärna över natten, men åtminstone några timmar. Ta fram tårtan en stund innan du ska äta den.

Likes

Comments

Fudgekladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 110 g ägg, rumstempererade (ca 2 st)
  • 140 g strösocker (ca 1,5 dl)
  • 75 g farinsocker (ca 1 dl)
  • 3 g salt
  • 20 g kakao (ca 0,5 dl)
  • 60 g vetemjöl (ca 1 dl)

Tryffel

  • 120 g råsocker (1,5 dl)
  • 60 g honung (0,5 dl)
  • 150 g grädde (1,5 dl)
  • 40 g äggula (2 st)
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 100 g smör

Topping

  • 400 g grädde (4 dl)
  • kakao

Gör så här

  1. Fudgekladdkaka
    Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en rund springform som är 22-24 cm i diameter med smör och lägg bakplåtspapper i botten och på sidorna av formen.
  2. Smält smöret i en kastrull och lägg i den hackade chokladen. Blanda runt så att chokladen smälter och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa lite lätt ägg med strösocker och farinsocker, blanda i chokladen och smöret och sist vänder du i dom torra ingredienserna, blanda med en slickepott till en slät och fin smet.
  4. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 180 grader i cirka 21-24 minuter, tiden kan variera beroende hur kladdig du vill ha den. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Tryffel
    Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp råsocker, honung och grädde, häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det tjocknar, vid 83 grader.
  6. Häll över chokladen, tillsätt smör och mixa slät med mixerstav. Häll tryffeln på kakan och låt stå i kylen till den satt sig.
  7. När kakan svalnat, toppa kakan med spritsad vispad grädde och pudra över lite kakao.

Likes

Comments