Jag och mina kompisar var en bit utanför en festival, folk var fulla och hade trevligt.
Vi möter ett gäng med både kvinnor och män i 20-årsåldern, varav en av männen ropar "vart ska ni era horor?"

Grejen är att jag inte ens orkar förklara varför kvinnor är förtryckta längre, jag orkar inte förklara hur jobbigt det är att bli utsatt för såna här "småsaker" men även värre sexuella trakasserier. Jag orkar inte förklara gång på gång för män som inte förstår att de är priviligierade. Snälla för en gångs skull se det stora problemet istället för att behålla er skyhöga stolthet att vara perfekta. Är once again SÅ TRÖTT PÅ DETTA.

De som tjatar om att den mansfria festivalen är diskriminering alltså HAHA

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det är så tråkigt att som kvinna i dagens samhälle behöva vara "tråkig" när en försöker stå upp för sina rättigheter.

Det är så tråkigt att när jag säger att jag är rädd för att gå hem på kvällen får svar som "men så farligt är det inte" "nu överdriver du".

Det är så tråkigt att allt jag säger som kan "skada" en man ifrågasätts. Oavsett vad det är.

Men det tråkigaste av allt är att folk tycker att det är ett "tröttsamt" ämne som jag och andra pratar om? "Men sluta klaga nu, det finns folk som har det värre" säger en vit man till "lilla" mig som precis berättat om sexuella trakasserier jag och många andra varit med om. Att vi ska behöva "övertala" folk att vi har det jobbigt, för att de tycker att detta ämnet är jobbigt för dem att prata om. Då de ofta känner sig träffade.

Jag ska verkligen inte behöva övertala någon, eftersom att det är männen som ska förändras i detta fallet? Det är inte ni som ska tycka att ämnet är tröttsamt. Det är VI som ska tycka det.

Likes

Comments

Grejen att män lyssnar på män.
T.ex. komikern Magnus Betnér som uttalar sig enligt mig väldigt bra om feminism, påpekar det jag tycker är viktigt.

En man jag diskuterade med om feminism var helt emot, förstod inte vad jag menade med att kvinnor i dagens samhälle fortfarande är förtryckta.
Däremot, när jag nämnde Magnus Betnér för att berätta något han hade nämnt i något av sina stand ups. Då tvärvände mannen jag diskuterade med. Svarade "jaha, sa han så?" Och var numera öppen för diskussion.

Varför varför varför är det såhär? Fortfarande?
Att män litar på män framför kvinnor. Det finns även en hel del kvinnor som fortfarande inte litar på kvinnor.

Det är ju patriarkatet såklart, men att könet kan göra så himla stor skillnad för EXAKT SAMMA argument. Det är obegripligt. Jag förstår självklart att hela tankesättet med sexism mot kvinnor funnits så länge vi kan minnas. Men jag kan inte förstå hur det kan finnas kvar i nutiden. Vi är väl smartare än såhär? Tror människor fortfarande verkligen att en kvinna skulle göra sämre ifrån sig på ett yrke som t.ex. kräver teknisk utbildning? ENDAST pga könet? Jag kan verkligen inte förstå tankesättet. Speciellt inte nu? 2017? Vi är smartare än såhär KOM IGEN

Bilden - jag och mitt kära vin trötta på mänskligheten

Likes

Comments

Tack alla starka kvinnor som gjorde det möjligt för oss kvinnor i de här generationerna att rösta, gå i skolan, arbeta, helt enkelt förstå vårt värde. Som samhället fortfarande försöker förvrida. Trots att vi i Sverige absolut har kommit så himla långt, tack vare er starka kvinnor som tidigare kämpat med era liv för detta. Vi ska fortsätta er kamp, tills vi har nått hela vägen.

Vi blir fortfarande tafsade på, våldtagna och sexuellt trakasserade. Vi blir fortfarande behandlade som objekt. Därför ska vi fortfarande inte nöja oss, för såhär har inte männen det.

I andra länder, blir kvinnor SÅ MYCKET värre behandlade, bland annat i u-länder. Dessa kvinnorna ska vi hjälpa. Vi ska lyfta alla våra kvinnor och stolta fortsätta vår kamp för rättvisa.

Låt oss inte glömma de kvinnor som har dött för vår rätt till att finnas, vara människor och inte objekt. Låt oss inte glömma er som behövt utstå patriarkatets hårdaste konsekvenser. Låt oss aldrig glömma att kvinnor är STARKA!

Likes

Comments

Det är lätt när man kommit hem igen till trygga Sverige att man snabbt igen vänjer sig och glömmer bort vad man faktiskt sett i Sydafrika. Man börjar klaga på skolmaten igen, men kommer på sig själv snabbt igen.

Det är viktigt att komma ihåg vad vi faktiskt har sett, dagisbarnen och åldringarna på ålderdomshemmet har toaletter, dagisbarnen fick fungerande toaletter nu pga pengarna vår klass samlade in. Vilket känns fantastiskt, att vårt extrema tjatande i Sverige gjorde extrem skillnad för människor som behövde det.
Personerna på ålderdomshemmet hade fungerande toaletter när vi var där, men eftersom att det är en så stor vattenbrist i hela Sydafrika fanns det inte jättemycket vatten där, vad jag märkte när jag och min vän skulle låna toaletten.

Något jag iallafall tänkte på var att de var jättetrevliga och lät oss låna toaletten, fast de inte alls har de pengarna vi har. Det kändes som att vi tog av dem något som de behövde, vattnet, sedan när de kom fram och gav oss en toalettrulle. Det är samtidigt fel att tänka såhär, de är absolut glada över att kunna ge tillbaka något såklart. Vilket är roligt egentligen, men det går inte riktigt för mig att undgå att jag har jämfört med dem väldigt mycket pengar som svensk medborgare, och jag ska använda av deras saker som de är i behov av att ha kvar.

Jag tror dock att detta är helt fel tankesätt, man ska ju absolut inte sätta på dem någon offerkofta. De är precis som oss, bara att vi råkar vara födda i ett väldigt tryggt och rikt land. Vi ska vara tacksamma och glatt ta emot vad de vill ge till oss. Vilket vi absolut var!!

Det är ju svårt, när man ifrån ett så rikt land, fötts med alla dessa vita privilegier. Sen med egna ögon få se dessa svåra förhållanden som de lever i, jämfört med oss. Apartheid, fattigdomen, osv. Men samtidigt kan man inte visa det för dessa personerna, "varför är du ledsen?" "För att ni har det så fattigt". Eller dagisbarnen som är så glada och leker, så kommer vi och är ledsna och de inte har en aning om varför.

Alla i vår klass höll absolut det jobbiga vi alla kände inom oss, vi var alla glada och visade hur glada vi var för att träffa dem, alla dagisbarnen lekte glatt med såpbubblorna, ballongerna och målarfärgen. (Samtidigt kontrasten mellan Sveriges barn som inte riktigt nöjer sig med "enkla"# nöjen som dessa).

Efteråt visade man känslorna och fick alla prata ut om vad vi varit med om, jag kan nog inte säga att det var en enda i klassen som gick oberörd därifrån och det är både skönt och tråkigt. Det är absolut skönt att ha fått den här erfarenheten så att man inte på samma sätt tar saker för givet som förut, samtidigt tråkigt att veta att det finns folk som faktiskt lever såhär samtidigt som vi i Sverige sover i våra mjuka sängar, duschar länge i våra varma fräscha duschar och kan ta ett rent glas vatten och bara dricka från kranen.

Ventilerar lite i röriga drag här, men hoppas ni förstår det mesta, puss på er

Har bilder på barnen ifrån dagiset men eftersom att de är barn som inte kan godkänna att bilder läggs ut på dem, eller någon förälder som godkänt så vågar jag inte lägga upp på dem. Men de var urgulliga och väldigt väldigt glada!!

Likes

Comments

Till att börja med vill jag framförallt förklara att enligt vad jag har sett, läst och varit med om i Sydafrika så är apartheid fortfarande aktuellt i landet.
Många vita sydafrikaner anser att det numera har vänt, att nu har den "omvända" rasismen blivit mer aktuell än den grundliga apartheid. Självklart har det blivit hat mot vita, där folk har velat döda vita just pga att de är vita eftersom att vita är förtryckarna. Det är såklart fel, men jag känner samtidigt att det absolut finns mer förståelse för det beteendet än apartheid. Eftersom att det mer är en följd av allt hat de själva fått utstå. Alltså en grövre hämnd så att säga.

Att den omvända rasismen påstås vara mer aktuell är verkligen sinnessjukt att få höra. Efter att ha fått genomlida apartheid i flera generationer, för att sedan ÄNTLIGEN iallafall få lagar som skyddar dem från denna hemska människosyn, för att sedan igen bli förövare till rasism mot vita. De vita försöker göra sig till offer genom detta sätt, t.ex. frågade jag min utbytesstudent. Vad tycker du om apartheiden i ert land? Varpå hon svarade att "det är ett stort problem med rasism i vårt land, om en svart t.ex. får dåligt betyg på ett prov kan hen säga "du är rasist" för att hen inte fick bättre resultat." Och ingen vågar säga emot pga. alla tidigare och nuvarande problem i landet med rasism.

Detta är alltså det största problemet med apartheid enligt fyra vita ungdomar i Sydafrika vi pratade med. Även en förälder till en av ungdomarna. Samt hörde man ungefär likadana respons från andras utbytesstudenter som min klass berättade om. Det är väldigt omfattande och generellt är detta synen från afrikanderna (de vita som bor i Sydafrika men pratar afrikaans).
Vilket är EXTREMT problematiskt.
I princip ingen av oss i klassen visste hur vi riktigt skulle förhålla oss till detta då dessa ungdomar växt upp med denna synen och nästan alla upprätthåller denna bild av apartheid.

Jag kan skriva forever om detta verkligen, vill bara visa att apartheid absolut inte är borta. Det lever kvar, men i mer diskret form än förut.


Bild på voortrekker museum, ett museum som visar de vitas perspektiv på apartheid och krigen på 1900-talet, kriget mot England. Alltså bara vita människor på tavlor och bilder. En tavla var på ett afrikand barn (vit sydafrikan som pratar afrikaans) som blir dödad av ett spjut(?) eller liknande av en afrikan (deras ordval, de beskrev svarta som "afrikaner" och vita som i "vi-form". För att kanske försöka visa ett ganska partiskt perspektiv av krigen och apartheid.

Bild på en text ifrån museet, personen beskrevs av min utbytesstudent (som var afrikand om jag inte nämnde det) som en bra ledare och att det var väldigt synd att han dog.

Likes

Comments

Nu ska jag försöka samla mina tankar ifrån Sydafrikaresan. Jag har inte efter 4 dagar lyckats samla ihop mina intryck riktigt. Men jag ska göra ett försök.

Den allra största skillnaden från Sverige och Sydafrika tycker jag absolut är den ekonomiska delen, samt att vi i Sverige betalar så mycket skatt så att ingen svensk medborgare i princip är fattig om man jämför med Sydafrikas fattigdom.

I Sverige anses man vara fattig när man fortfarande har tak över huvudet, mat på bordet och en säng, men kanske inte av de bästa kvaliteterna. I Sydafrika anses man vara fattig när man en hel familj får bo i ett plåtskjul i 30-40 graders värme. Samt knappt har råd med mat. Fattigdom där kan leda till dödsfall, svälter till döds eller sjukdomar som de ej har råd att behandla. I Sverige om man har dåligt med pengar hamnar man hos kronofogden, man dör inte.

Det är en viktig aspekt att komma ihåg, när vi sitter här i vårt trygga land och klagar på att maten inte är god. När man har besökt ett land som inte ser ut som Sverige, som har så hög kriminalitet där folk med så hög potencial inte får chansen att visa vad de går för. Just pga. var i världen de föddes. Då tar det på en, när någon i Sverige sitter och ska prata om att invandrare tar deras jobb, eller det bara är invandrare som begår brott. Eller just denna "Vi måste ta hand om vårt eget folk först". Hur lyxigt liv måste vi i Sverige ha det för att vi ska börja hjälpa människor som behöver hjälpen mer än vad vi gör? Vi har redan 8% arbetslöshet i landet, självklart är det 8% för mycket men för ett så lite befolkat land är det i princip ingenting jämfört med Sydafrikas 26% av ca 53 miljoner människor. Eller de krigsdrabbade länderna? Hur mycket bättre ska Sverige få det innan vi kan hjälpa dem? Vi lever i lyx i jämförelse till dem. Det argumentet är verkligen irrelevant.

Detta är ett så himla rörigt inlägg för mina tankar är så utspridda så jag kan inte riktigt uttrycka mig men behöver få ut lite av allt iallafall. Kommer antagligen skriva mer, bl.a. om apartheid nu och då, djur i Sydafrika - klappa lejon som blivit plågade för turisters skull? no thanks (måste bara förtydliga att stället en del var på i klassen behandlade lejonen betydligt bättre än många andra parker, enligt min utbytesstudent), vilt/ icke vilt safari, alla olika kulturer, kulturskillnader mellan sociala sydafrikaner och blyga tillbakadragna otroligt skamsna svenskar. Osv.

Puss och denna resan var det bästa jag någonsin gjort men vet inte hur jag ska beskriva allt

Här kommer lite bilder

Likes

Comments

Hola my feministfriends!! I hope

Inatt låg jag uppe och kollade på videos från Womens march i USA, olika tal från olika extremt duktiga fantastiska kvinnor. Bland annat Ashley Judd, Scarlett Johansson, America Ferrera och Alicia Keys. Jag kom även in på de olika acceptence speeches från SAG awards. Stranger things cast(!!!), Orange is the new black cast, Ashton Kutcher, Julia Louis Dreyfus, Mahershala Ali osv.

Blir mållös av hur farligt samhället har blivit och att Trumps beteende faktiskt blir normaliserat. När South Park producenterna inte längre kan skämta om Trump, eftersom att "komedin i verkligheten är roligare än vad vi kan komma på, att satiren har blivit verklighet". Källa här Historien har redan börjat upprepa sig, låt det SNÄLLA inte gå längre.

Dessa fina människor som håller talen alltså I LOVE U, alltså finns det självklart hopp. Men vi har every reason to be worried. För er som säger att det inte påverkar oss i Sverige, Sverige har redan påverkats genom Trumps muslimban.

Vill göra något som verkligen KAN trots att vi inte bor i USA. Uppmärksamma situationen är iallafall det minsta vi kan göra.

KOLLA OCH LYSSNA PÅ DESSA FANTASTISKA TAL PUSS PÅ ER


Likes

Comments

Alltså
Manliga bröst = hud, fett, muskler och bröstvårtor
Kvinnliga bröst = hud, fett, muskler och bröstvårtor

Det enda som skiljer dem åt är att kvinnliga bröst är till för att amma spädbarn.
Är det då det som gör kvinnliga bröst så sexualiserade? Nej
Det är det sociala förtrycket som har skapats av det mansdominerande samhället, den skeva synen på kvinnans kropp, pornografins ständiga förtryck mot kvinnan genom machosex där mannen är den överordnade.

Instagram raderar bilder på kvinnliga bröst, men inte manliga? Alltså tar de bort bilder på bröst som faktiskt biologiskt inte är meningslösa kroppsdelar som manliga bröst faktiskt är.

Ska vi fortsätta låta samhället se ut såhär? Vi ska inte kunna mata barn offentligt för att folk tycker att det är äckligt? Att mata barn? Vi ska bara få visa brösten när det är i fördel för män. Vi ska alltså med andra ord inte få bestämma över våra egna kroppar.

Jag är så jävla trött på att folk bryr sig så jävla mycket om min kropp, det är MIN kropp. Ingen annans, ändå bryr sig ALLA andra om den. Ändå får ALLA andra bestämma över den. Förutom jag, som äger den.


Likes

Comments