Header
View tracker

Underbara Singapore. En riktig dröm att flytta dit och kanske jobba/plygga i några månader. Blev kär i den här staden sekunden jag satte ner foten i den. Här hade vi precis tagit 60 000 steg och var så trötta att vi somnade på solstolarna där i hamnen.

Här var vi på Koh Lipe om jag inte mins fel. Vi bestämde oss för att ta en promenad runt ön för att utforska lite. Till slut blev vi hungriga och gick förbi detta ställe. Tyvärr var det helt tomt men såg väldrig härligt ut med alla penisar och deras härliga skyltar.

Att snorkla runt i havet och kolla på allt vackert liv som finns där nere, det är något jag skulle vela göra hela livet.

Party-ön Koh Pangang hade mer att bjuda på än fest. Väldigt fina ständer, med mycket vågor dock. Jag klagade inte. Här trivs jag.

Om man ändå vore snygg i cyklop.

Likes

Comments

Vaknade jag en dag och kände för en förändring. Så jag ringde till min frisör, bokade tid och klippte av 30 cm av mitt hår. Är väldigt glad över mitt val då jag trivs superbra i min nya frisyr. Känner mig jävligt snygg faktiskt! Färgade håret svart också.

Firade jul med Oscar och hans familj i Knivsta. Vi åkte dit på fredagen och hade lite uppesittarkväll osv. Väldigt mysigt. Varje gång vi ställer upp för bild blir vi as fula men dessa spontana bilder älskar jag.

På juldagen hyrde jag och några från min gamla klass en lokal och drack lite alkohol och hade det allmänt trevligt. Älskar dessa personer så mycket och har aldrig en tråkig sekund med dessa människor. Alla är så jävla dumma i huvudet och det är det som gör det så underbart.

Mamma veganiserade en av mina bosniska favoriträtter, Zeljanica. Det är typ filodeg som är fylld med spenat. Verkligen hela min barndom. Avnjöt maten i min säng till The O.C som jag förmodligen kollar om för 12e gången. Min absoluta favoritserie. Någonsin.

Idag blev det första gym-passet för i år. För mycket folk. Får se hur länge det håller sig. Ger det max 1 månad.

Likes

Comments

Sätt dig ner i lugn och ro med ett par hörlurar och titta på denna video. Försök förstå. Försök ta in informationen. 

Likes

Comments

​I lördags var det äntligen dags att träffa tjejerna. Vi ses ganska ofta men det är ytterst sällan HELA gänget kan ses samtidigt. Oftast saknas någon av oss. Men i lördags var alla samlade och vi ville göra något kul ihop så vi tog oss till Västerås och Prison Island. Vi tyckte det var jättekul och vi kommer förmodligen åka tillbaka igen. 

För er som inte vet vad Prison Island är så är det massa olika celler med olika uppdrag som man ska genomföra. Ibland är det mer att man behöver klättra, krypa och hoppa man ibland fick man lov att tänka istället och vara taktisk. Något att rekommendera en regnig dag. 

Efter det så åkte vi förbi Max Hamburgare för att hämta mat och sedan tog vi oss till Nathalie. Där käkade vi och sen körde vi julklappsspelet. Jag har alltid sån otur i dess spel så jag åkte hem med endast ett paket och det var mitt eget haha. Men det var roligt så det gör inte mig något. Vi snackade bara hela kvällen sen åkte vi hem för jag jobbade hela söndagen sen. 

Sen har det inte hänt så mycket. Jag har jobbat, haft prov och jobbat. Igår var jag hos Oscar och vi gjorde absolut ingenting. Tvingade honom att kolla på lite O.C sen somnade vi. Gick upp vid 08:30 imorse för att jag skulle till jobbet. Sen har jag bara varit hemma och chillat och planerat nyår. Imorgon står ännu en dag på jobbschemat men snart är det jul och lite ledighet. Ska bli skönt! 

Likes

Comments

Ibland lyssnar jag på musik hela tiden, ibland inte alls. Det kan gå flera dagar utan att jag frivilligt lyssnar på någon typ av musik. Jag har väldigt blandad musiksmak som ni ser. Jag lyssnar absolut inte på den typ av musik som oftast spelas på radion, inte av eget val. Är jag på fest eller umgås med folk så lyssnar jag på det som spelas men annars lyssnar jag på den typen av musik som finns ovan. För mig ska musik ha en mening, en betydelse. En låt ska gå rakt in i hjärtat på en. Man ska lyssna på texten och leva sig in i texten. För mig är det musik.

Min absoluta favoritlåt som jag haft sen jag var liten och som jag nog aldrig kommer tröttna på är
Hallelujah - Jeff Buckley

Likes

Comments

View tracker

Idag är det fredag vilket betyder att jag har jobbat. Fick sluta tidigare idag så slutade redan vis 13:30. Åkte till gymmet och körde ett halvdåligt pass. Har varit väldigt off i tränings-världen de senaste månaderna. Men så får det vara ibland. Åkte sen förbi coop för att köpa något gott till kvällen och sen åkte jag hem. Vid 18 kom Fanny, Natta och Josefin över. Vi snackade och sen kollade vi på bilder/videos från Magaluf. Ni vet sånna bilder som ingen annan får se som man bara skrattar en massor åt? Precis sånna bilder. De drog hem ganska precis så nu tänkte jag sätta mig och redigera lite bilder ett tag och sen kolla någon film och försöka somna. Ska jobba imorgon. Börjar inte förens 13 men tänkte försöka ta mig upp tidigt och plugga lite. Får se hur det går.

Likes

Comments

Så här tänker jag

Någon gång i november 2015 började jag få upp ögonen för vegetarismen igen. Jag var nämligen vegetarian från 9an till 2an på gymnasiet. Jag vet inte riktigt varför jag slutade äta vegetariskt men jag tror det var för att alla i min omgivning tyckte det var jobbigt och konstigt. Jag fick massor med frågor hela tiden och sen var jag inte en så bra vegetarian. Jag tog bara ut all kött och fisk ur kosten utan att ersätta den med något. Därför fick jag brist på några vitaminer bl.a vitamin B12 och blev därför ganska sjuk. Så av någon anledning tyckte läkarna att jag skulle börja äta kött igen. Vilket jag idag ångrar. Det är tråkigt att läkare är så pass o-utbildade som de är inom nutrition.

Där och då började jag äta kött igen. Några år gick och jag började kolla på Therese Lindgren på Youtube. Hon la upp alla möjliga klipp men mest om smink, hår ect. Jag sminkade mig aldrig vid den här tiden så förstår inte riktigt varför jag fastnade för hennes videos men det gjorde jag. Men sen visade det sig att hon var vegan. Vegan? Varför är man vegan tänkte jag? Vad innebär det? Jag kollade upp vad det betydde, att man inte äter något som kommer ifrån djurriket. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var så skumt. Varför inte? En ko måste ju mjölkas? Grisarna har det ju bra? Lammen måste ju rakas annars blir deras päls för stor? Hönor lägger ju ägg för att vi ska kunna äta? Jag la inte ner så mycket energi på det utan jag fortsatte tänka som jag gjorde.

Jag kollade mer och mer på Therese och ibland i hennes videos tog hon upp sker om veganism. Jag fastnade lite för det och sa till mig själv att jag skulle bli vegetarian igen. Det här var någon gång i sommars. I november tror jag att det var så bestämde jag mig för att sluta med kött, fågel och fisk. Men jag skulle inte bara ta bort det ur min kost utan jag skulle ersätta det med bönor, linser osv. Som tur var så hade marknaden för vegetariska livsmedel ökat något och det fanns massor med substitut till kött, fisk och fågel. Sojakorv, sojanuggets, veggobullar och allt möjligt. Jag var nöjd.

I januari åkte jag på en 3 månaders tripp till Asien. Jag åt helt vegetariskt de första veckorna. Sen någongång i mitten på januari kollade jag på CowSpiracy och direkt efter bestämde jag mig för att bli vegan. Inte bara för djuren, utan för planeten. Jag fortsatte kolla på dokumentärer, forks over knives, erthlings, ... det finns massor med bra. Efter det här besämmde jag mig för att bli vegan.

Jag var ganska frustrerad. Varför har jag levt i 20 år och inte fått den här informationen? Varför visste inte jag att en ko behöver vara dräktig med en kalv för att kunna producera mjölk? Varför visste inte jag att kalven tas från kon direkt efter födseln för att skickas till slakt? Så att vi mänskor kunde ta kalvens mjölk? Varför visste inte jag att kor blev behandlade såhär? Om och om igen tills de inte orkar längre. För då blir de slaktade.

Varför visste inte jag att höns hölls på extremt trånga utrymmen? Där de blir ihjältrampade av varandra? Att det står 9 hönor per kvadratmeter hela sitt liv och bara tycker ut ägg efter ägg. Varför visste inte jag att tupp-kycklignar blir dödade samma dag de föds för att de inte ger någon inkomst?

Varför visste inte jag att det inte finns något humant sätt att döda någon på? Varför visste inte jag att djur känner sorg, smärta, ensamhet, rädsla, och likaså lycka, värme, kärlek. Varför antog jag att alla djur har det bra innan de dör? Och även om de har det bra, så dör de ju. Varför visste inte jag att djur gråter innan de blir skickade på slakt. Att de är rädda och vill där ifrån. Varför är det ingen som har berättat det här för mig? Varför fick jag inte lära mig det här på dagis?

Jag älskar ju djur. Jag har alltid varit världens största djurvän, ville inte ens skada en myra, men jag åt både kött, kyckling, fisk, ägg och mejeriproukter. På något sätt var det okej om det inte var jag som skadade djuren. Det var okej om någon annan gjorde det åt mig, för jag skulle aldrig aldrig aldrig någonsin skada ett djur. Men det gjorde jag, utan att jag visste om det. För alla i min omgivning intalade mig att det var okej. Det är socialt acceptabelt att döda djur, om de ska ätas. Men bara vissa djur.

Jag vet många som lägger upp bilder på när de är ute och fiskar. När de har fått upp en fisk på kroken och så gör de en härlig pose med en fisk hängandes från linan. Ingen bryr sig. Men förstå allt hat som skulle välla över mig om jag hade gjort exakt samma sak, men med en hund. Folk skulle blivit galna. Vilket jag förstår. För det är acceptabelt att döda djur som vi i vanliga fall äter.

Efter att ha blivit vegan ser jag hela världen från andra ögon. Jag tycker att folk som äter kött är helt dumma i huvudet. Hur kan de göra som de gör? Och sen kalla sig djurvänner? Jag vet att jag inte kan tänka så, för jag var en gång precis så. Det är så himla konstigt hur man kan förändra sin syn på det viset. Något jag tyckte var så okej för mindre än ett år sedan skulle jag aldrig i livet göra nu. Det är så viktigt att få den här informationen. Så man sen själv kan bestämma hur man vill göra.

De senaste månaderna skulle jag inte kalla mig själv vegan utan mer vegetarian. Jag har ätit mycket godis som innehåller animalier, eftersom jag jobbar på restaurang har jag ätit våra vegetariska rätter som har innehållit mejeri-produkter. Jag har inte kunnat hålla mig ifrån osten från julbordet och andra smågrejer. Därför tog jag tar i mig själv igen och kollade igenom alla dokumentärer igen. För att påminna mig själv - det är därför jag gör det här. I'm the change i want to see in the world. Det är så lätt att glömma bort. Speciellt med produkter som man inte ser kommer från djur. Man ser inte blodet, smärtan eller lidandet på samma sätt som man ser det i en köttbit. Så nu har jag bestämt mig för att gå tillbaka till att vara vegan. För djuren, för mig själv och för planeten.

Därför kan jag ibland bli irriterad när människor säger att de äter vegetariskt ibland. Då äter de inte vegetariskt för att de tycker synd om djuren, utan för att ja, jag vet inte, de tror att de gör skilland. Det är viktigt att veta att djuren lider. Och det är därför man ska välja bort allt det här. Jag saknar kött, jag saknar ägg mest av allt. Ägg är det bästa som finns. Men jag kan inte äta det. För det går emot allt jag tror på. Allt jag står för.

Jag vill bara ge er den här informationen. För jag önskar att jag hade fått den mycket tidigare. Och här kommer några tips på dokumentärer som har hjälpt mig.

- Cowspiracy = Miljön
Forks over Knives = Hälsan
Earthlings = Djuren (väldigt väldigt hemsk, förbered dig för att gråta. Många blir veganer efter denna).
Food Choices = Blandning mellan alla.

Jag hoppas verkligen jag öppnade några ögon. Påverkade min text någon av er?

Likes

Comments

Så här tänker jag

1. Beroende av?
Alltså jag är väl typ inte beroende av något så förutom mobilen kanske. Har väldigt svårt att lämna ifrån mig den. Min pojkvän klagar alltid på att jag ALLTID har mobilen nära till hands medan han kan vara utan den i flera dagar haha.

2. Du måste klä dig i en färg resten av livet, vilken?
Svart tror jag... låter tråkigt men det passar till alla tillfällen, sommar som vinter.

3. Vad får du oftast komplimanger för?
Jag får ofta komplimanger för min rumpa, mina bröst och mitt leende/mina läppar. Sen får jag komplimanger för att jag är väldigt utåtriktad, självständig och pratglad.

4. Dina planer under 2017?
Under 2017 hoppas jag att jag har startat upp mitt företag. Jag har tänkt på det en väldigt lång tid och nu känns det som att det börjar bli dags. Kanske inte att det går igång 2017 men jag vill starta och registrera mitt företag så jag får en start någon gång. Annars har jag tänkt åka utomlands med min pojkvän och sen med mina tjejkompisar också. Så mycket mer än det har jag inte planerat faktiskt.

5. Brukar du skratta för dig själv?
Haha alltid. Ser jag något roligt eller tänker på något roligt kan jag ligga och skratta även fast jag är helt ensam.

6. Vad är det konstigaste du har ätit?
Helt ärligt? Kött. Hur sjukt att jag har ätit något som en gång levt men nu är dött? Alltså lik? Tillagade muskler som man kryddar lite? Det är så sjukt äckligt när jag tänker på det. Det är liksom inälvor och blod. Mys.

7. Hur imponerar man på dig?
Genom att inte göra en så stor grej av att jag inte äter kött?? Jag förstår verkligen inte. Jag hamnar alltid i diskussioner hit och dit när jag träffar nya människor. Om någon bara skulle säga ''wow coolt'' eller ''jaha'' och sen var det slut där skulle jag bli imponerad för det händer liksom inte haha.
Sen var bara dig själv, brukar funka bäst :)

8. Vilken stad vill du bo i resten av livet?
Det är en svår fråga, om jag fick bestämma nu så skulle jag nog svara LA. Jag älskar både atmosfären och mäniskorna där. Det är alltid bra väder typ och jag vet inte. Jag trivdes bra där. Annars typ Sydney. Har dock aldrig varit där men det verkar vara en härlig stad haha.

9. Hur ser din morgonrutin ut?
När jag vaknar brukar jag ta upp mobilen och kolla igenom instagram, twitter, fb och snapchat. Sen kollar jag min mail och min kalender. Går sedan upp, släpper ut min kanin, klär på mig, går på toa och sen sätter jag mig vid sminkbordet och kollar youtube medan jag sminkar mig. När jag är klar med det så fixar jag håret och sen äter frukost. Efter frukosten borstar jag tänderna och åker till jobbet.

10. Vad längtar du efter?
Jag längtar efter att få komma igång med mitt företag. Att få vara min egna chef och jobba med människor som har samma mål och visioner som jag själv. Sen längtar jag efter sommaren också. Jättemycket.

11. Följer du någon serie just nu?
Nej inte just nu. Är väldigt bra på att kolla serier men just nu kollar jag inte på någon förutom Modern Family men det har jag sett typ 100 gånger nu så vet inte om det räknas haha.

12. När brukar du oftast gå och lägga dig?
Haha jag är som ett litet barn men jag går oftast och lägger mig i sängen mellan 20-21 och sen somnar jag runt 22 absolut senast 23. Om jag kollar på klockan och den är över 22:30 brukar jag få lite panik för att jag inte kommer få sova tillräckligt länge.

13. 5 saker du vill göra i framtiden?
Oj har massa saker jag vill göra men okej
- Ta flygplanscertifikat
- Flytta till ett varmare land
- Jag vill ha en gård dit djur kommer när de har blivit räddade från slakt
- Jag vill föreläsa om veganism och djurrätt
- Resa jorden runt

14. Vad finns alltid i din handväska?
Inte så ofta jag bär handväska men typ laddare, ipren, vatten, resorb, plånbok, nycklar, mobil.

15. Vad stör du dig på hos andra?
Gud något jag verkligen kan störa mig på är människor som tänker för mycket. Jag får paniiiiiik när de övertänker och analyserar allt. GÖR DET BARA

Likes

Comments

Idag har jag varit ledig eftersom jag hade en tid hos öron-näsa-hals i Uppsala. Jag har problem med andningen, speciellt vid ansträngning så de skulle kolla hur min strupe såg ut just när jag ansträngde mig. Så vid 12 satte jag mig i bilen och åkte till Uppsala för att träffa min doktor.

Jag fick bedövning i näsan och sedan före de ner en kamera i min hals via näsan. Jag trodde att det skulle vara jätte obehagligt men jag kände det knappt. Var lite jobbigt att svälja bara. Den här kameran kopplades fast på mitt huvud med hjälp av en krona och sedan fick jag springa på ett löpband medan läkarna kollade på tv:n vad som hände i min hals.

Det såg bra ut. Det var något litet fel men inte så pass stort att det påverkade min andning. Så det är bara att leta vidare. Har en ny tid den 7e December på fysiologiska laboratoriet så vi får se vad dem har att säga.

Men nu är jag hemma, har gosat en stund med min kanin och nu ska jag ta och göra lite mat för ska iväg på ett pass 17:40 med Andrea. Känner att det kommer bli så jobbigt. Speciellt när inte lungorna samarbetar som de ska... Men jag provar mig fram.

Likes

Comments

Hungrig?

Igår bestämde jag mig för att testa vegansk julskinka. Jag har sett massa recept lite här och där men aldrig orkat. Sen tror jag att jag mest tänkte "Finns inte en chans att detta kan bli bra". Men jag tog tag i mig själv och åkt till Coop igår för att handla. Jag hade det mesta hemma så det jag handlade gick på 131kr. Inte så farligt.

Dock hade jag inget vetegluten som man behövde. Vetegluten är som vanligt mjöl, men stärkelsen är borttvättad. Så jag läste att man kunde tvätta bort det själv and so I did.

Jag gjorde som så att jag följde ett recept som redan fanns men gjorde lite annorlunda bara. Det riktiga receptet hittar ni här.

Det ni behöver är:
1 dl soja - Jag använde mig av Kikomans (röd kork)
2 dl vatten
2 msk tomatpure
1-1/2 msk liquid smoke (tog något där emellan)
1 rå finriven rödbeta
2 msk olja (jag använde raps)
1 tsk paprikapulver
1 tsk ingefärspulver
1 tsk timjan
1 tsk socker
1/2 svartpeppar
Lite salt

Börja med att blanda ner alla ingredienser i en kastrull. Sjud sedan i någon minut. Ta bort från plattan och häll i 2 dl sötad soya-mjölk. Låt sedan svalna.

Under tiden det svalnar tar du fram en bunke och häller i 5dl vetemjöl special. När din buljong har svalnat tillsätter du lite i taget till mjölet och använd händerna för att få ihop det till en deg. Jag behövde ca 1-2dl av buljongen. Om den känns kladdig så häll bara i lite mer av mjölet.

När du känner att du har en fast deg-klump så ställer du resten av buljongen åt sidan och lägger ner klumpen i en ren bunke. Täck sedan klumpen med kallt vatten. Låt stå i ca 1-2h.

Efter att degen har vilat i vatten så häller du av allt och sedan är det dags att böja tvätta. Häll i nytt vatten över degen, vattnet borde då bli grumligt och då häller du av det igen. Fortsätt så tills vattnet blir klart. Det tar ett tag. Minst 20 tvättar tog det för mig, ha tålamod!

När du har tvättat klart så låt degen vila i bunken (utan vatten) i ca 20 min. Under tiden kan du värma upp ugnen till 160 grader.

När degen vilat klart så kan man snöra den (som man gör med en riktig skinka för att få det att se lite mer äkta ut). Ta fram en ungs-säker form med höga kanter. Nu tar du fram buljongen som du sparade. Tillsätt:

3-4 dl vatten
1/2 dl soja
2 lagerblad
3 pressade vitlöksklyftor

Koka upp detta och låt skjuda i ca 5 min.

Häll sedan lite av buljongen i botten på din form och lägg i skinkan. Häll sedan över all buljong och kör in den i ugnen. Ös skinkan var 15e minut tills den varit inne i ca 1h och 15 min. Ta ut skinkan och låt den svalna någon minut. Klipp av snöret och smörj in den med skånk grovkornig senap och strö över ströbröd.

Nu höjer du ugnen till 250 grader och kör in skinkan tills den fått en gyllenbrun färg. Ta ut den och låt den svala en stund innan du lindar in den i folie och lägger den i kylskåpet. Min stod över natten men några timmar räcker säkert. Avnjut på macka med senap eller bara som den är.

Eftersom detta var första gången jag gjorde detta så gjorde jag en väldigt liten, bara för att se hur det blev. Och det blev OTROLIGT bra. Trodde jag aldrig. Den var väldigt lik utseendemässigt och smakade bra. Sen vet inte jag om det är för att jag har ganska mycket senap på mina smörgåsar men jag var mycket nöjd. Familjen ska få smaka ikväll så återkommer med kommentarer från köttisar.


Likes

Comments

Lejla Hodzic, 20 år.
Här kan du läsa om mitt liv, djurens värde, planetens välmående, smink, photoshop, dagens väder, mina drömmar, hur min
hjärna fungerar, vad jag gör om dagarna och väldigt mycket mer.

Instagram@leilahodziic