Ny vecka och en ny termin på ridskolan har börjat. Igår stod det alltså hoppning på schemat för min del, men efter träningslägret i helgen var planen att vi skulle ta det lite lugnt och köra på markarbete med framridning ute. Tanken var att egentligen skulle vi rida fram ute i skogen en sväng, men på vägen ut såg vi att det var stubbåker och frågade Elin, vår ridlärare, om vi fick rida fram på stubben istället, vilket hon sa ja till. När vi gjort iordning hästarna och suttit upp, så började vi leta efter en åker som vi skulle kunna rida på, något som tog cirka 40 minuter. Tyvärr var det inget bra underlag på någon av åkrarna, så vi gick in i en av hagarna istället.

Väl i hagen bestämde vi oss för att hoppa terränghindrerna istället för att träna markarbete på banan, hindrerna är inte speciellt höga, därav behövde inte hästarna anstränga sig så mycket ändå. Som jag har nämnt tidigare så brukar Lady inte vilja gå iväg själv, utan brukar backa, stegra och sparka bakut när hon inte vill gå framåt. Igår höll hon på att stegra för att hon behövde stå still eller skritta, något som jag anser vara ett framsteg. Att hon faktiskt söker sig framåt och inte tänker bakåt hela tiden.

Själva hoppningen gick jättebra, jag är själv väldigt nöjd med både min egen och Lady's insats i det hela. Det här kanske blir bra tillslut ändå!

Likes

Comments

Det har varit en hektiskt helg och jag har en hel del träningsvärk. Två pass om dagen, ett dressyr och ett hoppning, har varit något svettigt, speciellt med tanke på att jag inte ridit på hela sommaren.

Fredagen såg ut såhär;

Förmiddag - Hoppning; snarare markarbete, då övningen bestod av bommar. Det var en lösgörande övning på volt, samt en kontrollerande övning på ena långsidan. Långsidan var två bommar, 15 meter och två bommar till, volten var tre bommar på vardera halva. På långsidan fick vi först trava över bommarna och sedan sakta av till skritt och skritta tills hästen inte hetsade längre och sedan trav över nästa bom-par. Efter ett tag skulle vi fatta galopp och hinna bryta av mellan bom-paren. Det här passet red jag Lady.

Eftermiddag - Dressyr; detta pass red jag en ny ponny i stallet som heter Greta. En D-ponny, brun-skäck och hur gullig som helst. Hon är 6 år och är, vad jag förstått, nyligen inriden och håller på att skolas. Dock är hon inte inhoppad än, men jag tror hon har potential (det säger jag om alla hästar jag sitter på). Det var ett relativt lugnt pass med mestadels skritt och travjobb, men lite galopp. Greta var lite vinglig och drog gärna till mot mitten i vänster varv, men förutom det så var hon jätteduktig och fin.

Lördag:

Förmiddag - Dressyr; även det här dressyrpasset fick jag rida på min nya kärlek Greta. Det här passet jobbade vi mer med det vi påbörjade dagen innan, alltså mycket jobb på volten, med fokus på ryttaren och balansen i sadeln. Det var ett väldigt givande pass och det var roligt att känns hur Greta blev mer och mer självsäker och mindre vinglig under passets gång. Jätteroligt!

Eftermiddag -Hoppning; fortfarande lite markarbete med bommar och bockar detta pass, mycket länga och korta galoppsprång. Även detta passet var det mer lösgörande än styrka, vilket, i min åsikt, är ett bra sätt att komma igång igen efter sommaren. Lady var lite lojj under passet och ville inte riktigt lyssna på mig. På grund av en tidigare och återkommande skada i vänster framben/bog, så vill hon inte riktigt jobba med det benet och trampar därav inte under sig med höger bakben för att slippa jobba. Detta är något som jag verkligen försökte tänka och jobba med under passets gång och i slutet gav det någolunda med reslutat.

Söndag:

Söndagen var lite annorlunda än tidigare dagar, så det blev 30 minuter dressyr och 30 minuter hoppning i ett och samma pass, så att säga. Först hade jag dressyr uppe i ridhuset och sedan gick jag direkt ner till stora ridbanan och hoppade lite. Det blev som en dubbelprivatlektion, fast med två ekipage. Hade ensast Lady det här passet och det gick jättebra! Dressyren har vi tidigare haft lite problem inom och det har inte klickat 100%, hon har inte orkat bära upp sig och tyckt att det varit jobbigt att arbeta och jag själv har aldrig riktigt kommit till ridning, utan suttit och harvat runt lite och inte ridit varje steg. Men allt gick ihop och fungerande klockrent under dressyren och Lady var jättefin och duktig, så jag är supernöjd, både med hennes och min insatts.

Hoppningen gick jättebra också, vilket var roligt! Eftersom jag hade haft hennes vänster framben i åtanke hela dressyrpasset, så hade jag lyckats få henne att jobba med det och därav kunde hon följa med mig bättre i svängar och vinglade inte lika mycket under hoppträningen. Det var lite mer hoppning den här dagen, och banan bestod av ett räcke på vardera diagonal, samt en trippel-kombination, räcke - oxer - räcke, med tre galoppsprång mellan.

Tyvärr har jag varken bilder eller videor från helgen, då alla var upptagna med att antingen rida, fixa med deras hästar eller hjälpte till med att måla/skura. (Vi målade om stallet)


Likes

Comments

Det känns som att det var hundra år sedan jag bloggade "på riktigt", men jag tror det är dags för ett nytt försök nu!

För er som inte känner mig, jag heter Evelina och är snart sjutton år, om åtta dagar för att vara exakt. Jag har ridit och hållit på med hästar som hobby i cirka tolv år, och har förhoppningsvis många fler år framför mig. Två gånger i veckan rider jag, måndagar = hoppning och torsdagar = dressyr. Jag är en väldigt sarkastisk och relativt flammsig person, men blir otroligt seriös och koncentrerad när det väl kommer till kritan. Speciellt vid tävling. Jag pluggar teknik på gymnasiet med inriktning samhällsbyggande och miljö, basically arkitektur alltså. När det kommer till musik är det rock/punk som gäller, 70 till 90-talets klassiska rock är det bästa som finns.


Hästen som jag rider för tillfället heter Lady, ett sto på åtta år. När jag började rida henne i slutet av Januari hade hon knappt någon muskelatur eller styrka, något som vi kämpade otroligt med innan sommaren. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att fortsätta det arbetet med henne under sommaren, då jag har varit bortrest i tre veckor, samt jobbat utöver det. Men denna helg är det träningsläger, tre dagar, två pass per dag, ett hopp och ett dressyr, så det ska bli spännande att se hur det går, speciellt med tanke på att jag inte ridit på över två månader nu.

Lady är en dam som har väldigt många järnspöken och vågar därav knappt gå till hagen själv, än mindre ridas ut själv. Så fort man går bort lite från kompisarna så börjar hon stegra och sparka bakut, med detta är någon som jag vill träna på. Allting går om man bara har tillräckligt med tålamod och beslutsamhet. Mitt mål är att kunna rida ut på henne själv innan året är slut, så kan vi satsa på potentiella tävlingar nästa år, då om hon inte ens kan lämna stallplanen själv, hur ska hon då klara sig på tävlingar?


Likes

Comments