Header

Den här gröten är SÅ god!
Lenande och värmande.

Jag Tänkte första gången jag såg receptet att det verkade krångligt och att jag inte orkade men det är så lätt att röra ihop.

Här kommer receptet!

25 gram smör
1 ägg
1 msk kokosmköl
4 msk kokosmjölk
1 kryddmått fiberhusk
En gnutta salt
Vaniljpulver efter önskemål.

Häll att i en kastrull, börja röra och rör tills konsistensen börjar likna mannagrynsgröt.
Häll över i en skål och servera med blåbär och flytande grädde. Yummie!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag är det min officiella vägningsdag, jag kommer att köra på fredagar.

Jag har gått ner 0.5 kilo på en vecka och det är ju helt ok, även om jag gärna hade sett att det var en större viktnedgång. Denna vecka har det ju inte blivit någon träning förutom mitt pass i måndags eftersom jag hjälp lagret så jag har varit så trött när jag väl kommit hem från jobbet.

Jag testade Keto-stickorna igår igen, det är stickor som visar om man är i Ketos men de ger alltid negativt utslag för mig. Det är så konstigt eftersom jag både kör strikt LCHF och periodisk fasta. Jag ser ju flera andra på sociala medier som får väldigt starka utslag, det gör att jag inte kan låta bli att fundera på om jag verkligen är i Ketos eller inte?

Generellt så känner jag att jag har lite mer ork men pulsen rusar fortfarande vid träning så jag kör lite lugnare träning tills visare så som lugnare kondition och styrketräning.

Ikväll så ska vi äta räkor med lite olika röror och jag ska för första gången göra min egen majonnäs och aioli att äta till. Jag tänker att man kanske kan ta paprika och ha som smörgås och lägga på räkor och röror på det?
Min man ville lägga lite mousserande på kylningen med de sorter vi har hemma innehåller massa socker samt att jag anser att det inte är nödvändigt envanlig kväll hemma med alkohol så för min del tror jag det blir lite sparkling vatten i ett fint glas istället.

Imorgon är jag sugen på att göra en LCHF-dessert som jag gjort en gång för flera år sedan, dock så innehåller den sötningsmedel så vi får se vad jag bestämmer mig för.

Ha en härlig fredagskväll fina du!

Likes

Comments

Jag har kört periodisk fasta nu i två veckor och tänkte att jag skulle skriva lite om hur det går.

Först så kan vi reda ut varför jag valde att testa periodisk fasta och anledningen är väldigt enkel, för att det är bra för kroppen.
Jonas Bergqvist förklarar det väldigt enkelt på sin blogg och det är därifrån jag har hämtat nedanstående information.

Grunden till periodisk fast är att utöka perioden för när kroppen är inställd på energiförbrukning i förhållande till energilagring. Periodisk fasta kan vara ett turboverktyg om du vill gå ner i vikt och orsaken till det är att du ökar förbränningen av fettsyror och tillverkningen av ketoner under fastan.
Även om du sen är extra hungrig och äter dig mätt på större måltider under perioden för energilagning – dvs ditt ätfönster, kompenserar du möjligen inte fullt ut för de måltider du har hoppat över. Så i praktiken kan det bli så att det totala kaloriintaget minskar.

Effekter av periodisk fasta:

Viktminskning
Tillväxthormonet ökar
Kalibrering av aptitregleringen – hormoner
Ökad insulinkänslighet
Minskade blodfetter
Minskad oxidativ stress

Hur funkar det i praktiken då?
Jag började själv med periodisk fasta i samband med att jag startade med LCHF, och det underlättar nog enormt. LCHF gör ju att du känner dig mättare och därmed vaknar du inte vrålhungrig. Jag gör i alla fall inte det. Jag har mitt ät-fönster mellan 12-19 ungefär och fastar övriga tider förutom svart kaffe, te utan något till och vatten. Det är anmärkningsvärt hur bra det har gått eftersom jag är känd bland nära och kära att ha ett hett temperament innan jag har ätit frukost. Normalt brukar vara att tillämpa 16:8 dvs 16 timmar fasta och 8 timmar äta mat.

Hunger och ork?
Ja, jag sticker inte under stolen med att jag blir hungrig till och från under förmiddagen men det går i vågor och går över, jag dricker grönt te när jag känner mig extra hungrig, eller lite vatten, så går det över. Hunger är inte så farligt. Jag har faktiskt inte haft några problem heller med orken på förmiddagen, däremot upplever jag det fortfarande väldigt tungt att träna men det var inte så längesedan jag började helt med LCHF så jag räknar med att det är en övergångsperiod?
Normalt så brukar jag lunchträna men det har jag inte helt orkat med denna period.

Det är också väldigt viktigt att ta det lugn och äta sin första måltid sakta och med andakt så du tillåter din kropp att känna när det är mätt. Annars är risken att man slukar maten och tar flera portioner till, för att sedan börja må illa för att man har ätit alldeles för mycket.

Funkar det då? Osäker än då jag är precis i starten av min resa men min tanke är att så länge jag mår bra så kör jag periodisk fasta på alla veckodagar då det känns bra för mig nu och att det är smidigt att inte behöva ordna med frukost på morgonen och det hjälper mig att reglera mina hungerskänslor övrig tid på dygnet.

På helgen vill jag gärna äta frukost med min familj. Älskar som sagt att göra storfrukost med plättar, äggröra, fröknäcke och massa goda pålägg.
Kanske ska överraska mannen med en riktig storfrukost i helgen? Det var längesedan sist.

Imorgon är det dags för vägning igen så det ska då bli spännande att se om denna vecka har gett några resultat. Min känsla är att jag har stått stilla, det känns inte som att kroppen släpper något nu så det ska bli spännande.

Njut av kvällen fina du!

Likes

Comments

För några veckor sedan gjorde jag väldigt goda frallor efter ett recept som jag fick av en vän.

Frallorna passar perfekt att göra en lördagsmorgon till frukost och äta med smör som man hyvlar från smörpaketet och ost på, eller varför inte salami?

Jag frös in alla utom en så tar jag fram en på helgen som jag tinar lite lite i micron, sen delar jag den och rostar den. Mums!

Här kommer recepetet:

Frukostfrallor

3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl kokande vatten
3 äggvitor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.

Koka upp vatten och häll ner det, vinäger och äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp i cirka 30 sekunder.

Forma 4 eller 8 bröd till runda bullar med fuktade händer eller med en rejäl glasskopa.

Kan också formas till avlånga korvbröd eller platta hamburgerbröd.

Grädda i nedre delen av ugnen i 40-60 minuter beroende på storlek.

Strö gärna fröer på brödet innan gräddningen – vallmo, sesam eller varför inte lite fingersalt och örtkryddor.

Njut!

Likes

Comments

Idag var första dagen efter semestern som killarna börjar på förskola och fritids igen. Vi har ju haft det så lyxigt innan att svärmor har haft barnen en vecka när både jag och min man har jobbat. Det är något särskilt med att inte behöva lämna de på förskolan och fritids, utan att jag bara har mig själv att tänka på och mig själv att göra i ordning. Det i sig är som semester även fast man ska på jobbet.
Ni som har barn vet vad jag menar. Att få i ordning tre barn och att hetsa iväg och köra lämning av tre små barn är ingen lätt ekvation. Det finns oftast inte utrymme tidsmässigt till att själv fundera på vad man ska ha på sig eller packa i ordning till sig själv, allt sånt måste vara förberett kvällen innan. Lämningen gick i alla fall superbra och jag tror att killarna har längtat efter sina lekkompisar.

Helgen passerade förbi väldigt fort men det är ju ofta så när man har det mysigt med familjen. Jag var ledig på fredagen och ägnade i stort sett hela dagen till städning.
Sen var det middag med några tjejkompisar, såklart så åt jag enligt LCHF. Jag hade kollat in menyn innan vi åt och startade med förrätten buffelmozzarella och till varmrätt en getostsallad med extra olja som jag hällde på salladen. Det fanns inte det minsta sug efter en dessert. Vilken härlig känsla.
Hade det varit innan LCHF hade jag förmodligen inte ätit förrätt och som varmrätt hade jag valt en sallad, förmodligen ceasarsallad med dressing på sidan av. Givetvis ingen dessert men dessert hade varit det enda jag hade fantiserat om. Sen hade jag suttit trött och aningen distraherad resten av middagen för att hungern tagit över och suget efter sött bara växer sig större och större.
När vi väl hade kommit hem igen så hade jag förmodligen varit sur för energinivån hade varit så låg och det enda jag hade tänkt på hade förmodligen varit mat. Sen till slut så hade jag förmodligen inte kunnat hålla mig utan hamnat inne i köket och smyg ätit mjuka fluffiga tekakor med massa smör och kanske sylt. Ja ni hör ju, en omöjlig ekvation.

På lördagen så var jag ganska trött så jag tog det lugnt men fick ändå till ett styrkepass rumpa/baksida på gymmet. Det känns ordentligt idag, träningsvärken är där vid minsta rörelse. Härligt ändå.
En sak jag har märkt med LCHF och träningen är att pulsen rusar och jag kan ha svårt att få ner den helt. Eftersom jag inte har kört LCHF särskilt länge än och jag vet att det kan ta 4-6 veckor innan kroppen lär sig att effektivt använda fettet som bränsle så tar jag det med ro.

Söndagen så åkte vi till svärföräldrarna och njöt av en härlig dag med massa sol. Min man var så duktig och ordnade med ved så vi kan njuta av sprakande brasor i vinter.

Resten av veckan består av jobb, träning och familjetid.
Idag blir det en promenad på lunchen, och ikväll har jag mitt egna pass Puls/styrka.

Ha en underbar måndag.

Likes

Comments

Idag gick jag upp med barnen, och eftersom jag var ute på middag igår så blev det rätt sent. Med andra ord så var jag ganska trött.

När min man kom upp runt nio så passade jag på att gå och lägga mig igen. Det kändes som en omöjlighet att somna om när jag låg i sängen men till slut så svävade jag i väg i lätt sömn. När jag sedan vaknade och gick ner så stod äggröran på bordet. Så himla lyxigt.

Jag tog fram en LCHF-fralla som jag bakade för några veckor sedan ur frysen och tinade den lite i micron, och sen delade den och stoppade den i rosten.

Därefter hyvlar jag smör och har på några skivor på frallan och sen ost eller salami. Till det lite äggröra och te med en tsk kokosolja och en liten skvätt grädde.
En underbar start på dagen!

Nu blir det mysa med mina killar och ha en lugn dag.

Njut av helgen.

Likes

Comments

Jag kan inte helt tro det själv. Jag äter helt underbart god mat och är mätt, och har gått ner nästan två kilo på 11 dagar.

Jag har ju ätit LCHF i mer än 11 dagar men eftersom jag har ett komplicerat förhållande till vågen så har jag inte velat väga mig. Min vän som också började med LCHF samtidigt övertalade mig dock att ta en startvikt så det gjorde jag för 11 dagar sedan. Jag hade egentligen tänkt att vänta med att väga mig men nyfikenheten blev för stor när kollegorna poängterade att det såg ut som att jag hade gått ner i vikt och undrade hur mycket.

Jag kan inte tro att det är så enkelt? 

Jag är medveten om att det säkert är mycket vätska och att vikten inte visar att det bara är fett jag tappar men det struntar jag i för tillfället och väljer att se det som stor inspiration. 
Jag förstår också att det inte kommer att gå så fort framöver, och det spelar mig egentligen ingen roll. Det får ta den tid det tar. Så länge jag får njuta av såhär god och mättande mat så är jag mer än nöjd. 

Hur mycket har jag tränat då tänker ni? Ja, kanske fem riktiga pass, promenader/powerwalks räknar jag inte som träningspass utan som rörelseglädje/vardagsmotion. 

Jag har slitit så många år med minimalt med mat och extremt mycket träning och rörelse utan resultat på vågen, förutom 500 gram ner, 1 kilo upp veckan efter.
Det har rent ut sagt känts totalt hopplöst efter min sista graviditet. 

Till slut så kände jag också att jag helt enkelt är för gammal för att gå runt och vara konstant sugen och att kämpa emot mitt sug (läs grinig) hela tiden. Det är INTE mitt liv, och det är inte så jag vill leva det. Så nu äntligen känns det som att jag har hittat rätt.

Det är så skönt också för det är flera i min omgivning som startat med LCHF ungefär samtidigt så då kan vi peppa varandra men kanske viktigast, inspirera varandra.

Igår åt jag middag ute med några tjejkompisar och det var en av de bästa middagarna jag har ätit ute. 

God, fet mat - och jag kände mig mätt och hade inte det minsta suget efter dessert. Underbart!
Jag bad givetvis om extra olivolja som jag hällde över salladen.

Det här är min nya livsstil!

Likes

Comments

Jag fick frågan tidigare idag hur jag hanterar sötsuget som uppstår när man slutar med sött och kolhydrater.

Jag måste säga att det har gått så otroligt lätt för mig, men jag har också varit duktig på att äta mycket fett.
Det tror jag gjorde att jag ganska snabbt kom in i Ketos och därmed inte kände samma sug.

Det är mitt absolut främsta tips, är du sugen - ta en kopp kaffe med 1 tsk - 1 msk kokosolja eller några ostskivor.

Personligen så märkte jag ganska snabbt att om jag tillsätter sötningsmedel så äter jag dubbelt så mycket så jag har valt att inte äta det.

Men om du känner att du inte står ut i början så är det ett bra alternativ, grädde med sukrin (ett sötningsmedel) och bär.

Jag kan bli sugen på surt däremot, samt frukt.
En riktigt mogen persika, eller vattenmelon.

Jag tänker att när jag har nått mitt viktmål så kan jag prova att äta mer liberalt och därmed kanske frukt någon gång ibland.

Idag har varit en bra dag, jag har klarat Periodiska Fastan utan överdriven hunger och har ätit två mål mat.

Vi får se om det blir någon kvällsmat också, i sådana fall blir det innan klockan 20.00 eftersom jag fastar mellan 20-12.

Bild på min lunch ser här.

Nu kommer mina killar med svärmor så jag ska mysa med dom resten av kvällen.

Hörs sen.

Likes

Comments

De hade ju friterad halloumi så det beställde jag som tillbehör. Plus chili majonäs och sallad. Jag kände när jag var halvvägs in i rätten att jag inte skulle bli mätt så då tog jag lite diskret upp två bitar av mitt smör.

Då blev det perfekt, men var ändå sugen när vi kom hem så jag ordnade snabbt en väldigt enkel efterrätt, vispad grädde och lite hallon från trädgården. Så gott och nu är jag nöjd. 😁

Nu ska jag ordna lite praktiskt hemma och sen blir det nog ett avsnitt av Ozark tillsammans med mitt hjärta.

Njut av kvällen.

Likes

Comments

Vet ni, svärföräldrar har lånat barnen så jag och min man ska ut och äta. Helt ensamma. Tänk så underbart att få äta en middag ostört och kunna avsluta en mening utan att bli avbruten. Det är vardagslyx för oss stressade småbarnsföräldrar som allt för oftast bara hinner med en snabb puss i köket.

Givetvis har jag förberett och kontaktat restaurangen för att undersöka vad jag kan äta på menyn, det var tyvärr inte så mycket förutom kött och en blandsallad. Vad gör man då? Jo man förbereder sig.

Sambal oelek smör i handväskan. Det är första men förmodligen inte sista gången. 😉

Dagens outfit:

Sköna och bekväma skor med låg klack.

Dags att kila.

Likes

Comments