ÆBLER

Muffins
180 g mel
2 tsk bagepulver
3/4 tsk Vanilje
1/4 tsk salt
2 æg, ved stuetemperatur
50 g brun farin
50 g sukker
100 g blødgjort smør
100 ml creme fraiche eller græsk yoghurt
2 æbler
1 dl sukker
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemomme

Forvarm ovnen til 200 ° C. Bland mel, bagepulver, vanilje og salt i en skål. Sæt til side. Pisk sukker og æg i en stor skål, indtil det bliver fluffy og lysere i farven, ca 2 minutter. Tilsæt smør og rør indtil det er ensartet. Tilsæt de tørre ingredienser og creme fraiche og rør rundt. Fyld muffinsforme omkring 1/2 fuld med dej. Skær æblerne i små stykker og bland det med sukker, kanel og kardemomme. Put ca 1 spsk fuld æble i hver muffin og tryk dem ned i dejen. Bages i 18-21 minutter.

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - klik hér!

Likes

Comments

PÆRER

KAGE

225 g mel
1 tsk bagepulver
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
1 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt kardemomme
225 g melis
125 ml raps olie
1 stort æg
1 stor æggeblomme
75 ml creme fraiche
2 revet pærer, drænet

Forvarm ovnen til 175 °. Smør to runde bageforme som er ca 12-13 cm. Bland mel, bagepulver, bagepulver, salt, kanel, kardemomme og sukker i en skål og sæt det til side. I en anden skål, piskes olie, æg, æggeblomme og creme fraiche. Tilsæt de våde ingredienser til den tørre og rør indtil det er ensartet. Tilsæt til sidst revet pære. Fordel dejen i kageformene. Bag kagerne i 30-40 minutter. Lad dem køle af i 15 minutter, før du fjerner kagerne fra formene til at køle helt af.

FROSTING
225 g usaltet smør
90 g flormelis
1/4 tsk stødt kardemomme
knivspids salt
3 spsk fløde

Put smør i en lille gryde på medium varme og rør indtil det smelter helt. Fortsæt omrøring ofte, indtil det begynder at lugte nøddeagtig (ca. 5-10 min). Pas på at det ikke brænder på selv efter du har taget det af varmen. Skrab det smeltede smør i lille skål og lad det køle af indtil det næsten er størknet, men stadig blødt nok til at det kan røres med en elektrisk mixer (ca. 20-30 minutter i fryser, en time eller så i køleskabet). Pisk det med en elektrisk mixer indtil let og luftigt, ca 3 minutter. Tilsæt flormelis, kardemomme og salt og mix indtil det er fuldstændig glat og luftigt, ca 3-4 minutter. Pisk fløden i, indtil frostingen er luftigt.

SAMMENSÆTNING AF KAGEN

Hvis kagerne har top på, skær det af med en kniv. Skær begge kager i halve ved hjælp af en skarp savtakket kniv (så du vil ende op med fire lag). Sæt det første lag på en tallerken eller et kagestativ. Spred frosting på det første lag. Tilføj det næste lag og gentag indtil du har brugt alle fire lag. Spred frosting over hele kagen. Hvis kagen føles ustabil, sættes kagen i køleskabet, mens du forbereder glasuren. Lad kagen stå i stuetemperatur i 15 minutter før servering for at sikre at frostingen ikke er for hård. 

CHOKOLADE GLASUR
3 spsk fløde
1 spsk honning
1 spsk (15 g) smør
1 spsk kakaopulver
35 g semi sød eller mørk chokolade, hakket
1 spsk cognac (kan udelades og erstattes med 1 spsk tunge fløde)

Hak chokolade og sæt til side. Put fløde, honning, smør og kakaopulver i en lille gryde. Varm det op, men ikke til det koger. Tag gryden fra varmen og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil det er ensartet. Tilsæt cognac. Lad glasuren køle af. Hvis du opdager, at glasuren er for tyk til at hælde over kagen når den er kold, kan den genopvarmes - bare sørg for at den er ikke varmt, når du hælder den over kagen. Hæld glasur over kagen og spred det ud med en spatel for at sikrer at det løber ned af siderne. Kan serveres med pocheret eller almindelig pære på toppen. 


Likes

Comments

HINDBÆR, ÆBLER

Fastelavnsboller
Giver ca 24 stk.
2,5 dl mælk
2,5 dl fløde
50 g gær
1 æg
100 g sukker
2 tsk stødt kardemomme
200 g blødt smør
1 kg mel
1 æg til pensling

Opvarm mælk og fløde til lunken i en gryde. Kom det i en gryde og rør gæren ud heri. Smelt 100 gram af smørret og lad det køle af. Tilsæt æg, sukker og kardemomme til mælkeblandingen og til sidst smørret. Kom halvdelen af melet i og rør det godt sammen evt med et piskeris med dejkrog. Lad dejen hvile i 30 min. Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt resten af melet i. Rul dejen ud med en kagerulle og kom det sidste smør på i nogle klatter, fold dejen sammen i tre lag og rul den ud igen. Gentag to gange. Form dejen som en kugle og lad den hæve i 20 min dækket med husholdningsfilm. Form dejen til 24 boller og sæt dem på en bageplade og lad dem efterhæve i 15 min. Tænd ovnen på 200 grader og bag dem i 12-15 min.

Kagecreme
3 æggeblommer
3 spsk sukker
1 vaniljestang
1/2 l sødmælk
2 spsk maizena
2,5 dl piskefløde

Pisk æggeblommerne med sukker og kornene fra vaniljestangen til en æggesnaps. Kom mælken i en gryde og rør Maizena i. Skru op for varmen og rør forsigtigt æggesnapsen i. Det må ikke koge så skiller cremen. Pisk, indtil cremen tykner og køl den af i køleskabet inden bollerne fyldes.

Pisk fløden til flødeskum.

Hindbærmarmelade
800 g hindbær, friske eller frosne
300-400 g rørsukker
1 vaniljestang

Bland hindbær og sukker godt sammen i en gryde. Lad det stå ca. 30 min. til bærrene safter. Skrab kornene ud af den flækkkede vaniljestangen. Tilsæt både korn og stang. Kog marmeladen op, og lad den koge ved mellemsvag varme, til den begynder at tykne. Hæld marmeladen på glas og opbevar i køleskab.

Æble-ingefær marmelade
4-5 æbler
1 dl vand
2-3 spsk rørsukker, tilsæt mere efter smag
1 vanilje stang
Revet skal fra 1 citron
10 g ingefær

Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker. Flæk vanilje stangen og mas kornene ud i sukkeret. Put vanilje, sukker og æbler i en gryde. Tilsæt vand og riv skal fra en citron ned i gryden. Kog det hele op. Skræl ingefæren og riv den ned i gryden. Tag gryden af varmen og blend den med en stavblender, ikke for meget hvis du ønsker lidt æblestykker i. Kom marmeladen på glas. Opbevares i køleskab i op til to uger.

Skær bollerne over og spis dem med kagecreme, flødeskum og marmelade.

Likes

Comments

ÆBLER

Dej:
3/4 dl mælk
50 g smør
25 g gær
2 1/2 tsk kardemomme
1/2 tsk salt
1 dl æblemost
250 g mel

Æblefyld:
125 g brun farin
100 g æble
2 tsk kanel
1/2 tsk stødt allehånde
Knivspids salt

Varm mælk i en gryde og smelt smørret heri. Hæld mælkeblandingen i en skål og lad den køle af. Smuldr herefter gæren i. Rør kardemomme, salt, sukker og æg i. Tilsæt 2/3 af melet og ælt efterhånden resten af melet i. Form dejen til en kugle og lad den hæve i 30 min.

Blend æble, brun farin, kanel, stødtallehånde og salt i en foodprosesser.

Tænd ovnen på 200 grader og rul dejen ud på et meldrysset bord med en kagerulle til en firkant på ca 25x40 cm. Smør æblefyldet på og rul dejen sammen på den lange led. Del dejen i 12 stykker og placer dem i en smurt bradepande. Bag dem i ovnen i ca 12 min.

Likes

Comments


Ingefærshot

Giver ca 0,75 liter til 4 personer.

40 g ingefær
8 dl vand
1 dl sukker
Saft fra 2 citroner
1 vaniljestang

Skræl ingefær og skær den i små stykker. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, og mos dem i lidt sukker. Put ingefær, vand, sukker og vaniljekorn og -stænger i en gryde. Lad det simre under låg i ca. 20 min. Si tilsidst ingefær og vaniljestænger fra. Opbevar drikken i køleskabet.

Ingefærshottet kan også blandes op med æblemost eller i smoothies.


Likes

Comments

HINDBÆR

200 g frosne hindbær
4 æg
225 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
100 g marcipan groft revet
½ dl solsikke- eller vindruekerneolie
150 g hvid chokolade

Tø de frosne hindbær op. Pisk æg med sukker og vanilje til en skummende masse. Bland hvedemel med bagepulver og rør det i æggemassen sammen med groft reven marcipan og olie. Fordel dejen i en bradepande beklædt med bagepapir. Hæld hindbærerne over kagen og fordel dem så de dækker hele overfladen. Bag den i ovnen ved 200 grader i 20 minutter. Lad kagen køle af og smelt den hvide chokolade imens. Fordel chokoladen og lad den tørre.

Likes

Comments

KARTOFLER

Rodfrugt fritter

1 kilo blandede rod frugter fx kartofler, gulerøder, pastinak, persillerod og rødbeder.
2 spsk olivenolie
1 tsk salt
2 tsk timian

Tænd ovnen på 225 grader, Skræl eller vask rodfrugterne og skær dem i grove stave, vend dem i olie, salt og timian. Beklæd en bradepande med bage papir og fordel dem her på. Bag dem i ovnen i 35 min.

Hvidløgsmayo

1 dl mayonaise
1 dl creme fraiche
1 fed hvidløg
1/2 tsk salt
peber

Bland mayonaise, creme fraiche, salt og peber i en skål og pres hvidløget i.

Likes

Comments

KARTOFLER

​2 kg kartofler

2 bundter porre

50 gram smør

2 1/2 liter bouillon (honse, kalve eller grøntsags)

4 små hvidløgsoste ca. 80 gram.

Tilbehør: brødcroutoner, ristet bacon.

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Rens porrerne og skær dem i skiver. Svits kartofler og porrer i gryden af nogle gange, eller i en pande ved siden af. Bland bouillon og hæld det ved kartofler og porrer, bring det i kog. Lad suppen koge under låg i ca. 30 min, til kartoflerne er møre. Blendt suppen med en blenderstav til den er en cremet masse. Varm suppen op sammen med hvidløgsosten og smag til med salt og peber. Servér med ristet bacon eller brød ristet på panden i evt. røget hørolie. 

Likes

Comments

Pandekager
6-8 æg
500 g mel
50 g sukker
300 g margarine
2 spsk. øl
7-8 dl mælk
2 tsk. salt

Margarinen smeltes ved svag varme i en gryde. Slå 6-8 æg ud i en skål og pisk. Rør sukker i. Tilsæt mel lidt ad gangen. Margarinen hældes langsomt i, mens der røres. Kom øl i. Mælken hældes i ad et par gange, mens der røres. Tilsæt salt.

Server med sirupper, sukker, marmelade eller is. 


Likes

Comments

GRÆSKAR

Suppe til 10 personer
1 hokaido græskar, ca 800 g  
6 gulerødder 
2 løg
3 fed hvidløg 
3 cm ingefær 
1 liter grønsagsboullion 
2 tsk røget paprika 
2 tsk chili 
Salt og peber 

Skær græskaret over på midten og skrab kerne og det bløde kød ud med en ske. Skær græskaret i 2x2 cm tern og put i en gryde. Skær gulerødderne i skiver og put også dem i gryden. Skær løg i tern og hak hvidløg og ingefær, put også det i gryden. Kog vand og opløs en boullionterning heri. Hæld vandet med boullion over grønsagerne i gryden og lad det simrekoge i ca 35 min. Tilsæt krydderier og blænd suppen til den ønskede konsistens, tilsæt evt. lidt mælk hvis den ønskes tyndere. Smag til med salt og peber. Server med æbletern, bacontern eller græskarkerner. 


Likes

Comments