Magmuskler kan alla människor få med hjälp av styrketräning för magmusklerna.Men för att få dem synliga krävs mer. Magmuskler kommer aldrig fram om det finns mycket fett på magen så regel nummer ett är förbränningsträning. Powerwalks, löpning, intervallträning, spinning, you name it. Samtidigt krävs ju också att man håller sig till en strikt kost där man minskar de saker som får en att känna sig uppblåst och satsar på mycket protein och grönt. Självklart kan man fortfarande äta en pizza då och då och ha synliga magmuskler, det handlar bara om plus minus noll.En platt mage kräver att du tränar dina magmuskler regelbundet. Det vet du. Men du vet säkert också att det inte alltid fungerar. Kanske för att din väg till en platt mage kan sitta på ett helt annat ställe - 12 centimeter nedanför magen, vid dina höfter.
Okänd muskel ger platt mage
Bakom en platt mage gömmer det sig för de flesta en ganska okänd muskel. På latin heter den psoas major, men till vardags kallar vi den bara den djupa höftböjaren. Muskeln fungerar som ett gummiband som förlängs och förkortas i takt med att du går, så att du fritt kan röra dig framåt. Samtidigt ser den till att hålla bäcken, länd och rygg på plats när du går och står.


Men den har också en dold funktion som kan ge dig en platt mage, men som de flesta inte är medvetna om. Om psoas major-muskeln blir för stel drar den i bäckenet och vippar det framåt, så att bukväggen faller framåt och blir synligare. Därför kan hundratals sit-ups varje dag inte ställa upp i kampen om att ge en platt mage om den djupa höftböjaren är för kort.


Är MIN muskel för stel?
Det kan vara svårt att själv känna om din psoas majormuskel är stelare än den bör vara och därmed hindrar dig att ha en platt mage. En snabb titt i spegeln kan dock ge dig en indikation. Om du svankar mycket i ländryggen kan det vara ett tecken på en förkortad psoas major eftersom muskeln drar ländryggen bakåt.
Prova sjukgymnastens eget test
Den här övningen är en av de bästa på att indikera om höftböjarmuskeln är för stel och sjukgymnaster använder den ofta själva på sina kunder. På fackspråk heter den Thomas-testet och den kan på några minuter ge dig en indikation på hur din muskel mår. Dock kan en stel psoas i det här testet också hänga ihop med stelhet i andra muskler på framsidan av låret.1. Sätt dig på kanten av ett bord, böj ena knät och ta tag om det med båda händerna. Lägg dig långsamt ner på rygg, medan det andra benet följer med. Sänk nu benet medan du fortfarande håller fast om det andra. Om ditt ben inte klarar att nå bordskanten som på bilden, är din psoas för osmidig.2. Om ditt ben når bordet som på den här bilden är din psoas avslappnad och smidig – och därmed sund.Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Många, förvånatsvärt många, tror lixom att man fått den kropp/fysik/muskelmassa man har från ens gener, att det är genetiskt. Du är byggd så, lyllo dig. Nja, det ligger hårt arbete bakom en stark och muskelös kropp. Vissa kan se mer muskulösa ut än andra vilket kan bero på att den ena har mindre underhudsfett eller att den helt enkelt har mer muskler.

Att ha en “shysst” kropp kommer alltså inte med ett brev på posten. Många har kost-träning som en livsstil och dedikerar mycket tid och planering till att nå sin drömfysik. För somliga kan det vara att se stark ut eller att få på sig ett par gamla favoritbyxor medan för andra kan det vara att dem ska tävla i tex. Bikini Fitness.

Hur mycket tid/arbete man måste lägga ner bestäms oftast av ens mål med träningen och kosten. Om du vill få synliga och stora muskler äter och tränar du på ett sätt. Om du vill få en “fit och slank” kropp tränar och äter du på ett annat sätt.

Man kan alltså inte göra som någon annan gör för vi alla har olika grundförutsättningar, engagemang, mål och tid.

Gemensamt kan man däremot säga att för den som vill få muskler, oavsett storlek, krävs det engagemang. Man kan inte tro att muskler kommer komma genom att lyfta lite skrot 2 dagar i veckan. Utan det krävs planering och hängivenhet.

Samtidigt ska du aldrig glömma att ha kul medan du tränar, oavsett mål. Och sedan vill jag påminna er att alla, ialf nästan alla, kommer någon gång nå den berömda platån. Det vill säga den punkt när man stagnerar. Då gäller det att lägga på ett krut. Kanske kan det vara värt att investera i ett Gymkort, Personlig Tränare eller några timmar hos en Kostrådgivare;)Men några tips man kan ta med sig i bagaget är:

Du måste påfresta dina muskler
Du måste tänja på dina gränser
Utmana dig själv
Öka intensiteten
Öka vikter
Variera din träning
Äta mat- kvalité framför kvantité
Fokusera på protein och kolhydrater. Fett är dock oerhört viktigt men välj dina fettkällor med omsorg (bra fett: oljor, nötter, avocado, fet fisk etc.)
Kolhydrater öppnar, tillsammans med träning, upp dina muskler
Proteinet ska in i cellen och “reparera” och “bygga”
Slopa/minska på alkohol och utrymmesmat (godis/chips/snabbmat)
Bestäm en dag där du kan tänja lite på “matgränserna” men don’t go bananas
Tobak?
Make a desicion and stick to it
Du måste vila/återhämta dig
Du måste få tillräckligt med sömn

LYCKA TILL!

Likes

Comments

Ny startade bloggen för er som gillar mode, träning och även lite om självförtroende.
Bloggen bli framförallt lite blandat av dessa tre alternativen! Hoppas att ni trivs och ni kan även höra av er till min Facebook linn larsen nu i början och ge exempel på vad ni är intresserad att läsa mest om. Kram

Likes

Comments