Hei mine kjære

Beklager for ingen postede innlegg, men strømmen hadde gått og var nede i to dager. Det trengs ikke mange dager, timer eller for å si sannheten minutter før man føler seg huleboer når man ikke har tilgang til strøm lenger. Men nå er den endelig tilbake og vi får be til Gud at denne hendelsen ikke gjentar seg igjen. Aldri :)

Nå er sikkert mange av mine lesere jenter og den største delen muslimer og den største delen etter det igjen tsjetsjenere, og da skriver jeg dette innlegget med tanken om at jeg kanskje ikke er den eneste som har det slik eller føler på denne måten.

Jeg er født i Tsjetsjenia, men oppvokst i Norge. Til jeg var 12 år gammel visste jeg ikke mer om Tsjetsjenia enn at det er mitt "hjemland" eller "fedrelandet" som det blir direkte oversatt fra Tsjetsjensk til Norsk. Å snakke morsmålet, danse tradisjonell dans og kulturelle skikker ble jeg lært opp i fra ung alder og det har vært med på å skape min identitet. Men verdiene og ideene til en "typisk tsjetsjener" la jeg igjen.

Det er verken flaut eller vanskelig for meg å innrømme at jeg er fra en mer kulturell familie enn en religiøs og dette tror jeg er tilfellet hos de fleste tsjetsjenere. Grensene mine ble satt etter hva som er greit for en "tsjetsjensk jente", og selv om jeg har vokst opp med samme grenser hele livet har jeg ikke adoptert dem enda.

Når vi reiste til Tsjetsjenia for tre år siden la jeg raskt merke til hvor forskjellig jeg er fra de andre. Jeg følte meg som en fremmed i mitt eget hjemland. Tankene på hvor jeg tilhører begynte å svirre rundt hodet mitt og hele sommeren så jeg på meg selv som en nordmann.

Ikke lenge etter at jeg kom tilbake til Norge i 9. klasse skjønte jeg at jeg ikke passet inn blant de etnisk norske heller. Verken utseendemessig eller tankemessig var jeg lik de etnisk norske. På grunn av min kulturelle og religiøse påvirkning på oppveksten hadde jeg helt andre tanker og normer. Forskjellen ble enda mer synlig i 10. klasse da jeg startet med hijab.

Men hvem er jeg da? Jeg er muslim, jeg er født i Tsjetsjenia og begge foreldrene mine er etnisk tsjetsjenske, men jeg er oppvokst i Norge.

Svaret på mitt spørsmål fikk jeg egentlig ganske så kjapt og jeg følte meg utrolig heldig. Jeg tilhører ikke en gruppe mennesker, men flere. Og hver av gruppene har skapt min identitet.

Islam har gitt meg synet på dunya (verden), kjærlighet og et mål for livet etter dunya. Å kunne kalle meg selv Tsjetsjener har gitt meg et folk jeg deler språk og kultur med. Min oppvekst i Norge har gitt meg muligheten til å kjenne mennesker fra alle kanter, lære kultur forskjellene og ideologien om at begge kjønn er like verdt.

Og det er dette som gjør meg, til meg selv. Dette skaper min identitet.

-Larisa🎀

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

Likes

Comments

Hei mine kjære💋

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker jul og vinter. Og den siste tiden har jeg brukt på å glede meg til å kjøpe et juletre (i plastikk), pynte det og ha det i stående fint i stua. Men nå har jeg måttet innse sannheten, vi har alt for lite plass til å ha et juletre.

Men jeg gir ikke opp her, jeg vil pynte litt hjemme og få igang "julestemningen" eller "vinterstemningen" om noen vil kalle det. I butikkene har jeg sett dem selge utrolig søte små grantrær, ekorn, snømenn, snøballer osv. som bar setter på bord eller kommoder ect. Så da vet dere allerede hva som er på innkjøpslisten min!

De kommende dagene har jeg utrolig mye å gjøre, stor matteprøve, innlevering, tentamen, muntlig framføring og et bursdagsselskap å planlegge. Så når jeg får tid til å gå på "shopping" har jeg ingen anelse, men skal prøve å ikke utsette det mer enn det trengs. I want my christmas decoration.Dette er det jeg egentlig ønsker meg da.. men jaja

Jeg vet ikke med dere, men jeg elsker hvit, sølv og gull pynt på juletrær, kanskje også litt rødt. Jeg syns det er så elegant og så fint. Er utrolig glad i lyse farger og veldig veldig veldig glad i å dekorere. Vi får håpet at jeg får gjort det hjemme hos oss istedenfor bare i tankene mine da..

Ellers håper jeg at dere har hatt en vidunderlig dag også blogges vi senere!

-Larisa🎀

Likes

Comments

Hellu mine kjære!

Flere har spurt meg om jeg noen gang kommer til å starte å blogge på russisk. Skal det sies, er det ganske så populært at tsjetsjenske jenter som blogger skriver på russisk eller har innlegg både på norsk og russisk.

Jeg har selv tenkt på dette før, jeg vil at så mange som mulig kan få følge med på bloggen og forstå det som blir skrevet, så både innlegg på russisk og engelsk har vært i bakhodet lenge. Men jeg liker bedre å skrive på norsk. Jeg føler at jeg klarer å omformulere ordene og uttrykke meg på en måte jeg ikke hadde klart på om jeg skrev f.eks på russisk.

I tillegg er jeg ikke god i russisk. Jeg er oppvokst i Norge og utenom et russisk kurs for ca. 8-9 år siden har jeg hatt null opplæring i språket. Jeg forstår alt som blir sagt til meg på russisk og jeg kan lese osv, men når jeg skal snakke eller skrive oversetter jeg direkte fra norsk til russisk i hodet mitt, så grammatikken blir helt feil.

Men ikke ta dette som et direkte nei, for det kan hende jeg begynner med det og hvem vet kanskje jeg til og med blir flinkere i russisk skriftlig i samme sleng (øvelse gjør mester u kno?)

Larisa🎀

Likes

Comments

Hellu mine kjære💋

Som dere sikkert vet skulle jeg egentlig ha muntlig russisk eksamen i dag, men pga skrivefeil i arket med informasjon jeg fikk, skjedde det ikke. Eksamen var den 02.12 og ikke 04.12 som det sto på arket, så det blir vell ikke noe eksamen før til våren. Trist men jaja. Gir meg bare bedre tid til å forbedre meg og forhåpentligvis lære meg litt russisk.

Så siden jeg ikke har noe spennende å skrive om, så tenkte jeg hvorfor ikke bare svare på spørsmålene jeg har fått sendt inn.

Hvorfor legger du ikke ut bilder på nett/sosiale medier?

Fordi jeg er så heldig som har en overprotective man som ikke vil at andre skal se på dama hans, uansett kjønn. Haha neida, joda. Så dere får nøye dere med bilder av mine hender, og maten min :)

Besøker du faren din, hvor ofte?

Ikke ofte jeg får besøkt han, men vi møtes minst en gang i uken, hvor vi da enten sitter på cafe eller går en liten tur. Ellers snakker vi på telefon hver eneste dag. Er utrolig avhengig av pappa, han er den første personen jeg ringer om jeg trenger råd eller om jeg bare trenger noen å snakke med.

Hvem er det som har katten din?

Min kjære kjære Kisku bor med pappa, hadde ikke hjerte til å ta henne med meg og etterlate han helt alene.


Se så nydelig!! (hun er lei av mine selfier)

Hva skjedde med din reserve iphone?

Den sluttet å funke den og. Tror jeg må være Iphone sine værste fiende, alle som havner i mine hender slutter på en eller annen måte å funke..

Hva skal du etter skolen?

Jeg tror ikke jeg kommer meg unna skolebenken på en god stund. Har veldig lyst til å utdanne meg i noe innenfor medisin, så framtiden min er vell skole?

Hva slags forhold har du med moren til Aslanbek?

Hun er virkelig et utrolig godt menneske, som har vært utrolig snill mot meg siden dag 1. Jeg tør å snakke med henne om absolutt alt og være meg selv 110%. Hun er en av mine nærmeste personer.

bodde sammen med foreldrene på starten?

Aslanbek hadde sin egen leilighet fra før av, så jeg flyttet rett inn hvor vi bor nå. Vi besøker dem så ofte vi kan, men jeg har ikke bodd hos dem nei.

Jeg har hørt at chechenske mødre til han du gifter deg med, bestemmer hvilke matretter du skal lage den første perioden du gifter deg for å skjekke om du kan lage mat. Opplevde du dette?

Dette er første gang jeg hører, men jeg tror dette gjelder mer for de som bor under samme tak som svigerforeldrene. Moren til Aslanbek har aldri bedt meg om å gjøre noe som helst faktisk, i og med at jeg ikke bor med dem så er det heller ikke så mye jeg får gjort for dem heller. Maten pleier hun å lage selv før vi kommer på besøk, så jeg tar bare oppvasken når jeg er der )

Hva skulle du ønske du visste før du flyttet sammen med Aslanbek?

Jeg har kommet inn i en familie som ikke forventer så mye fra meg. De har tatt meg i mot som sin egen, så jeg har ikke følt at jeg trengte å vite noe spesielt fra før av. Men om jeg skal nevne noe, så er det vell alt ansvaret (som jeg har skrevet så mye om i tidligere blogg innlegg) Jeg har selvfølgelig lært mye de siste månedene, men det har vell skjedd ubevisst og det kom vel naturlig med rollen som en "nus".

Hvor mye frihet har du?

Helt ærlig vet jeg ikke hvordan jeg skal svare på dette, og hvordan jeg skal ta dette spørsmålet til meg. Jeg er ingen dyr i et bur, jeg er helt vanlig menneske som bor med et annet. Men kulturelt sett, så forstår jeg hvor spørsmålet kommer i fra. Bare for at jeg bor med Aslanbek betyr det ikke at jeg er "dukken" hans. Om det er noe han misliker eller noe han vil jeg skal gjøre så er det null problem for meg, akkurat som det gjelder for han også. Et forhold mellom to mennesker er ikke det samme som et forhold mellom eier og bikkje :)

Hvem er det som gjør husarbeid hjemme?

Det er nok meg som gjør det meste her i huset. Blant sine "mange talenter" har ikke Aslanbek noen som heter husarbeid eller matlaging.

Når startet du å lage mat?

Jeg har alltid interessert meg i matlaging, helt siden jeg var utrolig liten. Men jeg tok ikke over matlagingen hjemme hos pappa før 12-13 års alderen, som var da mamma ble syk. Det var for det meste enkle matretter på starten, men gjennom årene har jeg lært meg mer og mer.


Husker jeg var så stolt over denne, skal prøve å begynne å bake igjen. I miss it so much.

Det var vell alt, tusen takk for alle spørsmål og jeg beklager til dere som jeg ikke svarte på spørsmålene til.

Jeg er utrolig sliten, så jeg orker ikke å lete etter skrivefeil, så vær så snille og ikke forvandle dere til norsk lærere :)

- Larisa🎀

Likes

Comments

Hei mine kjære

Jeg har vært borte igjen i know, sorry. Skal ikke engang komme med de dumme unnskyldningene mine, i just say sorry and hope that we can move on :)

Som dere vet så har jeg hatt flere problemer med blogging på nouw, altså alt fra at innlegg ikke blir postet i det hele tatt, innlegg som forsvinner, bare halvt innlegg blir postet og bilder som har blitt borte. Så de siste dagene holdt jeg på å flytte bloggen til et annet nettsted, som jeg er bedre kjent med og som jeg har hatt flere blogger gjennom, nemlig blogg.no. Og da hadde jeg allerede laget bloggen via der, og holdt på å lage design osv, men følte at jeg har blitt ganske godt vant til nouw.

Selv om jeg har hatt ganske mye trøbbel med innleggene mine, så liker jeg å blogge gjennom nouw, fordi jeg har orden på hvor jeg har hva + jeg liker at det er så ryddig. Så jeg bestemte meg for å bli her, i en liten stund til ihvertfall.

For å blogge på blogg.no opprettet jeg en egen mail adresse, som jeg vil bruke her også, så om dere vil ta kontakt med meg gjennom mail så skriv til Lariiiisa.blog@hotmail.com , her vil det være enklere for meg å svare dere og følge med på alt som har noe med bloggen å gjøre!

Men nå må jeg nok dessverre løpe, har russisk eksamen om et par timer (i know, eksamen på en søndag, hvem gjør slikt?!) I og med at jeg ikke kan russisk håper jeg dere ber for meg, for det trenger jeg virkelig!

Ellers skal jeg prøve å få tatt noen bilder fra mobilen til aslanbek i dag, og vil forhåpentligvis oppdatere i kveld på hvordan det gikk :)

Skal begynne å poste noen "rule of a lady" på bloggen, i love them!

-Larisa 🎀

Likes

Comments