10 tackor har lammat. 17 kvar. Och 20 lamm har vi nu!
I morse föddes vårt rekordlamm! "Kalles mamma" födde ett tacklamm på 7 kg! Kan säga att det inte gick helt smärtfritt att få ut den.
Huvud utan framklövar till att börja med, sen 1 ben. Men sen va det bom stopp. Gick inte att rubba lammet 1 mm!
Det va ingen rolig uppgift att dra så mycket i lammet som jag gjorde. Mina svaga muskler ville inte räcka till, så jag gjorde vad jag kunde för att försöka väcka svärfar. Men han snarkade så gott trots ihärdiga försök med telefon och bank på dörren ;-)
Det va bara att fortsätta att dra. Glidslem och dra. Det är läskigt. Hur mycket klarar lammet, hur länge orkar tackan.
Efter 30 minuters kamp fick jag ut det största lammet jag skådat. Hon var medtagen, men levde. Efter 20 minuter låg hon vid spenen, ja hon är stor och tackan har ett lågt hängande juver, så lammet kunde ligga och äta sitt första mål. Hahaha!
Men under dan har hon kommit på fötter!
Nackdelen med att köttras bara får 1 lamm... storleken....

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Trög start! 1 vecka efter att första lammen kommit hade bara 4 tackor lammat. Men i går kväll ville plötsligt 4 tackor lamma samtidigt, så nu finns 18 lamm i lagårn!
Och lamningsboxarna är för tillfället fulla...

I lördags morse förlorade vi ett lamm, när jag kom till lagårn tidigt på morgonen så lammade Isabella. Men det hängde ut en liten svans därbak. Inte bra, det ska ju vara framklövar! Fick hjälpa henne att få ut den, men den var död. Men sen kom 2 lamm till ihoptrasslade. 2 bakben från en och ett huvud och framben från en... men det slutade väl och de 2 överlevde.

Pappa Nalle är så go, snart ska han få vara med lammen och leka :-)

Likes

Comments

Trögstartad lamning! Men i söndags, 5 mars föddes de första. Sötnos fick trillingar mitt under Vasaloppet och snöoväder, en liten Vasa, Nisse och Flinga.
2 dagar senare fick Nougat trillingar även hon. Maja var hemma sjuk och kunde hjälpa den ene som va lite slö att få i sej mat. Den kvicknade till och skuttar nu glatt! Bra jobbat Maja!
Nu väntar vi på övriga 24 tackor som ser ut som berg och stönar och stånkar ;-)

Likes

Comments

Våren gör en snabbvisit och jag och Maja tyckte att fåren kunde få komma ut en sväng. De rusade ut! Tittade runt i 10 minuter och vände sen om för att vilja komma in i lagårn igen ;-)
Tackan som står närmast i bild kallas Pudel, henne räddade vi som lamm efter att hon drabbats av ett gräsligt fluglarvsangrepp. Hon fick namnet Pudel då hon fick proteinbrist och tappade ullen efter sin behandling. I år blir första gången med lamm för hennes del, hoppas jag. Men visst ser hon lite rund ut!

Bomull är inte att ta miste på, den magen MÅSTE innehålla lamm!
Fina Bomull, alltid så gosig :-)

Likes

Comments

Knappt 1 månad kvar till lamning. Vaccineringen är avklarad, 3 ungtackor har fått dubbel dos.
Häromdagen skulle tackorna få Selen. Alltså de hatar verkligen det. De backar ifrån. Tillslut offrade sej en tacka och åt allt ;-)

I år har vi 26 tackor. Nalle, vår fina Oxford downbagge går kvar med tackorna. Han är så fantastiskt snäll. Hoppas han kan vara kvar även under lamningen.

Lagården är nymålad och fin, en luftvärmepump är installerad och tillsammans med mer ventilation har vi fått en behaglig temperatur och luftfuktighet i lagårn.
I år ska jag försöka dokumentera här bättre under lamningen!

Likes

Comments

Vädret är bra! Tackorna går kvar med baggen Nalle ute och har sitt hus att gå in i. Först när det blir "galet" väder är det dags att komma in. Och då kommer de komma in till en nymålad lagård med diverse moderniseringar!

De gillar att ströva runt ute i pudersnön, skönt att de får röra på sej. Tids nog får de stå inne och trängas.

Lammskinnen har kommit tillbaka. Alltid spännande att se resultatet. De blev riktigt fina faktiskt. Bruna, ett svart, ett grått och några vita.

Nu är det snart dags att börja tänka på gasbrandsvaccinet och kanske en avmaskning vid installning. Men först ska vi fira jul tror jag:-) Men vem vet, förra året klippte vi får på juldagen! Hahaha!

Likes

Comments

I går tog vi in alla tackor som ska bo här i vinter. 26 stycken. Att klippa gick precis hur smidigt som helst. Vi klarade det på en dag. Så rena och fina i ullen, och rejäla i hullen :-)
Nyklippta och snygga fick de hoppa ut i hagen igen! Idag skulle vi släppa ut Oxford down baggen Nalle, men först skulle vi ju ta bort hans kompis. Men döm om vår förvåning, de fanns inte i sin hage idag!
De hade redan känt hur gott tackorna luktade som nyklippta och hade inatt rymt till dem... Jaja, lillbaggen fick ju ett gött sista dygn i livet. Hoppas han inte jobbat för bra utan att Nalle får literstank göra också! Haha!

Vilken säsong!! En så lång och torr sommar. Inte en enda gång sen april har vi haft blöta beten. Till och med lite betesbrist i början av sommaren. Men sen har det funnits hur mycket bete som helst. Och bra bete! Nu har vi öppnat upp lösdriften och satt fram foderhäcken med hö, får se om det är intressant. Kanske skönt att komma in lite iallafall nu när de är halvnakna.

Några av de äldre tackorna har haft lite problem med klövarna nu sista månaderna. Torr och stenig mark tror jag har gett rejält slitna klövar som spruckit i kanterna. Nånstans läste jag att det kunde röra sej av vitalinjen-separation. Ytterhöljet på utsidan av klöven spricker, man får klippa bort så mycket man vågar så inte smuts fastnar. Verkar ha hjälpt iallafall.

Annars är det lite öron som har vart problem, tror det handlar om tackor som gillar att äta genom näten och fastnar och drar sönder sina öron. Även endel lamm med nysatta märken som inte vill läka. Inte helt nöjd med märkena...

I övrigt har det vart en bra säsong! Ett lamm försvann på betet, Zeb Macahan, som hade ett krokigt framben. Han hade inte ont av det men var lite långsam. Frågan är väl om det va räven som va framme... Ett stort fint tacklamm från 994 hittades död tidigt i somras. Syntes inga fel på henne! Huggorm? Trist. Men annars blev det välväxta friska lamm!

För 2 veckor sen lånade vi en Avant av Conny och kunde utan muskelkraft få ut all gödsel i lagårn. Efter det har Inger och Håkan tvättat och målat om hela lagårn. Blev så himla fint!! Blått är flott 😃

27-28 februari 2017 beräknas nästa lamningssäsong börja! Ska bli kul!

Likes

Comments

Lördag den 18 juni. Dags att dela isär tackor och lamm. Det fick smidigt att få in allihopa, delade isär och släppte ut tackorna. Vi ledde i väg dem 2 hagar bort till Källebacka. Sen invigde vi nya vågen och vägde alla lamm. Inte dåliga vikter alls. Vi snittade 32kg , samma tid förra året snittade vi 27.
Vi ledde sen alla lamm åt andra hållet ner mot ån.
Frid och fröjd!
Nåja, lite gapigt va det allt.
Dagen efter va det mindre gapigt... Vi hittade då alla lamm i tackornas hage... Suck!
In med allihop igen i lagårn, sortera. Ut med alla lamm och tackorna fick stå kvar inne med hö.
I onsdags fick sen tackorna komma ut igen. Nytt försök. Fast lite bra att ha dem inne, bra koll på juver och ben utifall någon skulle få problem med juver.
Nu hoppas vi lammen växer på sej bra i några veckor här. Vågen va suverän och kommer vara till god hjälp i sommar!

Även Amalia är en klippa i lagårn. Hon sköter grindar och motar får!

Likes

Comments

112 klövar och 28 tackor senare så är vi klara med vårens ull och klövhantering. Det går alltid trögt i början, vi vimsar med att fånga in tackor och en sax gick sönder, men sen löpte det på.
Hullet är lite skiftande, de som inte lammat i år går det ingen nöd på kan man ju säga. De med lamm är hyfsade, några som är magra.
Några lammrumpor klipptes oxå, får väl se nu efter regnet om det blir kladdiga rumpor.
Efter 14 fina dagar så har det vart rusigt kallt ett par dar. Då passar det bra att slita i lagårn

994 tillsammans med mej förlorade ett av sina lamm häromdagen. Första lammet som dör i år, inte ett enda strök med vid lamning.
Detta lammet hittade Amalia inne med sin mamma, stort fint tacklamm som bara låg död... Trist!
Tackan nedan är i fint skick! Redig texel :-)

Likes

Comments

1 maj 2016. Fåren går på bete sen 2 veckor tillbaka. Vilken dag som helst nu så är det dags att börja hoppa över kraftfodret till tackorna. Lammen in fortsätta få ett tag till kanske. De olammade tackorna har gått för sej i egen hage, ska bli skönt att kunna släppa ihop allihopa nu.
För 1 vecka sen drog vi ner vällingen till 1 gång om dagen till Rosa, Tjabo och Mira. De vägde då 20,19 och 16 kg. Och idag fick de ingen välling alls. De verkar klara sej bra på bete, pellets och hö!
Snart dags att klippa allihopa, men det ska nog gå fort, klövarna brukar va det jobbiga tycker jag.
31 lamm av 31 födda mår fortfarande fint och frodas bra!
Så härligt!

Likes

Comments