Header

Nämnde att jag och pojkvännen gick och såg "Fantastic Beasts and Where to find them" på bio. När jag kom hem efter bestämde jag mig givetvis för att teckna en liten bild av min favoritvarelse från filmen, en Niffler!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Året är snart slut och det känns nästan som smått absurt att 2016 kunde gå så himlans fort. Jag väldigt dålig på att hantera stora förändringar eller när saker omkring mig händer lite för snabbt, så en del händelser speciellt nu under hösten gav mig ungefär den där känslan (minihjärtattacken) man upplever när man vippar på stolen och för en sekund håller på att ramla.

Hela våren kämpade jag med arbetsprover till skolor, kom på reservplats 17 vid Konstfack och blev antagen till Kvällsskolan vid Beckmans Designhögskola. Nu har halva min tid där redan gått och jag sitter på nytt med och jobbar med arbetsprover i skräckblandad förtjusning. Det känns ju helknäppt, lämnade jag inte in årets typ förra veckan? Eftersom det i mitt huvud var juni ca förra månaden så har jag inte riktigt förstått det där att det är vinter redan nu. Hösten gick förbi mig totalt, då hände så mycket andra saker, som att jag fick mobilen stulen och förlorade en närstående, att jag inte hann tänka på något annat. Men nu är det december, på riktigt, det kan jag iallafall bekräfta genom en blick i kalendern eller närmsta julpyntade skyltfönster. Någon julstämning har inte hunnit infinna sig än hos mig, då det varken är julpyntat hemma eller vitt av snö ute. Men jag misströstar icke, för åh vad jag ändå kan glädjas av hur mycket jag hunnit göra det här produktiva (om något hektiska och omtumlande) året, och jag ser ändå så mycket fram emot julafton! Ett ytterligare litet plus är att jag i veckan också äntligen kunde gå och se Rogue One - a Star Wars story!

Likes

Comments

Vid det här laget har ni säkert redan sett Åhléns uppmärksammade bild av en mörkhyad liten pojke som lucia. Normalt undviker jag debatter och att porträttera politiska/religiösa ämnen i mina bilder men att den här traditionen skall bli ilskna debatter om rasism och "vem som har rätt att vara lucia" varje år är jag skitless på. Jag har själv varit lucia tre gånger i mitt liv, både vald och slumpmässigt utlottad, jag vet mycket väl hur speciellt det känns att vara huvudpersonen i luciatåget... och hur fruktansvärt det måste kännas att få höra att man ser för "fel" ut, född med fel hudfärg eller fel kön för att få tillåtelse att vara det. Att se vuxna människor skriva ut rent hat, utan att inse att det de gör bakom sina skärmar är mobbing, mot ett barn eller en ungdom.

Att Lucia ska handla om den kristna martyren, italienska helgonet St. Lucy och skall porträtteras som en kvinna i vit klänning är ju relativt sen (det antas ha uppkommit runt 1750talet när vår kalender slogs ihop med den Gregorianska, och traditionen har förändrats mycket bara sen dess). "Lusse" är en betydligt äldre nordisk tradition, där lussandet enligt många berättelser gick ut på att skrämma bort lusse/Lucifer, mörkrets furste, med ljus och sång. Det var för att bringa ljus i vår mörkaste årstid, att bakandet av "lussebullar" även var för att Lucifer skydde saffran, m.m. Jag vågar nog säga att alla traditioner och högtider vi firar i Sverige idag, är senare versioner eller varianter på andra äldre seder. Här nedan har ni en bild av en lucia jag målat i veckan. En version av Lucia bland många.

Traditioner utvecklas, det har de alltid gjort och kommer de fortsätta göra. Folk tar gärna till argumentet "men, men, när jag växte upp var lucia en blond tjej!" och dylikt, men jfr att alla idag tycker tomten skall vara klädd i rött med stort vitt skägg efter en Coca Cola kampanj som gick runt 1940. Tidigare fanns många versioner av tomten, våra svenska hustomtar avbildas än på julkort och ni har väl inte glömt julbocken? Förra året började även barn klädda som "snögubbar" vara med i luciatågen efter filmen Frost's succé, ingen verkade klaga på det, men att lucian i luciatåget hade mörkt hår var direkt ett problem. Att tomtar och pepparkaksgubbar är med är också nytt.

Jag ser verkligen inte vad för skada det gör om pojkar får vara lucia idag? Eller jo förresten. Bara en sak. Den som skadats av det i det här fallet, var en liten pojke som fick hat från svenska folket för att han var på bild i Åhléns julkampanj, såpass illa att hans familj bad dem ta ned bilden av rädsla för att nätmobbingen skulle eskalera. Men jag begriper verkligen inte vad problemet i sig är, för alla de som tar Lucia som ett tillfälle att spy galla över andra. Om det finns några intelligenta argument till varför "allt var bättre förr och inget ska förändras" eller varför lucia just måste vara ljushyad eller tjej (och dra nu inte att det handlar om helgonet St. Lucy när luciafirandet i Sverige inte kretsar bara runt henne) snälla upplys mig. Helst med tillförlitliga källor som grund, med tanke på att det var "Källkritikens dag" igår.
Glad Lucia på er!

Likes

Comments

Jag blir förkyld kanske en gång om året. Nu när 2016 nästan är slut drog jag givetvis på mig årets sjuka. Det innebär att det är arbete hemifrån som pågår. Iklädd en urful stickad jultröja och med en kopp varm blåbärssoppa håller jag även på att uppdatera min portfolio på diverse ställen och insåg att jag redan totalt glömt bort att jag hade bloggen. Förlåt. Här ovan har ni iallafall "'Óttastafur", ett verk jag skapade tidigare i veckan.

Likes

Comments

Två nya målningar jag skapade igår!

Mina egna versioner av ett skogsrå/en huldra och näcken, två väsen från nordisk mytologi.

För lite mer än två år sedan höll jag en utställning med skulpturer och illustrationer på just temat väsen, men efter det har de inte fått vara med i särskilt många av mina verk så jag tyckte det var dags igen. Nu hade jag inte så mycket tid till dem som jag hade önskat, men det gick helt ok för att vara gjort under tidspress.

Känner nog att illustrationerna får tala för sig själva utan vidare beskrivning.

Likes

Comments

Idag stod långritt med trevlig sällskap på schemat. Men det gick lite sisådär, av det enkla faktum att jag idag vaknade med en otrevlig migrän istället.. Nog om det.

Igårkväll var jag och hämtade en ny fårfäll (som egentligen var en julklapp från förra julen) som en liten belöning efter två produktiva dagar där jag fått både jobb, skolarbete och flertal egna projekt klara. Så nu är planen att ha ännu en helproduktiv dag där jag nedgosad i fällen ska ge mig på mer skolarbete, planera & klicka hem julklappar åt familjen och förhoppningsvis färdigställa lite fint jag kan visa er sen!

Likes

Comments

För er som inte känner mig eller följer mig sedan tidigare någonstans (hej förresten!) kommer här en liten kortfattad första hälsning följt med en liten förklaring av vad jag är för en människa.

Så, hej, välkommen till min blogg. Jag heter Julia Lundgren, men hittas som Lambidy på de flesta sociala medier (Instagram, Facebook, DeviantArt, Patreon m.m, återkommer till det). Jag är 22 år gammal och kommer från Södermanland. Mina favoritfärger är limegrön, lilarött och mörkblått, min musiksmak är svårdefinerad men jag lyssnar oftast på metal, och jag är nog snäppet med kattmänniska än hundmänniska. Utöver såna mindre väsentliga detaljer så ska jag väl dra lite om det ni kommer se mest av här i bloggen.

Julia 5 år fick av någon anledning för sig att skulle bli konstnär eller hästuppfödare som vuxen (sjöjungfru hade också fungerat). Kom på med åren att det senare var lite svårare att genomföra så satsade helhjärtat på den där lilla konstnärsdrömmen. Jag har tecknat, kluddrat, skissat och målat hela livet, och 2007 upptäckte jag att det gick att göra digitalt. I slutänden har det resulterat i att jag numera målar sådant här;

Det innebär att ni här i bloggen kommer se en hel kreativa projekt jag gör både för skolan/jobb och för skojs skull! Vill ni ta del av ännu mer skisser, få wallpapers, tutorials, få föreslå vad jag ska måla m.m finns min Patreon. Under fliken "länkar" uppe i menyn kan ni hitta mina bilder på andra sociala medier, min hemsida osv.

Just nu pluggar jag Visuell kommunikation på kvällskolan vid Beckmans Designhögskola i Stockholm.

För den som är lite mer nyfiken än så, har jag tidigare pluggat följande;
Informativ illustration, Informationsdesign vid Mälardalens Högskola (sep 2014 - dec 2014)
Form och design vid Konstskolan i Stockholm, Folkuniversitetet (sep 2013 - maj 2014)
IT-media vid John Bauer gymnasiet Eskilstuna (aug 2010 - jun 2013)

Sen var det ju det där med hästarna. Tanken att bli hästuppfödare släppte jag ganska fort, men ridningen har jag hållit kvar hårt i. Jag har ridit hela livet, på ridskola, som medryttare, som hästskötare på alla möjliga ställen med olika typer av hästar. Jag har även varit skötare & medhjälpare i lektionerna vid Finntorps ridskola och medlem i ridskolestyrelsen (anordnat tävlingar, shower & event med hästarna/för ridskoleeleverna) samt tävlat lägre klasser i både hoppning och dressyr. De senaste åren är det islandshästar som gäller! 18åriga fyr-gångaren* Eldur till vänster i bilden nedan, pigga 9åriga fem-gångaren* Eldgrimur (Eldis) till höger.

*För icke insatta hästmänniskor; med fyr/fem-gångare syftar man på hur många gångarter islandshästen har, då andra hästar har tre (skritt, trav, galopp) och islandshästar kan ha ytterligare två (tölt, pass).

Samt, skall absolut inte glömma 33åriga Smári. Han är min pojkväns favorit. Min fina pojkvän förresten, honom har jag hängt ihop med sedan 2011, så 5 år nu! Han är smed och lite av hans grejer kan ni se här på instagram.

Utöver det har jag inte sådär supermycket att tillägga, än. Det växer väl liksom fram såsmåningom desto mer jag faktiskt bloggar (det är tanken iallafall)!

Likes

Comments

Ja det här med att blogga då. Mina första försök att blogga (ca 2007 när ALLA skulle blogga) känns något halvdana sådär i efterhand, då 14åriga jag varken hade någon uppfattning om vad jag skulle blogga om och för vem, vilket resulterade i några röriga hopkok av ALLT, verkligen. Jag kan inte heller påstå att mina skills i bildredigering, layout och såna saker var särskilt välutvecklade då heller, vilket innebär att mina ändå tillräcklig röriga bloggsidor var ett totalt kaos av färg, form och klotter vilket varken var iögonfallande eller särskilt begripligt.


Vid senare försök såsom tidigare vid http://lambidy.blogspot.se/ saknades nog både tid och egentligen motivation till att blogga, så där har tiden stått relativt stilla. Så nu, är alltså tanken att jag ska göra det här på riktigt. Motivationen (och kunskapen att skapa något mer iögonfallande) finns, men det där med målgrupp har jag inte riktigt prickat än. Så du, vem du än är (du får gärna upplysa mig i kommentarer nedan om du så har lust!), jag hoppas du tycker de här kortfattade och än så länge ganska odefinerade texterna låter som tillräckligt intressant läsning nog att fortsätta, (om inte så välkommen åter när jag förhoppningsvis skakat fram lite kvalitetsmaterial här)
tack på förhand!

Jag tror förresten att det blir en någolunda superb start på den nya bloggen, för som belöning för att jag skrivit ett första inlägg och satt ihop en rätt okej layout so far, så tänker jag...

Precis. Jag tänker bege mig till närmsta större star och se "Fantastic Beasts and where to find them" tillsammans med pojkvännen! Det ni!

Likes

Comments