Header

Jag är ingen person som brukar ha nyårslöften egentligen, jag brukar istället sätta mål både för mig och hunden som jag vill uppnå under året. (kommer självklart ett inlägg om det) Det känns bra att ha något att jobba mot, men utan lika stor press. Skillnaden för mig mellan ett mål och ett löfte är att målet är något man vill uppnå, något att sträva mot, medan ett löfte är något man ska uppnå, något man lovar. Jag tycker det känns onödigt att sätta ett löfte som man antagligen inte kommer hålla, då är det bättre att sätta upp lite mål istället. Till exempel så kommer jag ha som mål att äta mer hälsosamt och minska mitt sockerintag, istället för att ha som nyårslöfte att inte äta godis, som jag antagligen ändå bryter. I år däremot tänkte jag faktiskt ha 2 nyårlöften utöver de målen jag har satt upp.

De löfterna jag ska ha under 2017 är:

ÄTA MYCKET VEGANSKT 🌱🍊💚🐮🐷💗 - Jag har nu under december månad valt att börja äta myket vegetariskt igen. Jag har till stor del ätit helt veganskt, men jag vill under året 2017 äta ännu mer veganskt! (dvs. utan animalier). För min del har det inte varit några problem att byta ut mejeriprodukter till mjölkfria alternativ och jag har klarat mig bra utan ägg. Hemma är det inga problem att laga mat, det finns alternativ till allt. Dock är det är lite klurigt det här med vilka E-nummer som innehåller animalier, även vilka skönhets- och hygienprodukter som innehåller animalier, men jag lär mig sakta, men säkert. Använder upp det jag redan har hemma och byter ut successivt. Dock kommer jag inte kalla mig varken vegan eller vegetarian eftersom jag inte helt kommer att vara det. Jag kommer "bara" att äta mer veganskt/vegetariskt pågrund av etiska anledningar och ur miljösynpunkt.  - Jag kommer skriva mer om veganism under året, jag har till och med gjort en kategori på bloggen.

GYMLIFE 💪✨ - Jag ska ta tag i mitt liv efter all skit. Det har hänt så himla mycket dåligt under 2015/16 så jag har inte orkat helt enkelt, men nu jävlar! Jag skaffade gymkort i december och ska fortsätta kötta på under 2017. Jag ska även minska mitt sockerintag. Börja promenera mer igen nu när Barbie blir 1år i början på året. Bli hälsosammare helt enkelt. Även mitt gymlife kommer ni få följa här på bloggen. Jag har även skapat en egen kategori för det så att man enkelt kan gå tillbaka och se utveckling osv.


Vad tycker ni om nyårslöften vs mål? Ska ni ha några nyårslöften?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tänkte göra en kort utvärdering av målen jag satte för 2016 innan jag publicerar mina uppsatta mål för detta året. Överlag så har 2016 var ett riktigt skitår för mig, men jag har ändå lyckats bocka av de flesta av målen som jag satte upp för året.

Barbies mål:
 • Lägga störst fokus på en välfungerande vardag - Vardagen fungerar relativt bra, bortsett från att Barb är ett riktigt as till unghund, men vi har en del småsaker att jobba på som koppelgående och att lyssna på mig bättre i hundmöten även om hon är tokglad och vill hälsa. Ska nog försöka mig på skvallerträning.
 • Lära känna världen och bli trygg i sig själv.
 • Lära känna varandra och bygga en bra relation - Pga året har varit väldigt ner för mig så har jag inte en så bra relation med Barbie som jag hade önskat, så det ska jag lägga jättemycket energi på detta år.
 • Delta på någon eller ett par utställningar - Vi har inte deltagit på någon utställning.
 • Börja träna viltspår (vara startklar i anlagsklassen runt 1-års ålder) - Ett par viltspår har vi gått, men vi har tyvärr inte kunnat utvecklats så mycket som jag hade hoppats eftersom jag blev kvar på Hönö.
 • Börja träna rallylydnad (vara startklar i RLD N runt 1-års ålder) - Så mycket rally, har vi inte tränat, men desto mer lydnadsgrunder vilket även ger en väldigt bra grund i rallyn, så en start till våren är inte omöjligt. Nu däremot har jag valt att fokusera på rallyn istället för lydnaden.
 • Börja med grunderna i jaktapporteringen - Lite, lite jaktapportering har vi tränat, men tyvärr har det prioriterats bort.
 • Börja träna lydnadsgrunder inför startklassen - En del grunder har vi absolut börjat med, men det är en lång väg kvar att gå.
Mina mål:
 • Jag ska lära mig mer om jaktapportering med retriever - Det har jag absolut gjort. I början på året gick jag en kurs i jaktapportering för Elsa Blomster och Lena Gunnarsson.
 • Jag ska lära mig så mycket jag kan om trimning av flat - Lite har jag väl lärt mig och även varit med vi trimning av ett par flattar. Detta året önskar jag dock att jag ska lära mig ännu mer, så att jag vågar mig på att trimma Barbie själv.
 • Jag ska spara pengar varje månad - Detta har väl gått lite sisådär. Visst har jag sparat, men sen har pengarna gått till nåt annat. Dock har jag lyckats spara bra nov/dec.
 • Jag ska fortsätta uppdatera bloggen regelbundet - Det har jag verkligen gjort. Oftast minst ett inlägg om dagen, bortsett från min lilla paus nov/dec.
 • Jag ska övningsköra så mycket som möjligt - En hel del har jag lyckats övningsköra, ett par hundra mil eller så ;) Jag har även skrivit in mig på körskola, så i år satsar vi på körkort!
 • Jag ska bestämma mig för hur jag vill göra med skolan - Jag bestämde mig för Grans, men det gick ju inte så bra. Ett nytt beslut måste tas.
 • Fortsätta äta mycket vegetariskt - Det har jag gjort till och från i perioder. Nu därimot kör vi på ett veganskt 2017!

Likes

Comments

Ja, det krävdes tre utropstecken i rubriken.

För igår tränade jag och Barbie lite lydnad. Det är faktiskt första gången vi tränat över huvud taget på säkert en månad, bortsett från små pass inne då och då, på grund av att Barbie är värsta slyngeln med bomull i öronen, hon har dessutom gått in i löp och jag har inte mått på topp. Chansen för misslyckande har varit för stor helt enkelt. Jag vill vara glad och peppig när jag tränar hund och det var jag igår.

Gick in helt utan större krav, då vi inte tränat på länge, Barbie fortfarande löper och för att jag ville ha en positiv känsla passet igenom. Tränade korta pass med hög belöningsfrekvens och passivitet mellan. Snålade varken med röstbelöning eller godis/lek. Hittade en inhängnad grusplan vid min gamla skola med lite gatlampor runt om så det var helt okej ljus. Perfekt.

Övningarna vi tränade på idag var:

Ögonkontakt: Att hon spontant skulle söka ögonkontakt, vilket hon gjorde!

Fotgåendet: Fokuserade på att hon själv skulle söka upp fotpositionen. Ställde endast krav på att hon skulle vara på min vänster sida och ha kontakt. Positionen brydde jag mig inte om idag.

Lägganden: Körda snabba lägganden medan jag backar. Detta börja sitta riktigt fint. Hon lägger sig snabbt och rakt och har fin stadga och jag har i pricip jobbat bort alla hjälper. Detta ska nu börjas försvåras genom att jag fortsätter backa utan att säga något när hon har lagt sig, så att det blir i fart. Sedan ska det läggas in i framåtmarschen istället.

Ingångar: När jag har tränat hemma inne har hon gjort superfina ingångar utan större hjälp, men idag ute var de slarviga, sneda och farten var nästan obefintlig. Bestämde mig för att bara fokusera på farten in och skita i själva ingången. Hon var lite trött då detta var i slutet av passet, men jag fick det resultat jag ville. Jag kommer fortsätta att träna inkallningen i flera små delar som jag sedan ska sätta ihop.

Lek: Lekte mycket som belöning, passade då på att träna lite på "tack"- att släppa på kommando, funkade finfint! Testade även att slänga iväg leksaken två gånger så hon fick komma in med den till mig och det gjorde hon!!! Vi har haft så myket problem med detta det senaste. Hon har bara stukit iväg i sin egna värld, så att det gick så bra gjorde min dag!

Jag är så, så nöjd med gårdagens pass!!! 🙌

(bild från september i brist på färska bilder.)

Likes

Comments

Här kommer andra och sista delen på min sammanfattning av året 2016:

Juli:

Första veckan spenderades ute med båten med pappa, Freya, Barbie och Lisa. Resten av månaden jobbade jag som hamnvärd. Inte särskilt kul, men helt okej och cash is king. Barbie skadade tassen och fick gå på antiinflammatoriskt ett par dagar och blev sen bra igen. Jag bestämde mig för att söka till Grans istället för att gå på Ingelstad. I slutet av månaden åkte jag och Barbie upp till Sandra i Sunne ett par dagar. Jag var även på Hula Hopp en dag och fotade och träffade massa hundvänner. Denna månaden kändes lite lättare, med en skolstart och flytt runt hörnet.


Augusti:

Jag började månaden med att spendera en helg i Vårgårda på schapendoesspecialen. Där kollade jag på tävlingar och träffade massa schappevänner och framför allt Vilda<3 Jag var även på Rörö en dag och gick promenad med Elina och Fabio. Jag fick lön och åkte till Engelssons och Ullared och brände pengar. Jag övningskörde även hela vägen. Jag köpte även ett nytt objektiv från Sigma. Till slut kom dagen, då jag flyttade till Norrland. Ungefär 15h tog bilresan, men tyvärr fick jag en dålig känsla av internatet från dag 1.


September:

Jag bestämde mig för att ta upp Barbie till Grans för att ge skolan en ärlig chans. Resan med tåg och buss upp tog nästan ett dygn och valpen skötte sig exemplariskt. Jag trivdes ganska bra på skolan, men inte alls i Öjebyn eller på internat. Magkänslan skrek att jag skulle därifrån, så jag hoppade av gymnasiet än en gång. Istället sökte jag lite jobb på hemmaplan, men fick inget. Så istället gick jag hemma och skrotade. Under den korta tiden som jag gick på skolan så lärde jag känna en underbar stockholmare vid namn Amanda som jag klickade direkt med. I september mådde jag väldigt dåligt, både på Grans och sedan hemma.


Oktober:

Oktober bestod av ett par möten och telefonsamtal fram och tillbaka med kommunen. Barbie blev ett riktigt as till unghund som struntade totalt i vad jag sade och gick knappt att träna med. Därför tränade vi knappt något denna månad. Jag kände mig ännu mer instängd på Hönö än i våras och mådde jättedåligt för att jag tvingas bo här 3-4 år till. Jag tappade lusten för det mesta, blogg, hundträning, promenader, göra något över huvud taget. Jag bestämde mig för att ta en bloggpaus. Ändå så kom Sandra hit ett par dar, jag åkte till Amanda och vi tränade i inomhushall i Alingsås (även om Barb inte gick att träna med) och Ella och jag hittade på lite saker.


November:

Ella, min enda vän i Göteborgsområdet flyttade till Litauen. Det kom lite snö i början av månaden, helt otroligt på Hönö. Början av November var riktigt riktigt hemsk. Jag mådde otroligt dåligt, tappade lusten för allt, men jag kämpade på dag för dag för att orka gå upp och göra något vettigt, tack vare riktigt bra stöd från ett par vänner som tyvärr bor alldeles för långt bort. Ni vet vilka ni är!<3 Jag började träna lite agility i trädgården med Barbie, tyckte det var kul och bestämde mig för att satsa på en agilitykarriär. Jag gick över till att i stort sett bara fota manuellt. Jag ser fram emot att utveckla mitt fotande mer under 2017. Jag tog en "prova-på-vecka" på gymmet och bestämde mig för att få lite rutin och ta tag i mitt eget liv. Jag fick även ett timvikariat och jobbade ett par pass.


December:

Jag jobbade ett par till kvällspass, tog min första körlektion på körskolan och planerade vårterminens studier ihop med min kontaktperson. Jag skaffade gymkort och började gymma på allvar. Efter att ha kollat på olika dokumentärer och läst på mer om djurhållningen i Sverige bestämde jag mig för att bli vegan. Jag tänkte först gå över till lakto-ovo, men det blev i princip vegansk kost direkt. Jag firade jul på lite olika ställen under ett par dagar runt jul. Var tyvärr ganska sjuk länge, så blev väldigt segt och dåligt med gymmandet. De sista dagarna av året vet jag ännu inte vad som hänt, då detta publiceras några dagar tidigare.

Nu hoppas jag på ett betydligt bättre 2017 med många positiva vändningar!

Likes

Comments

Tänkte inleda "nya" bloggen med att göra en årsresumé över året som har varit. Till största del har 2016 varit ett skitår för mig. Jag har mått otroligt dåligt i perioder, känt mig ensam, vantrivts, omplacerat Vilda, börjat gymnasiet igen, hoppat av gymnasiet igen, listan tar aldrig slut. Jag hoppas att det är nu det vänder, att 2017 blir bättre, att jag börjat må bra igen och får igång mina studier.

Tänkte dela upp resumén i två delar så att den inte blir allt för lång, här kommer en sammanfattning av vad som har hänt månadsvis:


Januari:

I Januari bestämde jag mig för att hoppa av ForshagaAkademin och lämna tillbaka Rosa för att kunna satsa 110% på att få ordning på Vilda igen. Jag gick även en kurs i jaktapportering för Lena Gunnarsson och Elsa Blomster. Jag blev erbjuden en valp från en drömkombination schapendoes, men var tvungen att tacka nej, tyvärr.

Februari:

Vilda fyllde 2 år. Jag hade flera möten med kommunen och SYV, kurator osv för att få någon form av sysselsättning på dagarna efter mitt avhopp. Jag började läsa klart Matte 1a och Svenska 1, varvat med praktik på hunddagis. Jag spenderade även en vecka i fjällen. Sen det värsta av allt, jag tog det tunga beslutet att omplacera Vilda, då det verkligen inte funkade i min vardag. Jag mådde väldigt dåligt över situationen och hade en del sömnproblem. Jag hälsade även på mina vänner i Forshaga en helg.

Mars:

Jag lade ut en annons på Vilda och flera hörde av sig. I slutet av månaden flyttade hon på prov till en familj, där hon bor idag och har det jättebra. Jag började i samma veva kolla runt på kennlar och intressanta valpkullar för nästa hund. Jag besökte en flattekennel och allt kändes bra så jag tingade en tikvalp. Jag och Vilda hann även med två agilitytävlingar innan vi skiljdes åt. En tävling med bra resultat och en som var katastrof. Jag avslutade kursen Matte 1a.


April:

Jag fyllde 17 och firade dagen med Sandra i Göteborg. Jag blev klar med Svenska 1 kursen och avslutade även min praktik på hunddagiset och fick därför tidigt sommarlov. I mitten av månaden hämtade jag hem min första flattevalp, Barbie. Jag besökte Ingelstadsgymnasiet för att se om det var något att ha. Jag hade väldigt grov gymnasieångest och kände att inget val kändes helt rätt. Det blev väldigt mycket att bo själv med valp och jag hade ångest över att ensamträningen skulle gå åt pipan med Barbie också (har gått väldigt bra kan jag meddela i efterhand). Vilda bytte ägare på papper.


Maj:

Jag spenderade ett par valpfria dagar i Sunne hos Sandra och hittade på massa skojigheter. Födelsedagsfirande, Sunne Marten, utekväll, piercingar och skogsturer bland annat. Jag bestämde mig till slut för att söka till Ingelstadsgymansiet efter mycket om och men. Jag övningskörde en hel del. Jag gick på Miriam Bryant konsert med Amanda. Jag hade en valpdejt med Ella och Navy. Jag kände mig väldigt ensam, instängd och fångad på Hönö.


Juni:

Första helgen spenderade ute med båten tillsamman med familjen i strålande väder. Barbie började bli rumsren och vardagen med valp började bli enklare. Jag gick valpkurs på Hundens Hus en gång i veckan. Sandra kom hit ett par dagar och jag åkte till Sunne utan valp ett par dagar. Under större delen av månaden så vantrivdes jag mer än vanligt på Hönö. Jag hade ett par riktigt dåliga dagar och längtade extremt mycket till hösten.

del 2 kommer snart...

Likes

Comments

Firade jul på Björkö i går med mamma, Freya, mormor och Barbie försåts. Har ingen julkänsla at all, tror fortfarande att det är november. Kan ju bero på att jag inte gått i skolan det senaste = inte haft några juliga aktiviteter eller så. Inte heller lyssnat på julmusik, tagit fram julsaker, köpt julgran eller ätit pepparkakor, men men det var mysigt igår ändå.

Igår var det värsta vädret någonsin. Blåste mycket, ösregnade, haglade, åskade och hade sig. Lagade helveganskt julbord till mig själv bestående av potatisgratäng, vegobullar, oumph-ribs, långkål, blomkål, sen fanns det även sallad och bröd som jag åt av. Mums. Är egentligen inte mycket för julbord, en gång om året får räcka. Hade hellre käkat tacos liksom.

Skulle egentligen ha åkt och firat med morfar nu, men känner mig inte alls bra. Hoppas jag mår bättre senare så att jag kan hänga med till farmor och farfar (som bor i skogen) och fira med pappas släkt ikväll.

Ville bara kika in och önska er en god jul. Hoppas ni hade en bra julafton igår och att ni får en god fortsättning.

Likes

Comments

Har ju som ni vet ett stort intresse för foto och fotografering och jag har under året 2016 utvecklats väldigt mycket som fotograf. Jag har gått från att endast äga ett standardobjektiv och fotat mestandels på auto eller scene till att införskaffat även ett porträttobjektiv och ett teleobjektiv och till 95% fota enbart manuellt. Alla bilderna är tagna med min Nikon D5100. Jag själv tycker att min utvekling är stor och jag hoppas lära mig ännu mer under 2017. Jag såg att Sofia på @shelstaff blogg hade delat med sig av sina favoritbilder från året, en för varje månad. Så jag tänkte faktiskt härma henne. Dock tänker jag inte hålla mig till en bild per månad, då jag fått flera riktiga kanonbilder samma månad och vissa månader knappt fotat alls.

Rosa på Rävholmen på Öckerö, januari. Fotad med Nikkor 18-140mm 4-5,6 G.

Vilda i Forshaga, februari. Fotad med Nikkor 18-140mm 4-5,6 G.

Vilda i Hästen på Hönö, mars. Fotad med Nikkor 18-140mm 4-5,6 G.

Vilda i Hästen på Hönö, mars. Fotad med Nikkor 18-140mm 4-5,6 G.

Barbie i Nästås på Hönö, april. Fotad med Nikkor 50mm 1.8 G.

Alice vid Plurret på Hönö, april. Fotad med Nikkor 50mm 1,8 G.

Amanda, Crazy & Isa på Hönö, maj. Fotad med Nikkor 18-140mm 4-5,6 G.

Baby Barb och Baby Nancy i Bergsjön, maj. Fotad med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie på Utkäften, juni. Fotad med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie på Utkäften, juni. Fotad med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie på Utkäften, juni. Fotad med Nikkor 50mm 1,8 G.

Solnedgång på Bassholmen, juli. Fotad manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie i Mårbacka, Sunne, juli. Fotad manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Mamma och Alice i Ersdalen på Hönö, augusti. Fotad manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Ko på Grans i Öjebyn, september. Fotad med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie vid Plurret på Hönö, september. Fotad manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie och Navy vid Plurret på Hönö, spetember. Fotad manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie vid Hea Hamnen, Hönö, oktober. Fotad manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Barbie vid Hea Hamnen och i Ersdalen på Hönö, november. Båda fotade manuellt med Nikkor 50mm 1,8 G.

Vilken bild tycker ni mest om? - Jag gillar den på mamma och Alice väldigt mycket, även den på valp-Barbie på Utkäften med havsbakgrunden och den på Vilda i Forshaga. Men alla är ju som sagt favoriter för året. Det var väldigt svårt att välja ut bara dessa, har massa fler som jag tycker om.

Likes

Comments

Hej på er!

I dag blir lilla Barbiedockan hela 10 månader, så hon kanske inte är så liten längre. Tävlingsmyndig i både rallylydnad och tävlingslydnad, men inte ett dugg redo för det 😁 Men vi har ingen brådska, en vacker dag ska även vi stå där på tävlingsplanen tillsammans. Vi har förhoppningsvis många år kvar på oss. Damen började även löpa för ett par dagar sedan, så jag hoppas att hon blivit lite vettigare i skallen efter första löpet, det brukar bli så. Under tiden nu blir det inga nya grejer, utan bara enkla repetitioner av det hon redan kan, massa pepp och självförtroendebyggande saker. Hade hon varit äldre hade det även varit fokus på fysisk motion.

Jag har tyvärr inte möjlighet att fota ståbilder nu, då jag bor själv för tillfället och inte har någon som kan hjälpa mig, men förhoppningsvis kan jag fixa det inom en vecka. Får även se när jag har möjlighet att väga henne. Hon vägde ca 29kg för en månad sedan. I brist på färska stå/porträttbilder så hittade jag de här bebisbilderna från när Karin passade Barbie i maj. Hon borde vara ca 10-11 veckor här. Hur söt var hon inte?? Man glömmer fort hur små och jobbiga de var...

Även Karin som är fotografen.

Likes

Comments

Hej på er!
Sitter just nu på bussen på väg till jobbet för ett kvällspass, så tänkte passa på att göra en liten uppdatering.

Nu när pappa har kommit hem igen efter ett par veckors jobb utomlands så har vi äntligen varit nere på gymmet och skaffat gymkort. Man måste vara 18 eller ha med målsman tydligen. Blir så irriterad att jag som 17 år inte kan göra någonting i princip. Tidigare hade jag en gratis provvecka som gick ut för ungefär 2-2,5 vecka sedan.
Så idag börjar väl mitt gymlife på riktigt kan man väl säga. Var nere och köttade ett pass förut och har gjort en planering för denna veckan. Vet inte om ni tycker det är intressant att läsa, men eftersom jag vill blogga om mitt gymlife för att kunna kolla tillbaka på min resa senare så tänker jag slänga med den nedan.

Mån (idag): 30min crosstrainer, styrka armar/axlar.
Tis: 90 min yoga, gruppass. (passade på att ta den engelsktalande instruktören för att öva min engelska)
Ons: VILA.
Tors: 30 min spinning, styrka ben/rumpa.
Fre: 30 min crosstrainer, styrka mage/rygg.
Lör (julafton): 45min spinning, gruppass.
Sön: VILA.


Har även hunnit träna lite agility med Barb i trädgården. Tränade "runt" - dvs. runda hinderstöden och hoppa hindret från fel håll. (har fortfarande bommarna på marken). Fick till ett par bra repetitioner mellan varven då hon sprang runt med ett äpple i munnen. Alltid nåt.

Likes

Comments

Hej på er!

Var egentligen tänkt att vi skulle tränat agility med Frida och Dobby idag, men det blev tyvärr inte så. Vi får ta det en annan gång istället. Bestämde mig för att packa ryggsäcken och ge mig ut i bergen ett par timmar efter lunch. Så himla trist egentligen. Halkade runt som vanligt och blir ledsen bara jag ser bergen och blir påmind om att jag är fast här. Blir påmind om allt jag vill göra, men inte kan. Satte mig med filt och te och läste en stund i alla fall så det var mys, tills jag frös fingrarna av mig och gick tillbaka.


Jag har även bakat lite veganskt julgodis idag så att det finns något för mig att äta på jul också. Det blev sega chokladkakor, bounty och cornflakeschoklad. Mycket gott, har redan provsmakat of course. Kommer även att fixa vegansk mat till julbordet under kommande vecka. Till middag idag bakade vi pizza, blev min första pizza som vegan. Gjorde som vanligt i princip fast skippade köttet på och hade veganost istället för "vanlig ost". Den blev faktiskt väldigt god, den med! Det smakar så mycket bättre när man vet att det man äter inte har lidit.💚🐷✨💗🐮🌷

Likes

Comments