Header

Hej!
Idag har jag, mamma och Vilda som sagt varit i Fjärås på schapendoespromenad. Det var många som kom och det var många schappar med, även 3 andra raser vilket var väldigt kul. Det var för mig både nya och bekanta ansikten med. Vi gick en promenad i ett naturreservat på ca 6km, vi var ut i kanske 2h 40min och fikade på vägen. Vägen som vi gick gick först gick genom några hagar på en ås och sedan genom skog på en udde, vid en sjö. Det var jättevackert verkligen! Kanske blir så att jag och mamma åker ner för att promenera själva någongång. Alla hundarna lekte tillsammans och Vilda tyckte det var jättekul! Jag fotade under dagen och tänkte bjuda på en fotobomb. Titta och njut!
 
 Första backen i en utav hagarna.
 
 Vilda och Nea/en hög med lurv.
 
 Utsikten från åsen. Långt bort i fjärran skymtar ni havet.
 
 Buster.
 
 Kummin.
 
 Bobo.
 
 Minns tyvärr inte namnet på denna lilla krabaten.
 
 Fanta.
 
 Dante. (Alice kullsyskon, Vildas halvbror)
 
 Vilda.
 
 SnyggAlgot.
 
 Buster och Kummin under fikapausen.
 
 SKOG!!!
 
 Nästan hela gänget.
 
 Kummin. Igen. Linslus.
 
 Shorty och Dante.
 
? Vilda ?
 
 
 
 
Avlutar inlägget med en bild på hela skaran! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Schapendoespromenad på g. Bara jag, mamma och Vilda som åker. Alice är fortfarande inte helt 100 i ryggen. Uppdaterar senare med bilder.

Likes

Comments

Min första hund äger jag just nu, Vilda.
 
Jag tänkte berätta hur det gick till när jag köpte Vilda. Under vårterminen i sjuan (2013) bestämde jag att jag ville gå på hundgymnasium. Det var där och då som mina hundköpar tankar på allvar tog form. Drömmen om en hund har alltid funnits där. Jag disskuterade mycket med mamma och pappa. Jag tror det tog lite drygt ett halvt år innan dom gick med på att jag skulle få köpa en hund. Jag antar att dom var rädda att jag skulle ångra mig ang. mitt gymnasieval och att jag skulle tröttna/inte klara av ansvaret som en hund kräver. 
 
Alltså under höstterminen i åttan (2013) hade jag klartecken från mina föräldrar. Det var där jakten på ras och kennel tog form. Jag var först världigt osäker på om jag ville ha schappe, precis som mamma. Valet föll, som ni vet på schapendoes i slutändan. Anledningen var att jag inte ville köpa en för svår ras som första hund. Eftersom hunden behöver vara minst 12 månader för att få följa med på dom flesta hundgymnasierna i Svergie behövde hunden födas senast sommaren 2014. Det var även här någongång jag bestämde mig för att söka till ForshagaAkademinn. Så egentligen var tankan att jag skulle skaffa valp till sommaren.
 
Jag ville såklart ha hund tidigare än så. Jag hittade den perfekt kenneln med den perfekta kombinationen. Vi åkte ner och träffade uppfödaren och deras hundar. Allt kändes jättebra och vi blev uppflyttade i toppen på deras valpköparlista. Dock så trodde vi och uppfödaren att tiken skulle hoppa över sitt löp när hon var två månader sen. (Det visade sig dock ha varit uppfödare som räknade fel) Så vi började se oss om efter andra kennlar. Vi såg en annons om en valpkull på blocket som vi hade sett förut, men inte brytt oss om. Det var fyra valpar i kullen och annonsen var ganska gammal så vi trodde att alla var tingande. Vi ringde ändå och kvällen innan hade dom fått återbud på en av tikarna. Vi skulle fundera under helgen om vi var interesserade eller inte, men mitt under helgen kom vi fram till att det finns inget att fundera på. Det bara kändes rätt! Så vi ringde upp och tingade! Då hade vi såklart under tiden kollat upp föräldrarnas meriter, hälsa osv. Det visade sig att kullen hade samma pappa, som mammas Alice. 
 
Någon vecka senare åkte vi upp till Mariestad, kennel Wänerlands och hälsade på. Valparna var då 6 veckor och det var full rulle. Det var som sagt 4 valpar i kullen. Två tikar och två hanar. Jag fick inte välja tik eftersom vi tingade sist. Som tur var så valde Åsa (som hon heter) den andra valpen. Alltså inte den som jag helst ville ha!
 
Två veckor senare satt jag med Vilda i knät på väg hem och lyckligare än någonsin! 
 
Fr. V: (brorsan) Qalypso och Vilda, 6 veckor.

Likes

Comments

Vaknade upp med ont i huvudet idag. Valde att stanna hemma från skolan. 

Jag såg det som ett utmärkt tillfälle att påbörja inlärning av lite nya trix. Jag skäms ju nästan. Vilda är över 1 år och kan sitt, ligg och puss. Likes

Comments

Min hunds ras är, som ni säkert vet - schapendoes.
 

Schapendoesen är en vallhund med ursprung från Holland.
Det är en relativt ny ras och den höll på att bli utrotad helt under andra världskriget. Dock så var det en holländsk man som höll rasen vid liv, genom att avla in närbesläktade raser som bearded collie, bergamasco, briard, PON, puli mm. Under 1999 fanns det ungefär 75 schappar i hela Sverige, men rasen har eskalerat fort och idag finns det betydligt fler. Även om schapendoes fortfarande är en relativt ovanlig ras i Sverige, ser man fler och fler. 
 
Schapendoesen är som sagt en vallhund, som används för att valla får. Den har typiska vallhundsbeteenden, till exempel är den väldigt intelligent, vaksam, sammarbetsvillig och aktiv. Schappar är "kända"för sin förmåga att hoppa. Det är inte ovanligt att våra schappar har hoppat jämfota rakt upp på höga stenar, murar mm. Rasen ska enligt rasstandaren inte vara nervös, aggressiv eller stressad - det håller jag med om. Dock finns det en del individer med separationsångest. Det är en vallhund och liksom andra har den är väldigt stark flockkänsla. Det är en frisk ras utan några driekta rasbundna sjukdomar.
 
Schapendoesen är en medlstor hund med lång, lätt vågig päls. Mankhöjden för tikar är: 40-47cm (+/- 2cm) (Min ligger på ca 48cm....och mammas på ca 49) och mankhöjden för hanar är: 43-50cm. En schapendoes ska väga mellan 10-20kg. (Tikar och hanar) Jag har själv mött många schappar över måttet. Även många små och flest inom måttet bör jag tillägga. Jag tror att många är "för stora" eftersom att många uppfödare avlar först och främst på metaliteten. Alla pälsfärger är tillåtna och i olika kombinationer. (Vilket är jätteroligt!) Pälsen ska ge ett rufsigt intryck och har underull. En schappepäls är inte så svårskött som man kan tro. 1-2 ordentliga genomkamningar i månaden räcker bra, om man gör det på rätt sätt. Pälsen bör varken klippas eller badas då den blir förstörd. Den fäller inte heller, utan det är endast den döda underullen som lägger sig som dammråttor. Dock så har schapendoesen en period under unghundstiden där den byter valppälsen mot vuxenpälsen. Då tovar den sig dagligen och man får lägga ner en del tid på pälsvård. (Vilda är där nu kan jag säga, inte kul...) Jag kan även säga att den långa pälsen drar en hel del smuts och pinnar. = daglig damsugning.
 
Schapendoesen är en utmärkt allround hund och passar dom flesta hundsporterna. Eftersom den har en utmärkt förmånga att hoppa lämpar den sig utmärkt i agilty. Vanligtvis tävlar man i largeklassen, men det förekommer även tikar och (väldigt få) hanar i medium. Det finns även ekipage som tävlar framgångsrikt i lydnad, spår, sök mm. Idag har Sverige två schapendoes som är lydnadschampion. Schapendoesen deltar med glädje i vad man hittar på!
 
 
Jag skulle rekomendera rasen schapendoes till alla som har den tiden och det intresset som en vallhund kräver.
 

Vill du veta mer om schapendoes skulle jag tipsa om Svenska Schapendoesklubben.
 
 
 

Likes

Comments

Hundar födda mellan 21 januari och 19 februari.
 
Hundar födda i vattumannen är - uppfinningsrika, sociala och temperamentsfulla

En hund född i detta tecken är glad och lekfull men också nyckfull och oberäknelig. Han har ett ombytligt temperament. Han är otroligt företagsam och uppfinningsrik. En Vattuman behöver en ledare med starka nerver och tålamod. Ledarskapet får inte vara strängt och auktoritärt utan bygga på vänskap och förtroende, men det måste förstås finnas gränser som ska hållas, t ex vem man ska hälsa på och när, vad man ska jaga och när. Rutiner tråkar ut honom. Den här hunden trivs och anpassar sig lätt i olika miljöer och sociala sammanhang. Förutom ”hjärngympa” behöver Vattumannen daglig fysisk aktivitet för att få igång blodomloppet.  Att få springa i skog och mark passar honom perfekt. Även cykelmotion är bra motionsform, men det är viktigt med massage och stretching för att undvika muskelskador. Benen, mag/tarmkanalen och nervsystemet är känslig punkter och Vattumannen har oerhört lätt för att bli nervös, rastlös och stressad. Viktigt att redan från valpåldern lära in avslappning och finna balans mellan aktivitet och vila. Agility tilltalar många hundar i detta tecken, men den kan också nå framgång i flera andra sporter beroende på ras och anlag. Vattumannen passar bra ihop med starka aktiva personer, gärna födda i Lejonet eller Vågen.

 

 

Jag har strukit under det som jag tycker passar bra in på Vilda. Det var förvånansvärt mycket faktiskt. Jag har kopierat texten här ifrån och du kan även hitta horoskopen för dom andra stjärntecknerna där. 

Om du kollade på din hunds horoskop, tyckte du att det stämde?

Likes

Comments

Min hund heter Wänerlands Quite Qornelia i stamtavlan, men kallas för Vilda till vardags. Vilda är ett glatt lurv på ett jordår. Hon är av rasen schapendoes och från kennel Wänerlands. När jag skriver det här inlägget har Vilda bott med mig i ungefär 11 månader och jag kan med 100% sanning säga att det har varit dom bästa månaderna i mitt liv. 
 
Vilda är en hund med väldigt starka känslor, som hon visar jättetydligt. Oftast är hon glad och svansen går i 180, men blir hon sur visar hon det. Vilda är väldigt känslig för mitt humör. Är jag glad och positiv när vi tränar blir hon det också, är jag sur eller stressad blir hon det också. 
 
Tillsammans tränar vi rallylydnad och agility. Agilityn har vi precis börjat med efter att jag fått Vilda höft- och armbågsresultat. Inom rallyn är planerna att debutera under våren och agilityn tidigast under 2016. Vi tränar även lite trickträning, viltspårar och ska börja med drag (så fort dragselen kommer). Vilda är en väldigt roligt hund att träna med eftersom hon är väldigt lätt att korrigera, hon är lättbelönad och hon är så där dumsmart så hon är med på allt! Vad jag än ber om är hon på! 
 
Vilda är väldigt lätt att ha med i olika miljöer, på bussen eller färjan vilket är väldigt skönt. Det enda som vi kämpar med är ensamträningen. Det känns bra just nu och jag hoppas att vi är på rätt väg! 
 
Till hösten kommer Vilda och jag flytta till Forshaga, för att jag ska studera hundsport. Vilda kommer vara med i skolan och på en del lektioner. Perfekt att flytta och börja skolan med sin bästa vän!
 
Vilda, 12 månader. 
 
 

Likes

Comments

Igår på rallylydnadskursen var det sista gången och vi hade en avslutningstävling på en nybörjarbana. Mamma filmade mig och Vilda, så här såg vår runda ut:
 
 
Som ni ser sätter hon sig lite snett på tredje skylten och därför lägger hon sig även snett. Jag vet inte varför jag visar ligg med handen, när hon kan det ändå? Dom gångerna hon tappar fokus är när vi kommer för nära "publiken". (Publiken skulle dock inte vara så nära på tävling enligt Lisa) Dom andra gångerna när hon tappar fokus är efter att hon har fått en belöning. När jag har tränat har jag fått ovanan att belöna när momentet är slut. Jag tror att hon tror att det är slut när hon får sin belöning. Jag körde nästan hela banan utan godis och det tycker jag gick bra! 
 
Som jag nämnt ovan är det en del missar och lite som vi behöver jobba på. + vi behöver träna ute med mer störning och i olika miljöer! Jag måste ändå säga att jag är stolt och att det är många grejer som faktiskt är bra!! Jag är perfektionist och ser oftast bara till missarna. 
 
Hur gick det i avslutningstävlingen? - Jag och Vilda vann!!! Jättekul! Dock var alla andra också jätteduktiga och inte långt efter. 97 poäng fick vi, dock av en väldigt generös domare. Så mycket poäng hade vi inte fått på en riktigt tävling, men ändå en godkänd runda?
 
Jag har nu lovat Lisa, min tränare att vi ska debutera i vår. Det blir att leta upp en lämplig tävling i närheten.

Likes

Comments

Jag heter då, som ni förhoppningsvis redan vet Vendela. Jag är född 1999, jag bor och är uppväxt på en ö i Göteborgs skärgård med min familj. Jag är idag ägare till en glad liten schappetik på dryga året vid namn Vilda. Det är hon som förgyller min vardag och jag lägger ner väldigt mycket tid på hunderiet. Jag har så länge jag kan minnas varit djurtokig och alltid velat ha en egen hund. Under våren 2014 fick jag hämta hem min första egna hund. För några år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle ha en egen hund idag och idag kan jag aldrig tänka mig ett liv utan en. Jag har tidigare haft både katter, fiskar, kaniner, medryttarhäst och ridit på ridskola.
 
Just nu får jag väl kalla mig öbo, men till hösten flyttar jag och Vilda (såklart), till Forshaga och blir värmlänningar på heltid. Anledningen är att jag ska studera hundsport på ForshagaAkdemin. Något som vi (läs: jag) ser fram emot väldigt mycket. Jag får väl även passa på att titulera mig hundnörd och agilitybiten när jag ändå håller på, för dom två orden beskriver mitt liv, pretty much.
 


 
 

Likes

Comments

Hej!
Jag tänkte gör den här "20 dagars utmaningen" som har cirklat runt på x antal hundbloggar ett tag. Jag hittade listan på den här bloggen, om någon undrar. Jag tänkte börja idag, så det blir lite mer liv på den här bloggen. 
 
Så här ser listan ut:

Dag 1 – Presentera mig själv
Dag 2 – Presentera min hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i ditt liv
Dag 6 – Renrasig eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2015

 

Likes

Comments