Header

Som rubriken säger så har denna förmiddagen innehållit både upplet och ett hårt spår.

Började med att strosa runt lite i bergen innan uppletet, sedan band jag upp Barbie och började trampa upp en ruta. Ca 6x20m var den när jag försökte mäta. Idag blev det bara 3 skick, då intresset var lite mindre hos damen. Började med att gömma favvoleksaken och de två sista skicken blev med okänt föremål. En liten fågel (leksak) med pip. Hon skötte det snyggt. Letade lite långsammare än sist, men gav inte upp, hittade föremålen och kom in. Dock med ett antal ärevarv med föremålen 😂

När jag kom hem fick jag ett spontant ryck att lägga ett hårt spår så det gjorde jag. Band upp Barbie i trappan och lade ut ett spår. Det blev 25m med en vinkel och helt utan liggtid. Sedan hämtade jag Barb och visade henne starten, sedan skötte hon resten. Blev en liten film på det med.

​Nu ska jag alldeles strax lämna valpen hemma och åka in till Göteborg för några ärenden och för att hämta upp Sandra på centralen som ska spendera några dagar här. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Äntligen hade jag råd att göra en liten beställning från Dogmania! Tyvärr räckte inte pengarna till allt jag behövde/ville ha, men en Orbiloc lampa och lite påfyllning i godisförrådet fick det bli denna gången. Lampan fick bli i blått för nu tycker jag Barbie har tillräckligt med rosa saker, haha.  Dogmania hade lika snabb leverans som vanligt🙌🏼

Likes

Comments

Idag skulle jag och Barbie egentligen ha mött upp Ella i Göteborg för lite träning, men de fick tyvärr ställa in så istället passade vi på att utnyttja dagen till spår, då det inte blåste så mycket idag. Man får passa på när det inte blåser storm som det gör så gott som varje dag under hösten här på västkusten.

Första spåret var ett bruksspår på ca 150m, 3 vinklar (varav en mjuk), 3 apporter (varav två i trä och en burk), ca 15min liggtid, näring i vinklarna, vid apporterna och där spåret gick över till berg. Spåret gick först på en äng med ganska högt gräs, sedan i lite skogmark, sedan över berg och sist i stenig skogsmark. I början spårade hon lite tveksamt, men efter att jag berömt henne när hon spårat framåt tågade hon på bättre. Första apporten (trä) nosade hon på, då berömde jag henne och gick fram och belönade på marken så hon lade sig ner (precis som jag gjort med burkarna). Andra apporten (trä) struntade hon i. Sista (burk) gjorde hon en klockren liggmarkering vid. Hon har fattat att hon ska markera burkarna, nu är det bara att fortsätta att nöta samma sak mer pinnarna. Att spåret gick över berg var inga större problem, spåret överlag gick stabilt och med nosen i kärnan i fint tempo, men hon snurrade bort sig lite vid nåt tillfälle, men allt som allt är jag nöjd.

Sedan var det dags för viltspåret. Det var oblodat, ca 30m, rakt och en liggtid på ca 20min. Jag valde att inte bloda denna gången eftersom de gångerna vi viltspårat tidigare så har hon varit väldigt skeptisk, nästan rädd. Jag vet att många hundar kan vara rädda för blodet i början, även om man som jag använder blodmjöl. Idag spårade hon utan problem. Hittade klöven och var så stolt när hon fick bära hem den! Har ni som kör viltspår några tips på hur jag ska lägga in blodet i spåret?

Men nu är jag rejält less på att spåra på Hönö. Jag har min lilla skogsdunge med äng och det är där jag kan lägga spår. Idag utnyttjade jag hela ytan och fick plats med två spår 150+30m, det är inte mycket. Vi får helt enkelt satsa på spåret nästa år när jag fått körkort och kan ta mig till en riktig skog...

Likes

Comments

 Idag har jag varit på lite släktkalas för min lillasyster som fyllt 15 nyligen, men innan det var jag ute och aktiverade Barbie med lite lydnad och upplet i regnet. Under kalaset fick Barbie stanna hemma ett par timmar och det gick jättebra.

Det känns verkligen som att jag börjat hitta rätt nycklar i uppletet för oss nu. Det går framåt för varje gång och hon är intresserad och tycker det är kul, till skillnad från innan då hon stängde av och gjorde annat. Denna gången blev rutan lite större, 5x10m cirkus. Totalt blev det nog 5 eller 6 skick. Anpassade såklart efter dagsformen, onödigt att skicka för mycket, samt viktigt att sluta på topp. Första skicket repeterade jag från sist och för att checka intresset hos damen för dagen. Alltså lekte jag igång henne med favvoleksaken, höll i selen och kastade in den i rutan. Intresset var på topp. Full fart in och sedan tillbaka. De andra skicken gjorde jag så att jag band upp henne och sprang in i rutan medan jag retade med leksaken och gömde den. Samma där, full fart ut och in. De tre sista skicken så låtsades jag gömma leksaken på flera ställen så hon blev för första gången tvungen att på riktigt leta efter den. Vilket hon gjorde toppen! Hon höll sig inne i rutan och gav inte upp förrän hon hittade den och när hon hittat den var det full fart in till mig. Det allra sista skicket gjorde jag så att när hon kom till mig kastade jag in en annan leksak så det blev som två skick. 

Filmen är ifrån 4:e skicket om jag minns rätt. Jag tjoar och belönar en hel del när hon kommer in mot mig. Avlämningarna behöver bli betydligt bättre, men det är bara en detalj i nuläget. Det viktigaste är att intresset finns och att hon tycker det är kul! Att hon dessutom har fattat övningen och gjort framsteg är så himla roligt. Nästa gång ska jag testa med ett annat föremål än favvoleksaken, som hittills har behövts för att ens skapa ett intresse. Ska bli så kul att jobba vidare med detta tillsammans med henne!

Likes

Comments

​Kolla vilken snygging som pryder Schapendoesklubbens framsida ;) 

Blev frågad av klubbens sekreterare om jag hade lite höst och julbilder liggande och det hade jag. Ignorera att min screen print inte blev helt 100 i proportionerna. 

Likes

Comments

Idag stod lek på schemat. Strax innan lunch begav vi oss ut. Förmiddagen blev rätt seg då jag hade svårt att somna igår. Tog först en liten prommis där valpen var otroligt jobbig, så hade egentligen tänkt att skita i träningen eftersom jag var trött och irriterad, men gick in i trädgården och släppte Barbie lös där en stund och samlade på mig lite träningsfeelings. Fokus stod som sagt på leken idag och att hon ska släppa på kommando, komma tillbaka med vunnen leksak och ha leklusten uppe. Leklusten var det då inget fel på kan jag meddela. Hon kom tillbaka fint med leksakerna, men vi har lite att jobba på när det gäller släppkommandot. Blev även lite fotgående, fotingångar, lydnadsinkallning och runda föremål. Är så taggad för att träna startklassamoment med idioten nu!

Likes

Comments

Som rubriken säger, så fick Barbie gå sina första riktiga viltspår. Hon fick gå ett när hon var 10 veckor, men hon hade inte riktigt rätt förutsättningar då + var rädd för blodet, så jag har medvetet väntat tills nu.

Ja, vad ska man säga om dagens spår? Hon är inte som jag hade tänkt mig att det skulle vara att viltspåra med en flatte. Jag hade tänkt mig en naturligt bra nos och ett enormt viltintresse och driv i spåret efter klöven som den jakthund hon är, men icke. Antingen har jag fått en "ovanlig flatte" eller så har jag haft fel uppfattning helt enkelt. Självklart är det något man övar upp också såklart, men en del raser/individer har det i sig naturligt mer än andra. Så det är jag lite besviken över, men herregud hon har viltspårat ordentligt en gång, vi ska nog se till att bli champions en vacker dag! 🌟

Första spåret gick bra. Det är jag nöjd med. Det var ca 25-30m långt, rakt, blod i vartannat steg och ca 30min liggtid. (frusen klöv) Hon var väldigt intresserad och ville fram till spåret, men var väldigt skeptisk i början. Det gick långsamt och hon var nästan lite rädd, men ändå intresserad. Efter ett par meter släppte det och hon spårade fint resten av spåret. Lugnt, ett steg i taget med nosen i backen så gott som hela tiden. Belönade henne ordentligt när hon hittat klöven och hon viftade på svansen. Dock var hon lite fundersam vad hon skulle göra med klöven, men hon fick slicka lite på den och tugga lite innan vi tog nästa.

Andra spåret gick inte alls. Det var ca 50m långt, rakt, blod varannan meter och ca 40min liggtid. (tinad klöv och lagt på äng) Hon var precis som i förra spåret väldigt intresserad och ville fram till spåret, men när jag släppte på henne nosade hon lite i början och sen frös hon fast. Bara stod och kollade åt ett annat håll. Uppfattade henne som nästan lite rädd. Vet inte om det var för spåret/blodet eller för något annat. Hon tog ju första spåret med mer blod i liksom. Men hon stod där ett bra tag och jag såg inget som kunde uppfattas som läskigt i omgivningen. Jag testade flera gånger att visa henne spåret igen och tog ett par steg framåt för att hjälpa henne. Hon stod fortfarande som fastfrusen och stängde av öronen och totalsket i både mig och spåret. Jag bestämde mig för att avbryta i stället och fick gå genom spåret med henne i släptåg för att hämta klöven.

Är nöjd med första spåret, men det andra vill jag helst glömma. Någon som läser som haft liknande problem med viltspåret? Eller någon som kan ha någon tanke vad jag gjort för fel/vad jag ska göra annorlunda? Hur ska jag planera nästa spår för att hon ska ta det?

Likes

Comments

Hittade denna tagen på en annan blogg och tänkte att den kunde vara kul och göra och kul för er att läsa + lite utfyllnad på bloggen ;)

1. Ditt mellannamn? - Signe och Maria.

2. Favoritämne i skolan? - På hundlinjen var det "Djurhållning" eller "Djuren i Naturbruket".

3. Favoritdryck? - Celsius, livets dryck.

4. Favoritlåt just nu? - London Leatherboys med Accept är bra ;)

5. Favoritmat? - Tacos, ofc.

6. Det senaste du köpte? - Mat, haha.

7. Favoritbok? - Legendtrilogin.

8. Favoritfärg? - Svart. alltid.

9. Har du något djur? - Ja, en vovve/en krokodil.

10. Favoritparfym? - Lady Gagas Fame.

11. Favoritlov? - Jullov. Jul och kyla, hur mysigt?

12. Är du gift? - Nej, hahah.

13. Vilka länder har du varit i ? - Danmark, Spanien, Polen, Indien, Thailand, Sri Lanka, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Cook Island, Malaysia, Vietnam och Kamobodja (även Norge, Finland, England och Tyskland som hastigast).

14. Pratar du något annat språk? - Engelska.

15. Hur många syskon har du? - 1 lil sis.

16. Favoritaffär? - Hmm... XXL och HM eller nåe. Möjligen alla där jag kan slänga ut pengar på hundsaker.

17. Favoritrestaurang? - Har aldrig varit på restaurang i Sverige, vad jag kan minnas.

18. När grät du senast? - Igår.

19. Favoritblogg? - Therese Karlssons och Ellas (Agilityrunners) och Karins (utepåvift) när hon är aktiv.

20. Favoritfilm? - The Basketball diaries och Pirates of the Caribbean (allt med Depp eller Leo funkar för övrigt).

21. Favorit tv-program? - Kollar nästan aldrig på tv, men Ink Master gillar jag.

22. PC eller Mac? - PC. Ogillar allt som Apple gör.

23. Vad har du för mobil? - iPhone 6 (tyvärr).

24. Hur lång är du? - 1,68m.

25. Kan du laga mat? - Kan kan jag väl, men jag tycker det är skittråkigt.


På bild: Monica Ottossons Chia som jag lånade ett tag och min f.d Vildis.

Feel free att göra denna tagen om ni har tid och lust.

Likes

Comments

Hej på er!

Söndag idag, dags för en liten planering inför kommande vecka. Tänkte även utvärdera förra veckans schema och träningar lite. Kan börja med att säga att jag följde planeringen noggrant mån+tis, sen blåste det för mycket för hårda spår på onsdagen och jag blev sjuk så jag hade ingen större ork för träning. Under de lydnadspass vi gjorde var hon väldigt ofokuserad och ointresserad. Tror det beror på en kombination av åldern och allt spännande som finns ute, då det går mycket bättre inne. Spelar ingen roll hur gott godis eller hur rolig jag gör mig, så det är inte problemet. Därför har jag tänkt om lite denna veckan och satsar på annat. Mer självständigt arbete, mer flams och skoj i lydnaden och framförallt det är okej att planera om under veckans gång!!! - Har jag gjort ett schema fastnar jag lätt och följer det eller struntar i det om det blir för mycket. Ibland är det faktiskt bättre att skippa ett pass om man har dåliga förutsättningar för att det ska gå bra eller skippa ett spår om det blåser för mycket. Ska istället ha det lite fritt och hellre ändra/lägga till saker under veckans gång. Blir inte mycket spårande då det ska blåsa över 10 m/s hela veckan.

VECKA 41:

Måndag: Upplet: 5x5 ruta med fokus på intresse för uppletet och att komma tillbaka till mig med föremål. Anpassar nivån och antal repetitioner efter dagsformen. Budföring (om jag får med mig någon till hjälp): bygga positiv känsla hos figuranten, påbörja förståelse för övningen. Minipass (ute eller inne): fotgående med fokus på position. trix.

Tisdag: Viltspår (förhoppningsvis, ska blåsa en del hela veckan). spår 1: ca 25m, rakt, blod varannan meter. spår 2: ca 50m, rakt, blod vartannat steg. Minipass (ute eller inne): fotgående med fokus på kontakt. klossen med fokus på bakdelskontroll och fotposition. trix.

Onsdag: Lek med fokus på att släppa leksaken på kommando och när den blir passiv, samt komma tillbaka med vunnen leksak och bibehålla leklusten. Minipass (ute eller inne): fotgående med fokus på halter. trix. handtarget.

Torsdag: VILA.

Fredag: Lydnad: fotgående, passivitet, fotingångar, läggande & runda föremål. Fokus på att ha intresset uppe för mig och det vi gör trots att vi är utomhus och omgivningen runt omkring. Träna små mini-korta pass, sen vila och vara engagerad under övningarna. Sänk kraven och öka hellre om det går bra. trix. klossen med fokus att jobba bort handen.

Lördag: Vet ej ännu. minipass: trix.

Söndag: Upplet: planering efter måndagens pass. Minipass (ute eller inne): fotgående med fokus på svängar.

Där det står "trix" planerat, så har jag en plan på exakt vad jag ska träna, men blev för rörigt å skriva här. Målet är att få ihop ett freestyleprogram så småningom.

Likes

Comments