Header

I fredags var jag och Barbie ute i solen i över 3h. Hade med mig nya kameran ut för att prova den och det var då inte helt lätt med en ny kamera måste jag erkänna. Men det ska nog bli bra när jag väl har lärt mig den lite mer. Förutom att vi tog en lång fotopromenad i bergen så tränade vi även lite jaktinkallningar med pipa och gick ett viltspår. Hela promenaden lyssnade Barbie skitbra, även fast vi mötte både människor och andra hundar. Det var en sån promenad då man bara ville vara ute för alltid ni vet. Kommer leva länge på den där promenaden!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag har nu pluggat på korr och distans i ett par veckor och har fått flera frågor om hur det är och hur det fungerar. Så jag tänkte dela med mig lite av mina tankar kring hur det är att plugga på distans. Levde det upp till mina förväntningar?

First things first: Jag läser ekonomiprogrammet100% distans. Jag är inskriven på korr och har mina lärare och allt material där. Men jag har mina inlämningar och prov på Hermods och blir betygsatt av Hermods lärare. - Dock kommer skolan ändra om hela sitt system efter jul och inte längre ha något med Hermods att göra.

Som det ser ut nu så läser jag 2 ämnen i taget i 42 dagar (vardagar). Alltså ca 4 kurser/termin. - När skolan ändrar system kommer jag dock få läsa 4 kurser över en termin istället. Dvs. samma antal kurser över samma tid, men inte lika intensivt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det än, det återstår att se. Just nu tycker jag iaf det är skönt att kunna lägga allt fokus på två ämnen bara och att sedan kunna släppa dem.

Det är väldigt mycket eget ansvar och planering att plugga på distans. Du har allt material och datum då grejer ska vara klara och inlämnade. Sedan var och när du gör vad är helt upp till dig. Skolan har tagit fram en detaljplanering dag för dag som man kan följa för hjälp om man vill. Jag följer den inte så mycket. Jag sneglar på den och följer lite bra länkar och tips som finns där, men fokuserar mest på uppdragen som betygsätts.

Just nu har jag lagt ungefär 3-5h effektiv studietid varje dag, mån-fre. Det är inte mindre plugg än i en "vanlig" skola på något sätt. Men det är inga raster eller dötid, så gör man bara det man ska så blir man klar ganska snabbt och får mer fritid. Man slipper även långa resetider till och från skolan. För mig personligen funkar det väldigt bra att gå upp runt 7 på morgon, ta en promenad med Barbie, fixa frukost och sen göra så mycket jag kan innan lunch. Jag pluggar mest effektivt då, får bra rutiner i vardagen och har eftermiddagen fri. Jag har även extrajobb en del kvällar. Vissa dagar kan det ju bli lite fler timmar plugg om man ligger efter eller precis innan inlämningen. Det kan även variera beroende på vilka kurser man läser. Ibland har jag åkt iväg på förmiddagen och pluggat på eftermiddagen istället. Jag tycker även om att ta ett extra långt lunchbreak om det är okej väder och åka iväg för att ta en långis med Barbie på olika ställen när de flesta är iväg på jobb skola.

Det är inte på något sätt bestämt att jag måste plugga mån-fre. Jag kan lika gärna plugga ons-sön om jag vill eller mån-ons. Bara jag får gjort det jag ska göra och lämnar in uppdragen i tid. Jag kan plugga mer per dag, färre dagar i veckan och tvärt om. Jag kan också plugga in en vecka i förväg och ta en vecka semester sen. Det är helt upp till mig.

På Korr har man en väldigt nära kontakt med lärarna hela tiden, både via mejl och videosamtal. Jag har möte med min mentor varje vecka och kontakt med mina ämneslärare hela tiden som ger mig feedback på det jag gör.

Jag skulle säga att studera på distans på korr har upplevt till mina förväntningar. Det var väldigt mycket nytt i början med hela studiesättet och systemet och så, men det känns som jag har kommit in i det. Jag tycker inte att ekonomiprogrammet är jättekul, trivdes bättre med naturbruk, men det får gå. Jag tror absolut att jag kommer läsa klart gymnasiet här på korr. Enligt studieplanen jag har nu, tar jag studenten i januari 2020. Men förhoppningsvis kommer jag senare att öka studietakten och bli klar i juni 2019 istället.

Så sammanfattningsvis så är det inte på något sätt mindre plugg när man studerar på distans, men det är mycket mer frihet och extremt mycket mer anpassningsbart, men det kräver otroligt mycket ansvar och självdisciplin. Det blir mer effektiv studietid så att säga.

Likes

Comments

Har sedan jag lärde mig fota manuellt på allvar känt att jag växt ifrån min Nikon d5100 som jag haft sedan början av 2013, alltså ungefär 4,5 år nu. Jag har under detta året enbart fotat manuellt och tycker själv att jag har blivit riktigt haj på det. Det är mycket roligare och framförallt så blir bilderna mycket bättre! När jag började fundera kring vilket kamerahus jag ville uppdatera till gick tankarna lite till fullformat och efter lite research stod det slutligen mellan Nikon d7100/7200 och Nikon d750. (ni som har koll på Nikons kameror vet att den sistnämnda är fullformat och de första crop-format). Men eftersom fullformat inte är billiga direkt så bestämde jag mig för APS-C. En ny d7200 ligger strax under 10k, vilket ändå är betydligt billigare än en FF och det verkar som om d7100 slutat att säljas. I förra veckan sprang jag över en begagnad Nikon d7100 på Cyberphoto med garanti och jag kände mig tvungen att slå till! Det var precis så att mina ihopsparade pengar räckte och jag är riktigt nöjd över mitt köp! Prisskillnaden mellan det jag betalade och för en ny d7200 är det dubbla och är enligt mig inte värt pengarna. Det är ju trots allt bara en uppgradering och inga jätteskillnader. Det känns som att mitt nya hus är lite mer kamera än mitt tidigare och mer avancerad såklart. Jag hoppas och tror att vi kommer bli riktigt goda vänner och jag ser fram emot att ge mig ut och testa den.

Likes

Comments

I torsdags var jag och Linnéa på klubben med hundarna för ett träningspass. Jag tänkte berätta lite om det då jag vill ha bloggen som en träningsbok och kunna gå tillbaka till. Planen var att köra jättekorta och effektiva pass med stort engagemang i lina och avsluta på topp. Kravlös träning med fokus på att hon ska vara aktiv i träningen, vilja jobba med mig och inte sticka ifrån mig. - Det är detta vi kommer fokusera på även under kommande vecka åtminstone.

När vi kom till klubben var det redan några där och tränade agility. Vi passade på att passivitetsträna med våra översociala flattar i väntan på att den inhägnade grusplanen skulle bli ledig. Sen satte träningen igång. Vi körda flera kortkorta pass. Först med lek och släppkommanon, sedan ögonkontakt. Försökte även när jag hade mig med henne att vänta ut ögonkontakt innan leken kom igen för att hon själv ska bjuda på ögonkontakt och kunna gå från aktiv till passiv. Men dessvärre tröttnade hon på mig då och stack hon vid ett tillfälle som ni kan se i filmen nedan. Det var enda gången hon stack och jag kunde stoppa henne med linan + hon kom direkt när jag ropade, så det var ju bra iaf. Utöver det är jag nöjd med passet. Jag upplevde att hon hade mycket energi och tyckte det var kul.

Linnéa hjälpte mig att få passet filmat. Förhoppningsvis ska det gå att se att vi har utvecklats om ett tag. Det vi ska fokusera på nu det närmsta är som sagt att hon ska vilja jobba med mig och inte bry sig om störningar runt omkring. Tror detta konceptet kommer göra gott för oss! Imorgon bär det av till klubbens öppenträning med Linnéa & O!

Likes

Comments

Fredag och äntligen helg! Eftersom regnet har öst ner idag har jag fått tid att redigera bilderna från förra veckans träning på klubben med Ella och Navy. Det blev flera bilder jag är väldigt nöjd med, så jag tänkte att jag skulle bjuda på dem. Älskar nya objektivet! Därimot ser bilderna mörkare ut än vad de är om ni kollar från telefon. Otroligt störigt då de ser bra ut i datorn. Har även fått tummen ur och fixat en ny vattenstämpel i photoshop, ville ha en som syntes lite mer.

Likes

Comments

Det har inte blivit någon vidare uppdatering det senaste för jag har haft väldigt fullt upp. I torsdags kom Ella och Navy över till Hönö och vi tränade lydnad på en plan i närheten av där jag bor i regnet. Jag rustade upp mig med både regnjacka och regnbyxor och träningen blev riktigt lyckad för oss båda. Ella körde igenom hela startklassen och jag kommenderade och jag och Barbie tränade först på kontakt i fotposition, lek, sedan tränade vi även lite stadga, ett par inkallningar och provade på sitt under marsch som hon gjorde supersnyggt! Hon skötte sig även super uppbunden.

Under fredagen åkte jag och Ella till klubben med hundarna efter lunch för ytterligare en lydnadsträning, denna gång i strålande sol. Större delen av denna träningen gick åt helvete för mig och Barbie. Dåligt fokus och stack ifrån mig för många gånger. Vi hade en period där hon stack väldigt mycket, vilket vi har jobbat oerhört mycket på och det har verkligen blivit bättre, men denna träningen var ett stort bakslag. Vi fick i alla fall några få fina snuttar med ögonkontakt och fin byteslek med bra släpp på kommando. Ella körde mest agility med Navvan, vilket Barbie tycker är jobbigt att vara uppbunden bredvid. Så det vart även en del gnäll från henne den dagen. Vi avslutade träningen med att Ella & N körde igenom startklassen med kommendering igen.

Lördag morgon plockade jag upp Ella och hennes pojkvän för att åka på lydnadstävling. Ella och Navy debuterade startklass. Efter lite förseningar och väntan pga ändringar i pm som vi missat blev det äntligen deras tur, godkänt blev det, men tyvärr inget uppflytt. Två stycken 10:or som var supersnygga lyckades de få till! Senare på kvällen var jag hemma hos mamma och åt middag.

Idag har jag, mamma och Barbie varit iväg på en dagsvandring i Sandsjöbacka. Barbie hade jag i dragsele och bälte. Det var fint väder och en del folk ute, men väldigt fint på sina ställen. Vi hade med oss stormkök och hittade en jättemysig brygga vid en sjö där vi gjorde mat och Barbie fick bada.

Utöver allt detta har jag även suttit med mycket plugg, då jag har hamnat lite efter i samhällskunskapen. Imorgon är det skola igen, jag ska få klart första delen av uppdrag 1 i Sh1b och fortsätta med en artikel och läsa ett drama av Shakespeare i Sv2. På kvällen väntar några timmars jobb. Under veckan vill jag få till några träningar med låga krav med Barbie. Träna med lina och bara fokusera på kontakt och samarbete. Jag ska även försöka ta mig iväg och miljöträna någon dag tänkte jag och redigera klart bilderna från denna veckans träning på klubben, vilket jag inte har hunnit än. Bjuder iaf på några stycken och några bilder som mamma tog på vandringen idag:

Likes

Comments

Barbie har varit lite dålig i magen igår och jag var även ute med henne en gång i natt. Trots det så kunde inte morgonen ha börjat bättre. Barbies hd/ed-resultat hade registrerats i morse och Barbie är friröntgad med HD A och ED 0!!!!!!!!!! Jag är så glad och lättad för jag var inställd på det värsta, som vanligt. Nu kan jag andas ut.

Likes

Comments

Igår hade jag och Linnéa bestämt oss för att träna lite lydnad på klubben och vilket kanonpass vi fick till! Mina förväntningar var inte särskilt stora. Jag såg det mest som en chans att passivitetsträna i en annan miljö, försöka träna lite kontakt och leka! Om det gick bra så hade jag ett par till övningar i bakhuvudet som jag vill köra.

Sån energi och sånt engagemang som Barbie bjöd på igår i träningen har jag inte känt på säkert 6 månader så det var otroligt kul!! Jag har upplevt henne väldigt seg, trög, omotiverad och loj liksom, men inte igår! Hon var med mig från start, lyssnade bra under hela passet så det här kommer jag leva länge på.

Vi värmde upp med mycket ögonkontakt i fotposition, lekte mycket och tränade på släppkommandon, vi tränade även på bakdelskontroll i fotposition, lite stadga i kvarlämnanden, transport till moment och började lite med hopp över hinder mot slutet. Det har vi bara skojtränat en gång förut. Igår gick jag från att hon sprang runt hindret till att få henne att fatta att hon skulle hoppa över. Testade även att länka med ingång en gång vilket hon löste kanon! Kommer träna lite mer separat på själva hoppet, ingången och kvarlämnandet för att få det perfekt. MEN hon har utfört ett helt lydnadsmoment! Första gången, tror jag.

Passiviteten när hon var uppbunden medan Linnéa och Ozzy tränade och jag fotade dem var också bra. Hon gnällde lite och så, men den var så mycket bättre mot var den har varit. Tror inte ens jag behöver säga att jag är sjukt nöjd över min svarta 30 kilos kråka till hund efter dagens pass.

Bjuder på några fina bilder som Linnéa fotade på oss!

Likes

Comments

Den 22 augusti blev min lilla Barbiedocka 18 månader - 1,5 år, var tar tiden vägen?

Har nu äntligen fått tummen ur och tagit stå- och porträttbilder, varit och vägt henne och mätt med en riktigt mätsticka på klubben. Jag kan säga som såhär att hon är en rejäl tjej. Vågen landade på 33kg och mätstickan visade 61,5cm. En liten bit över rasstandard med andra ord. Hittills har jag bara haft "för stora" hundar, vi får se hur länge den trenden fortsätter, haha. Skämt åsido, så tycker jag Barbie är riktigt fin. Hon ska få lite mer muskler bara. Ska bli spännande att se hur hon utvecklas under det kommande året. Nu håller jag alla tummar för att röntgen på måndag visar bra resultat!

Likes

Comments

Såg att GameOnPuppy körde igång med en 30 dagars kontaktutmaning idag och detta var precis vad vi behövde just nu så den kommer vi att haka på! När Barbie var liten tränade vi mycket kontakt, men sen har jag varit dålig på det måste jag erkänna. Om jag ska vara ärlig känns det som jag har varit dålig på det mesta, men det ska det bli ändring på nu! Utmaningen går ut på att man tränar ögonkontakt i fotposition (i mitt fall) och förlänger tiden för varje dag. Ni kan läsa mer om den här. Jag ska försöka vara duktig på att filma så jag kan visa er vår utveckling i slutet av utmaningen. Ska sätta mig ner ikväll och göra en sida till utmaningen i min bujo så jag inte slarvar.

Bjuder på en bild på en 7 månaders Barb när vi faktiskt tränade kontakt!

Likes

Comments