Idag blev det ännu ett lydnadspass framåt eftermiddagen. Hade egentligen tänkt hinna med det på förmiddagen, men det blev inte så. En långpromenad, en dusch, matlagning och träning av fjärr & hakan i backen inne hann jag med i alla fall innan jag var tvungen att ta mig till färjan för en körlektion i Torslanda. Det gick ganska bra. Vi irrade runt mycket på Hisingen, runt Wieselgrensplatsen, parkerade på olika ställen, backade runt hörn, körde motorväg och landsväg. Nog babblat om det nu om inte det här är inlägget ska bli en lång bibel. Utvärdering av dagens lydnadspass:

Uppvärmning: Idag testade jag en ny uppvärmning. Jag började med handtarget och lekte sen, men det var inte det bästa kom jag snabbt fram till eftersom hon blev väldigt nosig och lite halvt ofokuserad då. Hon kommer igång mycket bättre med lek!

Stadga: Efter lite lek fick jag med mig henne bra och jag började träna lite stadga i "sitt". Fortsatte basically med det vi gjorde igår. Kunde lägga på liite mer störning idag.

Fotgående: Körde sedan lite fotgående. Tränade även här vidare på det vi gjorde igår. Belönade med andra ord bra position av bakdelen. Hon hade härlig attityd idag med, men var lite all over the place i mellan åt, men ändå på ett bra sätt ;) Hon flyter lätt ut med bakdelen, ibland även ifrån mig, men hon har ögonkontakt och hon är lagom långt fram. Jag fortsätter att belöna när hon går 1-2 steg fint med leksak i armhåla. Det är lite knepigt att se ibland om hon är där jag vill ha henne. Skulle behöva spegel eller någon som hjälper mig, men det känns ändå som vi kommer framåt, sakta men säkert. Det viktigaste är att hon har sån härligt attityd som hon har haft det senaste!

Apportering: Dagens plan för apporteringen var att kasta den ganska kort och se från vilket Barbie vill plocka upp den för att sedan alltid köra ett håll. Det blev lite si sådär, hon försökte ta den framifrån, men sprang förbi och plockade upp den lite halvtaskigt från andra hållet. Bestämde mig istället för att backa med apporten, låta henne ta den från mina händer och sedan följa efter mig, bara för att hon gjorde så taskiga gripanden (hon har tagit bra på mitten tidigare). Det fattade hon. Dessvärre vek sig mitt knä och jag ramlade baklänges för att det gjorde så jävla ont. Fick sitta där ett tag innan jag kunde ta mig upp igen. Hann utveckla en plan b medan jag satt där som jag sedan provade. Den gick mer eller mindre ut på att jag skapade intresse för apporten, kastade den, men istället för att släppa i väg henne så höll jag i halsbandet och följde med henne fram och släppte först när vi var alldeles framme. På så sätt kunde hon bara ta apporten från ett håll, framifrån, vilket hon även gjorde. Belönade bara när hon tog på mitten, vilket hon gjorde kanske 2 gånger av 4. Jag vet inte alls om detta är ett bra sätt att träna apportering, men alla sätt är bra utan de dåliga i guess. Får helt enkelt prova mig fram, utvärdera, ändra, göra om, göra rätt tills vi får till det som jag vill ha det.

Framförgående: Sist, men inte minst körde vi ca 8 repetitioner med riktningspinnen i framförgåendet. Idag låg fokus bara på fokus och fart framåt. Jag inväntade bara ögonkontakt, men sket i fotpositionen innan jag gav henne ett okej att springa fram. Hon hade sin vanliga fart och var fokuserad framåt. Kände att det blev alldeles för lätt, så istället för att bara säga "varsågod", lade jag till ett "varsågod'"-"före".

Imorgon ska det inte blåsa allt för mycket så jag har planerat in lite hårda spår. Så det ska jag sätta mig att planera nu ikväll. Förutom det ska jag även klippa klor och storstäda då det är massa intorkad smuts på golvet som inte går bort när jag damsuger. Kötta körkortsteori ska jag också ägna mig åt. Nu blev det här världens längsta inlägg ändå, men det blir så när jag gör träningsutvärderingar och vill få med allt. Jag vet inte riktigt vad ni tycker om det, men jag vill kunna gå tillbaka och följa vår utveckling och mina tankar, så ni får stå ut oavsett, haha.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag fick jag en leverans från Parma. Eftersom det är dyrt med trimsaxar så fick jag själv välja ut saxar, så betalade pappa det för mig som födelsedagspresent. Det jag beställde var en dubbelsidig effiler från Roseline och en vanlig från Jaguar, så nu ska det förhoppningsvis bli ordning på Barbies päls. Ni kanske har sett att hon har blivit väldigt lurvig det senaste? Särskilt svansen och bakom öronen. Hon har även fått sin första tova i byxorna. Kommer bli spännande när jag ska trimma för första gången. Vi får hoppas att hon inte ser förjävlig ut bara ;) Haha. Tur hon inte ska ställas ut på ett tag, då får vi nog åka till uppfödaren och trimma om vi inte ska åka ur ringen med huvudet före.

Likes

Comments

Jag har under de senaste veckorna haft en liten tanke med hur jag ville ändra designen på bloggen. Idag fick jag hjälp av mamma att fota en ny header, tack för det. Förutom att jag nu bytt header har jag även ändrat lite typsnitt och uppdaterat min presentation. Så nu är sidan snygg och fräsch! (För er som undrar har jag skrivit att jag är 18år eftersom jag ändå fyller nu i veckan).

I samband med fotograferingen passade jag även på att ta ett lydnadspass med Barbie. Planeringen såg ut såhär (u står för uppvärmning och p för pass): U: lek - attityd och byteshandel. P1: stadga - framförallt i "sitt". störning: mycket rörelse och leksak. P2: Framförgåede - riktningspinne med extern belöning. belöna tänket framåt. variera håll vi kommer från. P3: Fotgående - attityd och position. leksak i armhåla.

Började med uppvärmningen, obviuosly och kände att jag hade med mig henne och att hon var taggad. Innan vi gick på P1 så kom mamma och fotade oss. Då vart hon lite ofokuserad mellan varven och stack iväg på lite egna äventyr. Sedan när mamma gått hem igen och vi tagit en paus uppbunden fick jag med mig henne igen. P1: Stadgan märktes att vi inte tränat på länge, men efter ett par repetitioner kom hon ihåg att hon skulle sitta stilla och vänta på ett okej. Blir att underhålla detta, lite back to basics. P2: Framförgåendet tyckte jag att hon inte riktigt hade samma fart fram som hon har haft tidigare då hon nästan dragit omkull mig. Hon visste att hon skulle fram till riktningspinnen, men tog det väldigt lugnt fram vissa gånger. Jag tror det kan bero på att jag inväntat ögonkontakt i fotposition (som hon självmant satt sig i) innan jag gett okej. Jag började istället "tävla" framåt ett par gånger och fick lite bättre resultat. Nästa gång blir det fokus på tänket och suget framåt. P3: Fotgåendet var dagens absolut bästa pass! Det var på slutet och hon var lite trött så jag ville inte nöta för länge utan nöjde mig efter kanske 6 (?) bra repetitioner. Hennes attityd idag var guld värd! Hon låg superfint i position med bogen i höjd med mitt ben, gav ögonkontakt nästan hela tiden, hade ett härligt tryck i tassarna, men flöt ut en del med bakdelen. Jag belönade självklart när hon gick 1-2 steg bra. Hon var även duktig på att komma in med leksaken igen. Extra guldstjärna till svarta faran🌟

Med dagens plugg avklarat, väntar nu städ, en kvällsprommis, lite träning inne av fjärr och hakan i backen sedan myser vi ner oss för kvällen. Imorgon blir det körlektion på körskolan. Ett lydnadspass har jag även planerat in att hinna med på förmiddagen.

Likes

Comments

Gav mig ut runt 17-tiden igår för att försöka fota lite i motljus när solen var på väg ner. Jag tog Barbie med mig och promenerade till andra sidan ön, då det är där solen går ner. På vägen fotade jag Barbie såklart och lite allt möjligt, sedan fotade jag lite vid själva solnedgången. Innan vi pallrade oss hemåt igen så satt vi på en klippa vid vattnet och kollade på när solen gick ner över horisonten. Totalt var vi ute lite över två timmar och jag tror det är första gången som jag faktiskt blivit nöjd med bilder jag tagit i motljus. Jag tycker det känns som att min blogg håller på att förvandlas till en fotoblogg nu, haha, men självklart tar jag och bjuder på mina favoriter från gårdagen:

Likes

Comments

Igår mötte jag upp Josefin och Dolly för lite lydnadsträning. Jag kände mig inte helt på topp så jag nöjde mig med att agera fotograf och Barbie fick passivitetsträna. Josefin och Dolly köttade på i alla fall ;) Fotgående, framförgående och budföring var väl det som tränades. På budföringen fick jag agera figurant och det var kul. Utöver själva träningen fotade jag ett par porträttbilder och så tjötade vi lite hundträning, kelpie (då jag är väldigt sugen på rasen) och lite allmänt om livet bara. Barbie skötte passiviteten över förväntan. Hon fick sitta uppbunden en bit bort. Först var det en del gnäll och skuttandes i kopplet, men mot slutet var hon ganska tyst. Det är superbra träning för hennes del då hon är så extremt glad i andra hundar. Är vi själva eller bara med andra människor så ligger hon tyst uppbunden och käkar gräs typ, så jag har hopp för framtiden att hon ska klara av att vara uppbunden när andra hundar tränar också!

När det kommer till fotandet så blev jag väldigt nöjd med många bilder! Jag fotade bara manuellt (vilket jag gör 95% av tiden numer) och det var kul med en utmaning att fota i lite gråare väder och även i början på skymningen, vilket jag inte gjort så mycket. Jag föredrar att fota i sol. Jag fick även till många bra actionbilder manuellt, vilket jag har haft lite problem med tidigare. Det känns verkligen som att jag har utvecklats mycket som fotograf det senaste🙏 Det är så mycket roligare att fota när man fattar vad man ska vri och trycka på för att kameran ska göra som man vill.

Bjuder på mina favoritbilder:

Barbie i bakgrunden 👆

När Josefin sa "stå" 😂👆

Framförgående👆

Likes

Comments

Känner att jag är på väg att åka på en rejäl förkylning. Har inte kunnat andas genom näsan de senaste dagarna, har ont i halsen, hostar när jag anstränger mig och är allmänt slö, så jag har försökt att ta det lite lugnt idag och igår eftersom jag har ett par grejer nästa vecka som jag inte kan ställa in. Idag kunde jag dock inte hålla mig ifrån ett lydnadspass.

Denna gången hade jag gjort min läxa, dvs. en planering. Uppvärmning: lek - attityd och engagemang. P1: Bakdelskontroll. P2: Ingångar. P3: Fotgående. P4: Riktningspinne i framförgåendet. Planeringen var mer noggrann än så, men ska jag skriva ut hela den så blir inlägget onödigt långt.

Hon var jättetaggad och verkligen med mig under uppvärmningen, men så fort jag började ställa krav på henne i P1: bakdelskontrollen så blev hon ofokuserad. Det slutade med att jag gav upp och band upp henne. Efter ett tag gjorde jag ett nytt försök att skapa intresse genom att försöka vara rolig, men fick inte riktigt det resultat jag ville så band upp henne igen. Hoppade sedan direkt på P4 och fortsatte med inlärningen av riktningspinnen för framförgåendet och då fick jag med mig henne igen! Hon visste precis att på pinnen finns det godis så dit ska man. Så fort jag gav henne okej vart det full fart framåt! Efteråt tog jag även ett par enstaka repetitioner med ingångar och bakdelskontroll när hon var på hugget. Belönade direkt och ordentligt, sedan avslutade jag när det kändes bra. Passiviteten uppbunden har även varit grym det senaste! 🙏 Dock behövs fortfarande en hel del passivitetsträning bland andra hundar. Nu blir det att fortsätta ta det lugnt, för det passar extremt dåligt att bli sängliggandes nu..

Foto: Ella Johansson.

Likes

Comments

Igår frågade Ella mig om jag hade lust att komma över och fota lite teambilder på henne och hundarna och visst ville jag det för inte tackar man nej till att umgås med detta härliga gäng. Vi började med att gå upp på Rävholmen bakom hennes hus och försökte fota lite teambilder med båda hundarna, sedan tog vi med Navy ner till gamla planen vid Långesand och fotade lite träningsbilder och flummade runt. Innan vi gick tillbaka avslutade vi med att jag visade en liten sväng jag brukar ta där på berget. Tror vi totalt var ute nästan 3h och jag hade nästan lite vårkänslor trots att det blåste en hel del och mina fingrar frös till is. Tycker våren kan ta å komma nu, för jag är här och tar emot den med öppna armar! Hade jätteroligt, som alltid när jag umgås med Ella och är så glad att hon har flyttat hit.❤

Tänkte att jag tar och bjuder på mina favoritbilder:

ÄLSKAR😂

Likes

Comments

Idag kom ett paket som jag beställt från Jami Hundsport innehållande Esprees "easy shed" schampo som ska påskynda och minska fällningen, även en furminator, två riktning/target-pinnar och en spårsele. Selen är Hurttas gamla modell på y-sele och den var på nedsatt pris eftersom den inte tillverkas längre. Dock har jag varit ute efter denna, då jag inte alls gillar den nya modellen och visst klär Barbie bra i grönt?! (men en skönhet klär ju i allt 💁, en svart hund med 😉) Riktningspinnarna ska jag ha när jag lär in framförgåendet i brukslydnaden.

Framåt eftermiddagen idag blev det ett lydnadspass bestående av fotgående, lite apportering, lek och påbörjan av inlärningen av riktningspinnarna. Barbie fattade snabbt vad hon skulle göra så det ska bli roligt att jobba vidare med inlärningen av framförgåendet. För övrigt gick passet okej. Jag hade inte planerat något vilket ledde till en lite flummig och oklar träning. Om inte jag vet vad jag ska träna eller vilka krav jag har, hur ska då Barbie veta? Hon vart därför lite ofokuserad vissa stunder, men hade ändå bra driv resten av passet. Bakläxa till mig att planera nästa pass!

Likes

Comments

Dagen idag har bestått av massa olika ärenden.

Först hade jag en tid hos sjukgymnasten för återkoll av knät, sedan övningskörde jag till veterinären för att ge Barbie 1-års sprutan, på vägen hem blev det även en sväng förbi affären och in på banken för att boka möte. Efter ca 2h hemma bar det av till körskolan igen för körlektion mellan 17-19. Idag körde vi på landsväg och motorväg. Hamnade mitt i en olycka på E6:an, det var seriekrock med fyra-fem bilar inblandade, men det verkade ha gått ganska bra ändå och vi blev inte fast allt för länge. Nu har jag ganska nyss kommit hem igen å käkat och är totalt slut i huvudet. Det är mycket att ta in när man kör som nybörjare inne i centrala Göteborg i tät trafik. Uppkörning fick jag även bokat idag. När säger jag dock inte för jag vill inte känna större press än jag redan gör.

Barbie har fått vila idag. Välförtjänt efter lydnadsträningen de senaste dagarna. Imorgon blir det en lugn dag för min del. Inga måsten förrutom matteplugg. För Barbie blir det bara promenader och ev. något motivations/relationsstärkande pass inomhus med trix eller liknande.

Foto: Ella Johansson.

Likes

Comments