Tja, det låter väl konstigt så här års.......och jag pratar förstås inte om klimatet utan de där icke inbjudna plötsliga vågorna av värme som kan skölja över mig den här tiden i livet. Jag försöker som sagt välkomna dem.....och varför inte? Jag har frusit ett helt liv och nu vill jag tänka positivt om värmen och känner att den ger mig mycket. Min förr så morgonfrusna och stela kropp är numera ofta varm och mjukare än förr. Och om den inte är det kan jag bara dra upp täcket till hakan och vänta en stund så kommer den där härliga vågen.... ;-)

Och sen måste man ju anpassa sig efter sin nya termostat - man kanske inte längre kan ha långa koftor i ull eller varmaste täcket i familjen!! Det tog mig flera månader att komma på sådana enkla saker! Man känner inte igen sitt nya jag men det är bara att vänja sig....

Några tips:

Byt till ett svalare täcke, det går ju att ha en extra filt istället. När vågen kommer på natten - var beredd, kasta täcket åt sidan (försök undvika mannen för annars kan det bli ett himla liv), ta genast en klunk vatten som du ställt fram , lufta lite med täcket alternativt ha en fläkt i rummet. Känner du att det inte ger sig , ställ dig då upp på kalla golvet (mattor vid sängen är ingen bra idé den här tiden i livet) och vänta tills du nästan fryser, då kan du krypa under ditt svala täcke igen. Att så snabbt som möjligt bli avkyld igen gäller alltid, då kan man undvika de stora vågorna ;-) Och här i Norden är det oftast inga problem att bli avkyld. Problemet kan ju vara att resten av familjen tycker att det blir för kallt när man stänger av värmen eller öppnar fönstret mitt i vintern men det är ett annat kapitel......

Och framför allt - välkomna värmen! När man står där och steker pannkakor i bara ett linne och alla andra i familjen har tjocka tröjor, då inser man hur skönt man har det!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

.....blir trädgården liten underlig. Somrigt i ett hörn men bara man vänder blicken lite är det höst. Vackert, men också en sorgsen ton....

Den nyligen inköpta limegröna rudbeckian blommar på som om inget hänt.....

...och jag tror bestämt att vi fått en honblomma i rönnsumaken äntligen!

Allt blev sent i år, iallafall i min trädgård och dahlian stretar på i vinden med hösten som bakgrund....

Likes

Comments

.......måste jag ju komma igång igen med lite bilder från turen till Västkusten och sensommarbilder här hemifrån....

nya rosen är fantastiskt stor och fin...

Likes

Comments

Vi hade en heldag att spendera runt Swinoujsce och åkte först ut till havet och badorten Miedzyzdroje. Mycket folk befann sig på stranden trots att det inte var jättevarmt. Då kan man tänka sig hu det ser ut en varm dag! Fint ställe mm väldigt turistigt med karuseller, marknad osv...allt uppbyggt kring turism.

Vi åkte också ut till en fyr -med sina 68 m en av världens högsta - några km utanför Swinoujsce. Här finns också en borg, några bunkrar och andra lämningar från kriget.

Sammantaget en riktigt bra semester med riktigt bra väder! ;-)

Likes

Comments

Fantastiskt vad allt har växt trots sniglarnas framfart!

Liljan är ny för i år...

Vinbären är ätklara ;-) och björnbären mognar snart.

Och den här nejlikan som också är ny för i år har även den klarat sig från sniglarna.....

Och på tal om sniglar - visst är de ett gissel och jag påstår inte att de har känslor i den mening människor har men jag tror definitivt att de har känsel och det är en annan sak! Det är inte kul att komma hem efter två veckor och inse att de ätit upp den där gröna liljan jag lyckats driva upp från frö men det får mig inte att vilja plåga dem till döds genom saltning t ex. Även om de är skadedjur tycker jag att de förtjänar en snabb död. Jag har en trädgårdssax avsedd för detta ändamål, klipper dem i två bitar strax bakom huvudet (då dör även äggen) och samlar dem i en plastpåse och slänger i den vanliga soptunnan. Att slänga dem på kompost gör bara att de får mer att äta (de är kannibaler). En annan metod som skulle vara okey för mig på ett sätt är att samla in dem och lägga dem i frysen, men det känns lite för äckligt....då tar jag hellre saxen ..... Nästa inlägg blir det sista i reseberättelsen.....

Likes

Comments

...men först en bild på Tyn-kyrkan vid torget i gamla stan. En magnifik byggnad med två torn som vid första anbicken är symmetriska, men som faktiskt är gjorda olika om man tittar närmre. De ska symbolisera det manliga och kvinnliga - det olika - i världen.

Vaclavplatsen har jag länge velat se och nu blev det av. Jag trodde att det skulle vara ett torg men det är mer en paradgata med nationalmuseum och en staty längst upp.

Här blomstrar handeln i Prag, gatan är kantad av butiker, restauranger och cafeer. Förr var här en stor hästmarknad.

Längst där uppe finns ett minnesmärke över Jan Palach som tände eld på sig själv i protest mot sovjetiska invasionen 1968. En månad senare gjorde en annan student med samma förnamn samma sak. Man känner Pragvårens vindar när man står där.....

Att uppleva Prag på natten är ett måste!!! Allt är om möjligt ännu vackrare.

Tyn-kyrkan by night...

Likes

Comments

Alltid lika mysigt att vara i Krakow även om värmen var så tryckande att människor gick över till skuggsidan av gatan....

När vi åkt in i Tjeckien var det gula fält så långt ögat nådde. Jag visste inte att man odlade så mycket spannmål här. Solrosfält fanns också och då fick jag ännu mer känslan av Van Goghs målningar från södra Frankrike.

På en gång vi körde in i Prag såg vi hur fin staden är...

Vi hade förbokat en plats för husbilen på en liten mysig camping - Dana Troja - 100 meter från spårvagnen som tog 15 minuter till gamla stan i Prag, perfekt!

Nästa dag tog vi oss an Pragborgen, ett av världens största slott. Här syns den på håll.

Det känns mer som en liten stad än ett slott faktiskt....där inne ryms tex Saint Vitus katedralen - en enorm byggnad med flera vackra torn.

Och inne i katedralen var det också storslaget med bl a vackra fönstermålningar...

Pragborgen ligger högt så utsikten över Prag är magnifik....och att ta sig dit i 34 graders värme (i skuggan) var en prövning!

Och överallt dessa torn och vackra byggnader...

Fortfarande kör en del omkring med gamla Trabant, eller visar upp dem som de kult-föremål de faktiskt är ;-)

Vi gick över Karlsbron (ovan det ena tornet) på väg till gamla stan. Bron är kantad av flera gotiska statyer och på bron finns många porträttmålare och gatuförsäljare. Ett myller av folk! En av de vackra statyerna nedan.

och här porten mellan nya och gamla stan

Fler vackra gator och byggnader samt en av många gatukonstnärer

Likes

Comments

Kapitel 1 - maten

En viktig del av resan är förstås all fin mat, iallafall för mig! Det började redan i Olofström där Pappa bjöd ut på restaurang. Jag åt en fantastiskt god lax och barnen åt skinkstek.

I Wadowice hos svärfar åt vi goda soppor bland mycket annat... Soppa med saltgurka och tomatsoppa är två favoriter.

Favoritbakelsen Kremowka

och efterrätt hemma hos vänner...

Och i Prag var maten mycket god och prisvärd. Tjeckisk gulasch med dumplings var sååå gott. Ölen går ju inte av för hackor heller. När vi åt en sen middag kl 10 på kvällen var det underbart varmt, 29 grader !

Denna tjeckiska ihåliga rulle med kanel säljs överallt (har tyvärr glömt namnet)

Och tillbaka i Polen i badorten Miedzystroje strosade vi omkring vid stranden och åt riktigt god glass.

Likes

Comments

Ja, äntligen händer det något bland tomaterna....sådana här dyker upp lite varstans....

Ståtligast i trädgården just nu är alla vita fingerborgsblommor. Den här växer om mig snart ;-)

Fin kombo - den kritvita rosen tillsammans med borstnejlikan "Soty"

Det är märkligt vad naturen kan bjuda på.......jag slutar aldrig förundras, och när jag kommer hem kan jag upptäcka saker som jag inte visste att jag fotograferat!!

Likes

Comments

En heldag i Örebro med OpenART, toppen!!!! Här kommer några av de konstverk som berörde mig....

De här cyklande damerna berörde mig mest av allt, varför vet jag faktiskt inte men det är en kuslig stämning där i Svartån..... Rosa gatan stack i ögonen så jag tittade ner ;-)

Likes

Comments