Poooopopoomarańcze.... Czyli rolada bezowa z kremem dla tych co lubią cynamon i tkwią jeszcze w świątecznym klimacie bądź chcą go świetnie zwieńczyć! 


Beza

4 białka (idealnie oddzielone od żółtek)

200 g drobnego cukru do wypieków

0,5 łyżeczki białego octu winnego lub łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, uważając przy tym aby ich nie przebić. Gdy piana będzie sztywna dodawać po 1 łyżce cukru. Kolejną łyżkę dodać dopiero, gdy rozetrzemy cukier. Jeżeli będziemy dodawać za dużo cukru i za często spowoduje to, że niestety białka nie wchłoną cukru. Trzeba cierpliwie dodawać po 1 łyżce i miksować przez około 1 minutę ciągle na wysokich obrotach. Kiedy już pozbędziemy się cukru dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Jeżeli chcemy mieć kolorową bezę dodajemy barwnik spożywczy wedle upodobań kolorystycznych. Nastawić piekarnik na 150 stopni (termoobieg). Prostokątną blaszkę 20x32 wyłożyć papierem. Przełożyć sztywną bezę i hop do piekarnika na 30-40 min. Po tym czasie wyjąć bezę i przełożyć do góry nogami na czystą ściereczkę. Jak beza lekko ostygnie można ją zwinąć w ściereczkę jak rulonik dzięki czemu zachowa swój kształt rolady.

Krem cynamonowy

330 ml śmietany 30%

250 g serek mascarpone

1-2 łyżeczki cynamonu (w zależności kto jak bardzo lubi cynamon)

W wysokim naczyniu (jeżeli takowego nie mamy można wykorzystać trik z filmu na dole aby nie pobrudzić całej kuchni)  na wysokich obrotach ubić śmietanę, ale nie do otrzymania idealnie sztywnej. Najlepiej, gdy śmietana robi się już gęsta zacząć dodawać serek mascarpone- robiąc to po 1 dużej łyżce. Wszystko miksować do otrzymania gęstego kremu. Na koniec dodać cynamon i jeszcze raz krótko zmiksować.

*cukru tutaj nie dodaje, ponieważ beza jest bardzo słodka

Karmelizowane pomarańcze

1 pomarańcza

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Pomarańczę obrać nożem ze skórki oraz białych błonek. Pokroić na małe kawałki. Rozgrzać patelnię i smażyć razem z cukrem i cynamonem do powstania gęstego sosu. Ostudzić pomarańczę.

I czas na złożenie...

Zrolowaną bezę odwijamy. Nakładamy na bezę pomarańczę wedle uznania w jakim miejscu a później smarujemy kremem. Oczywiście kremu trochę zostanie, ale nie przejmujcie się zawsze go można zjeść z gofrem. Zwinąć roladę pomagając sobie przy tym ściereczką. I gotowe. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem aby bomba kaloryczna była jeszcze większa.

Najlepiej zjeść do 3 dni.


#beko #ciastojakzobrazka

Likes

Comments