Denna paj är nog en av de bästa jag smakat med äpplen i. Den har ett knäckigt lock och en härlig kanelsmak, perfekt till en klick vaniljvisp!

Såhär gör du:

sätt ugnen på 200°C

skala och skiva 5 äpplen och lägg dem i en smord form ca 25 cm i diameter och strö på kanel och socker

smält 100 g smör och vispa upp 1 ägg. Blanda sedan 160 g mjöl, 2 tsk bakpulver, 2.5 dl socker, 1 tsk vanilj socker, 0.5 tsk salt  i en bunke. Häll sedan i det smälta smöret ägget i torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.

Platta ut degen med händerna på ett mjölat bord och lyft försiktigt över på äpplena. Strö  på kanel och lägg in den i ugnen 30-40 min, sedan är den redo att serveras!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Skolan är igång igen efter en lärorik och inspirerande sommar och jag ute på praktik, jobbat hela sommaren men nu kommer nya ideer och recept igen.

Tänkte börja med något som alltid går hem även om det är fredags mys eller fest:

Laxröra på fröknäcke
Till röran behövs:

varm rökt lax
majonäs
dill
rödlök

finhacka alla igredienser, "smula" sönder laxen och rör ihop!

Fröknäcke 2 plåtar:
4 dl hett/kokat vatten
1 dl olja
2 dl majsmjöl
2 dl sesam frö
2 dl chiafrön
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
flingsalt ovanpå

1. blanda först alla torra ingredienser och häll sedan i vatten och olja

2. dela upp smeten på två plåtar klädda i bakplåtspapper och ta sedan ett bakplåtspapper ovanpå så går det lättare att trycka ut smeten

3. strö över flingsalt och lägg in knäcket i ugnen på 150° i ca 45 min eller längre.

Fröna går också att byta ut beroende på vad man gillar!

Likes

Comments

Dessa plättar är superenkla, goda och innehåller endast två ingredienser!


Detta behöver du för ca 2 portioner:

2 bananer

3 ägg

frusna hallon

Tillagning:

1. lägg banan och ägg i en ex. mixer och mixa tills det blir en jämn smet.

2. häll fett i en stekpanna och häll ut små klickar av smeten i pannan (det är lättare att vända plättarna om dem är små), komihåg att inte ha på allt för hög värme då blir plättarna lätt svarta.

3. Då plättarna är klara lägg på frusna hallon, eller valfritt pålägg.


Likes

Comments

Denna vecka har varit fullt upp med att städa osv. Vi har även haft ett prov i matlagning där vi skulle göra en huvudrätt och efterrätt, vi fick en lista med råvaror vi fick använda + basingredienser som vi kunde hitta i köket.

Som huvudrätt gjorde jag gris innerfilé i ugnen med kryddor och folie runt, hasselbackspotatis, smörstekt sparris och pepparsås. Till efterrätt gjorde jag karameliserade äpplen med kaksmulor, krossade hasselnötter, grädde och egengjord karamellsås. Fick bra kritik på rätterna och är själv nöjd över resultatet!

Likes

Comments

Ca en och en halv månads tid har det snöat-vart sol-regnat-vart varmt-snöat-haglat, vart tog våren vägen? eller sommaren som är på väg, var är den?

Sitter just nu och kollar ut på snön som dalar ner, kollar väder appen som lovar sol och varmare väder till nästa vecka ÄNTLIGEN!

Lääängtar efter passande väder för att kunna använda vårt utomhuskök, och att örter, kryddor och frukt och grönt skall börja växa i trädgården . En av sommarens höjdpunkter är ju ändå att få avnjuta grill mat på terrassen.

Har även en svampodling hemma som jag håller på och vattnar flitigt. Om några veckor eller månader är mina gulliga champinjoner redo att skördas men än så länge ser man bara små knoppar.

Likes

Comments

Idag vaknade jag med huvudvärk och kallsvettningar, även lite stegring. Brukar oftast inte ha så stor matlust då jag är sjuk så jag håller mig ofta till att äta soppor.

Just idag hade vi inte så mycket i kylskåpet men jag hittade en påse morötter i kylen och räkor i frysen och funderade ut något att laga, jo morotssoppa! Denna soppa blev en ny favorit som jag tänkte dela med mig av.

Detta behöver du för 1 portion:

  • 1 1/2 morot eller 2 små
  • 1 halv lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 hönsbuljong tärning
  • cayennepeppar
  • 1 msk färskost (Philadelphia)
  • salt och peppar
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1/2 dl skalade räkor


Tillagning:

  1. Skala och skär moroten i mindre bitar, hacka löken och lägg i det och vitlöksklyftan i en kastrull.
  2. Häll i vattnet och hönsbuljongen och låt sjuda med lock på i ca 20 min.
  3. Då moroten blivit mjuk ta en stav mixer och mixa till en fin konsistens. Klicka i färskosten och mixa lite till.
  4. Låt soppan sjuda en stund till, sedan krydda med Cayennepeppar, salt, lite peppar och citronsaft.
  5. Häll upp i en skål och lägg på skalade räkor och en dill- eller korianderkvist
  6. Servera med rostat bröd eller baguette
Smaklig måltid!

Likes

Comments

Här kommer några goda favoriter på frukostbordet, passar perfekt för dig som är mitt upp i träningssäsongen. (dessutom sockerfritt!)

Blåbärs-chiapudding:
1.5 dl frysta blåbär
2-3 msk vatten
2 msk chiafrön

Börja med att mixa blåbären, lägg sedan i vattnet och mixa lite till. Blanda till sist ner chiafrön och häll upp puddingen i en skål. Låt skålen stå över natten i kylskåpet och servera t.ex. som frukost med yoghurt och müsli!

Mango-chiapudding:

1 hel mango

ca 3 msk chiafrön


Mixa hela mangon (förutom skalet och kärnan) och blanda sedan i chiafröna. Låt stå över natten i kylskåpet och nästa dag har du en färdig, super god chiapudding!

Dessa 2 godingar är superenkla att laga och man kan även testa med andra bär och frukter!

Likes

Comments

Detta behöver du:

1 burk

lök

ättiksprit

socker

salt

Löken kan man hacka hur man vill beroende på vad man valt att ha den till.

Gör såhär:

1. lägg löken i burken

2. häll på ättiksprit

3. för min mängd så la jag ca 1 tsk socker och salt

4. lägg på locket och lägg in burken i kylskåp, efter några timmar redan kan den användas.


Tips: löken passar superbra till kött, sallader med couscous eller liknande.

Hemma så använde vi den i hembakta hamburgare som var supergoda. Även en Crème Brûlée som efterrätt!

Likes

Comments

Detta är en enkel, snabb och super god fisksoppa.


Vad du behöver:

1/2 - 1 purjolök (beroende på storlek)

1 msk smör

400-500 g tomatkross

3 msk chilisås

8 - 10 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

peppar, enligt smak

1 morot skivad och skalad

400-500 g laxbit som skärs till kuber

1/2 - 1 dl färsk persilja som hackas


Hur man gör:

1. Tvätta purjolöken inuti och skär den, fräs den med smöret i en kastrull.

2. Häll i tomatkross, chilisås, vatten och fiskbuljong och låt det koka

3. Lägg i moroten som du skalat och skivat

4. Då morotsbitarna är mjuka lägg i laxen som du gjort till kuber och stäng av plattan efter 1- 2 min då laxen börjat bli klar

5. Lägg i persilja och krydda sedan är den redo att serveras!

Likes

Comments

Blev inspirerad att skapa en blogg.

Här tänkte jag publicera allt jag vet och kan om mat, det vi alla lever för. Jag älskar att jobba med grönsaker, färgstarka och smakrika rätter.

Hoppas ni finner inspiration till att laga mat, matlagning är kul!

Likes

Comments