Header

Nya inlägg

Finns ju en hel del saker att trycka i sockerkakan, är det inte kardemumma, så är det morötter, citron eller kakao. Rabarber är inget undantag! Så smarrigt med något syrligt som bryter. Växer jättebladen än i trädgården, är här alltså ett hett tips!

Ingredienser:

50-75 g smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk eller vatten

ca 2 rabarberstjälkar


Till formen:

smör

ströbröd


Sätt ugnen på 175 grader, placera gallret längst ned i ugnen.

1. Eventuellt skala, och skölj dina rabarber. Skär upp i tunna skivor. Häll därefter strösocker på rabarbern och rör om, låt de ligga så tills smeten är klar.

2. Smörj och bröa en form, ca 1,5 liter.

3. Smällt smöret och låt det svalna.

4. Vispa ägg och socker poröst.

5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sila i mjölblandningen i äggblandningen. Tillsätt smöret och vätskan. Rör om till en jämn smet och häll i formen. Strö över rabarberbitarna och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Kör ner ett grillspett för att se om kakan är klar, pinnen ska ej vara kladdig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Som vilket knäckebröd som helst, fast hemmagjort! Mycket enklare än vad man kan tro. Trots platt och knaprigt så innehåller brödet faktiskt jäst. Degen som en bröddeg, -enkelt och smidigt! Recept kommer från tidningen Hembakat.

25 g jäst

5 dl vatten eller mjölk

1.5 tsk salt

2 msk ljus sirap

för smak, ex olika typer av frön.

7 dl grahamsmjöl

6 dl vetemjöl


1. Värm vätskan ljummen. Smula ner jästen i en bunke, häll över den fingervarma vätskan och rör om tills jästen har löst sig.

2. Tillsätt salt, sirap, eventuellt frön och grahamsmjöl. Blanda ihop och tillsätt vetemjöl, lite i taget, tills du får en smidig deg. Knåda degen i ett par minuter. Låt jäsa under bakhandduk i 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och knåda igenom. Dela degen i antal knäckebröd du vill ha. Kavla ut bitarna så tunt som möjligt och dra över en kruskavel. Gör eventuellt ett hål i mitten av varje bröd, med hjälp av exempelvis ett glas.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6-8 min, tills de fått färg. Låt knäckebröden svalna på plåten.

Likes

Comments

Ett en gång hittepå-bröd som råkade bli ett saftigt, oemotståndligt, helt fantastiskt gott bröd. Ett grövre bröd gjort på finmalt rågmjöl, -ett fullkornsmjöl där hela kärnan används av rågen. Uppskattat till såväl frukost eller tilltugg till middagen. Riktigt höjdarbröd!

Ingredienser:

50 g jäst

4 dl vatten eller mjölk, fingervarm

1 dl sirap

0.5 msk salt

6 dl finmalt rågmjöl

8 dl vetemjöl


1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av den fingervarma vätskan och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av vätskan.

2. Till sätt sirap, salt och rågmjöl, rör om. Därefter vetemjöl pö om pö. Tills du får en smidig deg. Arbeta i maskin i ett par minuter. Låt degen jäsa i 40 minuter.

3. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 8 lika stora bitar. Rulla till bollar och lägg två bröd per plåt, klädda i bakpapper. Kavla ut med kavel eller för hand till tunna kakor. Dra över med en kruskavel, alternativt nagga noggrant med en gaffel eller dutta hål med änden av en grillpinne. Låt jäsa i 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 7 minuter.



Jag har använt mig av finmalt rågmjöl från Kungsörnen i denna sats.

Likes

Comments

Står bullbak med på dagens schema, har vi här ett fantastiskt gott recept på perfekta vaniljbullar. Detta blir en hyffsat liten sats på ungefär 20+ bullar. Välj att, innan degen rullas, bred på den krämiga, söt-salta vaniljfyllningen, eller uteslut det och tag kanel eller kardemumma istället! Galet bra recept från allers.se

Ingredienser:

2.5 dl mjölk

25 g jäst

75 g rumsvarmt smör

0.5 dl strösocker

1 krm salt

1 tsk malen kardemumma

8 dl vetemjöl


Fyllning:

60 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

1 ½ msk vaniljsocker


Pensling och garnering:

1 ägg

pärlsocker


1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i din degbunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst sig.

2. Tillsätt det rumsvarma smöret tärnat, samt resten av degingredienserna, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under bakhandduk.

3. Blanda smör, socker och vaniljsocker, till fyllningen. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den.

4. Bred på smörblandningen. Rulla tätt ihop till en rulle och skär den i valfritt tjocka skivor. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Tills de är gyllenbruna.
Låt dina bullar svalna på galler under bakduk.


Vill du hellre ha kanel eller kardemumma som fyllning går det självklart lika bra! Bred då på smör och strö över socker samt kanel/kardemumma.

Likes

Comments

Även detta, kan om något vara det godaste brödet någonsin! Gjort på bland annat rågmjöl, som gör brödet grövre, vilket i sin tur blir mer mättande, -perfekt frukostfralla. Likaså till utflykten, prima att göra färdiga mackor och stoppa ner i ryggsäcken.
Denna enkla, galet goda fralla är från "Tidningen Hembakat " med recept av Lindas bakskola.

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

1 1/2 tsk salt

2 msk rapsolja

1/2 dl linfrön

2 dl fint rågmjöl

8–9 dl vetemjöl


Garnering:

vatten

frön


1. Värm vattnet fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör om tills jästen lösts upp.

2. Rör ner salt och olja. Därefter rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Kör till en deg. Rågmjölet gör att degen förblir ganska kladdig men ändå hanterbar. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar.

3. Forma bitarna avlångt och lägg på plåtar klädda i bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med vatten och strö över valfria frön. Grädda bröden längst ner i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på galler.



Jag har använt mig av finmalt rågmjöl från Kungsörnen i denna sats.

Likes

Comments

Gammalt, väl provat recept på en saftig, mjuk, galet god äppelkaka. Perfekt till kaffet på altan eller kaka till kalas. Supersmarrig med äppelbitarna som är doppade i kanel och socker. Rekommenderas verkligen!

Ingredienser:

125 g margarin

1 dl mjölk

2 ägg

2.5 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


äppelklyftor, 1-2 äpplen

kanel och socker


Sätt ugnen på 175 grader, placera gallret längst ned i ugnen.

1. Smöra och bröa en form.

2. Skala äpplena och skär i klyftor. Strö över eller doppa de i kanel och socker.

3. Koka upp margarin och mjölk.

4. Vispa ägg och socker pösigt.

5. Blanda vetemjöl och bakpulver i separat bunke, sikta ned i äggblandningen. Tillsätt smör- och mjölkblandningen.

6. Häll smeten i formen och lägg i de skurna äppelklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Stoppa ned en grillpinne eller en gaffel för att se om din mjuka äppelkaka är färdig. Kladdig. -inte klar.

Likes

Comments

Ett knäckebröd du slänger ihop på nolltid. Tunt, gott, grundat på vete- och grahamsmjöl. Tillsätt en krydda som faller dig i smaken, använd proteinproppade frön eller ej, lek lite med receptet! Supergott kvällstugg eller till kvällens middag. Recept från, japp: ica.se

Ingredienser:

2 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

3 msk frön

4 msk olivolja

4 msk vatten

1 msk honung

0.5 tsk salt

flingsalt


Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla ingredienser till en deg.

2. Tryck ihop degen och placera på bakpapper på en plåt. Lägg ett bakplåtspapper över degen och kavla ut med en kavel, ganska tunt.

3. Ta bort översta bakplåtspapperet och strö över flingsalt.

4. Grädda knäckebrödet i mitten av ugnen i 15-20 min. Låt det svalna på galler. Bryt det i bitar och förvara det öppet, ej i stängd burk, då blir det mjukt serru.

Likes

Comments

Riven morot i denna sats gör ditt bröd saftigt och ger en naturlig sötma. Välj att grädda i långpanna eller forma ditt eget bröd på bakplåtspapper. Genom att hantera den okompakta och aningen sladdriga degen snabbt får du ett fluffigt bröd. Grundat recept från coop.se

Ingredienser

5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

0.5 dl olja

1 riven morot

1 tsk salt

2 msk sirap

13 dl vetemjöl


1. Värm vätskan till 37 grader, fingervarmt.

2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör om tills jästen har löst sig.

3. Tillsätt olja, riven morot, sirap, salt och mjölet pö om pö. Arbeta degen kraftigt. Degen skall vara fluffig och lös, men hanterlig, alltså inte kladdig.

Sätt ugnen på 225 grader.

4. Låt degen jäsa under bakhandduk i 30 min.

5. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma ditt bröd. Låt jäsa under bakhandduk i ytterligare 30 min.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt ditt morotsbröd svalna på galler.

Likes

Comments

Blåbärssylt på bara bär och socker, -det har för mig alla gånger, som jag gjort sylt, fungerat ypperligt utan syltsocker eller natriumbensoat. Så länge det kokar hela tiden, så undviks resultat av gelé-aktig sylt. Ett av alla härliga sätt att ta vara på alla sommarbär!

Ingredienser:

1 liter blåbär

1.5 dl strösocker

Går ypperligt att halvera eller dubbla satsen.


1. Gör rent dina glasburkar. Häll i varmt vatten och låt burkarna på detta sätt bli varma, tills du häller i sylten. Detta för att burken ej skall chockas av syltens värme och spricka.

2. Koka upp bären, utan lock, låt koka i 10-15 min.

3. Tillsätt socker och låt sylten koka på svag värme i 5 min.

4. Torka burkarna torrt, häll i sylten och stäng inte locket förrän sylten svalnat.

Likes

Comments

Sockerkaka är väl bland det enklaste och godaste till fikat. Rivet skal och lite saft från citron gör sig väldigt gott i denna mjuka kaka, eller riven morot som gör den saftig och framhäver en naturlig sötma.

Ingredienser:

50-75 g smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker, eller: skal och saft från citron, riven morot...

1 dl mjölk eller vatten


Till formen:

smör

ströbröd


Sätt ugnen på 175 grader, placera gallret längst ned i ugnen.

1. Smörj och bröa en form, ca 1,5 liter.

2. Smällt smöret och låt det svalna.

3. Vispa ägg och socker poröst.

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sila i mjölblandningen samt valfri smak i äggblandningen. Tillsätt smöret och vätskan. Rör om till en jämn smet. Häll i formen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter.

Likes

Comments