Efter många veckors hårt arbete kan vi äntligen konstatera att bilen är färdig. Vi känner oss säkra då bilen klarar testbanan galant.

Nu ser vi fram emot den långa men roliga resan till Eskilstuna där vi äntligen ska få visa upp våran bil och kodning.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag fick vi en extra lektion i teknik som bilgrupp 3 valde att utnyttja.

Bilgrupp 3: Idag har vi testat en tygpåse som vi skapat, som ska fånga upp alla lego ´bitar. Eftersom den inte fungerande så har vi nu byggt en ny konstruktion som ska fånga upp dem. Den nya konstruktionen består delvis av lego och just nu håller vi på att förbättra den. Vi har även hunnit med att designa hjulen genom att vi målat ett mönster på dem. Våran bil är snart klar men det finns några saker som vi måste arbeta mer med bilen, t.ex att bromsen måste bli bättre och och få med sig alla legobitarna samtidigt som den klarar banan.

Vi testade bilen flera gånger och hittills har den tagit upp alla legobitar men vi måste få den att stanna inom stoppområdet.

Likes

Comments

Idag har vi arbetat med: 

Bilgrupp 1: Vi har fortsatt med att bygga hjul utav cd-skivor. Vi har även diskuterat olika idéer om hur vi ska få friktion. En idé är att ha lim från en limpistol på cd-skivorna för att få mer friktion, eller att sätta fast en gummiremsa. Vi har även skapat och satt fast ett gummiband på konstruktionen som ska få bilen att åka fram, och få bilen att stanna inom stoppområdet, när gummibandet spänns. 

Bilgrupp 2: Just nu arbetar vi med att förbättra vår konstruktion, och förbättra tygpåsen som ska ta upp alla paketen. Ett problem vi har haft är tygpåsen bara föser paketen frammåt, och inte tar upp dem. Därför har vi sedan diskuterat och kommit fram till dubbelhäftande tejp är ett bättre alternativ för att få upp paketen. Så nu använder vi dubbelhäftande tejp istället. 

Bilgrupp 3: Först började vi lektionen med att bygga färdigt hjulen, för att sedan sätta fast dem på konstruktionen. Vi har kommit fram till att sandpapper på hjulen skulle öka friktionen, och därför har vi satt sandpapperremsor på hjulen. Sedan har vi fixat en broms till bilen, iform av ett snöre som viras upp och ser till att bilen stannar inom stoppområdet.

Likes

Comments

Idag har vi fått våra klasströjor från chalmers, som vi ska ha på oss på riksfinalen.

Likes

Comments

Dagens lektion var i 50 minuter och detta hann vi med:

Bilgrupp 1: idag arbetade vi med hjulen till bilen. Vi har tänkt att göra egna hjul, inte använda oss av färdiga hjul. Vi tänkte först att ha gummihjul men vi hade inte tillgång till tillräckligt stora gummihjul. Vi löste problemet genom att använda oss av cd-skivor istället, just för att man kan bestämma storleken själv. Problemet med cd-skivorna är att friktionen men vi har en idé. Vi tänker limma runt om hjulet med limpistol.

Bilgrupp 2: Vi har börjat konstruera en påse eller ett slags nät som bilen ska fånga upp legobitarna med. Vi gjorde påsen genom att vi tog lite tyg, vek det till påse och limma ihop (se bild nedan).

Bilgrupp 3: vi håller också på med hjulen. Våran idé är att ha trähjul istället för att det inte fanns några större hjul. Vi har även börjat fundera på hur legobitarna ska pockas upp. En i vår grupp kom då på att vi kunde ha en skopa av hönsnät och tyg. Vi har tänkt att ha skopan mitt under bilen.

Likes

Comments

Bilgrupp 1: Vi fortsatte med att spåna idéer på hur bilen skulle se ut och hur bilen skulle plocka upp paketen från marken. Efter att vi hade funderat en stund kom vi fram till att vi skulle använda oss av en tyg påse som ska fånga upp alla paketen. I öppningen av tyg påsen tänkte vi sätta en ståltråd så att påsen alltid håller sig öppen. Sen kom nästa problem, hur skulle vi sätta fast påsen? Då kom vi fram till att vi kunde sätta fast den med silver tejp. Vi tänkte också sätta stora hjul eftersom att det förenklar för bilen att komma över hindrena. Vi har även diskuterat om bilen ska drivas av en pullbackmotor, om hur stor och bred bilen ska vara och även om bilen ska luta eller inte.

Bilgrupp 2: Vi började skissa och diskutera hur den nya bilen skulle se ut och hur vi skulle konstruera den. Vi använde olika delar från lego och trä rundstavar för att få en stabil konstruktion. Vi försatte med att sätta ihop bilen enligt våran ritning och inte långt efter var bilen färdig. Vårat nästa moment är att förbättra bilen och komma på lösningar på hur vi ska fånga upp paketen.

Bilgrupp 3: Denna lektion började vi med att vi diskuterade om vad bilens design och konstruktion skulle vara. Vi kom fram till en idé som alla var överens om. Så fort vi planerat allt började vi bygga på bilen. Nu har vi hunnit bygga basen av bilen och nästa lektion ska vi fortsätta med bilens hjul.

Likes

Comments

Idag blev vi tilldelade i tre olika bilgrupper. De i grupperna förbättrar och kommer på nya idéer till bilen.

Dagens lektion började med att vi försökte konstruera om bilen, då den inte klarade banan på distriktsfinalen. Vi planerar att använda oss av färdiga delar som vi monterar ihop. Precis som förra gången tänkte vi använda en pullbackmotor eftersom vi anser att det är det bästa alternativet. Vi diskuterar även hur vi ska fånga upp legobitarna på bästa sätt. Just nu tänker vi på antingen ha en arm som plockar upp legobitarna eller en nät som kan fånga upp dem. En av grupperna hade även idéer om att ha dubbelhäftande tejp på armarna för att få upp lego bitarna.

Likes

Comments

Detta är en blogg där vi i kvarnbyskolan 8a kommer att lägga ut inlägg där ni får följa med vårt arbete. Våran uppgift är att skapa ett terrängfordon som ska kunna åka (utan förbrännings- eller elmotor) över en hinderbana. Fordonet ska även kunna ta upp 3st legobitar på vägen. Vi hade ett terrängfordon sedan regionsfinalen, men kommer vi förbättra detta fordon och våra idéer, och se till att den klara banan och kan ta upp alla legobitar. Vi kommer även ha flera nya bilgrupper i klassen som kommer skapa helt nya terrängfordon med nya idéer. Denna uppgift ska vi försöka lösa och här kommer vi att lägga ut inlägg under arbetes gång.
Likes

Comments