I helgen blev det återigen ett besök i Amsterdam, men denna gång tillsammans med andra Erasmus-studenter. Och visst är det lite roligare att åka tillsammans. Det blev mestadels sightseeing och rundvandring, med ett stopp på en restaurang för lite energipåfyllning.

Amsterdam är verkligen en kokande kittel, med myllrande liv. Likt en siren lockar hon med sin förföriska närvaro. Här kan man sannerligen leva dekadent, vilket intresse man än må ha. Drogerna är ett påtagligt element av staden, för nästan ingenstans kommer du undan den sötaktiga doften från de rökbara örterna. De stenade knäppgökarna är ett annat påtagligt element. På så många sätt känns Amsterdam som Stockholms motsats, även fast de påminner om varandra. Det är en frizon, ett mecka för de laglösa. Här samlas de; galningar, pirater, knarkturister, kulturfantaster, helt vanligt folk och allt där emellan.

Jag börjar sakta falla mer och mer för Holland, dess knasiga kultur och befolkning. Det har tagit lite tid, men jag har äntligen fått lite rutiner i form av träning, skola och socialt umgänge. Ja, allt förutom sömnen som är helt skruvat för tillfället. Det har varit väldigt skönt att få komma iväg från vardagen en stund. Jag är ju snäppet äldre än de flesta studenterna här (dock har jag sällskap av en annan kille i klassen som också är trettio-ish!). Åldern var i ärlighetens namn något jag funderade kring innan jag åkte. Jag kan väl kanske inte påstå att det varit ett problem, men visst känner man av det när genomsnittsåldern ligger runt 21-23. Jag var nog kanske även lite rädd för att bli dömd, och frågor har jag naturligtvis fått, men umgås man med journaliststudent är det något man får räkna med och har inte varit något annat, upplever jag, än ren nyfikenhet.

Jag försöker alltid att passa mig från att vara kategorisk, för det finns både mogna tjugoåringar likväl som det finns barnsliga trettioplussare. Allt jag kan säga än så länge är att jag träffat väldigt många varma och underbara människor från alla världens hörn. Lyckas man att radera sina förutfattade meningar och möta människor för vilka de egentligen är, så kan man hitta guldkorn i sanden. Jag kommer oavsett vara väldigt glad över mina nya erfarenheter. Ibland, måste man nog bara trotsa sina farhågor. Detta är faktiskt något jag velat länge, men som aldrig tidigare kunde förverkligas. Men nu är jag här, och gör mitt bästa för att njuta av alla dagar som går.

Tänk att jag nästan varit här i tre veckor redan!


Likes

Comments

Idag ligger jag hemma, sjuk. Eller jag kan nog snarare kalla det för extremhängig för att vara mer exakt. Igår var jag ute en stund på stan och tittade runt. Var gång jag är inne i stan upptäcker jag nya platser. Det finns oändligt många gränder att upptäcka i denna stad. Jag gillar verkligen Utrecht. Det är en stad som har mycket att erbjuda.

Kan dock säga att någonting i mig har skavt en del. Att flytta till en ny plats kommer med många fördelar, men man bör nog även vara medveten om att de mindre trevliga aspekterna kommer obönhörligen att göra sig uppmärksammade. Ensamheten. Nu tycker jag visserligen väldigt mycket om alla hjärtans-dag ( det finns sätt att komma kring det kommersiella spektaklet; en handskriven lapp och en mysig middag räcker väl?), kanske för att det är en dag då man påminns om att ge varandra lite uppskattning. Missförstå mig inte nu, jag blir inte negativt påverkad av denna dag. Tvärtom, köpte mig det ena och det andra för att unna mig (mitt ledord i livet).

Nej, det är något med att känna sig främmande i ett annat land. Där till och med enkla saker som vad "tryck" och "drag" betyder på dörrarna (Trekken betyder drag. Min hjärna vill ständigt få det till tryck), vilken ingång som är tillåten på bussen eller kösystemet i cafeterian kan verka förvirrande. Intrycken blir många när man försöker att anpassa sig till en ny kultur; Lära känna ett nytt land, en annan kultur, ett främmande språk.

Idag kurerar jag mig själv genom att plugga konsthistoria. Vilket är rena rama lyxen för mig. Jag ämnar även att smälla i mig alla macarones alldeles själv (jag är helt övertygad om att bakverk har en läkande effekt) samt att tvätta. Jag passar på idag för imorgon kommer tvättstugan att ockuperas av ett produktionsbolag. Men så är den ju lite fancy ( se bilden längst ner), håller ni inte med? Tänk bort det ostädade golvet.

Nåväl, Glad alla hjärtans-dag till alla som kan tänkas att råka på detta inlägg! Kärlek till alla❤Likes

Comments

Äntligen helg!

Första veckan är alltså avklarad och det känns ju himla bra. På schemat idag stod egentligen heldag med studentnätverket, men jag känner mig rätt trött efter sömnlösa nätter. Jag har blivit bättre på att lyssna på vad min kropp säger och idag sa den "Stanna i sängen". Istället för att tvinga iväg mig ut i vinterkylan, gjorde jag istället lyxfrukost och tittade på snöflingorna singlade ner utanför fönstret.

Det blir en väldigt långsam lördag för min del.


Likes

Comments

Idag stod Amsterdam på agendan. Min egna påhittade alltså. Jag har faktiskt varit på rätt kasst humör de senaste dagarna, så när jag vaknade var jag egentligen inte alls på humör för att åka någonstans. Men blotta tanken på att ligga kvar i sängen och tycka synd om mig själv kändes inte heller så lockande. Jag masade mig därför in i duschen och lyckades faktiskt komma iväg. Känner ju inte vidare värst många här än så länge, men jag har verkligen inga svårigheter att vara själv. Trivs rätt bra i mitt egna sällskap (för det mesta).

Planen var ju att åka till Van Gogh-museet, men på grund av min oförmåga till planering så blev det inte riktigt så. Turligt nog kommer det även att finnas kvar tills nästa gång. Saken var den, att jag borde ha kunnat räkna ut att det skulle vara en lång kö. Sådär på en lördag liksom. Av någon outgrundlig anledning tänkte jag inte ens tanken. Och det är inte som om att jag inte är en flitig museibesökare. Jag borde verkligen vetat bättre.

Men! Precis bakom ligger Moco som visade Banksy OCH Salvador Dali (som också är en klar favoritkonstnär!). Det var dessutom ingen kö alls! Det kostade bara små 10 euro'sar att komma in- för att se båda utställningarna. Riktigt kul utställning och rekommenderas verkligen om du som läser detta skulle ha vägarna förbi.

Jag hittade även Primark. En alldeles livsfarlig affär om man, som jag, hittar på behov och användningsområden för nästan allt. Jag lyckades dock hålla i mig någorlunda och köpte bara "tråkiga" grejor. Scrubhandskar, strumpor till förbannelse, klädroller, reseförpackningar, hårnålar, en termosmugg och flipflops till duschen (delar ju med fyra andra/bor i korridor). Vet egentligen inte riktigt varför jag sitter och räknar upp grejorna, men inser ju att jag sitter och rättfärdigar mina köp för mig själv haha! Det började ju även regna och i och med att jag inte hade ett paraply så unnade jag mig ett mönstrat med Van Goghska solrosor. Också det en solkar investering, så länge då frågar mig.

Imorgon är tanken att jag ska storhandla, dinera med mina korridorskamrater och regga ett gymkort. Behöver röra på mig. Behöver dessutom en sysselsättning som inte innebär att jag blir onödigt fattig. Eller förlorar för många hjärnceller.

Med det sagt så var det himla kul att besöka huvudstaden. Och på ett sätt väldigt skönt att göra det själv. Sista gången jag var här, var jag det med någon som hade helt andra intressen än att knata på konstmuseer. Därav fick jag inte se det JAG ville. Att gå själv har därmed sina fördelar.

Nu ska jag sluta svamla! Bjuder på lite bilder istället :)


Likes

Comments

Så var stunden äntligen här. Jag landade i Holland igår. Och ligger i skrivande stund i mitt lilla kyffe på campusområdet.

Om jag skulle försöka att beskriva mitt rum kunde jag nog lätt göra det med ett endaste ord; Mentalsjukhus. Fyra enkla väggar, varav en av dem är målad i kycklinggult, och fallfärdiga Ikea-möbler. Valet av färg gjordes knappast i samråd med någon feng shui- förespråkare. Det var nog snarare ett försök till någon slags "ungdomlig" inredning. Nåja, sjukhus brukar mer dra åt det pastelliga hållet, så att kalla det för mentalsjukhus var väl lite väl hårda ord kanske..

Inom trettio minuter efter att jag anlänt till mitt rum var jag ute igen. Jag frågade mig till närmsta matbutik där jag handlade städattiraljer för närmare tvåhundra spänn. Ja, jag har lite problem.. Jag erkänner. Sedan städade jag restoden av dagen, men känslan av att lägga sig i ett nystädat rum, som dessutom är "mitt" de kommande månaderna, den är helt enkelt förträfflig! Jag firade med en flaska rosé som även den inhandlades på matbutiken. Sådant är livet på kontinenten.

Idag hade jag en ledig dag. Jag hade lite saker att göra tyckte jag. Ville köpa ett par grejer till rummet, men det skulle visa sig inte vara så lätt. Jag tittade på kartan och tyckte att: "Det kan ju inte vara så långt". Jag började traska. Men jag insåg efter nästan en timmes irrande att jag var tvungen att kapitulera. Och ta bussen. Då var det helt plötsligt lite lättare. När jag vandrade omkring så såg jag mest grå fyrkantiga byggnader. Klottertäckta broar. "Skulle inte Utrecht vara en fin stad", frågade jag mig. Men jag förstod lite bättre när jag kom fram till centrum. Fantastiskt gullig, pittoresk stad med kanaler och gemytliga pubar. Jag blev förälskad i första ögonkastet!

Andra observationer jag gjorde var: Stollar! En man med långt stripigt skägg som såg ut att vara minst hundra år gammal. På cykel förstås. Han cyklade i hög hastighet, skrattade och pratade för sig själv. Även fast jag inte förstod ordagrant vad han sa så förstod jag tillräckligt mycket för att inse att det var nonsens och rappakalja. Han verkade iallafall munter, och det är ju huvudsaken. En annan man jag mötte på gatan såg normal ut i första anblicken, kanske något bohemisk klädd. Sedan såg jag hans fötter. Ja, just det- Fötter. För han var barfota.

Jag gick vilse ett par gånger, mest för att jag hade lite svårt att memorera gatornas namn. Det är inte lätt när man har ett extremdåligt minne och gatorna har namn som Oudengracht och Padualaan etc. Holländare verkar dock som ett trevligt folk, åtminstone dem jag mötte och fick hjälp av. Till slut fann jag affärerna jag letade efter och fick hem i alla fall 90% av sakerna på inköpslistan (men även lite annat). Armarna värkte av träningsvärk från gårdagen, då jag släpade på alla mina pinaler från Sverige.

Jag hann bara se en bråkdel av staden, innan jag hade lyckats att köpa på mig tillräckligt med grejor för att armarna skulle börja protestera. Men staden ser alldeles fantastisk ut, utav det jag hann se. Att det var en strålande härlig vårdag gjorde ju även sitt.

Imorgon börjar allvaret! Nästan i alla fall. Det är informationsträff. Vilket är skönt, då man kanske kan börja förstå alla praktikaliteter lite bättre. Man kanske får en karta? Det hade jag behövt. Konstaterar att det ska bli skönt den dagen då jag hittar lite bättre i närområdet.

Nedan ser ni några av de vyer som jag skådade under dagen; Huset jag bor i (man missar det inte på en mils avstånd, lovar.), ett stycke tröttAlice poserandes med kycklinggul vägg samt några av de förnödenheter som jag införskaffade. Kudde (sov utan i natt och vaknade med nackspärr), vattenkokare (för jag vill inte vistas i ett gemensamt kök innan morgonkaffet intagits. För allas trevnad.), stark chilisås (är beroende), mango (samma där), holländsk specialitet (Bavaria), en Mifi-nyckelring (Kaninen. Var ju tvungen att ha mina nya nycklar på något.), tofflor och en korvmönstrad shoppingbag. På lördag ska jag till Amsterdam och besöka en av mina favoritkonstnärers museum och gissa om jag längtar?


Likes

Comments


Igår, mina vänner, fick jag reda på att jag kom in på utbildningen i Utrecht!

Jag sitter helt allena i skolan och jobbar med morgondagens deadline. Glädjeyran från igår och alla fjärilar som medkom, gjorde att jag försov mig ganska rejält idag. Det känns overkligt fortfarande, men helt fantastiskt!

Äntligen ska jag bli den kulturtant jag drömt om, då jag kom in på European culture and journalism..

Drömmigt :)

Likes

Comments