Alltså.. Jag är alldeles lyrisk över denna helg som precis passerat. Fantastiska fester och utflykt till Haag förgyllde mitt humör.

Jag fick testa på Utrechts uteliv för första gången, vilket var en angenäm upplevelse. Men kronan på verket var verkligen gårdagens utflykt till Haag. Vi strosade mest runt, spenderade alldeles för mycket pengar och besökte stadens stora, men ack så fantastiska, turistmagnet- Stranden!

Jag känner väl inte att jag behöver skriva sådär väldigt mycket mer om Haag. Bilderna kommer förhoppningsvis berätta mer än vad jag förmår. Kan väl bara säga en sak egentligen: JAG ÄLSKAR HAAG


Mitt fantastiska resesällskap

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Här kommer lite bilder från konstnärskollektivet WOW Amsterdam som jag besökte i fredags. Ett inspirerande möte som gjorde att jag fick lite extra inspiration inför Berlin-resan nästa vecka.

Westergasfabriek.

Denna Pringels-automat ger mig cravings.💘

Likes

Comments

Igår var det val. Och vad man än vill säga om det så får man åtminstone vara tacksam över att Wilders inte vann så många stolar som han först förväntades göra. För att inte tala om att hans så kallade "Frihetsparti" (PVV) befarades bli det största partiet av dem alla.

Så under gårdagen talades det mycket om politiken, men efter skolan så unnade jag mig en öl (ok, två!) och njöt av solen en stund.

Jag älskar Nederländerna. Jag ville mest bara säga det.. Jag har en känsla av att våren här kommer att bli något alldeles speciellt.🌷

Likes

Comments

Under helgen har kaffefestivalen i Amsterdam pågått och jag var där under söndagen för att skriva en artikel om eventet. Festivalen var placerad i en gammal fabrikslokal som heter Westergasfabriek. En väldigt snygg lokal med gemytlig stämning, men i Amsterdam så kan man verkligen det där med stijl. Området är för övrigt mycket stort och något utav ett kulturcentrum. Där pågick även en karneval och en HBTQ-filmfestival samtidigt i olika delar av den före detta gasfabriken.

Festivalen var verkligen den perfekta samlingspunkten för nätverkande- både mellan företagare och kunder. Men ur festivalbesökarens perspektiv så var det ett utmärkt tillfälle att få dricka okristliga mängder kaffe, prata med representanter från både små och stora företag samt möjligheten att köpa hem sina favoritbönor. Det fanns även thé att varva med för den som behövde något att rensa smaklökarna med mellan varven och utanför stod ett antal foodtrucks parkerade.. Behövdes andra sinnen stimuleras fanns där även föreläsningar tillägnad den teoritörstige kaffenörden, men även tävlingar i smakprovning samt Mixology. Det sistnämnda var ett nytt element för i år där några av Europas bästa baristor tävlade med sina bästa kaffedrinkar (N.länderna kammade hem segern). Som ni förstår var det verkligen ingen svårighet att spendera en heldag där.

I sin helhet var det en oerhört prisvärd festival med god stämning, där koffeinentusiaster från hela världen möttes för att hylla livets dryck 🙏✨

Nog med pladder, här kommer bilder❕

Godsaker jag fick med mig hem..

Likes

Comments

Idag har jag spenderat halva dagen i Amsterdam (igen!). Denna gång var det dock med skolan för att få lära oss om hur staden arbetar med den kreativa industrin. Och där har man sannerligen kommit på ett gäng lösningar för att behålla entreprenörer och kreatörer kvar i staden.

De har alltså något som kallas för Broedplaatsen. Vilket i enklare ordalag är studios/arbetsytor som hyrs ut i upp till 10 år till kreativa människor inom olika yrkesområden. Och det absolut bästa är att dessa lokaler hyrs ut till ett extremt reducerat pris!

De omvandlar oanvända lokaler till mindre arbetsytor och gynnar på detta sätt stadens kulturella utbud såväl som innovativa, och ofta nystartade, företag. Problematiken är inte direkt okänt för oss heller i Sverige. För hur många nystartade företag har råd med arbetsytor inne i Stockholms innerstad? Jo, stadgade och/eller kapitalstarka. Jag tror, att om detta hade kunnat appliceras i Sverige, hade det löst en hel del problem.

Andra fantastiska fördelar med dessa studios är att dessa ofta ligger närliggande till varandra. Och vad händer när dessa kreativa människor, från olika yrkeskategorier möts i cafeterian? Jo, nya idéer föds!

Här kommer lite bilder från studiebesöket på A-lab 👇

Sist, men inte minst, färgkoordinerad lunch- För den som vill leva ut sina tvångssyndrom till fullo 😜💛

Likes

Comments

Mat

Grattis till alla som definierar sig som kvinns! Vi är alla årets kvinnor- Glöm inte det 💪

Kvinnodagen startade jag, som sig bör, med en ordentlig "frukost" i powerns tecken.

För övrigt har jag inte gjort särskilt många knop ännu, förutom att jag sitter med en kaffebaserad ansiktsmask i fejan. Blir minsann ingen bild på det, för då blir jag säkert censurerad av någon säkerhetsspärr på bloggen. Heh.

Strax ska jag skrapa ihop mig och dra iväg till högskolan för en eftermiddagslektion.

Köpte lite spirulina och grönkål, så äntligen fick jag en efterlängtad vitaminboost🍃

Likes

Comments

Nu mina vänner, eftersom jag under ett svagt tillfälle döpte denna blogg till Kultur och Tankar, så kommer här äntligen lite utlovad kultur!

Det är svårt för mig att hålla bra koll på vad som händer i Sverige, när det hela tiden händer så mycket här i Nederländerna. Det är ju valtider och allt! Men två svenska kulturnyheter nådde mig ända hit:

- Henrik Berggren (sångaren i Broder Daniel) har äntligen brutit tystnaden och släppt en ny låt (!!!)! Som jag har längtat. Det var år 2008 som BD spelade för sista gången och sedan dess har det mer eller mindre varit tyst från Berggrens håll. Löften om nytt material har florerat sedan flera år tillbaka. Men för tre dagar sedan släpptes hans nya låt "To My Brother, Johnny" på Spotify. Den kändes väldigt trogen soundet. Nästan som att tiden stått still eller att man färdas tillbaks till 2003 då deras musik var som allra bäst. Nu kan jag bara hoppas på att det blir spelningar till sommaren, lagom tills jag är hemma igen!

- Jag trillade över den HÄR artikeln som handlar om att de underjordiska gångarna som tillhörde det ökända mentalsjukhuset Beckomberga delvis ska rivas. Detta hade säkerligen inte varit en uppseendeväckande nyhet om dessa inte hade prytts av väggmålningar som gjordes av patienterna på 70-talet i form av ett projekt. Projektet, som skulle verka i terapeutiskt syfte för patienterna, stoppades efter bara två år då landstingspolitikerna ansåg att bilderna som skapades var för otäcka. Beckomberga är idag lägenhetskomplex och det är på grund av ombyggnationer som kommer att resultera i att delar av de över hundra meter långa konstbeprydda betongväggarna försvinner. Tråkigt kan tyckas, men en utställning har utlovats samt att konsten noggrant ska dokumenteras. En utställning som undertecknad garanterat kommer att besöka!

Bilden är en printscreen från Svt's klipp, föreställande en av målningarna från kulvertarna.

Likes

Comments


Jag skulle väl knappast kalla mig någon slags mästerkock, men idag slängde jag ihop något väldigt en himla simpel rätt genom att bara titta vad jag hade i kylskåpet och improvisera lite.

Så med tonfisk, grönkål, grädde, salt, vitpeppar och fullkornspasta skapade jag detta. Jag började med att steka grönkålen, sen lägga i de andra ingredienserna och låta puttra ihop. 

et voilà! 


Likes

Comments

I helgen blev det återigen ett besök i Amsterdam, men denna gång tillsammans med andra Erasmus-studenter. Och visst är det lite roligare att åka tillsammans. Det blev mestadels sightseeing och rundvandring, med ett stopp på en restaurang för lite energipåfyllning.

Amsterdam är verkligen en kokande kittel, med myllrande liv. Likt en siren lockar hon med sin förföriska närvaro. Här kan man sannerligen leva dekadent, vilket intresse man än må ha. Drogerna är ett påtagligt element av staden, för nästan ingenstans kommer du undan den sötaktiga doften från de rökbara örterna. De stenade knäppgökarna är ett annat påtagligt element. På så många sätt känns Amsterdam som Stockholms motsats, även fast de påminner om varandra. Det är en frizon, ett mecka för de laglösa. Här samlas de; galningar, pirater, knarkturister, kulturfantaster, helt vanligt folk och allt där emellan.

Jag börjar sakta falla mer och mer för Holland, dess knasiga kultur och befolkning. Det har tagit lite tid, men jag har äntligen fått lite rutiner i form av träning, skola och socialt umgänge. Ja, allt förutom sömnen som är helt skruvat för tillfället. Det har varit väldigt skönt att få komma iväg från vardagen en stund. Jag är ju snäppet äldre än de flesta studenterna här (dock har jag sällskap av en annan kille i klassen som också är trettio-ish!). Åldern var i ärlighetens namn något jag funderade kring innan jag åkte. Jag kan väl kanske inte påstå att det varit ett problem, men visst känner man av det när genomsnittsåldern ligger runt 21-23. Jag var nog kanske även lite rädd för att bli dömd, och frågor har jag naturligtvis fått, men umgås man med journaliststudent är det något man får räkna med och har inte varit något annat, upplever jag, än ren nyfikenhet.

Jag försöker alltid att passa mig från att vara kategorisk, för det finns både mogna tjugoåringar likväl som det finns barnsliga trettioplussare. Allt jag kan säga än så länge är att jag träffat väldigt många varma och underbara människor från alla världens hörn. Lyckas man att radera sina förutfattade meningar och möta människor för vilka de egentligen är, så kan man hitta guldkorn i sanden. Jag kommer oavsett vara väldigt glad över mina nya erfarenheter. Ibland, måste man nog bara trotsa sina farhågor. Detta är faktiskt något jag velat länge, men som aldrig tidigare kunde förverkligas. Men nu är jag här, och gör mitt bästa för att njuta av alla dagar som går.

Tänk att jag nästan varit här i tre veckor redan!


Likes

Comments

Idag ligger jag hemma, sjuk. Eller jag kan nog snarare kalla det för extremhängig för att vara mer exakt. Igår var jag ute en stund på stan och tittade runt. Var gång jag är inne i stan upptäcker jag nya platser. Det finns oändligt många gränder att upptäcka i denna stad. Jag gillar verkligen Utrecht. Det är en stad som har mycket att erbjuda.

Kan dock säga att någonting i mig har skavt en del. Att flytta till en ny plats kommer med många fördelar, men man bör nog även vara medveten om att de mindre trevliga aspekterna kommer obönhörligen att göra sig uppmärksammade. Ensamheten. Nu tycker jag visserligen väldigt mycket om alla hjärtans-dag ( det finns sätt att komma kring det kommersiella spektaklet; en handskriven lapp och en mysig middag räcker väl?), kanske för att det är en dag då man påminns om att ge varandra lite uppskattning. Missförstå mig inte nu, jag blir inte negativt påverkad av denna dag. Tvärtom, köpte mig det ena och det andra för att unna mig (mitt ledord i livet).

Nej, det är något med att känna sig främmande i ett annat land. Där till och med enkla saker som vad "tryck" och "drag" betyder på dörrarna (Trekken betyder drag. Min hjärna vill ständigt få det till tryck), vilken ingång som är tillåten på bussen eller kösystemet i cafeterian kan verka förvirrande. Intrycken blir många när man försöker att anpassa sig till en ny kultur; Lära känna ett nytt land, en annan kultur, ett främmande språk.

Idag kurerar jag mig själv genom att plugga konsthistoria. Vilket är rena rama lyxen för mig. Jag ämnar även att smälla i mig alla macarones alldeles själv (jag är helt övertygad om att bakverk har en läkande effekt) samt att tvätta. Jag passar på idag för imorgon kommer tvättstugan att ockuperas av ett produktionsbolag. Men så är den ju lite fancy ( se bilden längst ner), håller ni inte med? Tänk bort det ostädade golvet.

Nåväl, Glad alla hjärtans-dag till alla som kan tänkas att råka på detta inlägg! Kärlek till alla❤Likes

Comments