Jag gjorde ett inlägg här på den här bloggen senaste gången för två år sedan, vad hände egentligen?

Svar: Jag blev (mer?) ätstörd och deprimerad pga p-stav som prevvomedel och gav upp bloggande.

Men massor av annat fint och fult hände också! Här är en recap:

1. Träffade en snubbe i Januari 2016 som jag typ nyss firade tvåårsdag med. Vi bor ihop i Lund (som jag vill flytta tillbaka till Malmö från), bråkar om disken, pussas och vill skaffa katt.

2. Jag utvecklade någon form av bulimi, började medicinera mot ångest och gick därför ner 10 kilo och sen upp 20 när jag mådde bättre.

3. Fick jobb på Café och restaurang Fabriken i Malmö, stod ut med ganska kassa arbetsförhållanden och slutade. Började sedan igen. Slutade igen pga. fick inte ens EN krona i löneförhöjning efter ett år (??).

4. Sålde min lägenhet i Malmö.

5. Har pluggat MKV och gjort praktik på en jätterolig reklambyrå i Malmö, där jag nu frilansar.

6. Försöker handla med aktier, går riktigt dåligt men jag tänker fortsätta vara optimist.

7. Försöker starta eget företag men det är mycket byråkratiskt som jag finner oerhört ångestframkallande.


Kort och gott, en hel del händer på två år. Varför återvänder jag till den här bloggen?

Svar: Något fattas mig? Jag insåg det här när jag igen (efter 2 år? kom igen Johanna) besökte moderna museet med en kär vän. Jag älskar ju konst och kultur! Varför har jag valt bort det? Känner att det kan bero på den masspsykotiska användningen av instagram och allt vad det innebär som drivit bort mig från vad jag njuter av till vad jag borde fokusera på, men det är också förenklat. Det är faktiskt också jobbigt att följa en dröm som ligger ganska långt bort i förhållande till ens egna förutsättningar.

Det ni förhoppningsvis ska få bevittna nu är en resa. Jag kan för första gången på länge säga att jag har ett mål, Jag vill bli produktionsledare på en större teater. Jag vill jobba i en kultursfär som heter duga och jag vill älska det jag gör. Är det rimligt mån tro?

Med vänligaste hälsningarna,

Kulturjägarn


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

glad juletidsmorgon

det här med att hålla sig till den här bloggens nichade ämne går sådär när en inte har lyckats kultivera sig så vilt på senare tid, men imorgon blir det teater med Alice, vi ska se "jag vill inte dö jag vill bara inte jul", ska blir megafett.

annars då? har hittat till beyond retro här i malmö och har sedan dess varit därinne så frekvent att en av expediterna måste tro att något slagit slint i skallen min, Ville gråta när jag insåg att priset var 1/3 av priset i stockholm.

Apropå Stockholm, jag åker upp på Torsdag! känns så bra, men fruktar för min ekonomi. Men innan jag åker har jag lovat mig att totalskrubba läggan vilket jag kan känna nu är en hemsk vuxengrej jag hade klarat mig utan, ska om 2o min hämta ett tvättlass och fylla på med ytterligare lite tvätt, och igår klockan 22 skurade jag köksgolvet.

Började även packa lite smått igår för att de hur jag ligger till och inser att min resväska är för liten, och då kan man tänka "men behöver man så mycket när man ska till päronen?"

svar Ja, eftersom halva innehållet i väskjäveln är gåvor till dem

nu vill jag dricka upp den sista kalla skvätten kaffe och bläddra i Buffé innan 2o kilo handukar ska från botten til vindsvåning

puss

här är jag glad på beerditch, bästa baren jag vill bo där

​och jag köpte megafina örhängen på pill &punch 

Likes

Comments

Att skriva tenta är inte min grej, i alla fall inte sista skedet. Jag kan ha krut i skrivandet och inte skjuta upp pluggandet i början av ett arbete, till och med tycka att det är KUL med AKTIVISM och MEDIERAD MOBiliSerING, men sista dagen går det åt helvete. Har till 23.59 på mig, men istället för att 1. bli klar och 2. gå ut och göra något av mitt liv så har jag

  • tvättat lakan
  • kört ner små plastflygsvampar i alla krukor jag har(läs julpyntat)
  • ätit älg i wrap (kulinariskt geni jodå)
  • skickat klart en mössa
  • kollat på 5 avsnitt av julkalendern från 1999
  • rullat ihop en MASSIV madrass och kånkat ut den i vindsförrådet
  • bloggat

Inväntar feedback från familjens akademiska geni, min fantastiska och intelligenta syster, och hoppas på att svaret blir "klockrent Johanna, du är lika bra på att skriva som du är vacker, rolig och snäll".


I väntan på det svaret ska jag julpeppa er med en bild på min favvogrej med julen:

​Helvetet fryser till is innan jag lägger ner traditionen med tomtebröd. 

mvh, Kulturjägarn

Likes

Comments

Glad fjärde december

Idag tillbringar jag dagen med att växelsvis fila på tentan som ska in 23.59 och att ånga igenom avsnitt efter avsnitt av min favoritjulkalender genom tiderna, Julens Hjältar 1999. Detta är inget statement för att årets julkalender är på något sätt dåligt (som många andra "vuxna" gapat rejält om på diverse sociala medier) utan den råkar bara vara mitt absoluta favoritsätt att plocka fram alla nostalgiska julsidor av mig.

Och det har fört mig till tankarna om att det pågår så in i helvete mycket skit i världen att allt man vill är att krypa in under ett tjockt täcke, blir sex år igen och slippa veta av död, olycka och politiker som tycker att det vore en kul idé att stänga öresundsbron. Att allt dett nu infaller i samband med julen gör det ännu mer problematiskt, eftersom det är en gemenskapets, omtankens och familjens högtid, då vi ska fröjdas tillsammans. Den bilden av världen som en plats för frid och tända ljus går inte ihop med bilden av flyktingar som tvingas sitta med sina små små barn i en båt till Lesbos, för att sedan fortsätta sin helvetesresa genom ett europa fyllt med misstänksamhet och främlingsfientlighet. Så vad gör vi små människor för att hantera allt som händer? Vi gör precis som vi brukar, ägnar oss åt oss själva men med julstressen att fokusera på. På så sätt bildas en slags bubbla, där man tillåts vara selektiv i sin ångest. Jag gör det själv i allra högsta grad, jag är ingen övermännsika. Jag "har inte tid" att ägna mig åt tragedier i omvärlden, jag har en tenta att skriva och julklappar att köpa, ett glöggmys på söndag att styra upp och en resa till stockholm att planera.

Min favoritdel av julafton är Karl Bertil Jonssons Julafton på TV. Den underbara julsagan om en julens hjälte som bara vill utföra den goda gärningen att sprida julstämning bland samhällets bottenskick. Det är egentligen skamligt av mig att säga att jag önskar att vi alla var som Karl Bertil, eftersom det är ett högs aktivt val som jag själv skulle kunna göra att egnagera mig i volontärarbete, och ändå inte gör det.

Slutsats: Vi är alla precis lika dåliga, god jul


Likes

Comments

​Bästa Ludwig van Beethoven <3

Har kära vänner här som sitter och retar min kärlek till Für Elise. Okultiverade bonnlurkar. 

Denna ljuva melodi väcker åtskilliga känslor i mitt arma psyke, den förtjänar en egen dag. Ska en skriva tenka? Für Elise. Ska en laga mat? Für Elise. Sätta the mood för lite rejtan tajtan? Für Elise. 

https://open.spotify.com/track/5yWClRIxwId7cl0WSboGUk

Bästa.​

Likes

Comments

​Fredag, tjolahopp tjolahej!

Ska snart cykla tä skolish för lite semenraium, vilket är bra eftersom jag förstod ca 4% av det jag läst.

Idag är det fredag och freitag. Jag tycker att det är så svårt att hantera helger över lag, det är så stor skillnad från när jag jobbat mån-fre, 9-17, när man verkligen känner i hela kroppen att det är helg. Men nu är alla dagar i princip desamma, jag kan liksom lägga min fredag på en onsdag, och så hamnar måndagen på lördagen. 

Drömmen är att komma hem runt 17 till ett hem fyllt med människor, laga någon kul middag och dricka lite rödtjut, för att sedan socialmysa lite. Känna att veckan faktiskt är slut, men istället kommer jag komma hem till ett tyst hus och sysselsätta mig med en matlåda och kommande hemtenta. skit också. 

Vilket deppigt inlägg det blev, nej såhär kan jag inte ha det, såhär snygg är jag idag i min mest estetiga tröja, får se till att något händer istället för att tjura över linsgryta och Bron på netflix!

nu ska jag hoppa upp på cykeljäveln och trampa mig fram i 60 km/h motvind, ha det fint


Likes

Comments

Det är inte ofta jag går på museum, det blir liksom inte prioriterat i mellanrummen, men härom veckan fick jag ett sånt där infall att det var just ett museumbesök jag behövde för att dämpa den dagens depp. Jag fick med mig två polers och så traskade vi dit. Vill för övrigt tacka alla student-gudar för att kultur-besök som detta är rabatterat <3.

Väl på plats såg vi en utställning av Hannah Ryggen, en svensk/norsk konstnär som levde mellan 1894 och 1970 gjorde vävkonst med politiska motiv och budskap. Det var så sjukt coolt (för att uttrycka mig på bästa möjliga sätt dårå), varje verk var som en hel saga. En av mina favoriter var verket 6. oktober 1942, föreställandes Hitler, Quisling och Knut Hamsun, flygandes över döde teaterchefen Henry Gleditsch och hans fru, på vänster sida, med Winston Churcill i mitten och Hannahs familj som flyr i en båt på höger sida. Verket baserar sig på att ockupationsmakten Tyskland införde undantagstillstånd, vilket ledde till en rad avrättningar v kända personer.

Scenen som utspelar sig i väven är tragisk, men det är något komiskt över det hela (med det detaljerde avbildandet av de kända personerna)  som gör att man inte vet om man får skratta eller inte. 

Hannah Ryggen var en politisk aktivist, men också kvinna under sekelskiftet, vilket innebär en ännu större utmaning för hennes konst. Jag kommer helt klart använda mig av henne i kursens aktivist-moment, hon är förbannat cool.

För att forma någon slags avslutning, vi kom, vi såg, vi älskade det vi såg och sen tog vi ett glas och pratade om livet. jag vill gå på museum snart igen, dels i hopp om att upptäcka någon mer känd konstnär som jag borde ha hört om men inte sett, men dels för att det är magiskt att gå på museum. Tystnaden och respekten för konstverken är så påtaglig och en annars bortglömd, reflekterande och analyserande sida av en själv väcks. Jävla fint faktiskt. Nu måste jag läsa om annan aktivism- den som inte kräver en vävstol utan bara tillgång till internet. puss å kram.

Likes

Comments

Spana in denna goding från 2012, redo att möta publiken iförd nylonstrumpa och skägg. Att spela teater är typ det roligaste jag vet, och extra snörper det i hjärtat att se sånna här bilder när man inte gör det längre. Här skulle jag vara en av häxorna och lite senare också Macbeth i Macbeth, en favvo-uppsättning. Kröp fram mellan benen på någon oskyldig sate i publiken i intro-scenen. Vet inte om det var läskigt eller komiskt, förhoppningsvis både och.

Nej, det börjar bli dags att rota fram mammeluckerna och damma av ett skröppligt manus, måste återvända till scenen innan jag torkar igen fullständigt.


Likes

Comments

ligger här i min pyttelilla soffa och har bestämt mig för att idag är dagen jag benar ut skilladen mellan fin och populärkultur, med en touch av ämnet kommersialsering.

Populärkulur och massmedia-

På spotify ligger Biebers "Sorry" som etta på Världens top 50-lista. Samma låt kommer därför pumpas om och om igen tills vi tröttnat, och sedan kommer den bytas ut mot nästa, mest populära låt. Det är ett kommersiellt kretslopp, vi konsumerar allt vi matas med och allt går att mäta i finansiellt värde. Nu låter jag kanske hård och negativ, det är inte min direkta mening, det är ju inte bara negativt med populärkultur. Att studsa runt inne på en klubb med sina bästa girls till en uttjatad popslinga som alla kan sjunga med till är ju bland det bästa man kan hitta på. Kort sagt är populärkultur den kultur (musik, film, litteratur) som massproduceras enligt konsumentens önskemål. Det handlar om att sälja, vilket är motsatsen till den finkultur som tidigare dominerat. med tidigare menar jag typ 100 år sedan.

Finkultur och klass-

På Dramatens stora scen går Jonas Karlsson in i rollen som Rickard den tredje. Jag känner mig något malplacerad, inklämd mellan min kära far (67 år) och okänd, pimpad östermalmstant. Medelåldern är ungefär 65, men jag njuter ändå av att känna mig lite härligt överpretto. Att gå på teater räknas till den gamla hederliga finkulturen, tillsammans med Opera, klassisk musik-koncerter och konstutställningar. Det är den kultur som(för typ 100 år sedan) bara de människor med högre klass hade råd med. Finkultur är därför, till skillnad från populäskultur, ingenting som produceras för massorna utan något mer speciellt och  värdefullt. Varje föreställning av  "Richard den treje" skiljer sig åt, och bara de som satt i publiken där och då upplevde känslan av just den föreställningen.

Idag hör kanske inte teater eller museumbesök till vanligeheterna, i alla fall inte för min generation. Populärkulturen dominerar vardagen och fler vet vilken kändis vem som nyss köpt hus än vem som författat "Röda rummet". Men på så vis lever finkulturen kvar, även om alla har chans att uppleva den (det är nästan precis lika dyrt att gå på teater som att se bio i 3D) så är det inte lika många som ser "Idioten" som "The hunger games". Det går helt enkelt inte att spela en pjäs så många gånger inför en så stor publik. 

Jag menar inte att människor på något vis är bättre som frivilligt (alltså inte medtvingad av skolan) ser en pjäs från 1875. Vi lever i vår tid, och jag fullkomligt älskar att sitta nerkörd i en biostol med popcorn och en dricka (som alltid tar slut innan popcornen är färdigätna, så halva filmen sitter man och försöker återfukta en saltimpregnerad mun), med ett par illasittande 3D-glasögon på näsan. Vi kan inte säga att det ena är bättre än det andra, för det viktiga är upplevelsen vi får. Tro mig, jag må vara intresserad och förälskad i scenkonst, men nog fan hade jag hellre bytt ut tre timmar "körsbärsträdgården" av Anton Tjechov, mot en riktigt B-rulle, hur finkulturig den än var. 

MVH, Jägarn


Likes

Comments

​Hej kära du,

Det här är denna bloggs första inlägg, vilket är himla svårt att formulera, så jag går nog bara rakt på sak. 

Jag vaknade upp häromdagen och insåg att jag saknar den där överpretantiösa estetsidan jag hade i gymnasiet, och att det nu efter två års tid är dags att återskapa denna. Jag ska därför i största möjliga mån ta mig ut på Malmös gator och jaga lite kultur, för att sedan ge den till er, helt gratis (you gotta love medie-samhället ändå). 

mvh,

Johanna "Kulturjägarn" Carleson

Likes

Comments