Ostron & Dirty Tritip

Börja led att göra den brasilianska röran, koriander, vitlök, chili, olivolja och salt. Pressa citron efter smak.
Hacka allt och låt det stå och dra.

För att lyckas med en Tritip så brukar jag säga att man lagar den Kosher. Då lägger man salt runtom hela köttet, krock eller flingsalt, för att dra ut blodet. I detta fallet så är det bara att lägga på salt. Jag skör köttet i skivor om 3-4 cm och gör dem som bågar och sätter dem på spett. Kör fettet neråt så blir det som en skål. Kör så de får gå indirekt i en stund. Sedan petar jag bort köttet från spetten och lägger dem direkt på kolet. Se till att använda kol av bra kvalité. Vänd efter 30 sekunder per sida och peta bort kol som fastnade.

Plocka av när det är 50-53 grader, lägg på skärbräda och skör ett snitt genom halva, lägg snittet neråt. Då rinner allt blod ur för det ville jag inte ha med.

Ostron öppnar jag, lägger på en klick av smeten. Smeten bestå av persilja, chili, vitlök, hacka detta fint, ej pressa!!! Sedan smör salt och olivolja. Konsistens påminner om majonäs när det är klart. Smaksätt med sambalolek om man vill ha ler smak och sedan lite västerbottenost i smeten. Klicka på, ställ direkt på galler över grillen, försök att behålla vätskan som är i dem från början. När det kokar upp i skalen så smälter smöret och det är bara att plocka av dem.

Jag trancherar köttet i 1 cm tunna skivor, lägger ihop bitarna och placerar dem på en planka, sedan placerar jag päron stabilt.

Ser lyxigt ut, känns lyxigt men är väldens enklaste grej.

Smet över köttet. Servera utan tillbehör för vem behöver potatis om man har mycket av det goda.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Bröllop e najs. Framförallt när alla är nöjda. För några helger sedan gifte sig två par i Karlskrona och jag och min vän Jonas blåste dit.

Förrätt - 80 personer
Varmrökt lax på planka med pepparrotskräm, wasabi kräm, brödpinnar och en dillvippa. Redan där var folk övertygade om att det var rätt att hyra in två Göteborgare.

Middagen var ju inget problem. Var drygt 80 pers, så mix grill för 80 är ju gjort i en handvändning.

Lite grillad jordgubbe med glass och chokladsås till Desert, utmanande i värmen...

Likes

Comments

Fisk och fantastiskt till sommaren.

I veckan körde jag lite fisk på grillen. Havskatt och lax. De kryddades lätt med en rubb som heter Seafood Gourmet från Zigges BBQ som är outstanding.

Gör inte livet så svårt, här kommer tre tips på hur du imponerar på vännerna.

Inköpslista för 4 personer
Briketter
Seafood Gourmet
Lax 400 gram
Havskatt 400 gram (kör 50/50 på fisken)
Musslor (1 nät)
8 champinjoner
1 röd paprika
1 fänkålshuvud
1 Persilja knippe
4 citroner
2 klyftor vitlök
1 röd chili
2 dl olivolja
1 näve al spån eller en puck, finns på Jula.
Salt peppar

Skaffa två stenar, hyfsat platta, diska / skölj av dem
Hacka persilja, chili och vitlök. Lägg i en bunke. Chili efter smak då. Lägg på 1-2 dl olivolja. Salta, smaka av.

Tänd grillen, blötlägg en näve spån, dela citroner på mitten, sedan skär kuber av fisken, drygt 3x3x3 cm. Plocka bort foten på svamparna, skär ner paprikan i bitar stora som fisken.

Trä på spetten, paprika, fisk, fisk, svamp, fisk, fisk, svamp, fisk, paprika i den ordningen, då är det lättare att ta av från spettet.

Badda spetten med olivolja och krydda med rubben. Låt dem ligga och fortsätt med resten.

Skiva fänkål, ca 1 cm tjock. På med olivolja och salt. Tvätta sedan av musslorna. De öppna kastar man bara.

Dags att gå ut till grillen.

Sprid ut briketterna så du täcker halva grillen. Lägg stenarna på gallret med lagom avstånd så spetten kan vila på dem. Då får inte fisken kontakt du riskerar inte att något bränner fast. Lägg på spetten. Musslorna rakt på gallret där du inte har glöd och sedan petar du ner al spån rakt på glöden. Lägg citronerna med snittet neråt över glöden. Stäng locket. Öppna så du har fullt drag, ca 200 grader i grillen. Låt locket vara stängt. Efter 5-7 minuter öppnar du, plockar av 5 halva citroner, låt en stanna. Flytta den så den inte är över glöden. Plocka av musslorna, på med locket igen.

Lägg musslorna i en skål, pressa citronerna i persilja och olivolja röran och få med fruktköttet. Akta stjärnorna bara, otrevliga att tugga på. Häll allt över musslorna och vänd runt och låt dem stå och dra lite.

Nu, ut till grillen igen, fisken har gått ca 10-15 minuter nu, den är klar. Vill du ha grillränder så kan du snabbt köra dem på gallret nu. Mindre risk att de fastnar nör de inte är kladdiga. Fräs på fänkål på sidan med glöd, räcker med 2 minuter per sida. Avnjut din grillöl under tiden.

Plocka med allt in. Hacka fänkål i mindre bitar, strö över fisken som du lagt upp på fat, pressa citron över, lite salt och peppar över, placera musslorna vid sidan av eller i skålen, servera ihop med kokt potatis / ris eller en sallad. Bra till är en fräsch syrlig aioli tycker jag. Hälften mayo, hälften cream fraishe med citron zest, salt och vitlök.

Kör hårt, om ni testar, kommentera gärna med vad ni tyckte :)

Likes

Comments