Jag har gjort det! Jag har på en båt mitt på Atlanten tagit mig över ekvatorn. Från norr till söder. Så jävla häftigt. Jag kan knappt förstå det själv. 20 år gamal och har redan gjort så många av mina drömmar till verklighet. Är galet stolt över mig själv!

Men helt smärtfritt har denna dröm inte varit. Att passera ekvatorn på en båt betyder att du måste bli döpt och godkänd av guden Neptun innan du får segla över. Ett dop som är bland de vidrigaste jag varit med om. Varmt, kallt, kladdigt, ojligt och så otroligt illaluktande. Vad jag fick i min mun att äta undertiden detta pågick vill jag aldrig veta...

Men nu är de gjort och jag är över på södra sidan. Så himla häftgt! Nu fortsätter vi mot nästa mål, Uruguay!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

När jag reser gör jag de aldrig ensam, jag har alltid med mig min familj. Det kanske låter konstigt men de är sant. Eller nästan sant

Varje gång jag kommer till ett nytt ställe hittar jag dom. Min familj.

Min familj består av tre personer. Min mor, min far och min älskade syster. Tre unika och underbara människor,

Jag samlar delar av dom. Plockar från varje hörn till jag har 4/5 av varje person. Då känner jag mig inte ensam, jag vet vart jag ska gå för att få den del av min familj jag saknar, jag känner mig hemma.

Min systers 4/5 är lätt att hitta på ställen jag reser ensam till. Hennes glädje hittar jag snabbt. Många här har den. Lätt till skratt går också snabbt att hitta. Sen får jag börja leta bland folk. Jag letar efter en människa som tagit en stund och funderat på livet, kärleken och sig själv, sin bild i universum. Men den personen dras jag ofta till. Den personen kan på ett fint sätt när rätt läge kommer ta en åt sidan, berätta saker för en om hur den ser på världen som får en att tänka till en aning extra innan man somnar. Den personen får dig alltid att känna dig hel, som om du kunde ta över hela världen. Hennes sätt att få med alla i gruppen, inte lämna någon utanför och hålla ihop alla under alla hinder vi än kommer möta finns också bland många här. Ibland hittar jag 3/5 i samma människa när de gäller min syster då har jag tur. Men oftast finns hennes bra sidor i de flesta dit jag kommer.

Min far däremot är nog den jag hittar först. Det tar inte lång tid på dessa platser att möta någon med samma passion som min far. Min far blir nämligen inte intresserad i saker och ting, nej han blir en nörd i allt han gör. Och de ska ni veta, här finns många nördar. Så som han, så älskar de att djupdyka i småsaker och kan på det mest oroliga vis också sitta i timmar och berätta om hur allt fungerar. Dessa personer får mig att bli intresserad av de konstigaste ting. Genom sättet de talar och beskriver detaljer eller kanske finner jag det bara så oroligt fascinerade hur de kommer ihåg formler och årtal men frågar du vilken veckodag det är lär de tänkta till en eller två gånger extra. Den delen av min far hittar jag direkt. Hans ledarskap och projektledare hittar jag också snabbt, om inte hos någon annan så i mig själv på gott och ont. Han tysta sida tar en dag eller två, sen ser du den. Personen som sitter med något framför sig, det kan vara en bok eller dator. De läser och ögonen går fram och tillbaka. Sen stannar de upp. Kollar ut, inte på någon konkret utan bara ut i tomma intet. Du kan se hur den tänker, du kan nästan känna hur tankarna bubblar i dennes huvud. Sen en paus i läsandet som varar ovanligt länge. Personen mumlar någon för sig själv. Är de ett beslut eller konstaterande? Man hör inte. Sen dyker den ner bland ord och bokstäver igen. Men skulle du avbryta mitt i detta så ler personen mot dig. Tar sin tid att lyssna och hjälpa dig för att sen mjukt dyka tillbaka i läsandet. Den personen är på platser som dessa.

Sen till min mor, hon är svår. Inte hennes kloka och roliga del. Den delen som fnissar så fort chansen ges och som utan att någon märker det suger åt sig kunskap. Hennes sett att se risker och undvika dem. Den personen som alltid har allt i sin ryggsäck, och nu menar jag allt. Den personen hittar jag. Personen som utan att höja rösten får alla att lyssna och agera utan några som helst motstånd. Med en mjuk röst får alla att gå åt samma håll. Jag hittar många delar av henne i många personer. Men de är mycket jag inte hittar eller har otroligt svårt att hitta.
När de gäller min mor hittar jag aldrig 4/5. Ibland 7/10, ibland mer. Men aldrig 4/5 De är något med henne jag inte kan sätta fingret på vad jag letar efter. Kanske är de en doft, en känsla, en handling? Kanske hittar jag henne men i för många personer? Kanske inte.

Så jag reser allt med min familj. De får mig att sakna dem mindre. De gör mig trygg på att det alltid finns kvar. De får mig att älska dem mer.

Men just nu, saknar jag dem ändå. Otroligt mycket!

Likes

Comments

För två dagar sedan var vi i Las Palmas och bunkrade upp båten för den 16 dagar långa resan över Atlanten och ner till Uruguay. De sex timmarna spenderade jag inte på båten, först av var jag. Iväg för att upptäcka Las Palmas, hitta och köpa mig ett par shorts så klarar värmen vid ekvatorn och sen STRANDEN!

Efter dessa timmar, med okänt folk, bilar och vägar som jag gick vilse på var de så skönt att komma hem till båten. Lugnet. Gud så jag gillar denna båt!

Likes

Comments

Snart en vecka på öppet vatten gjord. Allt går faktist bättre än jag trodde. Jag saknar inte land allt för mycket, inte heller mammas mat, jag går bra ihop med de nya teamet och oj va saker vi har att göra. Jobbar från att vi går upp tills dess att middagen serveras. Vi har skrubbat alla muckboots på hela skeppet, de tog oss 4 dagar att göra klart alla. Helt galet. Sen har vi tvättat, lagat och sorterat galet mycket andra saker. Vi håller på att bygger ett nytt förråd som allt tillslut ska in i. De är ju superbra. Saken är bara de att allt som en gång var i det gamla förrådet nu ligger på alla möjliga ställen i skeppet haha. Vi sliter på och då och då hinner vi med en kaffe i solen. Vi seglar någonstans utanför Afrikas kust nu och de börjar verkligen bli skillnad på temperaturen här inne och varmare kommer de bli när vi kommer närmare ekvatorn. På kvällarna spelar vi pingis om vågorna tillåter, ibland spelar Pål gitarr och Filippinerna sjunger karaoke och idag fick jag nån konstig känsla och lät Rodger klippa av mig håret. De räcker inte ens ner till mina axlar längre

Imorgon har vi några timmar i Las Palmas då vi lär tanka skeppet innan vi gör den 16 dagar långa turen över havet och slutligen når Uruguay. De timmarna kommer användas väl ska ni veta. Typ till att handla ett par shorts. Inget man har med när man bara skulle till Arktis och sen hamnar vid ekvatorn haha


Bilder från mobilen

Likes

Comments

En månad på detta underbara skepp är nu gjord. En månad med ett konstant leende på läpparna, underbara människor och underbara platser. Just nu sitter jag i min hytt 350 och vi seglar på havet någonstans utanför Spanien och Portugal. En månads äventyr som faktiskt inte kommer ta slut. För om en månad har jag ny adress. Jag ska flytta. Göra en säsong där det är vinter på riktigt. Jag ska flytta till Jukkasjärvi, jobba på Icehotel med aktiviteter, skicka iväg folk på hundsläde och skoterturer. Jag ska få uppleva norrsken som en vardag och göra galna äventyr. Är otroligt taggad, nervös och förväntansfull på denna resa. Men först ska jag krossa ekvatorn och segla ner mot Montevideo.


Lånade bilder

Likes

Comments

Två dagar på öppet vatten är nu gjorda och vi har idag seglat genom Engelska kanalen. Jag har redan ätit upp godispåsen som skulle räcka hela vägen fram till Montevideo.

Båten lever på ett annat sätt utan gästerna på. De händer saker i alla hörn, saker lagas, fixas, byggs om och städas. De är väl ungefär det jag också gör dessa dagar. Vi har en lång lista på saker jag Pål och Jim ska ha klart innan den 29/10. Känns konstigt att veta att fram till dess bara har 6h med fast mark under mina fötter. Kommer jag sakna naturen? Om de är så hoppas jag att jag kan leva på mina minnen bilderna tar fram, om inte, blir jag galen då? 

Likes

Comments

Köpa enkelbiljett till ett okänt land.
Träffa människor du aldrig kommer glömma eller släppa från ditt liv. Folk du alltid kommer referera till, folk som kommer referera till dig.
Våga lära sig saker du sen lär andra. Prata andras språk som att det var ditt eget.
Upplev de finaste naturen har att ge, dag som natt. Var tyst. Skratta högt. Våga pressa dig till gränsen, lär dig slappna av.
Var själv, var tillsammans. Bli kär, framförallt i dig själv. Våga göra det du är bäst på, våga vara dig själv.

Likes

Comments

Förlåt mamma och pappa, jag hade planerat att kliva av båten idag i Bergen och hyra en bil och resa hem, men... Jag kommer inte hoppa av. Jag stannar på båten, åker över Atlanten och ekvatorn ner till Uruguay. Kanske kommer hem om en månad, vi får se. Jag fick chansen att resa över jorden och jag kunde bara inte säga nej till det. Efter det drar jag upp igen till nordligarebreddgrader och ska uppleva en riktig vinter. Hoppas det är okej, kram

Bilder från min mobil

Likes

Comments

Alltså kolla på dessa bilder, de är så jävla häftigt här. Alla fjordar, små holmar fiskebåtar och allt. De är så coolt allt!

Vi körde genom en 70 m smal fjord idag. Så häftig. Vi tog en kopp te och satte oss på däck och kollade på bergen. Vi är sånt härligt team här på båten ska ni veta, verkligen folk som kommer stanna med en hela livet.

Likes

Comments

Jag har släppt ut kungskrabbor i havet. Sett hur galet klart vattnet i Norge är och jag har stått på Nordkapp och gråtit av lycka. Vill aldrig hem!

Likes

Comments