Psykisk ohälsa

Först funderade jag på en nystart. Radera alla gamla inlägg eller starta en helt ny blogg. Det är så mycket som har hänt. Det känns inte som att jag är samma person som för bara några månader sedan. Eller rättare sagt, jag är en uppdaterad och förbättrad version av mig själv. Men det som jag skrivit tidigare är fortfarande en del av min historia, och kan ett enda ord av de texterna hjälpa någon är det skäl nog att låta de fortsätta finnas. Därför får de vara kvar, men ni får vara medvetna om att de tankar och känslor jag hade då, inte är desamma som nu.

Vad som hänt sedan sist kommer ni nog bli varse inom den närmsta framtiden.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Behandling

Jag känner mig säkrare och säkrare på mig själv. Detta år har jag fått många nya verktyg för att hantera ångest. Jag börjar äntligen kunna föreställa mig att jag kommer att kunna leva ett vanligt liv, även om det är en bit bort.

Som idag. Briemackor, friterad mat, fettrika livsmedel och cheesecake. Tänk att jag numer äter sånt utan att bli en liten pöl. Visst mår jag dåligt över det. Tycker att jag är äcklig och usel, misslyckad och vidrig. Men efter det händer inte så mycket mer. Jag får kompensatoriska tankar, men agerar inte på dem. Mina katastroftankar är inte lika extrema. Jag förstår att jag inte kommer att ha gått upp tio kilo i vikt till nästa vägning, men jag tror ändå jag kommer ha gjort en rejäl viktökning. Jag känner mig fortfarande som en bluff när jag säger att jag är underviktig, men jag törs ändå säga det. I stundens hetta känns ångesten övermäktig, men äntligen har jag fått bevis för att det klingar av, tids nog.

Jag är så stolt över mig själv, att jag tillsammans med familj och behandlare lyckats göra dessa framsteg. Jävligt stolt.

Likes

Comments

Anorexi

När korsordet är spot on. Jag sitter och vilar efter lunchen, och där fanns lite pepp gömt bland ordflätorna.

Likes

Comments

Behandling

En härlig permission lider mot sitt slut. Nu sitter jag på tåget tillbaka mot behandlingshemmet. Detta var min sista permission och jag ska utvärdera den noggrannare när jag kommit tillbaka. Några saker jag behöver fundera på inför min utskrivning är:

- Aktiviteter
Vad ska jag fylla mina dagar med? Vad vill jag göra? Saker jag kommer på på rak arm är matlagning, promenader, blogga, arbeta med KBT, samtal på ätstörningsenheten, träffa vänner, träffa familjen, baka bröd och försöka komma igång med läsningen.

- Mat
Klarar jag av att äta på egen hand? Behöver jag boka upp lunchdejter med vänner? Hur ofta behöver jag laga mar, vad är rimligt? Hur ska balansen mellan olika livsmedel se ut? Vad är ett lagom mellanmål?

-
Träning
Idag tränar jag inte, men det är något jag vill börja med framöver. Vad kan vara rimligt? Hur ofta och hur mycket?

-
Sysselsättning
Är det lämpligt att återgå till arbetet? Eller kommer all energi krävas för att bibehålla rutiner? Hur tänker jag att sommaren ska se ut? Behöver jag vara sjukskriven eller kommer det vara möjligt för mig att studera eller arbeta?

Hur tänker ni andra kring er vardag? Någon kanske har erfarenhet kring att gå från heldygnsvård till öppenvård?

Likes

Comments

Anorexi

Igår fick mina frihetsdrömmar ta lite för stor plats. Inget som gick ut över maten, men att frångå behandlingshemmets standardmellanmål gjorde mitt huvud lite stökigt. Dock ångrar jag inget. Mackor med brieost, glass, nötter och proteinpudding var några av sakerna som hamnade i magen.

Idag har jag valt mer trygga alternativ, med andra ord fil och smörgåsar. Lite tråkigare, men tryggare. Jag har ju faktiskt hela livet på mig att välja och äta annan mat.

Likes

Comments

Anorexi

Är hemma på permission även denna helg, och det känns nästan ännu bättre än förra veckan. Jag har haft mer ork, gjort fler egna val och bevisat för mig själv att jag klarar mig även i vardagen.

Träffat en kompis och klarat av att koncentrera mig på umgänget. Planerat mat och handlat. Lagt upp en del mat själv. Druckit vin och kollat på film. Kramats och hållit handen. Men också vilat ensam, kollat på tv och virkat. Och än har jag bara haft den vanliga ångesten, ingen panikattack.

Inget av detta hade fungerat utan pojkvännen. Ibland känns det orättvist att han behöver stötta mig så mycket, jag känner mig otillräcklig. Han säger dock att vi är beroende av varandra, vilket känns fint. Jag behöver honom, och han mig.

Likes

Comments

Bra stunder

Igår kväll åt jag glass. Intresseklubben antecknar. Nej, men för mig är det stort att våga äta en ordentlig portion med B&J. Glass är mitt favoritfika, så varför ska inte jag få äta det? Vi satt i sängen och käkade framför ett avsnitt av den nya säsongen av Sherlock. En stund som jag sparar i minnet inför de dagar när det känns motigt.

Ätstörda tankar och allt sånt såklart, men jäklar i min låda så gott det var!

Likes

Comments

Anorexi

Ja, det var en tag sedan jag skrev här. Anledningen är att jag nu är på ett behandlingshem för min anorexi. Helvete vad tufft det är. Men det har också fått mig att upptäcka hur stark jag är. Sex måltider på dag, varierad, regelbunden och tillräcklig kost.

Att uppdateringarna uteblivit beror främst på att jag inte vill skriva för mycket om behandlingen. Det är en av förhållningsreglerna där. Förutom det räcker inte energin till att skriva långa texter. Tiden finns, men inte orken.

Nu är jag dock på väg hem på permission. Längtar efter pojkvännen så att jag nästan går av på mitten. Denna helg ska jag bara ta det lugnt, och observera vad som fungerar och ej på hemmaplan.

Likes

Comments

Bra stunder

x100 portioner till.

Igår år vi hemlagad tacos till middag. Hemgjorda majstortillas, friterad fisk, coleslaw, mangosalsa, fetaost, avokadoröra och sallad. Satan i gatan så gott. Åt gott och väl en normalportion. Ångesten kommer såklart, men varför ska jag äta tråkig mat bara för att jag har anorexi?

Receptet till maten kommer från boken Tex mex från grunden och allt vi lagat därifrån hittills får fem av fem avocados i betyg.

Likes

Comments

Depression

I lördags gällde snus, Cola och yoga. Jag hoppas att det kommande året erbjuder mer av det senare. Yoga alltså. Saknar det som tusan. Motståndet att börja finns där, men efter varje gång känns det som att psyket är renat, som att all skit spolats bort. Jag behöver yoga för att må bra.

Likes

Comments