Jag har haft min blogg och hemsida www.kostvagen.se sedan 2010. Finns hur mycket recept, tips och inlägg som helst om kost och hälsa !

Sen tänkte jag flytta bloggen. Gick inte. Då stängde jag den och började om här. Men jag saknade "mig själv" så nu är jag tillbaka där jag började. Ses där! 😀👍🏻😘

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Att jag inte tycker att människan bör dricka så mycket kalv-mat innebär ju inte att jag vill vara elak mot Arla-bönderna 😇
Här är en underbart god nyhet från Arla! En ekologisk färskost utan tillsatser som dessutom är ekologisk!
Hejdå Philadelphia-ost och nu ser jag bara fram emot en större förpackning!

Likes

Comments

Att komjölk skulle vara fantastiskt för oss människor, både barn och vuxna är en väldigt utbredd syn. Och myt! Komjölk är perfekt för.. Kalvar! Den lilla växande kalven. Inte för barn, vuxna och tonåringar. Vi mår bäst av att ammas vår mammas mjölk (perfekt sammansatt för oss) och sen dricka vatten.

Läs gärna denna nya forskning om mjölken.

Vi dricker aldrig mjölk hemma. Barnen får vatten/bubbelvatten eller äppelmust vid festliga tillfällen.

(Bild lånad från tinasmagmat.se)

Likes

Comments

Om du vill fira denna dag:
Fira med kärlek, blommor, god mat, att ge någon av din tid ❤

Låt det inte bli en ytterligare socker-dag som är sanktionerad av kalendern och handeln!

KÄRLEK! 💕

Likes

Comments

Kesoplättar med kokosgrädde (Garant) och osötad hallonsylt. Barnen gillar det och blir mätta och har ett stabilt blodsocker (till skillnad från mjöl-pannkakor med vanlig sylt).
1 liten burk keso, 2 ägg, 1 1/2 msk fiberhusk, 1 nypa salt. Mixa och klicka ut i pannan på medelvärme. 2 personer blir mätta på detta!

Recept från 56kilo.se

Ha en skön lördag!

Likes

Comments

Stekt fläsk med löksås! 👍🏻

Och broccoli. Såsen "reder" jag med ca 1-2 msk färskost (vispgrädde i såsen såklart) så den blir krämig och god. Arlas färskost- utan tillsatser.

Likes

Comments

Idag är det måndagsmys! ❤

Jag har berättat det förr, på måndagen äter vi ofta något lite extra gott (men också helt vardagligt), tänder gärna en brasa, ser en serie och har helt tvätt och städfritt(det pysslar jag med ungefär alla andra dagar 😀).

Vi hämtar/lämnar på förskolan ungefär varannan gång och jag gillar att vara HELT O-spontan (de flesta vardagar, jag kan göra undantag 😀😉) så vi kommer hem strax före 16.30. Då leker vi.
Eric (3 år) väljer. Ofta duplo eller bilar. Vi leker till 17.20 och då börjar jag med maten. Vill inte hetsa med den.
Många barnfamiljer vill laga mat så snabbt som möjligt men istället ger jag Eric en baby-bel-ost och lite morotsstavar medan jag lagar mat så är han aldrig grinig och tjatig. Han är heller inte grinig och tjatig pga att jag gett honom 50 minuter egentid med fri lek innan jag "är tråkig" och ställer mig vid spisen.

17.20 sätter jag honom alltså, med morotsstavar och ost (eller äpple ibland) framför Netflix medan jag i lugn och ro lagar middagen.
Vid 18-18.30 äter vi, och oftast har då sambon (eller jag) hunnit hem då så vi äter tillsammans.

Efter middagen hänger vi i soffan, kollar paddan eller så tar Eric ett bad.
19.45 går vi till hans rum, leker lite. Sen godnattsaga och sen somnar han (i bästa fall före 20.30).

Därefter kollar vi Netflix eller nåt på TV.

Denna vardagsrutin funkar jättebra hos oss, det gäller att underlätta för sig själv (handla gör vi på nätet eller på helgen, aldrig vardagskvällar).

Idag sambal-kotletter med rostad blomkål och tomatsallad

Likes

Comments

Om man börjar gräva i studier och forskning kring kost och hälsa så känns är lätt att man blir tokig...

Eller "en del säjer si och en del säjer så", som man ju blir avfärdad med då och då.
Det finns många som säjer att mättat fett är farligt och att tallriksmodellen är den enda rätta. Det finns många som säjer tvärtom. Det divideras fram och tillbaka vad som är "stenålderskost" respektive inte "stenålderskost" och vad som är den "rätta vägen". Vad är höga kolesterolvärden och dödar det oss?

Man kan lätt känna att man tvingas hamna i försvar för LCHF- kosten. Mot "ingen har dött av en pepparkaka" eller "jag tror på att äta lite av allt" eller "det där tror inte jag på" eller "ja, det där kanske funkar för dig men skulle aldrig funka för mig" osv, osv.

Jag tycker det är bra att hänvisa till logiken och evolutionen. På ett enkelt sätt. Inte bråka om vad vi åt under stenåldern, utan bli överens om vad vi faktiskt definitivt inte åt (raffinerat socker, mjöl, transfetter, margarin, E-medel, pulvermos, pasta...). Att den nya maten faktiskt varit med och skapat de nya sjukdomarna.
Sen tänker jag på djuren. Om min katt fångar en mus så äter han (trots att han är bortskämd innekatt med ständig tillgång till mat..) upp de energirikaste delarna på musen först.
En haj spottar helst ut en surfare som han misstagit för en säl eftersom han inte vill äta en sådan light måltid som inte finns på hans normala meny...

Är det logiskt att vi människor inte ska äta naturligt fett utan vara rädda för det, medan inget annat köttätande däggdjur inte behöver känna fettskräck eller fundera på om sälen innehåller mycket kolesterol?

Är det logiskt att livsmedelsindustrin de senaste 100 åren ska ha kommit på mat som är bättre för oss än det naturen har att erbjuda? Och att vi skulle bli friskare av dessa light och fusksockrade produkter som säljs med hjälp av gigantiska reklamkampanjer?
Är det logiskt att vi ska fortsätta äta hårda fibrer och fullkorn när mångas magar strejkar av det, eller ska vi välja att lyssna på magen och göra som den säjer åt oss?

Jag har valt att följa logiken. Valt försöka äta sådan mat som gör mig pigg, frisk och normalviktig. Valt att inte äta "lite av allt" för varför skulle jag göra det?
Katten väljer bort konserverade räkor och pepparkakor, varför ska jag äta det bara för att det FINNS?
Är jag ett pepparkaksätande däggdjur?
För allt FINNS, det ser man i våra mataffärer och snabbmatsrestauranger. Möjliga och omöjliga kombinationer av mat som ska tillfredsställa olika behov hos oss. Behov som är skapade, genom att man från livsmedelsindustrin har anpassat livsmedlen till hur vår urhjärna fungerar.
När det enda behovet borde vara, rent logiskt, att äta det som gör oss så mätta som möjligt, så länge som möjligt till så liten mängd mat som möjligt.

Likes

Comments

Detta tycker jag är så tydligt!

Varför får inte hunden läsk och godis? Många hundar skulle gilla det!
Varför får inte katten bakverk? Lite sega råttor?
Varför vattnas blomman med vatten och inte med saft ? Varför är djurs kost strikt reglerad för VI VET ATT DE BLIR SJUKA OCH MÅR DÅLIGT av det. Men varför tror vi att det inte gäller oss själva ?
Varför tror vi att det är okej som människomat ?

Likes

Comments

Jag har levt flera månader med en stekpanna (till och med två) som var på upphällningen så jag har inte gjort kesoplättar på fööör länge! Men nu blev det ändring på det. Kesoplättar från bästa Åse, sååå gott med bär och grädde smaksatt med vaniljpulver! 😍

Likes

Comments