Projects Small Things heter min serie av gatukonst. Den består av tre olika plakat som ger förslag på några få och små grejer varje människa kan gör för att:

  • 1. Vara mer miljövänlig
  • 2. Göra en annan människa glad
  • 3. Göra sig själv glad

Vardera plakat har alltså var sitt tema. Jag skapade dessa konstverk med en tanke om att varje person som går förbi och ser det jag gjort ska stanna till och fundera på vad de just har läst och sedan utföra något eller några av förslagen.

Jag mår bra när jag gjort något som gläder någon annan, detsamma gäller när jag gör världen jag lever i en gärning. För att utföra dessa handlingar måste jag ju själv må bra, därför är även det ett av temana. Varje människa kan göra någonting litet varje dag för att bidra till något gott och det är det dessa plakat har som budskap. Konsten ska få folk att sträva efter att få sig själv, andra människor i deras omgivning, men också själva omgivningen, att må bra.

Jag ville göra mer än bara plakat så därför valde jag att skapa symboler till varje tema. Istället för att göra något platt, i 2D, valde jag att göra något man verkligen kunde hålla och ta på på ett annat sätt en bara en målning eller liknande. Jag hade aldrig arbetat med gips innan denna uppgiften, så därför tyckte jag det var lärorikt att arbeta med det. Symbolerna skulle hänga från varje plakat i en stark tråd.

Jag är otroligt nöjd med min gatukonst då jag använt många olika tekniker. Titeln på varje plakat är gjorda genom stenciler som jag skapat själv. Texten är gjord i Photoshop, de har skrivits ut och jag har skurit ut meningarna med en hobbykniv. Efter det använde jag en svamp och duttade på färg.

Övrig text är också gjorda genom en stencil som jag hade hemma. Bokstav för bokstav fyllde jag först i med blyerts, så om jag skrev fel bokstav eller lite snett, kunde jag sudda bort det, Efter det fyllde jag i med en svart tuschpenna.

För att inte pappret skulle skrynkla eller vika sig i vinden då plakaten ska hänga utomhus, klistrade jag papperna på kartong med hjälp av självhäftande tejp.

Att arbeta med gips var roligt. Genom att använda mina egna händer, en kompis hand och en box som modell, skapade jag symbolerna. Vi använde oss först av folie för att skydda våran hud, men det gjorde tyvärr att detaljer som rynkor, kurvor och veck inte syntes så bra som jag ville. Om jag fick ändra någonting skulle det vara symbolerna. Jag hade fortfarande använt gips men på ett annat sätt så att fler detaljer visades. En annan metod skulle vara att inte använda folie men då är jag rädd att huden ska skadas. Jag hade nog gjutit med betong och gips för att få det bästa resultatet. Jag målade symbolerna och hängde dem sedan med snöre från plakaten.


Jag hoppas att folk kommer se att min gatukonst är skapad med tanken om att få det bästa resultatet och att jag gjort det bästa med den tid jag fått.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Här har jag skrivit klart två olika plakat. För att göra allt stabilare klistrar jag, med självhäftande tejp, fast dem på kartong. Jag klipper sedan ut plakaten och fäster snören på baksidan för att sedan hänga gips-kreationerna. Efter det är det klart då gips kreationerna redan är målade.

Likes

Comments

​Nu har jag skärt ur bokstäverna och går vidare mot gipsning! Det är roligt att använda flera olika tekniker i ett projekt. Jag har aldrig gipsat förut så detta var något nytt jag testade. Det var väldigt enkelt att göra och tog inte alls för lång tid. För att inte skada huden så tog jag plastfolie runt min hand (som man ser på ena bilden). För att skydda huden så är plastfolie jättebra, men det gjorde det svårare att forma min hands exakta form. Den blev inte så detaljerad som jag hade velat. Jag har därför bestämt mig för att slipa gipset så att man tydligare kan se vad det ska föreställa.

Likes

Comments

Här är texten utskriven och jag håller på att skära ut bokstäverna. Det var lite svårt då man fick trycka ganska hårt för att få ut dem. 

Likes

Comments

Här gör jag stencilerna i Photoshop. Dessa skrivs sedan ut!

Likes

Comments

Här är skisserna till mitt projekt inom gatukonst. Projektet heter "Project Small Things" och ger förslag på hur man kan utföra små vardagliga saker för att:

1. Hjälpa naturen

2. Göra någon annan glad

3. Göra något för att man själv ska må bra

Tanken när jag började skissa var att göra tre stora plakat med A3 papper. De ska vara robusta så jag tänker klistra på ett hårt underlag. På ett plakat ska det stå tips på hur man kan hjälpa naturen och på det andra plakatet, göra någon annan glad, o.s.v. I högra hörnet på vardera papper ska det så "Project Small Things". Rubrikerna ska vara längst upp och under dem ska förslagen visas i punktform. All text ska vara stencilerade. Kreationer gjort av gips ska hänga i tråd från varje plakat. Kreationerna ska symbolisera varje tips.

Likes

Comments

Denna bilden tycker jag är häftig. Precis som de orangea bänkarna så kan man se en tydlig linje och att husen blir mindre i storlek desto längre bort de är. Bortsett från de glada färgerna så tycker jag byggnaderna ser lite dystra ut. Jag får en liten ensamhetskänsla av den. Jag har redigerat så att färgerna blivit starkare och beskärt så att husen är i fokus och inga träd syns. 

Likes

Comments

Här är domkyrkans altare och sittplatser. Jag ställde mig i gången mellan bänkarna för att skapa ett djup i bilden. Det finns många geometriska former: cirkel i taket och vågräta linjer på bänkarna. Jag har redigerat så att bilden blev lite ljusare än vad det i verkligheten var, sen har jag också framhävt de gula tonerna också. Jag tycker bilden ger en känsla av ensamhet eftersom kyrkor oftast brukar vara fyllda med folk vi olika tillfällen så som bröllop, dop m.m.

Likes

Comments

Vid trädgårdsföreningen fanns detta fina träd. Jag har redigerat bilden så att de gula löven framhävs mer. Trädet är "placerat" vid höger sida i bilden vilket jag tycker se bättre ut än om den hade stått i mitten.

Likes

Comments

Detta är ytterligare en bild på inte bara en utan flera bänkar. Här har jag tagit kortet så att bänkarnas ryggstöd hamnar i rak linje. Jag tyckte det gav en bra vinkel och visar hur bänkarna längre bort blir mindre och mindre.

Likes

Comments