Hunden är människans bästa vän sägs det.
För två veckor sedan blev vi med en liten valp. Lilla Messi som är en liten blandis.
Sen tidigare finns vår fina Leia. Hundarna njuter av varandras sällskap.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Hörde på Ekot i morse om hur de upptäckt hur det går att köpa en asylberättelse på nätet och få uppehållstillstånd på detta. Det är helt horribelt. Det urholkar verkligen förtroendet för vår asylprocess. Jag hoppas att regeringen snabbt som ögat kallar till sig Migrationsverket för att få en förklaring och en utredning på hur omfattande detta är. 

Vi måste kunna känna tillit till att de som får uppehållstillstånd av skyddsskäl verkligen har ett sådant. Fejk och hittepå historier måste beivras. 

Idag på fm skall jag delta på ett bostadsseminarium som staden ordnar. Ett 40 tal byggherrar kommer dit. Det blir intressant att höra deras nu bedömning av marknaden. 

På eftermiddagen har jag nämnd. Jag sitter ju som ordförande i vår Förskolenämnd. Idag ska vi tacka av vår duktige verksamhetschef Yvonne som går i pension. Vi har haft ett bra samarbete så jag kommer sakna henne mycket.
Likes

Comments

Ja nu är det alldeles för länge sedan jag uppdaterade bloggen. Det har hänt massor sedan sist. Jag ska försöka ge lite glimtar. Igår var jag på årets första julmarknad på Westerqvarn. Det kändes väldigt tidigt men så är det väl varje år.

För några veckor sedan var jag i Amsterdam med Mimers styrelse. Vi fick se en del bra exempel på hur man förnyar gamla kvarter och behåller den gamla historiska stilen på ett smakfullt sätt. Vi fick också besöka ett studentkomplex som var något av en skräckupplevelse. 470 studenter boendes i korridorer i ett hus vars bäst före datum hade passerats för länge sedan. I bildcollaget nedan ser ni bilder från det. De hade tom katt i korridoren för att det var så många råttor. Då inser man hur bra vi har det här i Sverige.

Vi har också haft ett första spadtag på Mimers nya huvudkontor på Björnövägen. En fantastisk fin eftermiddag då vi var uppe på taket på fastigheten. Detta projekt har blivit rätt hårt kritiserat men det kommer bli riktigt bra för Västerås när det är klart.

​Ikväll har vi förmöte inför torsdagens kommunfullmäktige. Det är väldigt få ärenden denna gång så förhoppningsvis behöver vi itne hålla på till sluttiden som normalt är 23.00

Likes

Comments

Idag tog jag och Hans Stergel emot chargé d'affair David Lindwall från USAs ambassad samt en medarbetare till honom.
Vi pratade om näringslivet i Västerås och om integrationsutmaningen.
Ett trevligt besök. Välkomna tillbaka till vår fina stad.

Likes

Comments

Hade inte tänkt blogga så mycket under sommaren. Försöker koppla av så mycket det bara går eftersom jag vet att det är en intensiv höst och ett kommande intensivt år som väntar. Men det är svårt att hålla sig. Just nu pågår en av de största inrikespolitiska skandalerna i modern tid. En misslyckad outsourcing på Transportstyrelsen har lett till att icke säkerhetsklassad personal haft tillgång till flera av landets register. Det handlar om körkortsregister, register över bilar, infrastrukturregister över viktiga vägar, järnvägar. En hel del information som i orätta händer kan användas för att skada riket. Det är allvarligt.

I juli blev säpos granskning av detta klar. Då har det framkommit att den tidigare generaldirektören vid ett flertal tillfällen begått lagbrott. Hon har fattat beslut om att åsidosätta lagstiftningens krav på säkerhetsrutiner mm. Det har inom myndigheten funnits personer som varnat men det har man inte lyssnat på.

I alla fall slutade det med att myndighetschfen fick sluta och fick ett strafföreläggande.

Myndigheter är statens och därmed regeringens förlängda arm. Det är de som i mångt och mycket ska verkställa våra gemensamma intressen. Myndigheter är sorterade under departement och departementen styrs av en minister. Dock är det viktigt att komma ihåg att vi inte har något ministerstyre i Sverige idag.

Politiskt ansvarade fram till idag infrastrukturminister Anna Johansson för Transportstyrelsen. När affären blev allmänt känt så påstod hon att hon fick information om SÄPOs utredning först i januari i år. Samma sak säger statsministern.

Tidigare inrikesministern Anders Ygeman ansvarade för SÄPO. Han fick däremot enligt egen utsago i pressen information om att de inledde en förundersökning redan i februari 2016. Likaså för Försvarsministern Peter Hultqvist. Han fick information från Försvarsmakten vid samma tidpunkt.

Det som också framkommit är att ingen av de två herrarna säger att det var deras ansvar att informera statsministerns om den pågående granskningen. De ansåg inte heller att det var deras uppdrag att informera riksdagen under tiden som granskningen pågick.

Det är märkligt att de inte pratar med varandra i regeringen kan man tycka. När i tiden man bör informera riksdagen ja det är svårt att dra någon skarp gräns. Det är sällan man får information om ett pågående ärende. Detta pga att det är just pågående. Under en pågående granskning så vet man ju itne om något brott har begåtts och i detta fall vet man inte hur omfattande en ev skada är. Under de två senaste veckorna har det varit extra utskottsmöten i riksdagen med information, det har också varit en partiledaröverläggning i frågan.

Efter partiledaröverläggningen närmare bestämt igår blixtinkallade alliansens partiledare till en pressträff och berättade om att de lägger misstroendeförklaringar på 3 ministrar. De ovan nämnda exklusive statsministern. De begärde att talmannen ska snabbinkalla riksdagen för att behandla frågan.

I dag på förmiddagen kom Löfvens svar. Han gör en ommöblering i regeringen och byter ut Ygeman och Anna Johansson. Plus lite andra förändringar som andra kan redogöra bättre för.

Hultqvist får fortsatt förtroende av honom att vara kvar. Efter några timmar kommer en samlad Allians med beskedet att misstroendet mot Hultqvist är fortsatt förbrukat och frågan kommer väckas när riksdagen samlas i höst igen.

Snabbt ska det gå. Första beskeden kom via twitter. Det var så snabbt om man undrade hur man har hunnit analysera läget ordentligt. Så är det idag. Väldigt mycket går så snabbt att många har otur när de tänker och skriver samtidigt.

Jag har inte tillräcklig kunskap i att bedöma om det som Hultqvist gjort/inte gjort har förbrukat förtroendet för honom. Jag skrev på twitter att jag är glad att jag inte är riksdagsledamot idag. Jag hade inte kunnat ta en tydlig ställning med den begränsade informationen jag har nu.


Misstroendevapnet är riksdagens "kärnvapen" det ska man bara använda när det är krisläge. Då bör man ha på fötterna ordentligt tycker jag. Jag utesluter inte att andra har mer information än den jag har och har fattat beslut på andra grunder.

Ja det är allvarligt att inte ha en rutin för att informera statsministern när det rör rikets säkerhet. Ja han borde själv ha tagit initiativ att informera försvarsutskottet.

Likes

Comments

Det är ju inte så att det är artikelförfattare som själva får sätta rubriker på sina artiklar. Förra veckan publicerades en artikel i tidningen dagen som hade rubriken "låt fler afghanska killar få stanna". En väldigt missvisande rubrik. Det artikeln gick ut på var några av de krav som Kristdemokraterna har drivit. Nämligen en mer human asylpolitik. Den innebär inte per automatik att fler får stanna men att det ibland finns ömmande omständigheter som gör att man borde få det trots att asylskälen inte alltid finns där. Jag har suttit i ett par år tidigare som nämndeman i migrationsdomstolen i Stockholm. Det var ett av det mest lärorika uppdrag som jag haft under min politiska resa. Ett svårt men givande uppdrag. Den period jag satt där fanns inte arbetskraftsinvandring på det sätt som det gör idag. Det innebar att vi utvisade personer som hade etablerat sig i Sverige. Som hade både jobb och bostad. Det var så hårt. Jag hade ont i magen en del dagar men lagstiftningen var ju så och en domstol måste följa lagen. Det finns inte utrymme för godtycklighet när det kommer till tillämpning av lagar. 

Sen fanns det människor som överdrev sina berättelser men det var svårt att bevisa. I grunden tror jag att alla människor vill väl men för att rädda sitt skinn tar en del till med överdrifter. Jag tänker inte döma någon för det men det gör det komplicerat.

Jag tycker inte att man någon gång ska behandla människor som grupp när det gäller asyl. Med undantag för om det är brinnande krig eller någon stor katastrof då man är drabbad som ett kollektiv. 

Afghanska unga män som kommit hit som ensamkommande är inte ett kollektiv. De har var och en sin egen resa, sin egen berättelse. De bör precis som huvudregeln ska vara behandlas individuellt. Om man inte gör det så urholkas asylrätten. 


Jag har också haft förmånen att vara familjehem i 4 år till två ensamkommande flyktingbarn. I vårt fall kom de från nordafrika. Men jag är allvarligt talat kritisk till att vi tar emot ensamkommande överhuvudtaget. 

Likes

Comments

Idag är det 18 år sedan den stora dagen då vi stod där inför släkt och vänner och påbörjade den gemensamma resan. En resa som innehållit det mesta man kan få av livet. Både den största glädjen men också mycket sorg och smärta.

Det krävs en vilja av stål för att få en relation att fungera under lång tid. Om man bara skulle värdera det lyckorus man känner en bröllopsdag så skulle nog inte många klara av resan. Själv skulle jag gett upp för länge sen. Men det som har varit avgörande har varit viljan att vara tillsammans och att fortsätta resan tillsammans.

För ett tag sedan så var vi på en äktenskapskväll. Då skulle vi bordsvis dela med oss av våra bästa relationstips. Vid mitt bord fanns ett par som hade varit gifta i imponerande 54 år. Störtsköna människor. Det första hon sa var: skjutdörrar är dumt. De bara åker upp när man smäller igen dem. De avlivade den här myten om också att man inte ska somna osams. Ibland r det bättre att sova på saken när man är så där riktigt arg på sin partner än att säga saker som man i stundens hetta egentligen inte menar.

Känslor går som sagt upp och ner för så är det med livet. Livet är bara en kort stund ett rosemingel i Almedalen. I övrigt finns det helt andra utmaningar att hantera.

Jag skippar som sagt Almedalen i år. Har redan klargjort min ställning i ett tidigare inlägg på min gamla blogg så jag behöver inte upprepa det igen. Men utöver att jag tycker att det är riktigt problematiskt med nazisternas medverkan så tycker jag att det är många som på allvar borde fundera över sin medverkan där. Kommunala bolag har knappast en nationell arena som sitt verksamhetsområde. Visst kan omvärldsspaning vara motiverat ibland men man ska också veta att alla pengar som läggs från det offentliga i Almedalen gör att andra saker prioriteras ner. Speciellt borde kommuner och regioner tänka på det. Redan idag upplever många ett välfärdssvek. Att det inte prioriteras tillräckligt mycket resurser till vård och omsorg. Att då kommuner ska använda skattemedel för att marknadsföra sig i Almedalen är svårt att motivera. Kommunala bolag borde fundera på vilken kundnytta den omvärldsspaning man säger sig göra har?

En del motiverar sitt deltagande med kompetensutveckling. Men hur många undersköterskor och barnskötare får kompetensutveckla sig med rosemingel en vecka på Gotland?

Det sägs också att det är möten mellan vanligt folk och makteliten som är en av poängerna med Almedalsveckan. I mina öron är det rent trams. Vill man möta verkligheten som politiker så är det bättre att vara ute i den verklighet som många lever i. Att göra verksamhetsbesök och möta människor i deras vardag.

Möten är viktigt och det behövs arenor där man kan mötas mer otvunget men arrangörerna till Almedalsveckan bör ta sig en ordentlig funderare på vad det är de vill stå för? Vad är det för arena man vill vara? Vad är syftet man vill uppnå?


För egen del så prioriterar jag annat denna vecka. Har ett par viktiga möten imorgon och sen är det några veckors ledighet som gäller.

För egen del så tycker jag fortfarande att Mälaren är för kall att bada i men vovven på bilderna nedan har inga som helst problem med det. Hon badar och simmar gärna flera gånger om dagen. Det är en förmån att bo nära vattnet och att ha ett hundbad på gångavstånd.


Jklkbhj

Likes

Comments

75 år fyllde min kära mamma i måndags. Tog denna bild på mig själv på väg till kalaset. Hon firade hemma med öppet hus och det blev lyckat. Jätteroligt var det att träffa några ur släkten igen. Jag har inte så stor släkt men de betyder mkt för mig.

En riktig finsmakare till dotter har jag. Senast på landet så var det jätteviktigt att pynta dricksglasen. Får man välja så väljer hon gärna ett glas på fot.

Cityfestivalen

Idag börjar Västerås cityfestival. Det är jubileumsår i år. Cityfestivalen firar 25 år. Jättekul att den har funnits så länge och att det ständigt sker produktutveckling av den.

I kväll är det artister som Anton Hagman och Kapten Röd.

Likes

Comments

Vill passa på att önska er alla en trevlig midsommar.
Trevligt var det inte när vi vid frukostbordet öppnade den nyinköpta osten från Lidl. Bäst före datum är den 17/8-2017. Har det blivit fel i märkningen? Har den fått en ny etikett?
Frågorna hopar sig..men provsmaka tänker vi inte göra.

Likes

Comments