Idag tog jag och Hans Stergel emot chargé d'affair David Lindwall från USAs ambassad samt en medarbetare till honom.
Vi pratade om näringslivet i Västerås och om integrationsutmaningen.
Ett trevligt besök. Välkomna tillbaka till vår fina stad.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hade inte tänkt blogga så mycket under sommaren. Försöker koppla av så mycket det bara går eftersom jag vet att det är en intensiv höst och ett kommande intensivt år som väntar. Men det är svårt att hålla sig. Just nu pågår en av de största inrikespolitiska skandalerna i modern tid. En misslyckad outsourcing på Transportstyrelsen har lett till att icke säkerhetsklassad personal haft tillgång till flera av landets register. Det handlar om körkortsregister, register över bilar, infrastrukturregister över viktiga vägar, järnvägar. En hel del information som i orätta händer kan användas för att skada riket. Det är allvarligt.

I juli blev säpos granskning av detta klar. Då har det framkommit att den tidigare generaldirektören vid ett flertal tillfällen begått lagbrott. Hon har fattat beslut om att åsidosätta lagstiftningens krav på säkerhetsrutiner mm. Det har inom myndigheten funnits personer som varnat men det har man inte lyssnat på.

I alla fall slutade det med att myndighetschfen fick sluta och fick ett strafföreläggande.

Myndigheter är statens och därmed regeringens förlängda arm. Det är de som i mångt och mycket ska verkställa våra gemensamma intressen. Myndigheter är sorterade under departement och departementen styrs av en minister. Dock är det viktigt att komma ihåg att vi inte har något ministerstyre i Sverige idag.

Politiskt ansvarade fram till idag infrastrukturminister Anna Johansson för Transportstyrelsen. När affären blev allmänt känt så påstod hon att hon fick information om SÄPOs utredning först i januari i år. Samma sak säger statsministern.

Tidigare inrikesministern Anders Ygeman ansvarade för SÄPO. Han fick däremot enligt egen utsago i pressen information om att de inledde en förundersökning redan i februari 2016. Likaså för Försvarsministern Peter Hultqvist. Han fick information från Försvarsmakten vid samma tidpunkt.

Det som också framkommit är att ingen av de två herrarna säger att det var deras ansvar att informera statsministerns om den pågående granskningen. De ansåg inte heller att det var deras uppdrag att informera riksdagen under tiden som granskningen pågick.

Det är märkligt att de inte pratar med varandra i regeringen kan man tycka. När i tiden man bör informera riksdagen ja det är svårt att dra någon skarp gräns. Det är sällan man får information om ett pågående ärende. Detta pga att det är just pågående. Under en pågående granskning så vet man ju itne om något brott har begåtts och i detta fall vet man inte hur omfattande en ev skada är. Under de två senaste veckorna har det varit extra utskottsmöten i riksdagen med information, det har också varit en partiledaröverläggning i frågan.

Efter partiledaröverläggningen närmare bestämt igår blixtinkallade alliansens partiledare till en pressträff och berättade om att de lägger misstroendeförklaringar på 3 ministrar. De ovan nämnda exklusive statsministern. De begärde att talmannen ska snabbinkalla riksdagen för att behandla frågan.

I dag på förmiddagen kom Löfvens svar. Han gör en ommöblering i regeringen och byter ut Ygeman och Anna Johansson. Plus lite andra förändringar som andra kan redogöra bättre för.

Hultqvist får fortsatt förtroende av honom att vara kvar. Efter några timmar kommer en samlad Allians med beskedet att misstroendet mot Hultqvist är fortsatt förbrukat och frågan kommer väckas när riksdagen samlas i höst igen.

Snabbt ska det gå. Första beskeden kom via twitter. Det var så snabbt om man undrade hur man har hunnit analysera läget ordentligt. Så är det idag. Väldigt mycket går så snabbt att många har otur när de tänker och skriver samtidigt.

Jag har inte tillräcklig kunskap i att bedöma om det som Hultqvist gjort/inte gjort har förbrukat förtroendet för honom. Jag skrev på twitter att jag är glad att jag inte är riksdagsledamot idag. Jag hade inte kunnat ta en tydlig ställning med den begränsade informationen jag har nu.


Misstroendevapnet är riksdagens "kärnvapen" det ska man bara använda när det är krisläge. Då bör man ha på fötterna ordentligt tycker jag. Jag utesluter inte att andra har mer information än den jag har och har fattat beslut på andra grunder.

Ja det är allvarligt att inte ha en rutin för att informera statsministern när det rör rikets säkerhet. Ja han borde själv ha tagit initiativ att informera försvarsutskottet.

Likes

Comments

Det är ju inte så att det är artikelförfattare som själva får sätta rubriker på sina artiklar. Förra veckan publicerades en artikel i tidningen dagen som hade rubriken "låt fler afghanska killar få stanna". En väldigt missvisande rubrik. Det artikeln gick ut på var några av de krav som Kristdemokraterna har drivit. Nämligen en mer human asylpolitik. Den innebär inte per automatik att fler får stanna men att det ibland finns ömmande omständigheter som gör att man borde få det trots att asylskälen inte alltid finns där. Jag har suttit i ett par år tidigare som nämndeman i migrationsdomstolen i Stockholm. Det var ett av det mest lärorika uppdrag som jag haft under min politiska resa. Ett svårt men givande uppdrag. Den period jag satt där fanns inte arbetskraftsinvandring på det sätt som det gör idag. Det innebar att vi utvisade personer som hade etablerat sig i Sverige. Som hade både jobb och bostad. Det var så hårt. Jag hade ont i magen en del dagar men lagstiftningen var ju så och en domstol måste följa lagen. Det finns inte utrymme för godtycklighet när det kommer till tillämpning av lagar. 

Sen fanns det människor som överdrev sina berättelser men det var svårt att bevisa. I grunden tror jag att alla människor vill väl men för att rädda sitt skinn tar en del till med överdrifter. Jag tänker inte döma någon för det men det gör det komplicerat.

Jag tycker inte att man någon gång ska behandla människor som grupp när det gäller asyl. Med undantag för om det är brinnande krig eller någon stor katastrof då man är drabbad som ett kollektiv. 

Afghanska unga män som kommit hit som ensamkommande är inte ett kollektiv. De har var och en sin egen resa, sin egen berättelse. De bör precis som huvudregeln ska vara behandlas individuellt. Om man inte gör det så urholkas asylrätten. 


Jag har också haft förmånen att vara familjehem i 4 år till två ensamkommande flyktingbarn. I vårt fall kom de från nordafrika. Men jag är allvarligt talat kritisk till att vi tar emot ensamkommande överhuvudtaget. 

Likes

Comments

Idag är det 18 år sedan den stora dagen då vi stod där inför släkt och vänner och påbörjade den gemensamma resan. En resa som innehållit det mesta man kan få av livet. Både den största glädjen men också mycket sorg och smärta.

Det krävs en vilja av stål för att få en relation att fungera under lång tid. Om man bara skulle värdera det lyckorus man känner en bröllopsdag så skulle nog inte många klara av resan. Själv skulle jag gett upp för länge sen. Men det som har varit avgörande har varit viljan att vara tillsammans och att fortsätta resan tillsammans.

För ett tag sedan så var vi på en äktenskapskväll. Då skulle vi bordsvis dela med oss av våra bästa relationstips. Vid mitt bord fanns ett par som hade varit gifta i imponerande 54 år. Störtsköna människor. Det första hon sa var: skjutdörrar är dumt. De bara åker upp när man smäller igen dem. De avlivade den här myten om också att man inte ska somna osams. Ibland r det bättre att sova på saken när man är så där riktigt arg på sin partner än att säga saker som man i stundens hetta egentligen inte menar.

Känslor går som sagt upp och ner för så är det med livet. Livet är bara en kort stund ett rosemingel i Almedalen. I övrigt finns det helt andra utmaningar att hantera.

Jag skippar som sagt Almedalen i år. Har redan klargjort min ställning i ett tidigare inlägg på min gamla blogg så jag behöver inte upprepa det igen. Men utöver att jag tycker att det är riktigt problematiskt med nazisternas medverkan så tycker jag att det är många som på allvar borde fundera över sin medverkan där. Kommunala bolag har knappast en nationell arena som sitt verksamhetsområde. Visst kan omvärldsspaning vara motiverat ibland men man ska också veta att alla pengar som läggs från det offentliga i Almedalen gör att andra saker prioriteras ner. Speciellt borde kommuner och regioner tänka på det. Redan idag upplever många ett välfärdssvek. Att det inte prioriteras tillräckligt mycket resurser till vård och omsorg. Att då kommuner ska använda skattemedel för att marknadsföra sig i Almedalen är svårt att motivera. Kommunala bolag borde fundera på vilken kundnytta den omvärldsspaning man säger sig göra har?

En del motiverar sitt deltagande med kompetensutveckling. Men hur många undersköterskor och barnskötare får kompetensutveckla sig med rosemingel en vecka på Gotland?

Det sägs också att det är möten mellan vanligt folk och makteliten som är en av poängerna med Almedalsveckan. I mina öron är det rent trams. Vill man möta verkligheten som politiker så är det bättre att vara ute i den verklighet som många lever i. Att göra verksamhetsbesök och möta människor i deras vardag.

Möten är viktigt och det behövs arenor där man kan mötas mer otvunget men arrangörerna till Almedalsveckan bör ta sig en ordentlig funderare på vad det är de vill stå för? Vad är det för arena man vill vara? Vad är syftet man vill uppnå?


För egen del så prioriterar jag annat denna vecka. Har ett par viktiga möten imorgon och sen är det några veckors ledighet som gäller.

För egen del så tycker jag fortfarande att Mälaren är för kall att bada i men vovven på bilderna nedan har inga som helst problem med det. Hon badar och simmar gärna flera gånger om dagen. Det är en förmån att bo nära vattnet och att ha ett hundbad på gångavstånd.


Jklkbhj

Likes

Comments

75 år fyllde min kära mamma i måndags. Tog denna bild på mig själv på väg till kalaset. Hon firade hemma med öppet hus och det blev lyckat. Jätteroligt var det att träffa några ur släkten igen. Jag har inte så stor släkt men de betyder mkt för mig.

En riktig finsmakare till dotter har jag. Senast på landet så var det jätteviktigt att pynta dricksglasen. Får man välja så väljer hon gärna ett glas på fot.

Cityfestivalen

Idag börjar Västerås cityfestival. Det är jubileumsår i år. Cityfestivalen firar 25 år. Jättekul att den har funnits så länge och att det ständigt sker produktutveckling av den.

I kväll är det artister som Anton Hagman och Kapten Röd.

Likes

Comments

Vill passa på att önska er alla en trevlig midsommar.
Trevligt var det inte när vi vid frukostbordet öppnade den nyinköpta osten från Lidl. Bäst före datum är den 17/8-2017. Har det blivit fel i märkningen? Har den fått en ny etikett?
Frågorna hopar sig..men provsmaka tänker vi inte göra.

Likes

Comments

Fixade nya nails på lunchen. Imorgon har vi budgetfullmäktige. Då ska vi besluta om den kommunala budgeten för 2018. Jag gillar att göra lite olika. Tyckte att de här blev rätt okej faktiskt..I korthet kommer debatten handla om att vi som majoritet tycker att vi lägger ett bra förslag och oppositionen tycker att vi är dåliga. Men tro mig vi kommer kunna prata om det i närmare 14 timmar med undantag för lite mat och fika paus. Det kommer inte vara några som helst problem. Hela dagen kommer att sändas direkt på webben. Vill du gå in och lyssna i efterhand så ligger det kvar på Västerås stads hemsida där du kan lyssna när det passar dig.

På bilden oven ser ni det som finns kvar av byggnaden vid Fredriksbergsbadet på Råby i Västerås. Natten till i fredags var det någon/några som tog sig friheten att bränna ner huset och förstöra badet. Jag vet ärligt talat inte hur såna människor är funtade som ger sig på barn. Nu kan inga barn bada på badet i sommar. Förskolans kreativa återvinningscenter är totalförstört. IF Frankes kansli är totalförstört, Knytpunkten en mötesplats mellan kultur och barn och unga är totalförstört. Samlingslokalen för föreningar på Fredriksberg där det har bedrivits läxhjälp. Allt är totalförstört.

Jag ska ärligt erkänna att jag är både arg och ledsen. Mest arg. Ledsen för alla barns skull. Nu försöker kommunen att lösa situationen efter bästa förmåga men det är så onödigt. Vi skulle behöva lägga tid och kraft på annat istället för att hantera busar.

Ja busarna får polisen hantera men vi får ju effekterna av det i vårt knä. Men vi kommer inte ge oss. Vi kommer se till att de goda krafterna vinner över de mörka som vill förstöra och förgöra. Vi kommer se till att barnen ändå får en bra sommar och att de aktiviteter som var planerade kommer att genomföras.

Jag kommer som kommunalråd vara en nagel i ögat på de som tror att de fritt kan komma och förstöra vår fina stad. Om du vet något konkret om denna eller någon annan händelse så vänd dig till polisen på 11414. Det är en polisiär sak att ta fast och bura in buset!

Men de goda krafterna i Västerås är större än de onda. Godheten kommer att segra. 


En statsman har lämnat jordelivet. Tidigare förbundskansler Helmut Kohl. Den här bilden är så talande. Helmut drevs av passionen att förena Tyskland igen. Det blev hans livsmission och det han fick vara med om. Muren mellan öst och väst revs. Vårt nuvarande EU utvecklades och där spelade Helmut Kohl en viktig roll. Återföreningen av Öst och Västtyskland byggde på försoning inte på hat. Det var en viktig utgångspunkt. Nu sattes en punkt för det som hade varit och en ny tid startades. Tack för allt du gav till ditt land och till Europa. Ditt minne kommer att leva kvar länge.


Likes

Comments

En bra sak som jag har lärt mig under mina år i politiken är att det är en bra ide att prata med sina kollegor, de som man samarbetar med när det rör gemensamma ageranden. En uppgift vi har som politiker är att sätta igång debatter och det är bra. Men jag kan inte gå ut och säga att Samarbete för Västerås ska göra någonting om vi inte först har pratat med varandra om det.

Det verkar som om ledarna för Alliansen borde komma hit på lite studiebesök. Vi har en del som vi kan lära ut från vårt samarbete. Det blir lite fars när olika partiledare går ut och säger olika saker om hur alliansen ska agera och sen visar det sig att man inte ens har pratat med varandra. Det blir som att spela Löfven i händerna.

Om Alliansen menar allvar att de vill styra vårt land så borde man sätta sig ned och göra en gemensam budget. Alternativt så borde man göra upp med Löfven och skapa en stabil bred samlingsregering där man stoppar Vänsterns skadliga skatter. Det går att styra blocköverskridande även nationellt om man bara vill.

Största problemet är den politiska oviljan. Den oviljan leder till att SD ökar, frustrationen ökar och polariseringarna ökar.

Ibland undrar jag om man i Stockholm ser det här som vi lokalpolitiker ser. Sverige står inför jätteutmaningar. Utmaningar som kräver en bred politisk samverkan. Varför inte göra det på riktigt?

Om man ändå tänker sitta låst i sin position och inte vilja samverka så är mitt enkla råd att prata med varandra innan ni går ut och säger hur ni ska agera. Det andra alternativet är ju att pausa samarbetet och återuppta det senare. För att ha situationen som den är nu skapar ingen trovärdighet alls.


Likes

Comments

​Det händer inte så ofta men är rätt skönt ibland att ha en helt mötesfri dag där inte något på förhand är inbokat. Jag gillar spontanmöten. Det är många saker man kan lösa vid kaffemaskinen, i korridoren eller vid kopiatorn.

Jag håller på att förbereda mig inför budgetdebatten nästa vecka plus ägnar mig åt en del planering och skrivande. Håller på och skriver på ett utkast till ett nytt kommunalt program.

En viktig sak som berör både budget och program är frågan om vad våra skattepengar ska användas till? Idag har jag dessutom väckt frågan om hur kommunala bolag delvis använder sina pengar. Vad finns det för vinst för ett kommunalt bolag med att vara med på Almedalen? Almedalen är en nationell arena och uppdraget för ett kommunalt bolag är att verka inom sitt kommungeografiska område i första hand. Vad blir kundnyttan av att man deltar i Almedalen för Mimers hyresgäster eller för Mälarenergis kunder? Den tycker jag inte att jag får något svar på. Kan de pengar som spenderas där istället göra mer nytta i något annat sammanhang? 

Jag är fullt medveten om att man försöker vara så kostnadsmedveten som möjligt när man deltar men jag tycker ändå att frågan ska ställas. Jag har ju under många år varit kritiskt till varför man åker till Cannes på fastighetsmässan. Dock är jag rätt ensam om att ha synpunkter på det. Jag vet att det inte är en nöjesresa men ändå. Det finns andra sätt att nå samma resultat tror jag.

Jag har riktigt svårt att försvara detta. Samtliga kommunala bolag har ju branschorganisationer och de ska ju verka nationellt och då kan Almedalen vara en sån arena. Men ingen av våra kommunala bolag har det uppdraget i sina ägardirektiv och så länge jag sitter i den roll jag har så tänker jag inte förändra just den delen.


Likes

Comments