Hejcia !
Dzisiaj chciałam napisać kilka słów o żywności bio i eko, abyśmy mogli chociaż trochę poszerzyć swoje horyzonty.

BIO i EKO
Można powiedzieć, że to to samo te nazwy odnoszą się do produktów, które powstają w tym samym systemie jakości . Dotyczą więc żywności, na której niebyły stosowane nawozy sztuczne itp. Wszystkie produkty powstają na bazie surowców rolnictwa ekologicznego. Wszystkie te produkty są certyfikowane i oznaczone unijnym logo żywności ekologicznej .

Warto też powiedzieć, że żywności bio i eko nie możemy sformułować jako żywność zdrową czy naturalną, bo tak morze być nazwany każdy mniej i bardziej zdrowy produkt . Natomiast produkty oznaczone ekoliściem muszą spełniać określone wymogi i takie produkty są eko i bio .

Mówiąc o jajkach bio czy eko powinniśmy wiedzieć, że kurczak z takiej hodowli hasający po podwórku żyje conajmiej 81 dni a taki hodowany przemysłowo w klatkach 35 dni . Kupując jajka możemy sprawdzić oznaczenia, czyli jajka oznaczone trojką-chów klatkowy , a zerówki jajka eko .
Pamiętajmy też, że żywność eko ma swoją cenę , musi kosztować.

Producent morze nazwać swoją żywność bio lub eko, wtedy gdy w 95% wyprodukuje ją metodami ekologicznymi, które poprzez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie pozwala pozwalają na produkcje .

W ekorolnictwie:
- nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin pestycydów, fungicydów, herbicydów itd.
- powszechnie stosuje się nawozy zielone, szczególnie z roślin motylkowych, co w połączeniu z kompostem, obornikiem i z udziałem wapnowania pozwala utrzymać strukturę i żyzność gleby na prawidłowym poziomie,
- przygotowuje się siano i kiszonki zgodnie z prawidłowościami biologicznymi,
- zwierzęta hoduje się w tak zwanym systemie ściółkowym, w którego efekcie powstaje obornik, a nie gnojowica ,
- w terenie uprawnym pozostawia się zbiorniki i cieki wodne, a nawet buduje nowe zamiast stosowanej dotychczas melioracji.

Przeważnie można zauważyć, że eko żywność jest dwa razy droższa od tej normalnej, a także wygląda gorzej. Owoce i warzywa z upraw ekologicznych som mniejsze i mniej odporne na robaki i pogodę wniosek z tego taki, że jakaś część jedzenia nienadane się do sprzedaży inaczej jest w zwykłych hodowlach gdzie owoce i warzywa są psikane różnego rodzaju chemią i więcej z nich nadaje się do jedzenia . Dlatego też eko znaczy drożej, ale i ze smakiem .

Osoby kupujące na przykład kurczaki w supermarketach aż niechce się myśleć co jest w ich składzie wiedząc o tym, że kurczak z fermy rośnie 6 tygodni a taki normalny z wiejskiego podwórka 6 miesięcy , normalnie magia .

Chciałam jeszcze zapytać was moi drodzy czytelnicy czy planujecie już wakacje, bo ja już swoje plany mam i mogę zdradzić, że spędzę 2 tygodnie nad morzem w Krynicy Morskiej a później będzie bardziej spontanicznie !

Przenieś swój blog na Nouw - teraz możesz importować swój stary blog - kliknij tutaj!

Likes

Comments

Niedawno w super pharm kupiłam fajny zestaw składający się z trzech produktów, które służą do oczyszczania skóry normalnej , tłustej i mieszanej za zestaw zapłaciłam coś około 23 zł.

W skład zestawu wchodzą
* Tonik zwężający pory na dzień i noc
który:
- oczyszcza i usuwa pozostałości makijażu ,
- działa ściągająco na rozszerzone pory skóry,
- zawiera organiczne kwasy ,
- wspomaga łagodzenie zmian trądzikowych ,
- przygotowuje skórę do zabiegów pielęgnacyjnych ,

* Żel myjący normalizujący który:
- zapewnia efekt dokładnie oczyszczonej skóry ,
- łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry,
- ułatwia redukcje sebum ,
- poprawia nawilżenie i miękkość.

* Krem nawilżający balans korygująco-ściągający z filtrami przeciwsłonecznymi , doskonały pod makijaż . Reguluje prace gruczołów łojowych , redukuje zaskórniki i przeciwdziała ich tworzeniu , zapewnia efekt matujący .

Polecam ten zestaw osobom, które tak jak ja borykają się z trądzikiem , zaskórnikami i bliznami potrądzikowymi ( mówimy tu o czerwonych plamkach ). Połączenie tych produktów i ich reguralne stosowanie przynosi szybkie efekty za niewielką cenę .

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to z chęciom postaram się na nie odpowiedzieć, jeśli tylko będę miała takie informacje . Proszę o recenzje postu i napiszcie, czy chcecie takich podobnych więcej .

Likes

Comments

Na początku chciałabym podkreślić, że nie wybrałam tego tematu, ponieważ popieram osoby, które niejedną mięsa itp. sama taką osobą nie jestem i nieprubuje nikogo do tego przekonać. Post został utworzony z powodów czysto edukacyjnych, abyśmy pogłębili wiedze na temat diety, którą stosuje coraz więcej ludzi.

Oczywiście, jeśli znajdom się osoby, które chciałyby drążyć temat lub są wegetarianami czy weganami to mam z tego zakresu pewną wiedzę, którą przekażę z chęciom zainteresowanym osobą.

Przygotowałam wykres dotyczący wegetarian i wegan :

“Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy byliby wegetarianami.”

– Paul McCartney

Większość mięsożerców nie popiera przemocy wobec zwierząt, a jednak podczas zakupu i spożywania mięsa niemyślni jakom drogę musiało przejść bezbronne zwierze, zanim trafiło na talerz, nie myślimy nad tym, że im więcej mięsa jemy, tym więcej zwierząt zostaje brutalnie zabijanych. Tą bardziej brutalną prawdę ukrywamy pod nazwami wołowina bądź drób a prawda jest taka, że równie dobrze możemy powiedzieć, że mamy na talerzu martwą np.krowę.

Mięsożercy w mniejszym stopniu niż wegetarianie dostrzegają cierpienie zwierząt, a także nie przypisują im zdolności do odczuwania emocji i postrzegają zwierze jako istotę mniej ludzką. Podsumowując możemy wywnioskować mimo niewielu argumentów, że określenie mięsożerców jako ludzi miej emocjonalnych i uczuciowych byłoby odpowiednie.

Wspominając o kwocie wydawanej na jedzenie możemy uznać dietę wegańską za najtańszą, ponieważ nie dopuszcza ona mięsa ani nabiału itp. chociaż zaglądając na sklepowe pułki dostrzegamy coraz większą różnorodność produktów wykorzystywanych w diecie wegetariańskiej, jak i wegańskiej.

Wspominając o nieraz tak nazywanej warzywnej diecie możemy przetoczyć powiedzenie „jesteś tym, co jesz „i morze warto się zastanowić nad tym, kim jesteśmy jedząc ciała zwierząt, które niedawno żyły, oddychały i czuły. Spotkałam się także z pytaniem - czy twój żołądek to cmentarzysko ? Rozważając to pytanie możemy odpowiedzieć na nie twierdząco jeśli nasza dieta zawiera mięso.

Poniżej przedstawiamy zalety diety wegę, a także jakie mięso spożywamy najczęściej :

Likes

Comments