Det är så roligt att kunna se tillbaka och se vad som hänt sedan sist. Det är ju först när man tittar på tidigare bilder som man ser vad fort allting går. Dom första bilderna är från 24/5-17.

Lite då o nu-bilder från lotten

Lite blandade bilder från morgonens fotorunda

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

När man smyger runt i trädgården kl 5 en lördagmorgon med snigelsaxen och är skitnöjd för att man kommit på ett sätt att vattna större delen av trädgården utan att behöva flytta spridaren. Det är ren och sann lycka❣

Massor av blomsterplanteringar i lådor och urnor blev klara igår. Mamma och jag var och handlade blommor på Ica Oppebys blomstermarknad och fick massor för 490kr. Tillsammans med mina övervintrade pelargoner, sticklingar o frösådder blev det välfyllt.

Jag är långledig tor-sön och det känns hur lyxigt som helst. Har svårt att sitta still och har flera projekt på gång samtidigt men idag ska det bli upp till 25 grader varmt och sol så jag tror att jag ska lägga mig i hängmattan en stund i alla fall.

Likes

Comments

Under hela våren har jag kunnat plocka min egen sallad o ruccola från fönsterbrädan till lunchtallriken. Nu har den gamla gjort sitt och det är dags för lite nytt. Idag blev det en röd småbladig sallad och Ruccola Rocket i samma tråg. Det blir fruktansvärt varmt i våra enorma fönster när solen ligger på under sommaren så kanske får det bli så att jag tar med mig odlingen hem till kolonin om ett tag.

Nu har jag också satt igång jordfabriken. Bokashi-hinken har varit igång ett par veckor och det är mest bananskal, kaffesump och brödskivor som åkt ned. Idag har jag blandat ihop hinken med gammal fuljord från krukväxter men även de gamla salladskrukorna som gjort sitt har blandats i.
Det ska bli så kul att se hur lång tid det kommer ta innan det blir till jord.

Likes

Comments

Dålig mobil = fattigt med uppdateringar.
I helgen har vi börjat riva taket till verandan som var i dåligt skick.
Vi hann inte färdigt men nu till helgen ska det bli klart är det tänkt. Får hjälp av sonen med snickarkompis 😃
Ska försöka hinna måla denna sida på huset på fredag innan snickarna kommer.

Har hunnit med en del annat då jag varit ledig i 3 dagar. Här har jag satt fröer av blandade klätterblommor som ska få klättra upp på nätet som jag har snickrat dit. Vi får se hur det blir med björnbären som står framför.

Så här ser det ut i rabatterna just nu med vårlökar som tittat upp. Det är fortfarande väldigt kyligt väder så det går långsamt nu. Det snöade tom igår. Till helgen har dom i alla fall lovat lite varmare temperaturer.
Jag har även hunnit måla växthuset klart både in o utvändigt och fyllt på i bäddarna med bra jord och bokashi.
Jag har också snickrat ihop en nätram till pallkragen som jag ska ha till bokashikompost och den största pallkragen är även den färdig för lökarna som behöver komma i jord. Eftersom det är så himla kallt har jag satt lökar med röd, gul lök i frigolitlådor som får bo i växthuset under duk så länge. Där bor även en del av gladioluslökarna just nu. Hoppas dom klarar kylan eftersom dom kommit upp en bit redan.

M har slagit ner nya staketstolpar så jag ska försöka hinna få dit nätet så snart jag hinner. Tanken är att vi så småningom ska sätta dit ett riktigt staget men det får bli nät till att börja med.

Likes

Comments

Påskledig och så vaknar man upp till det här!
I dag skulle dom ha satt på vattnet här uppe men nu blev det inget med det. M och jag som hade planerat att sova här och pyssla hela helgen med allt möjligt.
Jag och hundarna åkte i alla fall upp och eldade ett par timmar. Det var bara 5 grader inne i stugan o 0,5 ute. Ett par timmar senare så har det nu stigit till 9,8 i rummet där termometern sitter men ute i köket vid spisen är det nog i alla fall 15 grader.
Nåja, det blir nog sommar i år också.

Likes

Comments

I går planterade jag lite blomlökar i två stora krukor. Lökarna köpte jag på Lidl för ett par veckor sedan.

I botten av krukan har jag lagt två genomdränkta blöjor för att jorden ska hållas fuktig i sommar.

I mitten av krukan är det en Dahliaknö, de tre större lökarna längst bak är Spindel-lilja, fram till vänster 5 st Frezia och till höger Anemoner ca 10-11 st

Jag har blandat jord från kullen bakom komposten med kogödsel, eko planteringsjord o kompost full av maskar. Jag får hoppas att dom kommer trivas med det.

Dom kommer blomma:

Dahlia 80-100 cm juli-okt

Spindellilja 80 cm juni-juli

Frezia 25-35 cm juni-sep

Anemone 30 cm maj-juli

Skulle det visa sig bli tomt utrymme i krukan kan jag ju alltid sätta i någonting som kan hänga över kanten, typ vit hänglobelia eller liknande.


I nästa kruka samsas Vit Lilja, vit gladiolus och vit Spindellilja, 3 av varje.

Dom kommer blomma:

Vit lilja 70-100cm juni-juli

Gladiolus 100-120cm juli-sept

Spindellilja 80 cm juni-juli

Än så länge får dom stå skyddat inne på verandan för väderprognosen säger att det ska bli kallt igen nästa vecka.

I dag ska det i alla fall bli riktigt skönt väder så jag hoppas få riktigt mycket gjort nere på lotten.

Det vore bra om jag kunde få igång jordfräsen men det visar sig.

Likes

Comments

Bästa tipset!

Lite blomsterfägring ska jag försöka klara av hemma på balkongen även i år även om jag inte kommer att vara hemma varje dag.
Här kommer därför bästa tipset för att dom ska överleva.

Min balkong har gassande sol i stort sett hela dagen. Eftersom planteringskärlen är små så måste jag vattna i princip två gånger om dagen, morgon och kväll, för att dom inte ska dö.
Förra sommaren hittade jag ett tips på att använda barnblöjor. Numera är blöjorna tok-absorberande (alldeles för bra enligt min kompis som jobbar på dagis för barnen känner inte att det är obehagligt och har därför svårt att sluta med blöjor).

Jag köpte därför ett paket och satte igång att klippa upp och skrapa ur blöjornas absorberande kristaller som jag blandade ned i planteringsjorden. Det var ett ganska krångligt jobb så i år har jag bytt taktik.

Jag har köpt ett billigt paket blöjor på Lidl, tror det var 18 blöjor för 42:- stl 16kg.

Eftersom jag inte orkar sitta och skrapa ur innehållet i år så har jag helt enkelt lagt ned hela blöjan som den är i botten på balkonglådan. Lådan har små hål i botten för överskottsvatten.

Innan jag fyller på jord så vattnar jag blöjan tills den är sprickfull.
Den sög upp över 1,5 liter vatten!
Nu kommer lådan att hålla fukten bra mycket längre är förhoppningen.

Sedan är det bara att ösa i jorden och plantera.
Här är det 6 vinröda/rosa/vita Penséer som så småningom ska fylla ut lådan lite mer.

Om man vill ha ytterligare fuktskydd kan man strö ned lite Perlite på toppen.

Likes

Comments

Inga bilder idag heller då skrutt-telefonen laddar ur batterierna om jag försöker fota 😝

Idag var det riktigt skönt o soligt på eftermiddagen. Temperaturen går väldigt mycket upp o ner nu så det gäller att passa på. Nästa vecka verkar det bli kallare igen. Typiskt eftersom jag var sugen på att sova över med voffsarna i stugan när M o L ska åka iväg och tävla i Klippan nästa helg. Blir nog inget med det.

Jag fick med mig ett par pallkragar som jag ska ha nere på lotten men dom behöver nog oljas in först för en del av dem var riktigt snustorra. Köpte olja på Rusta igår som får duga till det.

Idag har jag räfsat upp lite löv runt rabatterna o letat mördarsniglar. Hittade bara 2 små som jag mosade med en sten. Körde ner de nedklippta astrarna, som fått ligga kvar i rabatten, till stora komposten.
M hjälpte till att fixa kanterna runt rabatten vid dammen. Får se var mamma säger när hon ser vad vi gjort. Vi improviserar ju en hel del o kanske dikade vi för djupt. Kan hända att vi även grävde bort en del blommor utan att veta om det.

Vi har en klematis på baksidan vid altanen som jag funderar på om den ska klippas. Som tur var så satt namnlappen kvar så jag googlade upp den. http://www.odla.nu/inspiration/beskarningsgrupper-klematis

Här hittade jag svar på hur jag ska göra. Denna heter Klematis parisienne och hör till beskärningsgrupp 2.

Problemet är att jag har så jädra svårt att sätta saxen i någonting, livrädd att jag ska förstöra och inte få några blommor.

I det här fallet verkar det som att man kan välja om man vill beskära eller inte. Får se hur jag gör.


Likes

Comments

Idag kom äntligen mitt Bokashiströ som jag beställt från bokashi.se. Jag beställde det iof för bara ett par dagar sedan men det var efterlängtat. Har googlat en hel del på det och kan bara hitta fördelar med att använda det för att göra egen kökskompost.
Processen sker på köksbänken i en burk med lock och ska vara luktfri. Bara naturliga mikroorganismer utan växthusgaser.

Man strör bara över 1-2 msk över matresterna och på 2-3 veckor är det nedbrutet och klart att blanda med lite jord. Man ska därefter vänta någon vecka innan man planterar.
Det ska bli jättespännande att se hur det fungerar. Ska ta med mig en burk till jobbet också så blir det dubbelt så mycket.

Jag börjar med en 1-kilospåse för 90kr plus frakt 43kr. Det kommer att räcka ett par månader.
Det fina är att man kan kompostera hela vintern och förvara i tättslutande hinkar som man kan förvara tex utomhus, på balkongen i mitt fall, för det gör inget om det fryser.

Likes

Comments

Glömde telefonen hemma så det blev inga bilder idag. Fick i alla fall en del gjort uppe i stugan i helgen. I går åkte mamma o jag till City Gross för att köpa billig blomjord för 15:- säcken men den hade redan tagit slut. I stället blev det 4 för 129kr, totalt 8 säckar blandat med ekologisk planteringsjord också kogödsel som i princip är som vanlig blomjord då den inte innehåller så mycket gödsel. Känns bra med ekologiskt.

Jag klippte ner alla gamla torra döda blomstänglar med astrar o kärleksört både på tomten o lotten för nu börjar det ju sticka upp lite nytt underifrån.Jag satte även överdubbning ovanför rabarbern så att den ska få värme o komma igång.
Jag måste nog även stängsla in nån liten bit nere på lotten så hundarna kan vara med mig där nere eftersom jag kommer att spendera en hel del tid där. Jag passade på att förhöra mamma om vilka buskar o träd som står här o där. Måste komma ihåg att rita upp det på en karta eftersom jag glömmer så fort.

I växthuset grävde jag ju ner ett par fuchsior i höstas samt två medelhavsväxter som stått utanför restaurangen i somras.
Som det ser ut nu så är det i alla fall liv i en av fuchsiorna men medelhavsväxterna ser väldigt grå och träiga ut. Kanske lite tidigt att se än om det finns liv i dom.

När jag ändå hade jord under naglarna när jag kom hem så passade jag på att så lite cocktailtomater och blommor i dom små miniväxthusen jag köpte på Lidl förra veckan.

I morse satt jag och tittade på olika Youtube-klipp på tomatodling och fick en del tips. Insåg att det var dags att plantera om mina tomatplantor i vanlig blomjord men gjorde det bara på 5små plantor. Det man skulle tänka på enl ett av klippen var att man skulle sätta plantan långt ned i krukan vid omplanteringen så bara bladen stack upp och gärna nära kanten på krukan, eller allra helst i ett mjölkpaket. Det kommer nya rötter på skaftet som gör plantan mer stadig. Den jag tog hand om idag var den ekologiska busktomaten från Ica.
Eftersom jag skulle på styrelsemöte på eftermiddagen så tog jag med en av plantorna som gåva till värdinnan istället för att köpa en blomma.

En plastmugg mindre blev det i alla fall idag. Var i jösse namn ska jag göra av alla dessa tomatplantor! Tänkte inte på det. Hade väl inte räknat med att allt skulle gro så bra. Har ju så himla svårt att sålla bort och kasta nåt. Blir nog så illa tvungen då växthuset inte kommer räcka till.

Likes

Comments