View tracker

Har saknat er mina läsare sjukt mycket !
Nu har jag min insperation tillbaka och jag vill ge er en titt på vad som kan finnas där.
Har studiedag denna måndag och då kände jag för att leka lite i köket, det är så man utvecklas, genom att experimentera och testa nya grejer hela tiden.

Idag blir det något väldigt enkelt, som jag lovar att vem som helst kan göra,  bara ni visar kärleken till maten.

Smör bräserad kycklingfilé med dijonkräm och brynd purjolök

Ingredienser

100 g Kycklingfilé
Skalet från 1 hel Citron
ca 50 g Smör
2 tsk Dijonsenap
5 cm Purjolök
2 msk Creme fraiche
2 msk torkad Rosmarin + till garnityr
7 Grönpeppar korn
2 msk Kyckling fond

Hur gör man

1.Skär 5 cm purjolök i ca 3 mm tjocka skivor och riv 3/4 av citron skalet

2.Lägg i smöret i en liten kastrull och t smöret smälta och börja bubbla ordentligt

3.Tillsätt purjolöken, citron skalet, grönpeppar kornen, kyckling fonden, 2 msk rosmarin och hälften av Dijonsenapen

4.Låt ingredienserna gosa ihop sig tills purjolöken är mjuk och lätt brun. Lägg i kycklingfilén och låt vara i 5 min

5.Ös smöret över kycklingen då och då, vänd sida på kycklingen när den har fått fin färg.

6.När kycklingen har en innertemperatur på minst 60°c, ta då av kastrullen från plattan och låt kycklingen vila i 5 min.

Dijonkrämen

1.Blanda creme fraiche och resten av dijonsenapen och vispa luftigt

Upplägg

Skiva upp kycklingfilén i 1 cm tjocka skivor och lägg upp två skivor på tallriken.
Forma dijonkrämen till ett ägg med hjälp av två teskedar. Lägg dijonkrämen på kycklingen, placera den brynta purjolöken runt om. Avsluta sedan med att strö över lite rosmarin på dijonkrämen och resten av citron skalet.

Smaklig måltid mina vänner 🍻

Tack för att ni har tålamod med mig och tack för att ni läser mina inlägg !
Ha det bra allesammans!
/Med vänlig hälsningar Kocken


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Bulljongen är kraftig mustig och väldigt god, mycket kärlek ligger bakom. Har aldrig tillagat kyckling på detta viset,  men det var en hit, mycket smak precis som det ska vara. Denna rätt kan serveras både varm och kall , antingen som en del i en kall sallad eller som god köttbit på en helg tallrik.
Denna rätten gjorde jag i lördagskväll och jag må säga att så goa smaker får man inte till var dag alltså.

Filletto di pollo
(Buljong kokt kyckling med enkel panerade rotfrukter)

Ingredienser
6 stora kyckling filéer
5 dl vatten
2 msk Koncentrerad kalvfond
1/2 dl Rödvinsvinäger
1 dl Balsamvinäger
1 tsk Kinesisk soja
2 Lagerblad
3 Enbär
1/2 dl färsk Rosmarin
3 Vitlöksklyftor
1 dl Olivolja

Hur gör man

1. Häll i vatten, kalvfond, rödvinsvinäger, balsamvinäger, soja, lagerblad och lätt krossade enbär i en en djup kastrull.
låt koka ihop under lock i 30 min.

2. Under tiden så hetta upp hälften vs olivolja i en stekpanna, skiva vitlöken och grov hacka färsk rosmarin.
Lägg på kycklingen på stekpanna tillsammans med vitlök och rosmarin. Bryn kycklingen lätt så att den får fin färg.

3. När bulljongen är färdig kokt, lägg då i kycklingen, vitlök och rosmarin från pannan i bulljongen.
Sjud under lock i ca 15 min tills kycklingen har en innertemperatur på 70C.

4.Ta sedan upp kycklingen och skiva i tunna skivor. Lägg sedan skivorna i en ugnssäker form och häll på lite av bulljongen, olivolja som är kvar och krydda lätt med salvia. Låt gå i ugnen på 80C i ca 10 min.

Skysås

Ingredienser

Resterande bulljong från kycklingen
2 msk Dragon
2 dl Mjölk
Salt
Vit peppar
Maizena
Vatten
3 msk Rörsocker

Hur gör man

1. Låt bulljongen koka ner tills där har gått
bort 1/4 vätska.

2. Tillsätt mjölken och  dragonen.
Koka ihop såsen ytterligare i ca 5 min.

3. Tillsätt hälften av sockret och smaka av med salt å peppar. Tillsätt resterande socker om smaken inte passar.

4. Redd av med maizena och såsen är klar

Enkel panerade rotfrukter

Ingredienser

400 g Sötpotatis
400 g Potatis
4 dl Mjöl
5 dl Olja
Flingsalt

Hur gör man

1  Skölj och skala rotfrukterna , dela dem sedan i 1 cm tjocka små stavar.

2. Häll mjölet i en skål och  blanda i rotfrukterna, så att de blir täckta i mjöl.

3.Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i rotfrukterna. Bryn försiktigt tills de har fått fin färg och är mjuka.
4. Lägg upp i en skål och smaka av med flingsalt.

Jag hoppas att ni får en lika härlig smak upplevelse som jag fick
Tack för att ni har läst detta inlägget!
dela och Kommentera gärna!
Nästa inlägg blir en hel meny !😆
ha det bra och så hörs vi i nästa inlägg !
/mvh Kocken






Likes

Comments

View tracker

Den här fredagen kände jag för att köra på något nytt, något med fisk....något asiatiskt i karaktären. Hmmmm vad får jag för bild i huvudet, ett clean upplägg,  som kan förtrolla vem som helst. Enkelt men minst lika gott som något annat komplex.
Nu ska jag dela med mig av mitt recept på
Sötstark Lax Med Sesam marinerad Kålrot

Ingredienser
6 st Lax i portionsbitar
1/2 färsk Chili
1 1/2 dl Sesam olja
4 msk Svarta Sesamfrön
100 g Kålrot
2 Vitlöksklyftor
4 msk Balsamvinäger
2 msk Soja
1 msk Sweet Chilli

Hur gör man  Sötstark Lax

1. Rensa ut kärnorna från chilin och grov hacka den sedan.

2.Blanda ihop Sweet Chilli, soja, hälften av sesamoljan och balsamvinäger med den färska chilin.

3. Lägg laxen på en djup tallrik. Häll marinaden på laxen och massera in den, plasta sedan tallriken och lägg in i kylen i ca 15 min.

4.Värm upp en stekpanna på medelhög värme och ta ut laxen ur kylen.
Häll i överbliven marinad i stekpannan och bryn laxen lätt runt om, så att den är lätt rosa i mitten (ca 30 sek-1 min per sida)

5. När laxen är klar , så skiva den i ca 1 cm tjocka skivor.

Hur gör man Sesam marinerad Kålrot

1. Skala och skölj kålroten, skiva sedan den i ca 0,5 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin.

2. Blanda hälften av sesamoljan med de pressad vitlöksklyftorna och sesamfrön.

3. Rör ihop sesam blandningen och Kålroten i en djup tallrik, plasta och låt stå i kylen i 15 min.

Upplägg

Lägg Kålroten underst i en hel cirkel och placera ca 1/2 lax bit i skivor i mitten.
Skiva rödlök tunt och toppa rätten med 1 skiva.

Tack för att ni har läst detta inlägg !
Dela och Kommentera gärna!
Fler inlägg är på gång mina vänner 😆
You rule!
Glad alla hjärtans dag !❤/mvh Kocken

Likes

Comments

Vissa dagar är man sugen på något spännande,  något lite extra liksom, kanske något starkt 😆. Där fanns kyckling hemma och där fanns till och med sötpotatis hemma. Då fick jag idén att göra någonting syd amerikanskt/ carribean style.
Lagom sött, kryddigt men ändå helt amazing,  fräscht and you name it.
En enkel och god middag på en vanlig vardag😃.

Cajun Chicken

Ingredienser
ca 1 kg Kyckling (filér, hel kyckling eller kyckling klubbor)
2 tsk paprika pulver
2 tsk Chilli pulver
2  tsk Spiskummin
4 tsk Rörsocker
4 Vitlöksklyftor
4 msk Rapsolja
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 tsk Salt
4 msk Smör

Hur gör man

1. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och sätt ugnen på 180C.

2. Blanda ihop alla kryddor,  pressa vitlöken , tillsätt sockret och oljan.

3. Massera sedan in Kryddblandning på kycklingen,  så att det sitter ordentligt.

4. Lägg smöret över kycklingen och sätt in den i mitten av ugnen.
låt den vara där i Ca 45 min-1 timme.
Innertemperaturen ska vara minst 65C

Sötpotatismos

Ingredienser

500 g Sötpotatis
200 g potatis
1 Vitlöksklyfta
1-2 msk Sambala olec
100 g Smör
2 msk torkad Oregano
Salt
Vit peppar

1. Skala potatisen och skär ner den i mindre bitar. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och ha i rejält med salt.
låt koka i ca 10 min.

2. Häll av vattnet från potatisen och tillsätt sedan smöret. Rör  ihop det med en elvisp och tillsätt övriga ingredienser.

3. Färdig att serveras till kycklingen!
En kryddig potatismos, med perfekt balans.

Majs och tomat salsa

Ingredienser
1 burk Majs
24 st Körsbärstomater
saft från 1/2 citron
1/2 dl Rapsolja
1 Rödlök
1 msk Sambala olec

Hur gör man

1. Skala och fin hacka rödlöken, skär tomaterna i 1/4 delar.

2. Lägg rödlöken, tomaterna och majsen i en skål och tillsätt de övriga ingredienserna

3. Plasta över och låt stå i kylen i ca 15 min.
Fräscht och starkt samtidigt !😆

Den här middagen kommer alla i familjen att älska och den är perfekt att bjuda vänner på. Lite annat än det vanliga, men ändå nära till hjärtat.
Tack för att ni har läst detta inlägget!
Dela och Kommentera gärna!
You rock !
Ha en trevlig helg mina vänner
/Mvh Kocken! 😃

Likes

Comments

När jag vaknar upp på morgonen och kollar i kylen,  så ser det så tomt ut. Men då ser jag ett packet med ägg på översta hyllan...my saviour😅😥. Hur lite grejer vi än har hemma, så har vi alltid ägg haha 😂.
En omelett är så enkel att göra och smakar himmelskt. Dock så krävs det lite träning för att få den perfekt. Så nu hade jag tänkt visa er hur man gör en god omelett så här på en lördag.

Omelett

Ingredienser
4 ägg
20 g Smör

Hur gör man
1.knäck äggen i en skål/bunke och vispa sedan ihop det med en gaffel.
Slå riktigt till äggen så att det blir en jämn röra och genom att lyfta upp äggblandningen med en gaffel,  så ser man om det följer med äggvita eller inte.

2.När äggen är helt sönder vispade, så är det dax att värma upp en stekpanna till medelhög värme och sedan tillsätta smöret.
Smöret ska bubbla upp , men det ska inte bli brunt

3. Häll på äggblandningen och skrapa runt med gaffeln tills det börja stelna. Men låt inte omeletten vara på för länge, får då får den dålig smak,  den ska vara krämig i mitten.

4. Lägg sedan upp omeletten på tallriken och hacka gräslöken fint och stör över omeletten.
Ready to be served! 😊

Här har ni ett enkelt frukost recept, som funkar vilken morgon som helst och är hälsosamt som in i.
Tack för att ni har läst inlägget!
Kommentera och dela gärna!
/mvh Kocken 😃

Likes

Comments

Hur många olika såser det än finns, så slår det inte en riktig klassiker, den kända Rödvinssåsen. De första gångerna som jag gjorde den här såsen, så var jag så nervös som in i. För att alla man snackat med sa att det var svårt att göra. Men jag säger att de har väldigt fel. Den behöver bara tid och kärlek precis som allt gott i livet.

Show love people and you will get far! ❤

Rödvinssås
6 pers

Ingredienser

4 dl Rödvin
4 dl hemgjord vilt bulljong/funkar med 4 dl  vatten+anged mängd bulljong träningar.
3 Schalottenlökar
1-2 Lagerblad
Några kvistar färsk Timjan
2 msk Smör

Hur gör man

1. Hacka schallotten löken och blanda ihop den med rödvinet, färsk timjan och lagerblad i en stekpanna. Låt vinet reducera på medelhög värme tills vätskan har börjat tjockna något.

2. Tillsätt bulljongen i vinet och låt det koka ihop ytterligare. Tillsätt sedan smöret för bättre konsistens och smaka av med salt å peppar. Sila av såsen och servera den till en god köttbit.

Mer klassiskt kan det inte bli, en riktigt bra rödvinssås funkar utmärkt till nötkött och vilt. Såsen är kraftig och ger en super bra helhet till en  bra kött-rätt så där en fredags kväll.
Tack för att ni har läst inlägget!
Dela och Kommentera gärna !
Vi hörs inom kort !
jag kommer lägga upp receptet på min viltbulljong 😊.
/mvh Kocken 😃

Likes

Comments

Om jag skulle välja en rätt som funkar i alla lägen och tillfredsställer hela hjärtat , jo då är det risotto.

Om denna rätten skriker något, så är det Italien! jag har blivit inspirerad av Italienska köket många gånger, för där lägger man sådan enorm kärlek och tid på varje råvara. Det är smak sensationer utan dess like och en sådan respekt till varje råvara har hjälpt mig med att forma mig egen lilla mat-filosofi.

En risotto har fyra simpla komponenter och som utgör grunden, som sedan kan smaksättas fritt. (4 simpla steg)

●Arborio ris och schallotten lök fräst i olivolja.
●Vitt eller rött vin som hälls på och kokas ner.
●En bra buljong ihälld i omgångar, så att risotton blir krämig.
●Avslutas med riven parmesanost.

Det receptet jag har till er denna helg är en av mina mest älskade rätter:

Svamp risotto, med lätt brynta hjort kotletter och en frisk Fänkålssallad

Ingredienser

500 g Arborioris
500 ml Vitt matlagningsvin
ca 500 ml Oxbuljong (2 tärningar+500 ml vatten)
7 Schalottenlökar
1 1/5 Olivolja
400 g Champinjoner
1 dl Parmesanost
600 g Hjort-kotletter
1 Fänkål
1 Vitlöksklyfta
3 msk Äppelcidervinäger
saft från 1 Citron
25 g Pinjenötter
Färsk gräslök
Färsk basilika
Färsk timjan
Havssalt

Svamprisotto

1. Värm upp ca 1/2 dl olivolja i en tjockbottnad kastrull, skala å fin hacka schallotten löken och Skiva/skölj  champinjonerna(350 g).

2. Lägg i riset, löken och champinjonerna i kastrullen, bryn det tills riset har blivit blankt.

3. Häll på vinet och låt det koka ner på medel högvärme. Under tiden så värm på ox-bulljongen.

4. När vinet har kokat ner, så tillsätt bulljongen lite i taget och låt det koka ner tills risotton har blivit krämig och riset blivit något mjukare.

5.Avsluta med riven parmesanost efter smak.

Frisk Fänkålssallad

1. Skiva och skölj Fänkålen tunt tillsamman med den överblivna mängden  av champinjonerna, lägg sedan det i en skål.

2. Tillsätt sedan äppelcidervinägern, Olivoljan, saft från 1 Citron,  Pinjenötterna och 1 pressad vitlöksklyfta.
Plasta skålen och sätt in i kylen , låt den va där i ca 1h

Hjort-kotletterna

1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat(smakar bättre då)

2. Krydda med lätt med havssalt ,hacka sedan gräslök, basilika och timjan.

3.Gnugga in de färska örterna på köttet.

4. Hetta upp Smör och rapsolja i en stekpanna, ungefär på 7an på min spisplatta.

5. Lägg på köttet när panna är riktigt varm och låt köttet ligga kvar tills det får färg ca 3 min per sida.
6. När köttet är färdigt, lägg det då på en skärbräda och skär loss köttet från benet försiktigt och ta även bort fett kappan.

Nu är allt klart för att läggas upp på tallriken😃

Jag hoppas att ni gillar dagens inlägg och kom gärna med önskemål till bloggen!
Från och med detta inlägg så kommer jag att börja kategorisera olika recept efter Landkök osv.
Jag kommer under nästa vecka att försöka experimentera och visa er något speciellt 😊
Tack för att ni har läst bloggen gott folk !
Dela och Kommentera gärna !
Ha en trevlig kväll och så hörs vi i nästa inlägg !
/Mvh Er kock

Likes

Comments

Nu är det januari och vintern har infunnit sig i Skåne. Det inspirerar mig att vara kreativ, maten jag gör ska ha en mening.
Under de senaste månaderna så har vi beställt hem en frukt/grönsaks låda , som kommer var vecka med lite smått å gott men även saker som ingen på jorden vet det är. Genom att det är så , triggar det min hjärna att vara kreativ och därifrån kommer en massa roliga och goda recept.
Nu i Fredags så stod jag för maten, det som skulle bli en 1-rätters blev en 3-rätters😅.
I mitt huvud så skapas de nya rätter hela tiden,  bara jag kollar på en råvara så ser jag en massa sätt man kan använda den på. Därefter blir det fullt race,  en evig kreativ maskin och ett par händer som vill göra konstverk, kan det bli annat än bra.
Ibland blir min kreativitet dömd till misslyckanden,  dock så säger jag att vishet kommer från det som inte blev rätt från början och det bara fördjupar mina kunskaper.
Många gånger så har improvisering lett till den finaste maten som  jag har lagat och då känner man sig mer än tillfredsställd. Denna fredags kväll blev något speciellt och nu ska ni få ta del av vad jag skapade med helt nya ingredienser , nya  tillökningar i mitt oändliga galleri.

Förrätt: Brynd Palmkål och Zucchini, med morotspuré, riven parmesanost och knaperstekt bacon

ingredienser
1 bukett Palmkål
1 Zucchini
1 Packet bacon
ca 1/2 dl riven Parmesanost
1 dl Olivolja
1/2 dl Pumpafrön
Havssalt
Vit peppar

Hur gör man
1. Dela Palmkålen i grova strimlor och dela zucchinin i 1/4 skivor. Skölj grönsakerna i kallt vatten och låt rinna av en aning.

2. Hetta upp Olivolja i en stekpanna och lägg sedan i Palmkål och Zucchini, stek de sedan hårt, så att de får färg.
Tillsätt pumpafröna i slutet för en lätt rostning  och salta med havssalt å peppar.

3. Som sista moment så ska baconen stekas knaprigt i lite smör på hög temperatur.

Morotspuré

Ingredienser

1/2 påse Morötter
150 g Smör
Salt
Vitpeppar

Hur gör man

1. Skölj och skala morötterna, dela sedan ner dem i mindre bitar. Koka dem i ca 10 min med lite salt , så att de blir mjuka.

2. Sedan så bör morötterna svalna lite.
Efter det så mixar man morötterna med rums tempererat smör  till en slät puré.

3. Tillsist så ska purén pressas genom en sil, så att det är säkert på att purén blir slät.
smaka sedan av med salt och peppar.

Upplägg

Lägg grönsaks blandningen luftigt på tallrikarna. Fyll en spritspåse med morrotspurén och spritsa fyra små klickar runt grönsakerna.
Droppa lite olivolja ovanpå , riv parmesanosten så att där blir ett tunt lager på grönsakerna och tillsist så strös baconen på.

Huvudrätt
Rökig BBQ tomat marinerad fläskfilé, med ugnsrostade hokkaido pumpa

Ingredienser

500 g Fläskfilé
3 Äpplen
2 Gula lökar
1 klyfta Vitlök
1/2 Röd chili
3 msk BBQ sås
3 msk Liquid smok
1 msk Worchester sås
2 dl Rött vin

Hur gör man

1.Kärna ur och grov hacka äpplena, skala och fin hacka den gula löken, skiva vitlöksklyftan och finhacka chilin.

2. Bryn ingredienserna lätt i smör och tillsätt sedan liquid smok, Worchester sås, BBQ sås och låt koka i 3 min.
tillsätt sedan vinet och häll i Tomatpurén.

3. Låt marinaden koka ner så att där är 3/4 kvar. Häll sedan upp det i en ugnssäker form.

4. Putsa fläskfilén och lägg den i marinaden. Rulla runt den lite grann och salta å peppra.

5. Ta aluminium folie och täck över formen ,sedan kör in den längst ner i ugnen på 160C i 35 min, så att inner temperaturen blir 65C.

Hokkaido pumpan och morötterna

Ingredienser

1 Hokkaido pumpa
1/2 påse Morötter
3 Gula lökar

Hur gör man

1. Skala och kärna ur pumpan , skölj sedan den och dela den i tjocka skivor.
Skala löken och dela den i 1/2.

2. Lägg allting på en plåt med bakplåtspapper och ringla rapsolja över , avsluta med flingsalt och Vitpeppar.

3. Kör in dem i ugnen på 180C i 15-20 min,  så att det blir mjuka. Under tiden så skala och skölj morötterna och koka dem i ca
10-15 min med salt , så att de blir halv mjuka.

Upplägg

Skiva fläskfilén i ca 1 cm tjock skivor, gör en spegel på tallriken med BBQ marinaden och glömmer inte att ha med godsakerna som var med i marinaden. Lägg upp 4 skivor fläskfilé med lite lutning på speglen. Ta två kokta morötter och dela på hälften, dela sedan halvorna på hälften ,men låt toppen fortfarande sitta ihop. Lägg morötterna runt fläskfilé,  som en kvadrat runt och i mitt fall så har jag lite gröna blad som jag har lagt på den bakre kanten av tallriken. Gör en liten hög av pumpan i det nedre högra hörnet av morötterna och lägg lök halvan på den vänstra. Som finish så har jag lite färsk timjan och oregano på.

Efterrätt: Ska man kalla det äppelkaka!?

Ingredienser
4 Äpplen
1 dl Punch
1 msk Kanel
1/2 dl Socker
1 hel Kanel
100 g Smör

hur gör man

1. Skölj äpplena och kärna ur dem.
Dela sedan dem på hälften och skiva sedan i halv tjocka skivor.

2. Värm upp hälften av smöret så att de riktigt pyser. Lägg i äppel skivorna och strö över sockret och kanelen, lägg även i kanelstången.

3.Efter att ha stekt på äpplena i ca 2-3 min ,så häll på punchen och låt det koka ner och låt den smaksätta äpplena.

4. Lägg upp äpplena i en ugnssäker form och tillsätt resten av smöret och sockret.
Ställ in det i ugnen på 160C i ca 15 min.

Crunchet

Ingredienser

150 g Smör
1 dl Ströbröd
2 dl Havregryn
2 dl Socker

Hur gör man

1. Lägg i smöret i en kastrull och låt smälta,

2.Tillsätt resten av ingredienserna och låt blandningen brynas på hög värme i 5 min under omrörning.
3. Låt sedan crunchet svalna något och sedan är det redo att används.

Vaniljsås

Ingredienser

2 Äggulor
1 dl Mjölk
1 dl Vispgrädde
1/2 dl Socker
1 Vaniljstång

Hur gör man

1.Koka upp mjölk, grädde med urskrapet från vaniljstången och ha med själva stången också.
Låt det få ett uppkok,  men var noggran med att röra om,  så att det inte bränns vid.

2. Under tiden så vispa ihop äggulorna och sockret så att det blir pösigt.
När Vanilj uppkoket har svalnat så häller du lite i taget i ägg blandningen och vispa kraftig samtidigt.
(Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur annars skär sig såsen).

3. Red av såsen med maizena mjöl om du inte är nöjd med konsistensen och sedan är den redo att serveras.

Upplägg

Lägg äpplena i en fin hög,  på vänster sida av tallriken,  lägg sedan en rejäl klick med vaniljsås bredvid och tryck hårt med sked  och dra med skeden längs tallriken  tills såsen når högra sidan. Strö tillsist på crunchet över äpplena och såsen sen är den färdig för att serveras.

Sammanfattning

Här har ni en väldigt höstig 3-rätters meny och funkar till alla tillfällen.
Bjud in några glada vänner och ha en super bra kväll tillsammans med underbar mat.
Må värmen och smakerna ge er ett leende på läpparna 😃.

Tack för att ni har läst detta inlägget! 😃
Dela och Kommentera gärna
Kom med önskemål, så att bloggen kan förbättras.
Kolla gärna in mina tidigare inlägg !
Jag önskar er alla en super bra vecka /Mvh Kocken

Likes

Comments

Finns det något bättre än att äta på en riktigt bra restaurang, på en snöig söndag så här i januari😃.
Jag och min familj var och åt på Teaterkatten igårkväll och jag tänker dela mina åsikter om min upplevelse där. Man skulle kunna säga en recension om maten, servicen och stämningen.

När jag kom in innanför dörrarna så blev jag tagen av värmen, elegansen och den rogivande atmosfären  i restaurangen. Det var fräscht, stora öppna ytor som gjorde att jag kände mig bra till mods. En känsla av frihet i kroppen ,där vara stora panorama fönster och att se de stora snöflingorna utanför gjorde det hela för mig.

Maten......😃

När jag är ute på restaurang så väljer jag gärna det ovanligaste på menyn, för att jag alltid är ute efter nya smaker i mitt galleri.
Maten som finns på Teaterkatten , är för alla, klassiker, säsongs anpassat med mera för att nämna en del.

Förätt : Toast Skagen

Traditionellt sätt så består rätten av rostat bröd , med räkröra,  hackad rödlök och löjrom på toppen.
Helt klart en klassiker som nästintill alla restauranger har på menyn 😅.
Men den här var nog den bästa jag ätit och jag menar verkligen det. Räkorna var helt i harmoni med mängden majonnäs , så det blev liksom  inte för mycket kladd, men smakerna var ändå där i det hela.
Löjrom i all sin ära, dock så var det något nytt på tallriken  som gjorde allt superb, vilket var en typ av örtolja som inte bara gav god smak utan den var en ögonsten😍.

Huvudrätt: Anka med pumpapuré, syrlig plommon kompott, inlagd rättika och grillad endive-sallad

Ja gud vilken rätt! Anka är helt klart bland de finaste köttet man kan äta, det är en väldigt fet fågel, därför blir köttet så mycket saftigare. Den här tallriken  hade allt, både sött, surt och beskt. En väldigt blandad upplevelse, till exempel så är endive-salladen väldigt speciell i smaken, om du ser den så tänker du bara på ett sött vitt litet sallads huvud ,men smaken av den är besk och bryter bra till de andra ingredienserna.
Trots alla god saker,  så var min favorit på tallriken pumpapurén, som var så len i konsistensen så det var som en dröm, smaken av pumpa och den fina färgen var en värdig komponent på tallriken.

Jag som är lite kräsen av mig,  måste bara klaga på en sak och det var upplägget,  helt enkelt för slafsigt för min smak. Tallriken för mig är en målarduk och där kan jag utöva min konst,  men här blev något fel må jag säga.

Efterrätt: Mjölkchokladterrin med mörk choklad kräm och citronsorbet

Under mina senaste restaurang besök så har jag blivit så besviken på efterrätterna. De har varit alldeles för söta och inte haft någon direkt djup smak. Men den här kvällen på Teaterkatten så måste jag säga att det var den bästa desserten jag ätit.
På denna tallriken så må där vara mycket choklad,  men det blir alldeles lagom ändå , för att  citronsorben lättar upp det tunga och verkligen gör rätten komplett.
Ibland så kan choklad bli så sött, men här har de verkligen lyckats!
Det smakade verkligen kakao och de får de pluspoäng för "respekt till råvaran" som jag brukar säga, verkligen ett perfekt avslut på kvällen.

Servicen
Nu när det inte var som många gäster i och med att det var söndag, så tror jag att de som jobbade blev förslappade och gav inte  oss gäster lika mycket uppmärksamhet som jag velat ha. De som serverade var inte så kunniga om menyn, viket gjorde mig lite besviken, när jag ställde vissa frågor. Annars så var personalen super trevlig och glad precis som det ska va på en bra restaurang.

Bedömning

Stämningen: 8/10 🍻
Maten:7/10 🍗
Service: 7/10 🍴

Helt klart en restaurang värd att gå på, ni kommer inte att bli besvikna.
Letar ni efter en fräsch och rogivande restaurang så är detta något för er.

Tack för att ni har läst !
kommentera och dela gärna
Ha en trevligt vecka och så hörs vi i nästa inlägg !😃/ Mvh Kocken

Likes

Comments

Tänk er att man kommer hem en kall vinter dag och bara vill ha någonting som värmer upp hela själen, då är en Fiskgryta med saffran tillsammans med brynta primörer och kapris något för dig.

Den här grytan har jag gjort många gånger och mer eller mindre använt vad som funnits hemma i kylen eller frysen.
Allt från morötter, purjolök, räkor, torsk , lax och mycket mer,  till ett antal olika baser till grytan, med eller utan vin. Denna rätten har länge varit en favorit hos mig och  nu vill jag dela denna härlighet med er😊.

I detta inlägg så ger jag er recept på den versionen av grytan som jag gjorde nu i onsdags och det är nog den bästa jag gjort 😃

Recept: Fiskgryta med Saffran
6 pers

Ingredienser
400 g Torsk
400 g Lax
2 st Gula lökar
1/2 Fänkål
2 tärningar Fiskbuljong
500 ml Mousserande vin
ca 1/4 purjolök
1 L vatten
3 dl Grädde
2 packet saffran
4 msk Smör
Salt
Vitpeppar

Hur gör man

1. Skiva Fänkålen och finhacka den gula löken å purjolöken. Fräs sedan det i smör i en kastrull tills det mjuknar. Häll sedan på vinet och höj temperaturen till max så vinet får koka ner tillsammans med Fiskbuljong tärningarna.

2. När ca hälften av vätskan är kvar så tillsätt saffranen och hälften av vattnet.
Låt det koka ner ytterligare i ca 10 min och sen tillsätt mer vatten till önskad karaktär.

3. För att sedan runda av grytan så tillsätt grädden och låt soppan få ett riktigt uppkok, sänk sedan värmen till hälften. Dela fisken i önskade bitar och bryn det snabbt i smör. När fisken är brynt å har fått lite färg så lägg ner den ner i grytan och låt den småputtra med soppan i ca  5 min tills servering.

Tillbehör:Smörbrynta primörer, sparris och Kapris

Ingredienser

1 Kålrot
1 Palsternacka
6 Sparris stjälkar
Smör
3 Msk Färsk Citronmeliss
Salt
Vitpeppar
3 Msk Kapris

Hur gör man

1. Skala och skölj kålroten och Palsternackan, skär bort den nedersta biten på sparrisen.

2 Dela kålroten och Palsternackan i grova bitar och fräs dem i en stekpanna på medel temperatur  tills de mjuknar. Tillsätt Sparrisen och Citronmeliss bladen och låt även dom bli mjuka, salta och peppra sedan.
3. Servera detta och kaprisen tillsammans med fiskgrytan.

Tack för att ni har läst !
Kommentera och dela gärna
Trevlig helg på er / mvh Kocken 😃

Likes

Comments