View tracker

Igår träffade jag upp ett gäng klockentusiaster från ett välkänt klockforum för att ta några öl och snacka klockor. Det fanns verkligen en hel del roliga klockor på plats.

Jag låter bilderna tala för sig själva!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag har under ett par månaders tid letat efter en vintage Speedmaster. Kriterierna från början var att den skulle ha en fin patina och skulle passa bra på ett mockaband. Jag riktade tidigt in mig på referens 145.022, helst skulle den vara över 40 år gammal.

Nu kan jag stolt presentera att jag hittat min klocka.

Just min klocka är från 1974, alltså 42 år gammal och drivs av Kaliber 861. Den ser exakt ut som jag hade föreställt mig när jag började jaga på internet, tydlig gul patina och något sliten Tachymetre. Jag hade inte kunnat vara nöjdare!


För er som inte läst mitt inlägg om tidiga Speedmasters kan klicka här för rolig läsning.
När jag haft klockan ett tag dyker det upp en recension.

Jag vill passa på att tacka "J" som varit otroligt hjälpsam i mitt sökande, det uppskattas verkligen!

Likes

Comments

View tracker

Audemars Piguet, mer känt som 'AP' i folkmun är en av världens bästa klocktillverkare. Grundat redan 1875, räknas de tillsammans med Patek Philippe och Vacheron Constantin in som medlem i horologins heliga treenighet.

Audemars Piguet har de senaste 20 åren haft en ofantlig framgång i att sälja klockor över hela världen. Främst är det modellen Royal Oak och Royal Oak Offshore som tack vare sin design lyckats med det svåraste i klockbranschen idag: Locka entusiaster såväl som förstaköpare.


Det är nästan lite surrealistiskt att en firma, oavsett bransch kan leva i 140+ år, men att göra det i den evigt trendberoende klockindustrin är för mig en gåta.

Sanningen är att Audemars Piguet gick på knäna i början av 1970-talet på grund av den nyfunna teknologin quartz som gjorde klockorna flera gånger billigare att tillverka, vilket naturligt lockade en bredare publik. Helt plötsligt var inte schweiziska tillverkare de enda på marknaden, nu blev främst de japanska märkena allt större och tog åt sig marknadsandelar tack vare att man såg potentialen i quartz.

Audemars Piguet var tvungna att göra något för att rädda sin firma, som snart skulle fylla 100 år. År 1971 föddes en idé hos dåvarande VD Georges Golay: Man skulle göra en sportklocka i stål som kändes lika lyxig som en dressklocka i guld. Den var tvungen att vara relativt billig att tillverka, men dyr att sälja. Ett svårt uppdrag som krävde en design man som konsument inte kunde tacka nej till. Designern till klockan i fråga blev den numer legendariske Gérald Genta.

Genta var redan en välkänd designer och hade redan ritat flera klockor i Universal Genéves koncern. Ryktena säger att Genta fick ett samtal av Golay klockan 4 på morgonen en dag i 1971, klockan skulle absolut behöva vara färdigritad till morgonen efter. Tanken var att Audemars Piguet skulle börja sin produktion och lansera klockan på Baselmässan 1972.

Skissen ovan är Genta's första för uppdraget och en ny ikon var född: Royal Oak.

Referensen kom att kallas 5402. Karaktäristiskt för klockan är dess åttkantiga design, skruvarna i bezeln och den integrerade länken. Allt i stål. Klockan var tunn, bara 7mm tjock men med en diameter på 39 mm var den på 70-talet relativt stor, smeknamnet 'Jumbo' var klart befogat. Verket som driver 5402 heter kaliber 2121 och används än idag i Audemars Piguet Royal Oak (15202 'Jumbo'). Att man använt samma verk i över 40 år säger en del om kvalitén.

5402 blev hyllad men sålde till en början inte lika mycket som Audemars Piguet hade hoppats. Den kostade 3300 schweizerfranc vilket var dyrt för en stålklocka, till exempel kostade en Rolex Submariner ungefär 300 schweizerfranc i början på 70-talet.

Klockan började dock nämnas i samlarkretsar och försäljningen började sakta men säkert att stiga. Efter några år var den hyllad världen över och Audemars Piguet nådde de säljmål man hade hoppats på. Royal Oak räddade helt enkelt en av världens främsta klocktillverkare från att gå under.

Om Gérald Genta var känd innan han designade Audemars Piguet Royal Oak, var han efteråt en legend. Flera klocktillverkare ville arbeta med honom vilket ledde till att han designade bland annat Patek Philippe Nautilus, Omega Constellation och IWC Ingenieur.

Inget dåligt CV.


Gérald Genta
1931-2011


Likes

Comments

Idag har jag varit på klockäventyr i Sundbyberg. Erikson Urhandel tillsammans med representant från Tissot bjöd i veckan in medlemmar från forumet klocksnack.se till afterwork denna torsdagskväll. Modeller från Tissot visades upp men också lite annat skoj från butiken.

Den klocka jag klämde mest på var tyvärr inte en Tissot utan en Tag Heuer Connected. För er som inte vet vad det är för klocka så är det ungefär en lyxvariant av Apple Watch, alltså en smartklocka. Klockan var helt klart häftig. Storleken på 46mm kändes förvånansvärt bra på handleden, dock hade jag önskat ett mjukare gummiband än det som kommer med klockan.

Funktionerna som den stöder är egentligen vad man kan förvänta sig av en smartklocka. Den visar vädret, dina e-mail, påminnelser och mycket mer. Den funktionen jag gillade mest är nog den enklaste, byte av urtavla samt dess funktion. Flera val kan göras, du kan använda en vanlig tid+datum tavla, tid+datum med GMT-funktion och även kronograf. Dessutom kan du byta färg på tavlan.

Är den prisvärd då? Nja. Den kostar 14 995 SEK. Visst, du får flera klockor i en plus en massa funktioner, men Apple Watch ger dig precis samma sak och börjar på 2 995 SEK. Stor eloge dock till Tag Heuer som vågar ge sig in i teknikbranschen. Ser vi i framtiden andra anrika klocktillverkare göra samma sak?

Mer info om klockorna samt om Erikson Urhandel hittar ni här

Likes

Comments

Jag tror inte någon som är klockintresserad undgått att Omega Speedmaster ofta kallas för månklockan. Omega har genom åren gjort flera så kallade "reissues" på modellen vilket kommersiellt blivit något av en succé. Idag finns Speedmastern i en uppsjö av olika konfigurationer, något som ibland kritiserats. Men sanningen är att de säljer som smör.

Vart börjar historien om Speedmaster egentligen?

Vi får åka tillbaka redan till 1957 för att hitta den första Speedmastern. Referensen hette 2915-1 och syns på bilden ovan. Klockan introducerades i en era där kronografer var svårsålda av den anledning att vanligt folk inte hade behov av att mäta tidsintervaller. 2915-1 såldes främst till idrottsmän och motorentusiaster. Vad gäller klockan i övrigt blev den dock viktig för Speedmasterns fortsatta design som snart firar 60 år. De klassiska "Broad Arrow"-visarna känner vi väl alla igen?

Speedmastern fick dock vänta i fem år innan den nådde rymden. Den tredje oktober 1962 lyfte Mercury-Atlas 8 mot rymden och astronauten Walter Schirra hade sin egen inköpta Speedmaster med referens 2998 runt armen. Skillnaden mellan 2915-1 och 2998 är små, båda drevs av samma manuellt uppdragna kaliber 321 men visarna skiljde sig åt då 2998 har något nättare "alpha-visare", samt att bezeln numer var svart för att kunna läsas av lättare.

Klockan på bilden nedan är den faktiska klockan Schirra hade på sig.

Det är egentligen först nu det började bli intressant för NASA att lägga fokus på armbandsuren astronauterna hade på sig. Man insåg att klockan var otroligt viktig i rymden men också vilka risker man stod inför, en felmätning av tiden och priset kunde innebära döden.

År 1964 började NASAs ingenjörer testa olika klockor för att ta reda på vilken som var den optimala klockan för astronauter. Först sades det att NASA hade köpt klockor hos den anrika juveleraren Corrigan's i Houston, något som sedan visat sig vara felaktigt.

Sanningen är att representanter från tillverkare som Breitling, Longines, Omega och Rolex personligen skickade klockor till NASA för testning. Alla ville associeras med de världskända månfärderna. Testerna bestod bland annat av att se hur klockorna påverkades av extrem kyla/värme, acceleration och när syre saknades.

Omega Speedmaster vann och en ny legend var född.

Den första NASA-certifierade Speedmastern hade referens 105.003 och användes under Gemini 3 år 1965. Några månader senare under Germini 4 var Ed Whites 105.003 den första klockan någonsin som varit på en rymdpromenad.

År 1969 var det dags för NASAs triumf, Apollo 11- som skulle ta människan till månen.

Besättningen bestod av Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. De Speedmasters som användes i Apollo 11 hade referens 105.012 och 145.012. Den förstnämnda av de två var den första Speedmastern med 42 mm stort case, kronskydd men också framförallt med texten "Professional" på tavlan. Mellan referenserna skiljer det faktiskt inte så mycket, 145.012 var en vidareutveckling som hade något större kronograf-pushers än 105an. Båda klockorna drevs fortfarande av det hårt testade, men hyllade 321 verket.

Det är bekräftat att Armstrong bar en 105.012, Collins en 145.012 och Aldrin? Ingen vet.

Det är nu det blir riktigt intressant. Den klocka som fanns inne i rymdskeppet från tillverkaren Bulova hade gått sönder, vilket tvingat Neil Armstrong att ta av sig sin Omega och fästa den i kapseln. När Armstrong den 21 Juli 1969 satte mänsklighetens första steg på månen gjorde han alltså det utan en klocka runt armen. Buzz Aldrin däremot, som var den andre mannen någonsin på månen hade en Speedmaster runt armen, frågan är bara vilken.

Efter Apollo 11 skulle Aldrins klocka skickas till ett museum, men försvann och blev troligtvis stulen på väg dit. Man kan alltså inte veta säkert vilken referens Aldrin hade på sin Speedmaster och det kommer för evigt förbli ett mysterium om vilken Speedmaster som faktiskt var först på månen.

(105.012 till vänster, Buzz Aldrin i mitten och 145.012 till höger)

Likes

Comments

Jag blev såpass intresserad att testa en SKX009 på gummiband efter mitt inlägg om SKX007, så jag klippte till snabbt.

Klockan är densamma som SKX007 och drivs av samma 7s26 verk, enda skillnaden är den "pepsi"-färgade bezeln.


Låter bilderna tala för sig själva. Vill ni läsa mer om modellen kan ni klicka här för att komma till min recension.

Likes

Comments

Jag minns den där regniga dagen i maj som om det vore igår. Jag steg upp precis som vanligt för att åka till jobbet, men känslan i kroppen var helt annorlunda. Kanske berodde det på att jag knappt kunde sova natten innan, eller helt enkelt för att jag visste. Jag visste att ett mål skulle nås just idag.


Rolex.


I drygt ett år hade jag gått i tankarna att införskaffa min första Rolex, en helig graal. Jag surfade flera timmar om dagen på diverse klocksajter för att hämta inspiration. Ögat drogs mest mot en klassisk Datejust med referens 1601 och länge trodde jag att det var just den som skulle få pryda min handled. Tiden gick och pengarna på klockkontot började nå sitt slutmål. Skit också. Vill jag verkligen ha en Datejust? Hur alldaglig är den? Funkar den till allt?

Nej, jag ville inte ha Datejust längre utan började snegla på något sportigare. Submariner eller GMT-Master blev mer självklara för mig, men jag ville inte ha likadan som "alla andra". Explorer I som jag visserligen älskar idag kändes då för lik den Datejust jag kollat på. Men Explorer II, den var perfekt.


Nu hade jag bestämt mig. Valet föll på en Explorer II med referens 16570. Vit tavla blev ganska självklar då den skilde sig mest från alla sportmodeller med svart tavla. Nya 216570 var aldrig ett alternativ då jag tyckte den var för stor, 42mm istället för klassiska 40mm gick bara inte.

Kvalitetskänslan är vad man kan förvänta sig av Rolex. Inget att diskutera egentligen. Allt är genomtänkt i minsta detalj. Länken integrerar perfekt med boetten och just min modell har SEL, eller solida ändlänkar som det heter på vardagsspråk, vilket gör att länken känns mer tight på handleden och inte alls rasslig. Är du ute efter en sportklocka från Rolex rekommenderas SEL starkt.

Komplikationerna på Explorer II, som drivs av kaliber 3185, består av de ganska så självklara tim, minut och sekundvisarna. Men denna modell har även datum samt en GMT-funktion. Idag, efter att ha ägt klockan i över ett år måste jag säga att det verkligen underlättar i vardagen att ha en datumfunktion. GMT-funktionen har jag handen på hjärtat aldrig använt, men den extra röda visaren ger klockan definitivt mer liv.

Idag får jag ofta frågan om jag är nöjd. Det är jag absolut. Klockan används ungefär sex av sju dagar i veckan och funkar till allt från t-shirt till kostym. Dessutom är den vattentät upp till 100m, så den har även fått hänga med i poolen.

Känslan av att ha nått ett mål är alltid skön men man glömmer snabbt också, det ligger i vår natur. En tisdagsmorgon i november och man tänker inte direkt att det är Rolex man trär över handleden, fokuset ligger på annat. Varje gång man slår i klockan i en dörrkarm får man en liten hjärtattack och tror du att du ska få komplimanger för din fina klocka kan du tänka om. Folk bryr sig inte. 

Jag har länge tänkt på nästa projekt, nästa klocka att köpa. Jag var nära att sälja och köpa en tråk-submariner med keramisk bezel, hade bud på min klocka och allt. Ett jättebra bud och jag var nära att sälja.

Vad hände?

Jag tittade ner på handleden och såg den där killen som jagat första Rolexen. Jag skiter i att den numer är en del av vardagen, jag skiter i att jag slår i den i dörrkarmen och jag skiter i att ingen ger mig en komplimang. Jag älskar den.

Likes

Comments

Som barn växte jag upp tillsammans med många färgglada japanska klockor på skolgården. Det var mestadels Casios med digital tidsvisning som dominerade, men en och annan Citizen eller Seiko kunde också synas på lunchrasten.

För lite mer än ett år sedan lyckades ännu en japansk klocka fånga mitt intresse, nämnligen Seiko SKX007 och jag kände mig nästan som den där skolpojken igen.

Sanningen är att Seiko SKX007 är tuff, riktigt tuff. Med sina 42.5 mm i storlek, hardlex glas och en vattentäthet upp till 200 meter klarar den definitivt en fotbollsmatch på skolgården.


Åren har gått och som numer 22-åring med kontorsjobb behöver jag inte längre oroa mig för att klockan skall gå sönder på grund av en stöt. Men hur klarar sig Seikon i min nuvarande miljö?

Jag skulle vilja säga att den klarar sig alldeles utmärkt. Det är ingen hemlighet att dykarklockor är ofantligt populära i Sverige, kikar man till exempel på storebroder Rolex Submariner så har sällan butikerna den i lager. Vi lever i en tid där dykarklockan är lika accepterad till kostym som på stranden, min åsikt om det skall vi dock inte gå in på.

Även om Rolex Submariner är dykarklockornas ohotade kung och orättvis att jämföra med, så bidrar Seiko SKX007 definitivt med kvalitetskänsla, till en bråkdel av priset. Den känns relativt tung på handleden, vridningen klickar bestämt men inte högljutt och den jubilee-inspirerade länken har en skön stretchig känsla. Allt detta, för cirka 2000 SEK, hur är det ens möjligt?

Svaret hittar vi i urverket som är ett massproducerat automatverk med namnet 7s26. Verket är känt för sin goda tidhållning och livslängd, en riktig arbetshäst. Dessutom är det relativt enkelt att serva vilket gör servicekostnaden låg och din lokala urmakare bör klara av det. Jämför man detta med säg ett ETA-verk som är betydligt dyrare i både inköp och drift så har Seiko definitivt hittat ett vinnande koncept i att massproducera verken i fabrik.

Jag får ofta frågan vilken klocka man skall börja sin samling med och svaret är alltid Seiko SKX007. Den är snygg, prisvärd och verket håller definitivt måttet. För er som redan har en gedigen klocksamling kan det också vara kul att skaffa en, då det finns en uppsjö av olika roliga bezels, visare, tavlor med mera man kan modifiera den med. Eller varför inte bara slänga på ett snyggt läderband? Min kompis gjorde det på sin 013 som han haft i ett par år och resultatet är otroligt bra!

Likes

Comments

Ett välkänt sätt för stora klocktillverkare att marknadsföra sig på är genom film. Vi har bland annat sett James Bond beställa en skakad, men inte rörd martini med både Rolex och Omega runt armen. Vi har sett Gordon Gekko handla kopiösa mängder aktier med en slimmad Cartier runt armen. I The Wolf of Wall Street kastar Jordan Belfort ut en Heuer i helguld samtidigt som kameran zoomar in uret, något som redan nu blivit en klassisk scen. Ja, listan kan egentligen göras oändligt lång.

En klocka som dock hamnat lite i skymundan är den Rolex som Patrick Bateman (Christian Bale) använder i filmen American Psycho (2000). Filmen bjuder på många scener där den klassiska klockan i stål & guld visas tillsammans med en perfekt åtsittande kostym. Några stereotypiska inzoomningar på uret däremot, de uteblev helt.

Kanske är det inte så konstigt, med tanke på hur kontroversiell filmen var, att Rolex inte ville förknippas med en fåfäng seriemördare.

Trots avsaknandet av inzoomningar blev Patrick Batemans Rolex en klassiker i klockvärlden och det är förstås den modellen som kommer diskuteras i det här inlägget.


Klockan är som nämnt ovan en Rolex i stål & guld, närmare bestämt en 36mm Datejust med referens 16013. Tavlan är en champagnefärgad så kallad "tapestry dial" - som gör sig perfekt i solljus.

Denna femsiffriga referens tillverkades mellan 1980 och 1988 och drevs av kaliber 3035. Nytt för detta verk var bland annat den alltid så diskuterade "quick-set" funktionen, som tillåter bäraren att växla datum utan att passera klockan 00:00, något som sparade tid jämfört med datumskifte på en fyrsiffrig referens.

Storleksmässigt är Datejusten med sina 36mm i mångas ögon den optimala klockan. Den gör sig snygg till allt från smoking på balen till t-shirt på stranden. Kombinationen av stål och guld är en klassiker som just Rolex är otroligt bra på, det ser elegant ut, men upplevs inte på något sätt som vräkigt.

Något som gör denna referens såpass åtråvärd är att den går att köpa med en uppsjö olika tavlor till en helt klart attraktiv prislapp. En snabblick på Chrono24.com visar en prisbild mellan 20 000 SEK och 40 000 SEK beroende på tillbehör och tavelkonfiguration. Jämför det med James Bonds Submariner med referens 6538 som idag kostar hundratusentals kronor och du kan bli ägare till en framtida klassiker utan att förhandla om lånet på villan.

Likes

Comments