View tracker

Hej jag httade en film på 6 minuter! men det var värt varje sekund av det! den var verkligen

super bra och allt han säger får en att öppna ögonen! så kolla och tänk efter!

tro mig det är värt det!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vad kan vi göra? varje liten sak räknas när det gäller klimatet, vi alla kan göra skillnad! Här är lite saker jag tycker man kan göra som inte alls tar lång tid!

  • Sortera papper glas plast och så vidare,
  • Gå, cykla eller åk kollektivt så ofta du kan istället för att åka bil. En tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från trafiken.
  • Samåk till och från jobbet, skolan eller möten.
  • Använd bränslesnåla bilar eller bilar som drivs med alternativa bränslen, som t.ex. etanol. Se till att ha rätt lufttryck i däcken på bilen. Med rätt lufttryck rullar bilen lättare och mindre bränsle går åt
  • Lämna gamla och överblivna mediciner till Apoteket
  • Lämna alla uttjänta batterier i batteriholken eller till din miljöstation.
  • Städa helst utan kemikalier, t.ex. med en mikrofiberduk. En torr mikrofiberduk på mopp med långt skaft kan ersätta dammsugaren på hårda golv. Med vätska och eventuellt rengöringsmedel är det en bra skurborste.
  • Välj miljömärkta rengöringsmedel.
  • Köp inte medel som innehåller klor.
  • Strunta i alla specialrengöringsmedel. Några tips på andra metoder: T-röd tar bort svåra fläckar på linoleumgolv, ättika eller citronsyra tar bort beläggningar på toalett och kakel, fönster blir rena med diskmedel, ugnen blir ren med såpa som får verka en stund på låg värme.


Var med åh gör skillnad!

Tack på förhand för att du bryr dig om våran värld!

Likes

Comments

View tracker


Hur ser din frukost ut?

-Yoghurt med topping av nötter, frön, kärnor, färsk frukt och lite honung

är en vanlig frukost för Tareq brukar äta.

Hur bidrar du till minskad växthuseffekt?

-Tareq återvinner väldigt mycket, han har också en kompost i hemmet.

Han och hans familj försöker också att slänga så lite mat som möjligt.

Odlar du egna rotfrukter, jagar du eget kött?

- Tareq har egen odling, han har dock inget jaktlicens

men han har kompisar som är jägare som han köper sitt kött av.

Vad står du i frågan till jakt?

​-Han tycker att de är positivt med jakt. 

Vad är den konstigaste maten du ätit/godaste?

-Friterade myror, larver och ödlor som han ätit i Australien.

Han kunde inte bestämma vad hans favorit mat va.

Brukar du gå ut i skogen och hämta egna saker att laga mat med?

​-​Han bor jämte både en skog och en strand i Skåne, så på stranden brukar han hämta vildsparris

Och i skogen brukar han plocka olika örter, bär och svamp 

Vad tycker du om skolmaten här i skolan?  

​-​Han tyckte inte alls att maten i vår skola va bra, han va tydlig med att berätta att vi inte va några idioter

och att vi har smaklökar och alltså känner smaker. maten hade dålig konsistens och

de va ingen kärlek i maten eller hos mattanterna.

Likes

Comments

Vi har lagat mat med den kända kocken Tareq Taylor, lagade falaflar efter hans pappas gamla recept

Vi hjälptes år och Taeq hjälpte oss också!

Att laga dom tog cirka en timme för man ska göra smeten sen låta en står ett litet tag och

 sen rulla och fritera.

Vi fick väldigt mycket beröm för dom, av Tareq och dom andra lärarna. vi tyckte själva att det

smakade sådär, men de va alltid kul att testa något nytt!

Likes

Comments

Idag har vi varit på förläsning, med  Tareq Taylor. Han pratade om sin uppväxt, han växte upp i Malmö hos sin mamma pappa och mormor & morfar. hans mamma och pappa skildes ganska tidigt i hans liv, när dom skildes bodde han på tre ställen, hos sin mamma pappa och mormor & morfar hans mormor & morfar och hans pappa var väldigt stränga och hade ett väldigt speciellt sätt att se på saker åh ting. Men hans mamma där emot hade inga direkta regler, och var lite mer av en hippie. Hon lät honom göra lite vad han ville bara han var snäll. En person som var väldigt viktig för han, var hans morfar. Han hade alltid sagt att han drömt om att bli kock, men att han inte klarade av värmen i köket, åh redan då bestämde Tareq sig för att han ville bli kock.

I Skolan var han  lite utanför, och hans sätt att bearbeta det var att laga mat/baka. och det blev starten på hans karriär. senare genom åren utvecklades han och när han fyllde sexton år, började han jobba heltid som kock och idag trettio år senare jobbar han fortfarande som kock,  idag är han 46 år. hans första restaurang hette en trappa ner, idag driver han en resturang som heter kockeriet, och ett kaffe som heter slottsträdgården. det ligger i en park i centrala malmö.

Likes

Comments

Nu har vi haft hemkunskap och har gjort spenat fyllda piroger, med mjölk till dricka. Väldigt billigt och gott! Och klimat smart vi tänkte hela tiden på klimatet när vi lagade maten och när vi diskade!

Likes

Comments