I Sverige tycker vi att vi gör mycket för naturen och klimatet men vi kan göra mer. Vi kan köra mer el bilar och ta den kollektiva vägen till jobben och skolorna. Vi kan också ta cykeln eller gå till våra destinationer, men det gör vi inte så mycket. Vi källsorterar mycket visst, men vi kan göra det så mycket mer. Vi kan t ex. tänka lite mer vad vi köper och vart ifrån de grejerna kommer ifrån. Om du kollar på kläder i klädaffärer, på de flesta står det "Made in China" eller "Made in Thailand". Om man då istället kollar på en liknade tröja i en annan affär eller second hand affärer kanske det står att den är gjord i Sverige, då är det mycket bättre att köpa den.

I nya Zeeland så gör de väldigt mycket för miljön och klimatet. De använder elbilar i största allmänhet, källsorterar väldigt mycket, har många skyltar som säger att man inte ska skräpa ner och tillvärkar mycket lokalt. De håller också på att bygga en cykelväg som kommer göra det möjligt för dem att ta cykeln till vilken plats plats som helst i nya Zeeland. Detta kommer ta lite tid men de tänker kreativt och håller på att genomföra detta nu. De uppmanar alla turister och andra folk att plocka upp och ta hand om naturen överallt. Framför allt på turistattraktioner och shower, deras inverkan är stor och de är väldigt duktiga på att sprida information. Till exempel på en show de har i Queenstown's (fågelreservat). De har tränat fåglarna till att göra trix, t ex att slänga skräp i en papperskorg. Då får de publiken att känna sig lite underlägsna, för om en fågel som är lika liten som en hand kan göra det, så är det självklart att vi människor kan göra det. Det är ju vi som inte plockar upp vårt skräp! Vi människor skräpar ner och städar inte upp efter oss. Vi försämrar klimatet, det är redan försent att "tänka" på en förändring i våra liv, vi måste förändra den nu direkt. Vi skulle egentligen ändrat den för 50 år sedan. "Det är dags att skärpa sig!" säger man nu. Ursäkta, men det var dags för ett långt tag sedan. Nu är vi inne på slutspurten på maratonet, sista dagen innan en gigantisk inlämning på 6000 ord ska vara inlämnad. Vi måste göra U-sväng i vårt sätt att leva och ta vara på våran jord.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi fortsätter vårt arbete om transport. Det är två inriktningar, frakt & personliga resor t.ex bilresor. Visste ni att om Sveriges vanligaste bil (Volvo V70) kör ca 4 mil per dag så släpps det ut ca 7.7 kg koldioxid i luften? Vi tog reda på det genom att intervjua 10 personer hur långt dem kör med bil varje dag. Det påverkar klimatet på så sätt att växthuseffekten ökar så att det blir för mycket koldioxid i luften. Detta leder i sin tur till att temperaturen ökar, då smälter isarna radikalt om man jämför med tidigare år och vattennivån höjs överallt i världen. Många öar och stränder är påväg att försvinna och hamna under vatten om vi inte gör något. Flera hus som ligger vid stranden kommer fyllas med vatten.

Det var den korta reflektionen, nu till den långa. På grund av all den koldioxiden vi släpper ut så smälter permaisarna i tundran och metangasen åker ut. vi släpper alltså ut mer koldioxid och växtgaser än vad naturen kan ta hand om. Oljan vi tar upp är "gammal" koldioxid som naturen har packat ihop för länge sedan. Naturen har alltså "tekniskt" sätt tagit hand om den redan. Nu tar vi upp gaserna igen och den sköra balansen som träden håller rubbas. Detta ändrar naturen och det blir kaos. När vi människor nu har insätt att vi har en undergång framför oss och att vi "kanske" skulle ändra vårt sätt att leva är det försent. Vi har orsakat katastrofen som vi inte kan hantera. Raser av många djur har vi eliminerat från jordens yta och fler är på gång. Vi pratar om att djuren är farliga, men de ingår i en livscykel. Det gör inte vi längre. Det finns inget rovdjur som hotar oss, vi är det ultimata rovdjuret. Djuren har levt på den här jorden längre än vad vi har och de har behållt balansen trots deras utvecklingar. De har anpassats sig efter jorden, vi anpassar jorden till oss. Vi har inget hot mot oss så det är inget annat som hindrar oss mer än oss själva och moder natur. Vi har lett jorden och allt liv på henne mot sitt slut. Temperaturen följer koldioxid utsläppens halter, så när koldioxid halterna går ner så sjunker temperaturen också men med en liten fördröjning hela tiden. Nu på senare år har "stapeln" av koldioxid har höjts koldioxid och gått nästan rakt upp, temperaturen kommer följa efter och det kommer bli varmare. Så varmt att vi tillslut inte kan leva här alls.

Likes

Comments

Vi i Sverige äter väldigt mycket nötkött. I snitt äter en vanlig svensk 85 kg nötkött/år. Det är otroligt mycket! I bara Halland finns det ca 92 000 kossor som föds upp till nötköttskreatur. Det finns även omkring 26 000 mjölkkor. Kan ni tänka er hur många kor det då finns i hela Sverige? Vi kan slå vad om att det är många. Men varför är det här dåligt då? Vad har det här med vårt klimat att göra? Jo, kon är ett idisslande djur. Denna typ av djur släpper ut olika gaser när de pruttar. Självklart är de likadant med de flesta däggdjur, men det är lite annorlunda med idisslande djur. De släpper ut en mycket större mängd gas. Kon släpper ut växthusgas. "Men varför kallas dem för växthusgaser då?" kanske ni undrar. Det är för att de hör ihop med växthuseffekten. Men hur fungerar växthuseffekten då? Jo, vår jord har ju en atmosfär som skyddar oss från t ex. UV-strålning från solen. Solens strålar värmer upp jorden. Värme släpps hela tiden ut ur atmosfären och det håller vår temperatur balanserad. Men när halten växthusgaser ökar så rubbas balansen och solstrålarna stannar innanför atmosfären, vilket resulterar i högre temperaturer.

Det vi i Halland kan göra för att hjälpa till med för att minska den massiva köttproduktion som vi har idag är att tex försöka äta vegetariskt. Det behöver inte vara varje dag bara några enstaka måltider per vecka så bidrar du redan till en bättre framtid.Vi kan också försöka få kommunen vi bor i att plantera mer träd för att minska koldioxiden i luften. Då behöver vi personer som gör detta, vilket betyder att nya jobb skapas och arbetslösheten minskar. Så vi hjälper inte bara klimatet utan också samhället.

Likes

Comments


Med denna kampanj vill vi få dig att förstå hur din vardag, det du gör och det du handlar påverkar miljön. Vet du egentligen vart din mat och saker du handlar har varit innan de kom till dig?

Vårt mål med detta arbete är att alla människor ska börja tänka mer på vad de köper och vara mer försiktiga med miljön.

Här kommer vi informera er mer om hur handel kan påverka miljön på ett negativt sätt och hur vi kan berätta den. Vi kan till exempel källsortera det vi slänger efter vi har handlat mat så att det kan återvinnas. Vi kan cykla, gå, ta bussen eller tåget till jobben och skolorna för att minska utsläppen. Dessutom så räcker det att 50 personer tar upp tre skräpbitar 365 dagar om året så har vi förbättrat miljön radikalt.

Om ni vill veta mer om hur vårt arbete gr så kan ni gå in på vår reflektionsblogg:

www.nouw.com/klimathandel/

Likes

Comments