View tracker

Kleruf bakar har blivit glutenfriabloggen.blogg.se

Vi tyckte att vi behövde ett namn som är lätt att komma ihåg och som med två ord beskriver oss och vår blogg. För en glutenfri blogg är precis vad det är, så vad passar du bättre än Glutenfria bloggen? :) 

Denna sidan kommer så småningom läggas ner. Så följ oss på glutenfriabloggen.blogg.se istället!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Var på Hemköp idag för att köpa jordgubbar, och självklart kunde jag inte undgå dessa delikatesser. Naturligt glutenfria, laktosfria och nötfria. Socker finns inte heller med på innehållsförteckningen, men de innehåller dadelmassa, vilket kanske innehåller socker. Smaken och konsistensen är underbart god! För drygt ett halvår sedan hade jag aldrig sett havretärningarna, men efter att en kompis tog med dem på SCUF:s Åreläger i januari har jag letat efter dem i affärerna och slutligen hittat dem på Hemköp. Det kan vara lätt att missa dem, då de ej finns bland de glutenfria produkterna utan vid vanliga bröd, bullar och kakor. Det finns även arrrakstärningar, men havretärningarna är enligt mig godast :p

/Helena


Likes

Comments

View tracker

http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/sverige-hogriskland-for-glutenintolerans/

Likes

Comments

Om du inte redan är en flitig användare av mandelmjöl, är detta något jag absolut rekommenderar! Detta naturligt glutenfria mjölet av enbart krossade mandlar kan användas precis som vilket mjöl som helst; till bröd, bakverk, pannkakor och panering exempelvis. Det har en nötaktig smak och är huvudingrediens i framförallt makroner och mandelmassa. Tyvärr är det ganska dyrt i affärerna men värt att testa! 

Här kan du läsa mer om mandelmjöl och hitta recept på godsaker med mandelmjöl: http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Mandelmjol...

/Helena


Likes

Comments

Här kommer recept på bovetegröt. Jag använde mig av risentas recept. Fast jag råkade ta helt bovete istället för krossat bovete :P

Recept från Risenta
http://www.risenta.se/sv/Recept/Bovetegrot/?search_text=bovete&index=0&search=1

4 portioner
2 dl krossat bovete
4 dl vatten
2 krm salt (jag tog inget salt i)

koka upp ingredienserna, låt det stå på spisen sedan i ca 15 minuter. Servera sedan med bär och mjölk.

/Therese


Likes

Comments

Idag kommer jag att lägga upp recept på bovetegröt som jag nu står och förbereder. Samt senare kommer jag att tipsa om glutenfria mellanmål som ni läsare har röstat fram.
Ha en trevlig dag tills vi ses igen!
/Therese

Likes

Comments

Nu är det semestertider, men inte för mig. Jag jobbar sammanlagt 10 dagar till. 6 dagar sen ledig långhelg + 4 dagar sen 3 veckor ledigt :D Då blir det fullspäckat med resor. Kommer att besöka sammanlagt 5 länder, varav nya för mig. Självklart kommer jag att undersöka vad dessa länder har för glutenfritt att erbjuda både i affärer, restauranger och caféer. En av dessa resor kommer att vara speciell. En vecka på internationellt läger för ungdomar med Celiaki i Schweiz. Det ser jag mycket fram emot! Men först i mitten på nästa vecka bär det av till Åland. Finland ska tydligen vara bra på glutenfritt, så det återstår att se :) Kommer att försöka lägga upp inlägg när jag har tid från dessa resor, eller när jag kommer hem. Bra läsning kommer det garanterat bli! ;)

/ Helena

Likes

Comments

Har ni vägarna förbi Ullared? När jag var där senast hade gekås tagit in glutenfria produkter (Semper)!!! De hade allt ifrån mjöl, kakor, havregryn, bröd och pasta. Priserna var några kronor lägre än vad man betalar för dem i vanlig livsmedelsaffär.

/Therese

Likes

Comments



Mamma  kom hem för en stund sen. Hon hade varit i Kungsbacka och handlat, närmare bestämt Ica Kvantum på Kungsmässan. Hon hade köpt glutenfri fullkornslimpa, grova tekakor och vaniljbullar. Alla från bakstugan i Valinge, utanför Varberg. Vad jag vet så säljs bageriets produkter endast i Halland. Av allt glutenfritt som finns på marknaden tycker jag att Valinges definitivt är bäst och godast! Så om du inte har provat Valinges bröd eller bullar, och bor i Halland så missa inte att kolla extra noga i den glutenfria frysboxen när du har vägarna förbi en mataffär ;) 

Jag kunde inte hejda mig från att öppna påsen med vaniljbullarna. Och nu har jag redan ätit 2 stycken :p Kanska ska äta middag också.. 

/Helena

Likes

Comments

Måndagkväll, regn utanför fönstret, men ute i köket gömmer det sig en doft av nybakad kaka.

Jag har faktiskt bakat en mjuk hallon & vanilj kaka tillsammans med min kompis Emelie :D

Denna kaka är bakad på potatis mjöl. Ett bra tips är att baka denna tillsammans med andra "icke glutenfria vänner" då man kanske inte alltid har glutenfritt mjöl till hands...

Här kommer receptet

Ingredienser:
100 gram smör
1 dl socker
1 1/2 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
Toppa med bär eller andra godsaker. Ev äpple & kanel, rabarber, hallon eller choklad.

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret, blanda ihop alla ingredienser. Smeten ska röras ihop, INTE vispas. Häll den sedan i en ugnsform och toppa med önskade smaker, vi tog hallon.
Grädda smeten i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen.

Den är godast att äta direkt! ;) tillsammans med florsocker eller grädde :)
Lycka till!

/Therese




Likes

Comments