Hets, ångest, frågetecken, nya lärdomar, ånger; det känner jag just nu. I vårt samhälle idag är ångest en del av vardagen och hetsen kring saker och ting går hand i hand, och jag har bidragit till denna ångest och hets. För det vill jag be om ursäkt för. Att såpass många läser det här, föräldrar, ungdomar, vänner, bekanta, okända, och uppmuntrar mig att skriva mer, alltså när jag läser mina inlägg igen i efterhand några månader efter jag publicerat, då ångrar jag mig, för att jag anade inte att så många verkligen skulle börja med det tänket jag själv odlat fram (låt mig klarlägga vad jag menar med det senare i detta inlägg).

Jag sitter här vid mitt skrivbord och verkligen försöker få ner allt vad jag har att säga, vet inte i nu läget om detta kanska blir mitt sista inlägg eller inte, för jag är inte bekväm med vilken hets jag bidragit till. Allt jag vill är att vara hälsosam och inte ha ångest var kväll pga min kropp, pga maten jag ätit under dagen, pga vad andra tjejer och killar känner ang. mat och träning. Låt mig bara skriva ur mig här nu så får vi se hur det slutar: det jag idag vill säga är att vafan, skit i all hets hit och dit, varför ska man kolla på innehållsförteckningen? Varför ska man räkna kalorier? Varför ska man ha ångest inför vad man ska äta? Men då kommer vi till de andra inläggen jag skrivit, jag har skrivit "KALORIER HERREGUD LÅT BLI" i princip, men hoppas att du förstår att jag ångrar det, men gjort är gjort, skrivit är skrivit, publicerat är publicerat. Och hur jag kommit på att tänka på detta nu är för att jag sett hur människor i min omgivning påverkats, och jag mår så otroligt dåligt av att se detta. Att man sitter på en restaurang med ett umgänge och en person sitter med armarna i kors framför sig, huvudet hänger och jag ser på personen att hen ångrar sig "åh fan jag skulle inte ha ätit det där", att se en person man bryr sig så mycket om sitta där med den ångern det får mig att vilja smälla till mig själv, att jag bidragit till det tänket att viss mat är dålig och annan inte. Och hur fan kan då jag veta att den personen fick ångest är för att jag själv är i samma sits och jag vet hur ångest ser ut.

Låt oss prata ätstörning. "Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket påvad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta"- https://mind.se/psykisk-ohalsa/atstorningar/ alltså en ätstörning är inte bara anorexia, bulimi eller what so ever, det kan vara att du "bara" tänker "åh nej det kan jag inte äta". Jag själv har en ätstörnig, kallad bulimi och har haft det under fyra år. Detta är något som jag själv har sett som ett misslyckade, att jag förlorat, och jag är nog den största tävlingsmänniskan så jag har gjort allt för att hålla det för mig själv för att jag vill inte bli sedd som en förlorare. Men nu är jag i det stadiet då jag insett att jag inte är själv om denna ätstörning och jag vet att det är viktigt att prata med varandra, nära vänner, familj, bekanta eller helt okända med varandra. Det är otroligt svårt för mig att prata om det här, det tog stopp för mig i skrivandet så jag ringde en nära vän och sa vad jag höll på med, att skriva ur mig här, jag sa att jag har sån ångest över vad jag bidragit till, att det blivit en sån tränings och mathets. Men hon sa det att "tänk hur många det är som läser din blogg, tänk hur många du då kan påverka". Ja, det är sant, men då sa jag det att tänk hur många jag redan nu har påverkat negativt, att jag lagt frö till att en ytterligare hets ska växa fram. Jag har sett hur dålig relation till mat har vuxit fram, inte bara vi ungdomar, även föräldrar som säger till sina barn "nej men det kan vi inte äta". Vadå inte kan äta? Ät vafan du vill. Fast då kommer vi till det där med "lev som du lär". Jag är likadan som säger "nej men det där kan vi inte äta", eller jag äta. Jag lever med bulimi. Bulimi för mig är att hetsäta eller ät nånting som "du inte kan äta" det väcker en reflex att jag måste ta mig till en toalett, trycka ner två fingrar och tömma min magsäck. Nu vet ni att jag inte har en hälsosam relation till mat, och att jag höjer mitt egna ögonbryn när nån säger "nej men det kan vi inte äta", dubbelmoral, men det är det som fått mig att blöda ut här, för att det finns så många fler än jag. Jag har kommit en bit påväg och jag ger mig fan på varje dag att jag inte ska ligga där i toalettstolen, det är den största utmaningen jag nånsin varit med om. Att jag är hindrad att äta saker och ting för att om "jag äter det, spyr jag sen", det är väldigt psykiskt påfrestande. Att jag inte kommer ihåg den senaste gången jag åt "riktig" fika, för att så fort jag har just ätit nått som jag anser onyttigt så har jag spytt upp det. Så för mig är det allt eller inget, tar jag en kaka så är jag förlorad sen, då tar jag allt jag kan för att "äsch, då spyr jag bara upp det sen oså är det lugnt". Men det är det inte, jag vet inte hur mycket jag har sabbat mina inre organ men jag vet att min hjärna, min själ, mitt sinne inte är helt, jag är trasig inombords, och här går jag runt och skriver inlägg om "hälsa" hej vilt. Det skär sig.

Det jag vill säga med detta inlägget är att jag är trött. Jag är trött på att hetsen ska fortsätta. Det som jag innerst inne förespråkar om är hållbarhet och att man ska må bra med sig själv. Det är inte hälsosamt att man ska leva med en ångest 24 timmar om dygnet, jag är trött på att inte må bra med sig själv, vad hände med det? Vad hände med rostemackor med ost och oboy? Vad hände med att ångest var något främmande? Vad är det som spelar störst roll egentligen? Att vi är på gymmet i hopp om att förändra våra kroppar? Eller att vi lär oss älska det vi idag har? Detta är ju också något populärt att prata om, "älska det du är född med" osv osv., men tro mig jag vet att det är svårt om man väl har tankar som säger det motsatta. Om fem år kommer det komma nya trender som vi eftersträva att vara bäst i. Förstår ni vad jag menar? Återigen , jag ber om ursäkt att jag har bidragit till något som jag nu bara nån månad efter insett är så påfrestande.

Jag är fortfarande otroligt instabil med mig själv och min relation med mat, men skam den som ger sig. Detta var väl ett försök till att öppna upp sig.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Träning

Jag har haft mitt gymkort sen sommaren 2015. Mina träningsvanor och passupplägg har förändrats en hel del. 2015 hade jag som mål att vara på gymmet tre gånger i veckan och göra det bästa jag kunde. Nu har jag lagt mig på en nivå som jag klarar av just nu, det ligger mellan 4-6 pass i veckan, målet är att alla pass ska vara påfrestande, jag går inte från gymmet om jag inte är nöjd med min prestation.

Jag satt häromdan och gjorde nya pass efter att ha snackat en del med andra personer på gymmet som har liknande mål, att öka i muskelmassa. Jag har då beslutat att jag ska köra på "8x3upplägget", dvs en jäkla tung vikt där jag bara klarar 8 rep i 3 set. Innan har jag kört på ca 60-80% o kört mellan 12-20 rep 3-5 set beroende på vilken grej jag utför. Vi får se hur det går med detta upplägget men jag tror på det, det har känts bra på de senaste passen!

Det är en del utav er som är intresserade av mina pass, hur jag har lagt upp det, vad jag har för övningar osv. självklart kan jag dela med mig utav det! Men, jag kan starkt rekommendera att du själv provar dig fram och lägger upp dina pass själv. För att din kunskap kommer växa otroligt mycket och du kommer förstå vad som är rätt övningar för dig!

Skriv ner i ett block, anteckningar på mobilen eller vart som helst, de övningar du sett på nån video eller som nån annan gymjunkie delat med sig av. Kolla på instagram, youtube andra bloggar osv osv. Om du tycker det är svårt att hitta bra träningsprofiler så kan du kolla vilka jag följer på, till exempel, instagram. En favorit på instagram har blivit Jenna Lovisa Nevrin (användarnamn: jennalovisa), hon har en väldigt sund syn på träning och kost. Kolla in hennes profil, läs det hon skriver och titta på videosnuttarna hon lägger upp! Hon har även en youtubekanal nu! På youtube burkar jag bara söka på vilken muskelgrupp jag vill köra och där efter ta åt mig tips. Det är viktigt att vi nyttjar varandras kunskap!


I'll be in touch när jag har tid, så länge: ha det så bra, prioritera ALLTID psykisk hälsa FÖRE allt annat. Det är bara du som kan bromsa dig själv, kör hårt!

Glad då, gladare nu. ❤️

Likes

Comments

Postad i: Jag, min historia

Imorgon är det dags för det sista besöket på KSS (sjukhuset i Skövde). Vissa skulle säga "fan va skönt för dig!" fast, njaa. Alltså, har varit på KSS sen jag var cirka sju år för bland annat för att träffa mitt fetma-team var tredje månad, det är sjukt hur många kallelser som legat i brevlådan. Det är sjukt hur många blodprov som har tagits. Det är sjukt hur många gånger jag mått psykiskt dåligt för en invägning. Imorgon är sista gången jag som patient går genom de två stora dörrarna med texten "barn och ungdomsmedicin" påklistrad. Det är med största sannolikhet sista gången jag träffar de underbara personerna som har hjälpt mig att genomföra det jag under hela min uppväxt trott vara omöjligt. Jag har lärt mig så mycket som näringslära, mental inställning och det är min dietist Tommy som lärt mig att föra min kunskap vidare, genom att skriva ut mina tankar här på bloggen.

Det för oss vidare till "var står jag idag, vad tycker jag är svårt idag?" Varning för negativitet, men vi människor kan inte vara på topp hela tiden och jag är en ärlig människa så tänker inte hålla tillbaka. Jag är i en kropp jag idag inte är nöjd med, men stolt över den progression jag uppnått men jag tänker konstant att det är mycket kvar, mycket kvarstår att förändra för att jag själv ska vara nöjd och glad. Det är det enda som spelar roll för mig, att det är just jag som ska må bra i mitt egna skinn. Det tar emot att säga det att jag vaknar med en kroppsångest och går och lägger mig med den också. Jag är 100% säker på att större delen av dessa tankar kommer att avta inom en snar framtid. Det jag idag tycker är svårt är: bortbjudningar och att veta vad min kropp kräver i form av träning och mat.

Vad jag menar med bortbjudningar är att det är svårt för mig att hålla ihop ibland, att ha det under kontroll. Jag har tidigare skrivit om att det är en inre talan som säger "nej men ta en gång till, det är lugnt idag!" jag är så rädd för att den talan ska uppstå, så jag förbereder mig i dagar innan en planerad bortbjudning. Vad kommer det bjudas på? Kommer det finnas alternativ jag inte får ångest över? Kommer jag klara detta utan att må piss efter? Jag har hittat en metod som funkar för mig just nu, men hoppas på att i framtiden att ångesten ska avta, men som vi alla vet så ger övning färdighet!

Att idag veta vad min kropp kräver i form av träning och mat för att fortsätta se en förändring, det är svårt. Jag lägger idag mer fokus på en mer proteinberikad kost och jag försöker att chocka kroppen genom att köra nytt upplägg av träning, men jag vet inte hur kroppen svarar på det, och för en person med kontrollbehov så är det svårt.

Jag har många tankar i mitt huvud, men det som är prio ett är att må bra i sitt egna skinn, och ja, jag försöker.

Nu ska jag strax gå och lägga mig inför morgondagens bravader, kommer antagligen bli ett känsloladdat avsked till KSS.

Lite bilder från de senaste passen

Likes

Comments

Postad i: Kost

Contains affiliate links

Socker, en sak som har infekterat våra liv under många decennier. Vi alla vet att det inte finns några positiva effekter (förutom när opioider och beta-endorfiner frigörs och för stunden mår vi toppen) på hälsan av att äta socker, men ändå äter svenskar 0.8 kg socker i veckan (Svensk sockerkonsumtion 2014: 43,1 kg).

Jag har valt att ägna detta inlägg till att klargöra för dig, genom att skriva på ett språk som du kan förstå, förklara varför alla sockerarter är dåligt för dig. Jag och min mamma tittade på en dokumentär, en film om socker. Det väckte så många inläggs-idéer. Filmen heter “that sugar film”, finns på SVT play, det är den bästa dokumentären jag sett. Egentligen räcker det för mig att kopiera och klistra in länken och säga till dig att titta på den, men eftersom- majoriteten av mina läsare är ungdomar, och jag vet att många tänker “en tråkig jäkla dokumentär, you wish att jag ska kolla på den”, så hade tänkt att sammanfatta det hela med egna ord som kan vara lättare att ta till sig.

Dokumentären går ut på att Damon Gameau, en australiensk tv-profil, genomgår ett två-månaders långt experiment. Det går ut på att lägg fram svart på vitt vad socker gör med kroppen. Innan experimentet bestod hans kosthållning av mat utan tillsatt socker och utan smak-sötningsmedel etc. Han får ett team med diverse doktorer, forskare och dietister som säger till honom: för att ligga på snittet (i Australien då) så måste du äta 40 teskedar socker per dag. Detta genom “nyttig” mat, alltså inget godis, glass eller skräpmat. Han tror att detta är omöjligt att bara få ihop genom “bra” mat, men han märker ju självklart att detta var enklare än vad han trodde. Bara i hans frukost som anses vanlig, var det 20 teskedar socker. Juice anses ju som en vanlig dryck att ha till frukosten; alltså, jag vill bara att du ska få ett perspektiv: om du skulle äta 4 st äpplen, då hade du blivit as mätt. Men om du istället skulle dricka ett glas äpplejuice (vilket motsvarar cirka 4 äpplen), det skulle inte tillfredsställa din hunger överhuvudtaget eftersom det enda som utvinns är vätskan och sockret från frukten. Detta förklaras väldigt bra i filmen, men vill ändå ge en liten tankeställare.

I andra delen av experimentet- ska han äta samma mängd socker, 40 teskedar om dagen, fast genom att visuellt hälla på det. Till exempel när han ska äta helt vanlig kycklingfilé häller han på 4 teskedar med vitt socker, denna mängden motsvarar en portion med teriyakisås. Eller så skulle han kunna äta en portion med naturell frozen yoghurt eller samma mängd grekisk yoghurt med 11 teskedar socker påhällt, som då alltså stod för mängden i frozen yoghurten.

Man ser verkligen hur mycket sockret påverkar honom, och tänk att detta är vardag för väldigt många människor. Han blir pigg på grund av en sockerkick denna kicken följs sedan av en dipp, där man känner sig trött, sliten, kan vara sur, aggressiv, sinnet är instabilt. Han säger det att han har svårt att känna sig mätt, han tröstäter och känner ett konstant sug, känner du igen dig? Hans dietist förklarar att det är för att han inte längre äter tillräckligt mycket bra fetter och protein, det är de näringsämnena som bidrar till en ökad mättnadskänsla. Han äter istället mat med lite fett, “lowfat”, som vi lärt oss är nyttigt innehåller ofta mer socker och ger inte samma mättnadskänsla.

Jag har skrivit och tragglat att det är ett kaloriöver/underskott som gör att du går upp/ner i vikt, vilket inte är fel, men jag trodde att alla kalorier är lika och har samma påverkan på kroppen. Jag lärde mig genom filmen att så är det inte. Innan experimentet låg han på cirka 2300 kalorier om dagen och samma kalorimängd under experimentet, men kalorier från sämre källor. På 60 dagar gick han upp 8,5 kg, hans kroppsfett ökade med 7 procent och hans midja expanderade med 10 centimeter, på grund av visceralt fett, det farliga bukfettet. Innan experimentet så mättes allt, bland annat ett hormon i levern, ALAT, (som visar hur levern i stort sett mår) han hoppade från 20 under riskgränsen till 20 över. Han gick från den friskaste femtedelen till den sämsta. Hans triglyceridvärde (fettet i blodet) gick från 0,8 till 1,5, vilket är skyhögt. Allt detta tack vare ”nyttig mat” på 60 dagar, två månader. (Återigen med kalorierna: jag anser att det är en bra idé att kolla över det i början av din viktresa, men sen när du har hållt på ett tag och fått in rutiner, kolla då över vad det är du stoppar i dig.)

Gör mig en tjänst och kolla på den där filmen, du kommer inte att ångra dig. Tänk vilket resultat du kan åstadkomma på två månader om du lägger av med att käka det där jävla sockret.


För att komma till filmen kan du klicka på bilden ovan (kan ses på svt fram tills 16 april 2018) om bilden strular så är detta direktlänken: https://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1

Likes

Comments

Postad i: Kost

Fortsätter väl att lägga upp lite förslag på mat <333 Här har vi en laxhistoria, kyckling"sallad", torskgryta och en kycklingtallrik! Jag går aldrig efter recept när jag lagar mat så detta är eget ihop-plock/tänk. Skulle inte kalla det recept, men här är vad jag har i:

Blå text: en röra som består av 50 g lätt creme fraiche, 70 g naturell kvarg, 4 skivor pastramiskinka, 2 skivor kalkonbröst (skär i mindre bitar/strimlor)+ salt&peppar, 90 g ungsrostad potatis+ 50 g rödbetor, 60 g gravad lax och två kokta ägg

Röd text: två nävar babyspenat (eller annan sallad), 190 g "grönmix" (broccoli, sötärtor, haricots verts m.m), 120 g kyckling filé stekt i kokosfett, 2 kokta ägg och plommontomater.

Orange text: grytan består av: 165 g torsk, 100 g naturell kvarg, 150 g krossade tomater och 80 g keso. Jag börjar med att steka torsken i kokosfett (nej det ger ingen kokossmak) o sen när jag kollat så den är klar så blandar jag bara ihop allt det andra ner i stekpannan och kryddar med önskade kryddor, jag har i muskot, salt och vitpeppar (KRYDDA ALDRIG MED FÄRDIGBLANDADE KRYDDPÅSAR, inlägg om det kommer). Till detta har jag 50 g (okokt vikt) matvete.

Grön text: 125 g "grönmix", 110 g ungsrostad potatis, 130 g kyckling stekt i kokosfett+en halv hackad gullök (för smak).

"Mitt" sätt att ungsrosta rotfrukter: Sätt på ugnen på max, vår ugn går till 250 grader. Jag brukar aldrig skala potatisarna, jag skrubbar istället bara av jorden. Sen skär jag dem i småbitar eller i stavar. Andra rotfrukter skalar jag och skär i lika stora bitar så att det blir jämn tillagning. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, se till att separera allt för att få de krispiga. Strö över önskade kryddor, återigen inga färdigblandade kryddor som t.ex grillkrydda. Salt, peppar, chilipulver, muskot, oregano etc. Skjutsa in plåten högst upp i ugnen. Har du fler plåtar, se till att sätta ugnen på varmluft, max grader (tror de flesta ugnar har 250). Jag sätter aldrig tid utan håller ett öga på det istället. När det börjar bli lite bränt i kanterna, då tycker jag att de är perfekta! Detta är otroligt lätt och det går snabbt, bara förjobbet som är lite tråkigt.

(Jag har under planering att skriva ett inlägg om det värsta vi har i vår vardag, och vad det är kan ni säkert lista ut. Men jag vill verkligen sammanfatta det enkelt och det är svårt och det tar tid för mig, men har som mål att det ska vara uppe nästa vecka, can't wait! 😍)

Likes

Comments

Postad i: Kost

Ja, det har vi alla hört, men varför?

När du sover kan du uppenbarligen inte äta och då har du alltså inte fått i dig något under hela natten. Du bör då få i dig något på morgonen när du vaknar för att vara schysst mot din kropp genom att ge den energi. Detta har jag uppfattat är svårt hos många, jag förstår dock inte varför. Hur svårt kan det vara att lägga några ägg i en gryta med vatten? Eller att hälla upp en skål med naturell yoghurt-kvarg? Visst, svårt att få in en ny rutin, men jag säger gång på gång: det är bara att göra. Det är faktiskt bara att ta tag i det o få ihop en rutin. Tycker du att det inte finns något gott att äta på morgonen, skärp dig, det finns det alltid. Tycker du att det tar för lång tid att göra frukost, gå upp 20 minuter tidigare då och sluta med bortförklaringarna.

Frukosten lägger grunden för hela din dag. Jag har personligen känt av det om jag äter en bra frukost med långsamma kolhydrater, protein och bra fetter, det bidrar till att mitt blodsocker håller sig på en jämn nivå under dagen. Innan, för ett halvår sen ungefär, så hade jag alltid någon form av dipp vid 17:00, alltså ett sötsug eller bara ett generellt sug efter något. Men då såg jag en artikel i nån sån där "mamma-tidning" där det stod nått i stil med "frukosten tar bort ditt sötsug", wow, magi, shit. Man ska inte låta sig själv luras av vad allt som står, men jag pratade med min dietist och kollade om det stämde. Han sa: det som hjälper en att reducera sitt sötsug det är genom att äta 3 bastanta mål och i mellan ta något mellanmål, för att just hålla blodsockernivån. Så han menade på det att det du äter som frukost kommer mer eller mindre påverka ditt kaloriintag under den dagen. Jag köpte det, och gick från att äta så kalorisnål frukost som möjligt (två finn crisps (surdegsknäckebröd) med varsin tesked keso på) till att idag "eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a peasant". Frukosten är mitt favoritmål och jag har verkligen känt av skillnad nu när jag alltid äter en bra frukost.

Om du inte är en "frukostätare" se till att bli det. Släng alla smaksatta livsmedel och köp naturella produkter, ha alltid frukt och bär hemma som du kan ha på och HITTA vad du gillar. Se även till att din frukost innehåller protein, fetter och kolhydrater.
Här är lite förslag:
Protein: yoghurt-kvarg (tunnare i konsistensen än vanlig kvarg om man nu skulle föredra det), kvarg, ägg (vitan), keso, chiafrön, linfrön.

Kolhydrater: havre, havreringar från frebaco (ett bättre alternativ för den som gillar flingor), knäckebröd, fullkornsbröd, frukt & bär.

Fetter: diverse frön och nötter (solrosfrön och hasselnötter är mina favoriter), ägg (gulan), kokoschips (jättegoda att ha på sin yoghurt/liknande som topping) och avokado.

Vit text: 150 g keso (1,5% fett), 120 g naturell yoghurt-kvarg, 30 g blåbär, 50 g hallon, två stycken finn crisp råg orginal och 2 kokta ägg med lite salt på för smakens skull.

Blålila text: havregrynsgröt på 50g fiberberikad havre (ca 1,5 dl) och 2 dl vatten+salt, 25 g blåbär, 20 g lättmjölk, två stycken crips skivor, två ägg + salt.

Röd text: 100 g keso (1,5% fett), 60 g naturell yoghurt-kvarg, 70 g jordgubbar, 80 g banan, två stycken crips skivor, två ägg + salt.

Som ni märker har jag hittat min to-go frukost, älskar detta konceptet! Prova dig runt och snälla; frukost är så mycket mer än en torr skogaholmslimpa med hushållsost o ett glas oboy. Alla dessa frukostar tar under 10 minuter, så ingen idé att skylla ifrån dig 😘

p.s drick alltid vatten till dina måltider, du klarar dig utan juice och mjölk. Drick aldrig dina kalorier.

Likes

Comments

Postad i: Frågor och svar

Gymmar du med sällskap? Lyssnar du på musik när du tränar? Tips på spotify-lista?

Jag gymmar alltid själv. För mig är tiden på gymmet min mentala-avkoppling, jag går verkligen in i MIN bubbla. In i den bubblan tar jag med min pappas spotifylista, haha älskar den. AC/DC, Judas Priest, KISS, Queen, Iron Maiden, Cornelis Vreeswijk, Eldkvarn, Bruce Sprinsteen, Ebba Grön, alltså det finns så många bra artister och band på den listan. Det kanske märks, men jag älskar att höra en tydlig takt och musik jag kan texten utan och innantill, älskar den där gubbrocken asså.

Vad har du för träningsschema?<3

Alltså jag har program för rygg, ben, biceps/triceps, bål, bröst och axlar som jag skrivit ner i ett A4-block som jag alltid har med mig på gymmet. Jag har idag inget "tids-schema" utan jag kör det jag känner för den dagen. När jag körde på det jag fick av min pt fick jag ett schema för vilket pass till vilken dag som jag noga följde. Kunde vara: måndag- bålstabilitet, tisdag- helkroppsprogram 1, onsdag-aktiv vila torsdag- helkroppsprogram 2 osv.

Jag som förälder, hur kan jag på bästa sätt hjälpa mitt barn? Hur pratar jag med dom? Har du tips? 😊

Mhmm, jag kan inte säga/göra annat än att hänvisa till en dietist. Ditt barn kommer troligtvis ifrågasätta varför, säg då att ni som familj vill lära er mer om kost, motion och hälsa överlag. Sen måste jag även säga: är ni inte nöjda med hjälpen ni får, be om en remiss till ett fetmateam eller annan dietist. Ni ska tillsammans se ett resultat. Se dietisten som ett verktyg, ett hjälpmedel. Jag kan tala för mig själv och säga det att en del inte gillar att ta emot hjälp, men det är bara det att vi får sätta ner vårat "besserwisser-arsle" o ta emot den underbara hjälpen som finns att få!! Men som jag försökt att förtydliga i texten, gå in med inställningen att ni gör det TILLSAMMANS.

Efter din viktnedgång, vad är det svåraste? Svåraste att hålle kvar/upprätthålla?

Jag fattar din fråga, men det är just detta jag förespråkar om: det handlar om att ändra sin LIVSSTIL. När man ändrar den långsamt så är det inte svårt att leva efter den sen. Men det jag tycker är svårt just nu är att inte äta för lite.

Vad tycker du är svårast just nu? Gällande kosten och träningen 😊

Att veta hur mycket min kropp behöver. Hur mycket ska jag äta för att minska min fett% samtidigt öka min muskelmassa? Sen jobbar jag mycket med psyket, till exempel så jobbar jag med att övertala mig själv att jag inte behöver pilla bort paneringen på fisken i skolan och det är okej att äta köttbullarna som mamma har stekt i smör och det är okej att ta en liten bit tårta på kalas. Det är sånna "småsaker" som är jobbigt för mig idag.

Under din viktnedgång, känner du att du fick stöd då från din omgivning? I form av vad? Vad åt du för mat, åt du samma som din familj?

Jaa, eller asså, det är klart att mina föräldrar och systrar vill att jag ska må bra, sen om jag väger 100 kg eller om jag väger 70, det spelar ingen roll i deras ögon. Men ja, jag känner att jag har fått ett bra stöd, de stöttar det jag gör. Det kan vara i form av när jag kommer hem från gymmet och berättar om ett nytt pb (personbästa) då är det liksom en high-five och ett "bra jobbat!". Mer än den responsen har inte jag krävt, de vet att jag endast gör detta för min skull.

I början av min viktnedgång jobbade jag med att bara äta normalstora portioner och sen börja fundera på vad det faktiskt var jag åt (har pratat om digestivekexen innan t.ex) och ändrade småsakerna. Men svar på din fråga: ja jag åt samma mat som min familj. Min familj äter väldigt bra mat, men om det inte skulle sett ut så; skulle jag nog ha ätit annan mat som jag hade varit nöjd med.

Saknar du att kunna äta vad som helst? Eller hur funkar det? Äter fortfarande samma saker som du gjorde förr?

1. Jag kan äta precis vad som helst, finns inga fler regler än: ät inte mer än vad du gör av med.

Det finns inget idag som jag saknar av min gamla livsstil. För mig är det inte lockande någonstans att sitta och proppa i sig 500g godis eller att sitta på donken o käka en hamburgare när jag istället skulle kunna äta en svin god thaigryta, där jag får i mig så mycket bättre fetter, proteiner och kolhydrater än den där vissna cheesen. Är så glad över vart jag är idag!

Vad beställer du på resturang?

Jag tycker verkligen om sallader och grönsaker (de som äter med mig i skolan, de vet hahaha) och har alltid gjort, så kyckling-ceasar eller kebabsallad. Men det är väl väldigt originellt att läsa "SALLADER" på en hälsorelaterad blogg, så tänker säga det att en plankstek, all fisk och en hamburgare, det sitter aldrig fel. Men så fort jag beställer något så beställer jag ost, såser/dressing och bröd bredvid, eller alltid plockar det åt sidan själv. Jag har påpekat det innan: jag tycker inte att det är supergott och det är väldigt kaloririkt, så då plockar jag hellre bort det=problemet löst, fiffigt va!

hur har din kompisar stöttat dig, hur hjälpte de dig? eller struntade de i det, och låtsades som ingenting? Hur fick du egentligen upp motivationen? Då du sa att du försökt många gånger, men du kom tillbaka i princip till samma punkt igen.

Svår fråga... Alltså, när jag började allt detta så var det väl ingen som riktigt la märke till att jag var på gymmet så ofta och det var väl ingen som brydde sig egentligen. Jag fick upp motivationen tack vare min underbara dietist. Han har varit till så stor hjälp. Tack vare honom lärde jag mig att se med nya glasögon, att tänka ur ett annat perspektiv, att inse att det är inte svårt att gå ner i vikt bara man har rätt tänk. Jag har nu gått hos denna dietisten på KSS i 1,5 år, innan det gick jag hos en annan dietist på en vårdcentral i Falköping, men jag och denne dietisten synkade inte. Jag gick snarare upp i vikt när jag gick i Fkp. Det var det att jag fick inte rätt verktyg, jag fick inte det jag krävde av hjälpen/dietisten.

Nu efter, vad får du för respons? Fanns det folk innan som var taskig mot dit/klanka ner på dig? Är folk det nu? Du har en jättebra blogg! 😍

Haha, det första som kom upp i huvudet var när min farbror kom i korsningen hemma och vinkade som hejsan (jag undrade ju vad det var för fel på honom, för vi ses väl ändå nån gång i veckan, så fattade inte varför han var så glad att se mig denna veckan), han vevade ner rutan o sa sen "jaha var det bara du! Jag trodde det var Amanda så smal som du blivit!" Amanda är alltså min mellersta storasyster som alltid varit den där "slim-fit bodyn". Han trodde väl att Amanda hade kommit hem över helgen, men icke; det var bara lilla jag. Med det sagt så har jag fått fin respons både från familj och vänner. En del i skolan ger mig komplimanger och uppmuntran till min förändring, vilket är jättekul, TACK!!

När jag blickar tillbaka på mitt liv så har det varit väldigt mycket hur jag har blivit beskriven som jag tog illa upp på. Jag har fått stämpeln som "hon den kraftiga/tjocka/feta/kraftig benstomme" eller liknande. Då är det väldigt lätt att ta illa upp, men låt oss inse fakta: det var ju sant. Men visst jag har ett namn, Klara Svensson. Vikt är ett känsligt ämne idag och har varit under hela tiden som jag har gått runt på jorden, så kan vi alla bara sluta förklara människorna med kroppstyper. Säg inte "den smala", "plankan", "den tjocka", "fettot". Vet du namnet på personen säg då namnet, hur svårt??? Om du ska beskriva för en annan som inte vet namnet på den omtalade säg då (tar mig som exempel) istället "hon med lugg", "hon med glasögon", vad som helst är bättre än att få återupprepat för sig själv hur sin kroppsform ser ut, för det vet man själv, och DU kan aldrig veta om personen tar illa vid att höra sånt.

Idag bryr jag mig inte ett skit om vad någon säger, det gjorde jag egentligen inte när jag var yngre heller, för det de sa var sant. Fick jag kritik eller om jag får kritik idag, då möter jag den kritiken. Kan vara i form med "ja så om jag är fet, vad gör det? Möt mig" då har man redan satt ner den personen på jorden.. Ett tips: det kan vara vad som helst som du egentligen tar illa upp på, men det du tar illa upp: möt det. Låt oss säga att du är missnöjd med hur din näsa ser ut, en person då kanske säger "potatisnäsa" eller vad som helst, skratta med dem. Säg "hahah ja, min näsa sitter mitt i facet o den är stor som fan, men äsch vafan ska man göra åt saken". Tro mig, personen/personerna i fråga har face-plantat så jävla hårt då.

Likes

Comments

Postad i: Frågor och svar

Kan inte du ge lite tips på olika, nyttiga frukostar? Jag är själv en sådan person som inte kan äta på morgonen men eftersom det är det viktigaste målet om dagen så vill jag ha lite tips för att kunna börja! 😃

Jag ÄLSKAR frukost. Äter alltid samma frukost, haha, naturell kvarg med frysta hallon/blåbär, finn crisp, keso, två löskokta ägg (äggulan ska rinna, mmmm). Jag tror att det funkar bäst att hitta en "to-go-frukost", alltså något du vet hur lång tid tar det att fixa i ordning och som du vet du ändå kan få i dig på morgonen. Min pappa till exempel äter alltid hvregrynsgröt med banan eller äpplemos på och jag äter alltid min frukost. Prova dig fram vad som funkar för dig. Men se till att frukosten innehåller kolhydrater, protein och bra fetter för att starta dagen med en bra och stabil blodsockernivå. Fil, naturell kvarg, keso, ägg, knäckebröd, havregrynsgröt, havreringar (en bättre flingsort), bär, frukt. Det finns otroligt mycket som går under kategorin bättre mat, försök att utesluta det vita sockret och smaksatta livsmedel.

Äter du samma mat som resten av din familj eller lagar du någon enskild, nyttigare mat för att den ska passa dig mer?

Alltså, jag blev mentalt skadad under en tid, det spårade helt enkelt. Jag tänkte för mycket på vad jag åt och att allt skulle vara så jävla kalorisnålt för att jag var as orolig (läs livrädd) för att jag skulle gå upp i vikt igen. Men jag pratade mycket med en nära vän om hur mycket det hade spårat så han sa att jag måste prata med en person som kan hjälpa mig mer än vad han kunde. Tack vare honom så berättade jag allt för min dietist. Så under de senaste månaderna har jag fått i läxa av min dietist att äta det som mamma lagar och att äta mer än vad jag tidigare gjort (gick runt på 1100 kcal/dag vilket är för lågt, så nu försöker jag med 2000 kcal/dag), eftersom jag tränar såpass mycket. Jag ökar kaloriintaget långsamt för att hålla det stabilt. 

Har du något speciellt mål inför sommaren?

Att se min utveckling och att jobba bort min otrygghet, eller hur man ska säga. Jag har även som mål att köpa min första bikini, vi får se om jag hittar en bra. Det är mycket psykiskt som jag jobbar med, men rent fysiskt så är det som nämnt, bara fortsätta och bygga mer muskler.

Vad säger dina föräldrar om din förändring?

Det är inget vi har suttit ner och pratat om så, men det är klart att de är stolta och glada för min skull. Men pappa och mamma säger såhär: vi är jättestolta och glada för Klaras skull, du har ju jobbat med detta sen du var liten. Det är otroligt skönt att det äntligt har lossnat för dig. Du har verkligen fokuserat och jobbat på väldigt bra.

Träffar du någon just nu?

Intressant fråga, har inget svar på det.

Vad har du för matvanor, innan/efter träning?

Frukost, mellanmål: kaffe+frukt, lunchen i skolan, mellanmål: frukt/naturella riskakor+ kaffe (innan gym), middag ett avslutande kvällsmål, om jag känner hunger.

Vad har du för "träningsutrustning"?

Det jag alltid har i gymväskan utöver träningskläder är mitt svarta motståndsband, gymhandskar och mina älskade bluetooth-hörlurar. Jag använder motståndsband för att arbeta mer med småmusklerna runtomkring muskelgruppen jag kör. Till exempel kör jag höftlyft i smithmaskinen placerar jag bandet 10cm över knäna för att känna ytterligare en spänning i höftmuskeln bl.a. Jag är inte den som kan förklara detta utförligt, om du är nyfiken så kan du googla motståndsband/mini bands/resistance bands. Gymhandskarna använder jag när eventuella blåsor på handflatorna har spruckit, detta för att få bättre grepp och för att det svider som fan när det kommer in svett.

Likes

Comments

Postad i: Frågor och svar

Äter du några kosttillskott?

Jag äter bara D-vitamin, eftersom att jag har brist på det, men inget annat.

Finns det saker du saknar som du har gett upp nu när du ändrat dina matvanor, asså saker du än idag cravear?

Jag är väl "lyckligt lottad" eller vad man ska säga, som aldrig har suktat efter, vi säger; såser, ost, mjukt bröd etc. Det är sånt som jag undviker, men det är ju inget jag ändrat på så utan jag har bara fortsatt att låtit bli att äta det, dels för att det är mycket tomma kalorier och för att jag tycker inte det är supergott, så kan lika gärna vara utan.

Hur ofta tränar du?

Fem gånger i veckan.

Har du något mål du vill nå med din träning? Typ nå en viss viktgräns, eller bara bygga muskler?

Jag har som mål att fortsätta minska i fettprocent fast hålla min muskelmassa och fortsätta bygga mer muskler. Jag tycker att det är så roligt att börja se mina "streck" som jag kallar det, förstår ni vad jag menar med muskelkonturer?Iallafall när man ser muskeln när man spänner, jag tycker att det är så roligt, haha, så det är det jag jobbar för, att få se fler streck. Jag försöker även att släppa kontrollbehovet på vad som står på vågen. Jo visst, jag tycker att det är en bra vägledning (TILLSAMMANS med måttband) i början av sin viktresa när man hållit på ett tag så måste man få upp blicken och se det som är i spegeln istället (för att muskelmassan som jag bygger väger mer än fettmassan).

Hur ofta äter du per dag?

Jag äter tre större mål och två mellanmål och ibland ett kvällsmål om jag är hungrig.

Har du en PT som du gymmar med eller tränar du helt själv? Och vart får du dina övningar ifrån?

Sommaren 2016 ville jag få hjälp att sätta upp träningspass som skulle kunna utövas utan en gymutrustning (alltså jag ville jobba mycket med min egna kroppsvikt) eftersom jag hade ett mål då att träna kontinuerligt under hela sommaren, då fick jag jättebra hjälp av en pt på mitt gym. Jag tränar inte med pt:n, jag får papper, vi går igenom de, jag kör vidare i x antal veckor och sedan ses vi igen. Det är den metoden jag kände passa mig bäst. Idag har jag helt okej vetskap själv om vad mina muskler kräver och vad som är bra effektiv träning för mig. När jag ska sätta ihop nya pass och då behöver nya övningar, kollar jag mycket på olika instagramprofiler, en helt klar favorit är Hanna Öberg som har otroligt bra kvalité på sina videos. Hanna har även en kanonbra youtube-kanal, hon är väldigt genuin, vilket jag älskar!

Hur gör du för att ta dig till gymmet så ofta som du gör? Även när du är trött och verkligen inte orkar?

"Det är bara att göra", det tänker jag så fort jag är otaggad och för mig funkar det. Det är verkligen bara att göra. Varje gång efter att jag kört det sista setet och verkligen andats ut, då känner jag verkligen vilken boost med endorfiner min kropp har fått och jag mår så mycket bättre efter, så det är bara att börja och bara att göra det. Sen har jag påpekat detta innan, tycker du inte att det är kul, kör du inte ett pass med ett leende på läpparna, är det rätt träningsform för dig? Prova dig fram!

Vart gymmar du?

STC i Falköping. En jättefin klubb och ett kanonbra gym!

Likes

Comments

Jag har tänkt att ha den första "frågestunden" där du, vem som helst, kan fråga mig vad som helst. Du kan ställa dem här nedanför i kommentarsfältet, anonym eller inte det väljer du själv! Du kan gärna skriva om du har önskemål på inlägg också!

Vill verkligen poängtera det att du kan vara vem som helst, förälder, annan vuxen, ungdom, över/under/normalviktig, precis vem som helst, finns heller inga dumma frågor! Jag kommer svara i den mån jag har egen erfarenhet och kunskap.

Puss o kram på dig

Likes

Comments