Postad i: Kost

Ja, det har vi alla hört, men varför?

När du sover kan du uppenbarligen inte äta och då har du alltså inte fått i dig något under hela natten. Du bör då få i dig något på morgonen när du vaknar för att vara schysst mot din kropp genom att ge den energi. Detta har jag uppfattat är svårt hos många, jag förstår dock inte varför. Hur svårt kan det vara att lägga några ägg i en gryta med vatten? Eller att hälla upp en skål med naturell yoghurt-kvarg? Visst, svårt att få in en ny rutin, men jag säger gång på gång: det är bara att göra. Det är faktiskt bara att ta tag i det o få ihop en rutin. Tycker du att det inte finns något gott att äta på morgonen, skärp dig, det finns det alltid. Tycker du att det tar för lång tid att göra frukost, gå upp 20 minuter tidigare då och sluta med bortförklaringarna.

Frukosten lägger grunden för hela din dag. Jag har personligen känt av det om jag äter en bra frukost med långsamma kolhydrater, protein och bra fetter, det bidrar till att mitt blodsocker håller sig på en jämn nivå under dagen. Innan, för ett halvår sen ungefär, så hade jag alltid någon form av dipp vid 17:00, alltså ett sötsug eller bara ett generellt sug efter något. Men då såg jag en artikel i nån sån där "mamma-tidning" där det stod nått i stil med "frukosten tar bort ditt sötsug", wow, magi, shit. Man ska inte låta sig själv luras av vad allt som står, men jag pratade med min dietist och kollade om det stämde. Han sa: det som hjälper en att reducera sitt sötsug det är genom att äta 3 bastanta mål och i mellan ta något mellanmål, för att just hålla blodsockernivån. Så han menade på det att det du äter som frukost kommer mer eller mindre påverka ditt kaloriintag under den dagen. Jag köpte det, och gick från att äta så kalorisnål frukost som möjligt (två finn crisps (surdegsknäckebröd) med varsin tesked keso på) till att idag "eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a peasant". Frukosten är mitt favoritmål och jag har verkligen känt av skillnad nu när jag alltid äter en bra frukost.

Om du inte är en "frukostätare" se till att bli det. Släng alla smaksatta livsmedel och köp naturella produkter, ha alltid frukt och bär hemma som du kan ha på och HITTA vad du gillar. Se även till att din frukost innehåller protein, fetter och kolhydrater.
Här är lite förslag:
Protein: yoghurt-kvarg (tunnare i konsistensen än vanlig kvarg om man nu skulle föredra det), kvarg, ägg (vitan), keso, chiafrön, linfrön.

Kolhydrater: havre, havreringar från frebaco (ett bättre alternativ för den som gillar flingor), knäckebröd, fullkornsbröd, frukt & bär.

Fetter: diverse frön och nötter (solrosfrön och hasselnötter är mina favoriter), ägg (gulan), kokoschips (jättegoda att ha på sin yoghurt/liknande som topping) och avokado.

Vit text: 150 g keso (1,5% fett), 120 g naturell yoghurt-kvarg, 30 g blåbär, 50 g hallon, två stycken finn crisp råg orginal och 2 kokta ägg med lite salt på för smakens skull.

Blålila text: havregrynsgröt på 50g fiberberikad havre (ca 1,5 dl) och 2 dl vatten+salt, 25 g blåbär, 20 g lättmjölk, två stycken crips skivor, två ägg + salt.

Röd text: 100 g keso (1,5% fett), 60 g naturell yoghurt-kvarg, 70 g jordgubbar, 80 g banan, två stycken crips skivor, två ägg + salt.

Som ni märker har jag hittat min to-go frukost, älskar detta konceptet! Prova dig runt och snälla; frukost är så mycket mer än en torr skogaholmslimpa med hushållsost o ett glas oboy. Alla dessa frukostar tar under 10 minuter, så ingen idé att skylla ifrån dig 😘

p.s drick alltid vatten till dina måltider, du klarar dig utan juice och mjölk. Drick aldrig dina kalorier.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Postad i: Frågor och svar

Gymmar du med sällskap? Lyssnar du på musik när du tränar? Tips på spotify-lista?

Jag gymmar alltid själv. För mig är tiden på gymmet min mentala-avkoppling, jag går verkligen in i MIN bubbla. In i den bubblan tar jag med min pappas spotifylista, haha älskar den. AC/DC, Judas Priest, KISS, Queen, Iron Maiden, Cornelis Vreeswijk, Eldkvarn, Bruce Sprinsteen, Ebba Grön, alltså det finns så många bra artister och band på den listan. Det kanske märks, men jag älskar att höra en tydlig takt och musik jag kan texten utan och innantill, älskar den där gubbrocken asså.

Vad har du för träningsschema?<3

Alltså jag har program för rygg, ben, biceps/triceps, bål, bröst och axlar som jag skrivit ner i ett A4-block som jag alltid har med mig på gymmet. Jag har idag inget "tids-schema" utan jag kör det jag känner för den dagen. När jag körde på det jag fick av min pt fick jag ett schema för vilket pass till vilken dag som jag noga följde. Kunde vara: måndag- bålstabilitet, tisdag- helkroppsprogram 1, onsdag-aktiv vila torsdag- helkroppsprogram 2 osv.

Jag som förälder, hur kan jag på bästa sätt hjälpa mitt barn? Hur pratar jag med dom? Har du tips? 😊

Mhmm, jag kan inte säga/göra annat än att hänvisa till en dietist. Ditt barn kommer troligtvis ifrågasätta varför, säg då att ni som familj vill lära er mer om kost, motion och hälsa överlag. Sen måste jag även säga: är ni inte nöjda med hjälpen ni får, be om en remiss till ett fetmateam eller annan dietist. Ni ska tillsammans se ett resultat. Se dietisten som ett verktyg, ett hjälpmedel. Jag kan tala för mig själv och säga det att en del inte gillar att ta emot hjälp, men det är bara det att vi får sätta ner vårat "besserwisser-arsle" o ta emot den underbara hjälpen som finns att få!! Men som jag försökt att förtydliga i texten, gå in med inställningen att ni gör det TILLSAMMANS.

Efter din viktnedgång, vad är det svåraste? Svåraste att hålle kvar/upprätthålla?

Jag fattar din fråga, men det är just detta jag förespråkar om: det handlar om att ändra sin LIVSSTIL. När man ändrar den långsamt så är det inte svårt att leva efter den sen. Men det jag tycker är svårt just nu är att inte äta för lite.

Vad tycker du är svårast just nu? Gällande kosten och träningen 😊

Att veta hur mycket min kropp behöver. Hur mycket ska jag äta för att minska min fett% samtidigt öka min muskelmassa? Sen jobbar jag mycket med psyket, till exempel så jobbar jag med att övertala mig själv att jag inte behöver pilla bort paneringen på fisken i skolan och det är okej att äta köttbullarna som mamma har stekt i smör och det är okej att ta en liten bit tårta på kalas. Det är sånna "småsaker" som är jobbigt för mig idag.

Under din viktnedgång, känner du att du fick stöd då från din omgivning? I form av vad? Vad åt du för mat, åt du samma som din familj?

Jaa, eller asså, det är klart att mina föräldrar och systrar vill att jag ska må bra, sen om jag väger 100 kg eller om jag väger 70, det spelar ingen roll i deras ögon. Men ja, jag känner att jag har fått ett bra stöd, de stöttar det jag gör. Det kan vara i form av när jag kommer hem från gymmet och berättar om ett nytt pb (personbästa) då är det liksom en high-five och ett "bra jobbat!". Mer än den responsen har inte jag krävt, de vet att jag endast gör detta för min skull.

I början av min viktnedgång jobbade jag med att bara äta normalstora portioner och sen börja fundera på vad det faktiskt var jag åt (har pratat om digestivekexen innan t.ex) och ändrade småsakerna. Men svar på din fråga: ja jag åt samma mat som min familj. Min familj äter väldigt bra mat, men om det inte skulle sett ut så; skulle jag nog ha ätit annan mat som jag hade varit nöjd med.

Saknar du att kunna äta vad som helst? Eller hur funkar det? Äter fortfarande samma saker som du gjorde förr?

1. Jag kan äta precis vad som helst, finns inga fler regler än: ät inte mer än vad du gör av med.

Det finns inget idag som jag saknar av min gamla livsstil. För mig är det inte lockande någonstans att sitta och proppa i sig 500g godis eller att sitta på donken o käka en hamburgare när jag istället skulle kunna äta en svin god thaigryta, där jag får i mig så mycket bättre fetter, proteiner och kolhydrater än den där vissna cheesen. Är så glad över vart jag är idag!

Vad beställer du på resturang?

Jag tycker verkligen om sallader och grönsaker (de som äter med mig i skolan, de vet hahaha) och har alltid gjort, så kyckling-ceasar eller kebabsallad. Men det är väl väldigt originellt att läsa "SALLADER" på en hälsorelaterad blogg, så tänker säga det att en plankstek, all fisk och en hamburgare, det sitter aldrig fel. Men så fort jag beställer något så beställer jag ost, såser/dressing och bröd bredvid, eller alltid plockar det åt sidan själv. Jag har påpekat det innan: jag tycker inte att det är supergott och det är väldigt kaloririkt, så då plockar jag hellre bort det=problemet löst, fiffigt va!

hur har din kompisar stöttat dig, hur hjälpte de dig? eller struntade de i det, och låtsades som ingenting? Hur fick du egentligen upp motivationen? Då du sa att du försökt många gånger, men du kom tillbaka i princip till samma punkt igen.

Svår fråga... Alltså, när jag började allt detta så var det väl ingen som riktigt la märke till att jag var på gymmet så ofta och det var väl ingen som brydde sig egentligen. Jag fick upp motivationen tack vare min underbara dietist. Han har varit till så stor hjälp. Tack vare honom lärde jag mig att se med nya glasögon, att tänka ur ett annat perspektiv, att inse att det är inte svårt att gå ner i vikt bara man har rätt tänk. Jag har nu gått hos denna dietisten på KSS i 1,5 år, innan det gick jag hos en annan dietist på en vårdcentral i Falköping, men jag och denne dietisten synkade inte. Jag gick snarare upp i vikt när jag gick i Fkp. Det var det att jag fick inte rätt verktyg, jag fick inte det jag krävde av hjälpen/dietisten.

Nu efter, vad får du för respons? Fanns det folk innan som var taskig mot dit/klanka ner på dig? Är folk det nu? Du har en jättebra blogg! 😍

Haha, det första som kom upp i huvudet var när min farbror kom i korsningen hemma och vinkade som hejsan (jag undrade ju vad det var för fel på honom, för vi ses väl ändå nån gång i veckan, så fattade inte varför han var så glad att se mig denna veckan), han vevade ner rutan o sa sen "jaha var det bara du! Jag trodde det var Amanda så smal som du blivit!" Amanda är alltså min mellersta storasyster som alltid varit den där "slim-fit bodyn". Han trodde väl att Amanda hade kommit hem över helgen, men icke; det var bara lilla jag. Med det sagt så har jag fått fin respons både från familj och vänner. En del i skolan ger mig komplimanger och uppmuntran till min förändring, vilket är jättekul, TACK!!

När jag blickar tillbaka på mitt liv så har det varit väldigt mycket hur jag har blivit beskriven som jag tog illa upp på. Jag har fått stämpeln som "hon den kraftiga/tjocka/feta/kraftig benstomme" eller liknande. Då är det väldigt lätt att ta illa upp, men låt oss inse fakta: det var ju sant. Men visst jag har ett namn, Klara Svensson. Vikt är ett känsligt ämne idag och har varit under hela tiden som jag har gått runt på jorden, så kan vi alla bara sluta förklara människorna med kroppstyper. Säg inte "den smala", "plankan", "den tjocka", "fettot". Vet du namnet på personen säg då namnet, hur svårt??? Om du ska beskriva för en annan som inte vet namnet på den omtalade säg då (tar mig som exempel) istället "hon med lugg", "hon med glasögon", vad som helst är bättre än att få återupprepat för sig själv hur sin kroppsform ser ut, för det vet man själv, och DU kan aldrig veta om personen tar illa vid att höra sånt.

Idag bryr jag mig inte ett skit om vad någon säger, det gjorde jag egentligen inte när jag var yngre heller, för det de sa var sant. Fick jag kritik eller om jag får kritik idag, då möter jag den kritiken. Kan vara i form med "ja så om jag är fet, vad gör det? Möt mig" då har man redan satt ner den personen på jorden.. Ett tips: det kan vara vad som helst som du egentligen tar illa upp på, men det du tar illa upp: möt det. Låt oss säga att du är missnöjd med hur din näsa ser ut, en person då kanske säger "potatisnäsa" eller vad som helst, skratta med dem. Säg "hahah ja, min näsa sitter mitt i facet o den är stor som fan, men äsch vafan ska man göra åt saken". Tro mig, personen/personerna i fråga har face-plantat så jävla hårt då.

Likes

Comments

Postad i: Frågor och svar

Kan inte du ge lite tips på olika, nyttiga frukostar? Jag är själv en sådan person som inte kan äta på morgonen men eftersom det är det viktigaste målet om dagen så vill jag ha lite tips för att kunna börja! 😃

Jag ÄLSKAR frukost. Äter alltid samma frukost, haha, naturell kvarg med frysta hallon/blåbär, finn crisp, keso, två löskokta ägg (äggulan ska rinna, mmmm). Jag tror att det funkar bäst att hitta en "to-go-frukost", alltså något du vet hur lång tid tar det att fixa i ordning och som du vet du ändå kan få i dig på morgonen. Min pappa till exempel äter alltid hvregrynsgröt med banan eller äpplemos på och jag äter alltid min frukost. Prova dig fram vad som funkar för dig. Men se till att frukosten innehåller kolhydrater, protein och bra fetter för att starta dagen med en bra och stabil blodsockernivå. Fil, naturell kvarg, keso, ägg, knäckebröd, havregrynsgröt, havreringar (en bättre flingsort), bär, frukt. Det finns otroligt mycket som går under kategorin bättre mat, försök att utesluta det vita sockret och smaksatta livsmedel.

Äter du samma mat som resten av din familj eller lagar du någon enskild, nyttigare mat för att den ska passa dig mer?

Alltså, jag blev mentalt skadad under en tid, det spårade helt enkelt. Jag tänkte för mycket på vad jag åt och att allt skulle vara så jävla kalorisnålt för att jag var as orolig (läs livrädd) för att jag skulle gå upp i vikt igen. Men jag pratade mycket med en nära vän om hur mycket det hade spårat så han sa att jag måste prata med en person som kan hjälpa mig mer än vad han kunde. Tack vare honom så berättade jag allt för min dietist. Så under de senaste månaderna har jag fått i läxa av min dietist att äta det som mamma lagar och att äta mer än vad jag tidigare gjort (gick runt på 1100 kcal/dag vilket är för lågt, så nu försöker jag med 2000 kcal/dag), eftersom jag tränar såpass mycket. Jag ökar kaloriintaget långsamt för att hålla det stabilt. 

Har du något speciellt mål inför sommaren?

Att se min utveckling och att jobba bort min otrygghet, eller hur man ska säga. Jag har även som mål att köpa min första bikini, vi får se om jag hittar en bra. Det är mycket psykiskt som jag jobbar med, men rent fysiskt så är det som nämnt, bara fortsätta och bygga mer muskler.

Vad säger dina föräldrar om din förändring?

Det är inget vi har suttit ner och pratat om så, men det är klart att de är stolta och glada för min skull. Men pappa och mamma säger såhär: vi är jättestolta och glada för Klaras skull, du har ju jobbat med detta sen du var liten. Det är otroligt skönt att det äntligt har lossnat för dig. Du har verkligen fokuserat och jobbat på väldigt bra.

Träffar du någon just nu?

Intressant fråga, har inget svar på det.

Vad har du för matvanor, innan/efter träning?

Frukost, mellanmål: kaffe+frukt, lunchen i skolan, mellanmål: frukt/naturella riskakor+ kaffe (innan gym), middag ett avslutande kvällsmål, om jag känner hunger.

Vad har du för "träningsutrustning"?

Det jag alltid har i gymväskan utöver träningskläder är mitt svarta motståndsband, gymhandskar och mina älskade bluetooth-hörlurar. Jag använder motståndsband för att arbeta mer med småmusklerna runtomkring muskelgruppen jag kör. Till exempel kör jag höftlyft i smithmaskinen placerar jag bandet 10cm över knäna för att känna ytterligare en spänning i höftmuskeln bl.a. Jag är inte den som kan förklara detta utförligt, om du är nyfiken så kan du googla motståndsband/mini bands/resistance bands. Gymhandskarna använder jag när eventuella blåsor på handflatorna har spruckit, detta för att få bättre grepp och för att det svider som fan när det kommer in svett.

Likes

Comments

Postad i: Frågor och svar

Äter du några kosttillskott?

Jag äter bara D-vitamin, eftersom att jag har brist på det, men inget annat.

Finns det saker du saknar som du har gett upp nu när du ändrat dina matvanor, asså saker du än idag cravear?

Jag är väl "lyckligt lottad" eller vad man ska säga, som aldrig har suktat efter, vi säger; såser, ost, mjukt bröd etc. Det är sånt som jag undviker, men det är ju inget jag ändrat på så utan jag har bara fortsatt att låtit bli att äta det, dels för att det är mycket tomma kalorier och för att jag tycker inte det är supergott, så kan lika gärna vara utan.

Hur ofta tränar du?

Fem gånger i veckan.

Har du något mål du vill nå med din träning? Typ nå en viss viktgräns, eller bara bygga muskler?

Jag har som mål att fortsätta minska i fettprocent fast hålla min muskelmassa och fortsätta bygga mer muskler. Jag tycker att det är så roligt att börja se mina "streck" som jag kallar det, förstår ni vad jag menar med muskelkonturer?Iallafall när man ser muskeln när man spänner, jag tycker att det är så roligt, haha, så det är det jag jobbar för, att få se fler streck. Jag försöker även att släppa kontrollbehovet på vad som står på vågen. Jo visst, jag tycker att det är en bra vägledning (TILLSAMMANS med måttband) i början av sin viktresa när man hållit på ett tag så måste man få upp blicken och se det som är i spegeln istället (för att muskelmassan som jag bygger väger mer än fettmassan).

Hur ofta äter du per dag?

Jag äter tre större mål och två mellanmål och ibland ett kvällsmål om jag är hungrig.

Har du en PT som du gymmar med eller tränar du helt själv? Och vart får du dina övningar ifrån?

Sommaren 2016 ville jag få hjälp att sätta upp träningspass som skulle kunna utövas utan en gymutrustning (alltså jag ville jobba mycket med min egna kroppsvikt) eftersom jag hade ett mål då att träna kontinuerligt under hela sommaren, då fick jag jättebra hjälp av en pt på mitt gym. Jag tränar inte med pt:n, jag får papper, vi går igenom de, jag kör vidare i x antal veckor och sedan ses vi igen. Det är den metoden jag kände passa mig bäst. Idag har jag helt okej vetskap själv om vad mina muskler kräver och vad som är bra effektiv träning för mig. När jag ska sätta ihop nya pass och då behöver nya övningar, kollar jag mycket på olika instagramprofiler, en helt klar favorit är Hanna Öberg som har otroligt bra kvalité på sina videos. Hanna har även en kanonbra youtube-kanal, hon är väldigt genuin, vilket jag älskar!

Hur gör du för att ta dig till gymmet så ofta som du gör? Även när du är trött och verkligen inte orkar?

"Det är bara att göra", det tänker jag så fort jag är otaggad och för mig funkar det. Det är verkligen bara att göra. Varje gång efter att jag kört det sista setet och verkligen andats ut, då känner jag verkligen vilken boost med endorfiner min kropp har fått och jag mår så mycket bättre efter, så det är bara att börja och bara att göra det. Sen har jag påpekat detta innan, tycker du inte att det är kul, kör du inte ett pass med ett leende på läpparna, är det rätt träningsform för dig? Prova dig fram!

Vart gymmar du?

STC i Falköping. En jättefin klubb och ett kanonbra gym!

Likes

Comments

Jag har tänkt att ha den första "frågestunden" där du, vem som helst, kan fråga mig vad som helst. Du kan ställa dem här nedanför i kommentarsfältet, anonym eller inte det väljer du själv! Du kan gärna skriva om du har önskemål på inlägg också!

Vill verkligen poängtera det att du kan vara vem som helst, förälder, annan vuxen, ungdom, över/under/normalviktig, precis vem som helst, finns heller inga dumma frågor! Jag kommer svara i den mån jag har egen erfarenhet och kunskap.

Puss o kram på dig

Likes

Comments

Postad i: Jag, min historia

Jag, som ni vet, har gått från en ohälsosam relation till mat, från ett ohälsosamt BMI och från noll träningsmotivation till att idag ha vetskap om vad jag stoppar i mig, ett helt okej BMI och jag ÄLSKAR att vara på gymmet, lika stor kick med endorfiner efter varje pass! Resan hittills har egentligen inte varit så svår, men ett tålamod av stål har definitivt krävts.

Vart står jag idag är då frågan. Vad är mina nya mål? Är jag nöjd? Är jag klar? Jag har nu börjat en ny resa, jag står på outforskad mark och jag är så osäker på vad det är som krävs. Det jag vet är att ett bra resultat tar tid, lång tid. Jag har så mycket kvar att ge och jag vill lära mig mer om kost och hälsa överlag. Mina tankar och mål just nu är att lyfta mer på gymmet och att bygga mer muskler. De förändringarna jag hittills har sett får mig att bli lycklig inombords, det att jag nu vet att jag kan klara av det jag en gång trodde var omöjligt. Det är mycket småsaker jag sett hos mig själv som kanske ingen annan skulle tänkt på, men jag kan idag se mina fotknölar, jag har faktiskt käkben haha, jag har fått smalare fingrar och jag har idag mellanrum mellan tårna. Dessa saker ligger mig väldigt nära hjärtat för det är en såpass stor grej för mig. Försök att tänka dig själv att du varit utan detta hela ditt liv, mellanrummen mellan tårna, att kunna se din fotknöl eller att se dina ansiktskonturer, och nu efter allt slit se det. Att jag inte bara ser fett på min kropp, det är för mig en mer psykisk omställning än fysisk.

Jag tror att det kommer ta lång tid innan jag är nöjd, men vad jag hittills har åstadkommit är jag stolt över men jag har än idag svårt för att se mitt nya jag i spegeln. När jag till exempel är och shoppar så tar jag fortfarande de storlekarna jag hade för ett år sedan och då när jag står i provrummet så är det för stort, det sitter i min ryggmärg att ta den största storleken jag hittar.

I vilken riktning du än står, fortsätt mot det mål du en gång satt upp och skrik till dig själv varje dag att din tid kommer, ditt resultat kommer visa sig gällande allt

"Den vinner som är trägen, den förlorar som ger upp"- Lars Winnerbäck, Elden

Likes

Comments

Detta inlägg kommer inte handla om vikt hit och dit eller om din fysiska prestation, utan om psyket, vad som jag tror är grunden till allt. Hur du tänker är den största byggstenen.

En vän skrev följande till mig iförrgår: Klara. Hur kan du vara så positiv hela tiden, engagerad och fortfarande så målmedveten? Hur pallar du gå till gymmet fem dagar i veckan som ligger på andra sidan stan? Vart får du din energi ifrån, hur kan du alltid ha huvudet så högt? Du lyckas med det som många anser omöjligt, att palla. Hur lyckas du?

Vad svarar man på det? Hur svarar man på det? Hur svarar jag kort, koncist och precis på det? Finns det ett recept på hur man lyckas? Jag tror ja, ja det finns ett recept. MEN, här kommer det där klyschiga svaret du egentligen inte ville läsa, det är ditt recept som kommer funka för dig. Du måste verkligen hitta ditt välmående i det du håller på med, det är grundingrediensen, till allt.

Fråga ett: hur jag är så positiv dag ut och dag in? Motfråga: varför skulle jag vilja vara negativ? Varför skulle någon vilja vara negativ? Jo, det är något som du väljer. Du väljer om du vill börja din dag på ett positivt sätt eller inte. Du väljer om du vill se de gråa molnen eller om du vill se solskenet som spricker igenom. SJÄLVKLART har jag stunder, dagar då jag bara vill kväva allt och alla i min omgivning (nej detta är inte ett mordhot, haha). SJÄLVKLART har jag kvällar då jag bara sitter där på sängen och ifrågasätter ALLT. Vem är jag? Vad gör jag? Varför håller jag på med detta? Men då har jag ett standard-svar: "Jag är Klara Svensson, jag är mitt företag. Jag kämpar för att nå mina mål. Jag gör detta för att jag vill må bra." Om allt en dag går åt helvete, då är det ingen idé att gräva ner sig o ta på sig offerkoftan. Det är bara att kasta sig upp på den hästryggen igen och fortsätta där man föll av.

Hur jag fortfarande är så målmedveten är för att jag har satt ett bra mål, har snackat så mycket om detta och jag tycker verkligen att det är viktigt att ha bra mål. Hur jag pallar att gå till gymmet fem dagar i veckan är för att jag tycker att det är kul. Jag tycker att det är kul som fan att stå 20 minuter på cykeln och värma upp (läs svettas som faan) jag tycker att det är kul att se personlig utveckling, jag tycker att det är kul att prova på nya övningar och jag blir lycklig av att känna träningsvärken i den muskelgruppen dagarna efter. Viktigt: skit i att jag går till gymmet fem dagar i veckan, för att när du jämför dig med mig, då jämför du dig med "alla andra", jag menar på just det tankesättet: "alla andra".

Vart jag får min energi ifrån och hur jag alltid (vill hellre säga oftast) håller huvudet högt är för att jag vet hur gott det påverkar att se en glad käft i korridoren. Att se ett leende på ett par läppar påverkar en utan att man tänker på det. Jag tycker inte om att gräva ner mig i diverse problem, gillar inte ens att se på "problem" som något dåligt, det är något som kommer till en och man ska se det som en möjlighet att växa som person, back to track: mår jag dåligt tar jag tag i det när jag är i min trygg-zon. När jag är med en nära vän jag kan få råd av eller när jag är med min familj. Jag får min energi från mina förebilder. Vad har jag då för förebilder? Många utav dem är individer som jag kallar familj, men en "förebild" för mig kan även vara en bra podd, då kanske man inte säger en förebild men du förstår vad jag menar.
Jag har två fantastiska systrar som ger mig så mycket energi genom lärorika konversationer, vilket jag värdesätter så otroligt mycket. Jag bor tillsammans med två individer, mamma och pappa, två personer som känner mig bättre än vad jag själv gör, två personer som vet koden till min inre kärna. Jag har fått ett privilegium att få leva med personer som gör djupa inflytanden, och jag älskar att gå i deras fotspår MEN med mina egna skor.

Jag vill tipsa er om en ljudbok och två poddar som min syster fick mig att lyssna på. Tro mig när jag säger att det som sägs i den boken och i de poddarna det kommer starta ett mycket bredare och ett helt nytt tankesätt hos dig. Nu kanske du tänker "åh nej inte ytterligare en jäkla podd", jag håller med, hade samma inställning innan jag lyssnade. Jag råder dig verkligen att du lyssnar på dessa ↓

Klicka på bilden så blir du förflyttad till rätt sida där du kan lyssna när du vill. (Har även länkat nedanför om det skulle vara några problem, kopiera då länken

Kjell Enhager, sommar i P1: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/571822?programid=2071

Kjell Enhager, vinter i P1: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/652720?programid=2071

Mike Blixt & Andreas Larsson, Stjärnögon - Innan Dom Slocknar: http://www.stjarnogon.se/lyssna finns även på spotify: https://open.spotify.com/album/0pSkhPe6wAyWnc6SAmPViY

(Mitt favoritavsnitt/kapitel är "storstädning av negativ energi".)

Likes

Comments

Postad i: Träning

Vad ska jag träna? Hur många gånger i veckan? Måste jag träna? Varför ska jag träna? Vilket gym är bäst?

Det finns så mycket frågor, angående träning, som jag tror passerar väldigt mångas tankar. Till dig som är ny med det här med träning, fråga dig alltid frågan varför. Varför vill du träna? Gör du det genuint för dig själv, eller tänker du bara skaffa ett gymkort för att "alla andra" har det? När du har svaret på den frågan så kan du fortsätta läsa.

Det viktigaste med allt rörande viktupp/nedgång är att du måste ha tankesättet att du gör det för dig själv och dig själv endast. Ett liknande scenario är när du står i klädbutiken, ser den där jackan, de där byxorna eller den där t-shirten som du sett "alla" har på Instagram eller liknande, köper du kläderna för att DU vill ha dem, eller köper du det för att det är något som "alla andra" har? Du når inte ditt mål för att samhällets ideal vill att du ska se ut på ett visst sätt eller att (som jag påpekat innan) "den personen är så snygg, så vill jag se ut imorn", tänker du så är den enda vägen ut genom dörren. Du måste bygga upp ditt tankesätt innan du påbörjar DIN INDIVIDUELLA resa och du MÅSTE ha det klart för dig att du gör det för dig själv.

Varför tror du att det bästa för dig är att göra som "alla andra" (jag menar på det att det är väldigt mycket idag på sociala medier att man ser folk som tränar på gym och i princip bara lyfter skrot) och skaffa ett gymkort? Du måste hitta din träningsform, vad som är rätt för dig. Det kan vara lagsporter, springa spåret i skogen, gå ut och gå, simma, cykla, vattengympa eller gymma. Men om du tycker att det är tråkigt att gymma, då är det inte rätt för dig just nu. Om jag inte hade tyckt att det var kul att gå till gymmet och spendera timmar där, då hade det varit bortkastad tid. Till exempel när jag var yngre (från 9 till ungefär 14 år) och pappa bokstavligen drog med mig till spåret för att springa tre gånger i veckan. Det var ett helvete och så otroligt tråkigt, det slutade alltid med ett jävla gnäll från mig och alla möjliga bortförklaringar kom upp, men pappa drog med mig ändå ":)", hatade gubben då haha. Ne men skämt och sido, löpning var inte rätt för mig, inte en enda gång. Men jag hade ju blivit intalad att "du måste springa för att gå ner i vikt", så jag visste inte att träning överhuvudtaget kunde vara roligt. Jag har provat olika sporter, lagsporter och individuell träning. Jag har hittat vad som funkar för mig och min kropp. Så mitt bästa tips angående träning, PROVA DIG RUNT! Hitta vad som funkar för dig, låt det ta tid för när du hittar rätt sen, du kommer tacka dig själv att du lät det ta tid.

Likes

Comments

Postad i: Kost

I förra inlägget sågade jag dieter. Men vad ska man då äta och tänka på? Vanlig jäkla mat och tänka på kalorierna. För att: det är ett kaloriöverskott/underskott som påverkar din vikt. Långsamt resultat är det bästa resultatet, det är det som är stabilt och hållbart, för att då har du även fått till dig kunskap under den långa tiden, du har ändrat ditt tänk och din livsstil. Så om du i början skär bort 500 kalorier varje dag, tillexempel den mackan på förmiddagen som egentligen inte mättar ett skvatt, drick blå mjölk istället för röd/grön och ät nått annat än rostmackorna på kvällen som heller inte mättar bra. Alltså; 500x7= 3500 kalorier mindre i veckan, vilket ger en viktminskning på cirka ½ kg i veckan. Jag rekommenderar starkt (som ni märker) att man "skyndar långsamt", eftersom att vi strävar mot att HÅLLA ett långsiktigt mål. Därför tycker jag inte att du ska minska med mer än 500 kcal/dag, för att just ha det hållbart.

Återigen, vill du gå ner i vikt så måste du äta mindre än vad du gör dig av med, tvärtom om du vill gå upp. För mig var det såhär att först la jag av med att äta så mycket på lunchen i skolan (som jag skrev om i inlägget "2") men sedan när jag hade kört med det konceptet ett tag och min magsäck hade vant sig, så var jag tvungen att lägga i nästa växel och göra ytterligare förändringar, eftersom att kroppen kräver fler ändringar och "chockar" för att fortsatt utveckling ska ske, och för att undvika att hamna på en platå-vikt. Det var i den vevan som jag började gå hos min nya dietist på KSS (sjukhuset i Skövde). Där la vi upp vad jag åt under en dag, det var inte överdrivet mycket men det var osmart mat. Tillexempel så kunde jag äta flera digestivekex doppade i mjölk (ööö så gott), burkmajs, tortillabröd, rostmackor, feta såser och röror som jag egentligen inte hade en aning om att det var så onödigt och så kaloririkt. Till exempel; i ett digestivekex är det ca 70 kcal, 1 matsked smör ca 105 kcal, burkmajs är i princip bara sockerlag (det är alltså inte nyttigt bara för att det är en grönsak) och feta såser bör man ge upp. Min dietist på KSS hjälpte mig att se på mat på ett annat sätt, att det är det lilla som blir mycket, det som påverkar i längden. Det är den där extra kakan på kaffet, tortillabröden till tacosen, det är det som påverkar i slutändan, inte den pizzan du åt förrförra veckan. Missförstå mig rätt: du måste ABSOLUT ha en stabil grund = utesluta det som är uppenbart så som:

- Sockerladdad "mat", godis, glass, kakor och det som innehåller mycket socker och transfetter

- Mat i mängder, nöj dig med en bra tallriksmodell-portion. I skolan, på jobbet, matlådan, vart som helst, lägg på mer grönsaker och sallad på tallriken för att inbilla dig själv att det är mer mat än vad det är, därav känner ögonen belåtenhet när du ser det som är på tallriken.

- Halvfabrikat, snabbmat osv.

Jag kan med säkerhet säga att alla i dagens samhälle egentligen vet vad som är dålig mat, det är det första man bör ändra, att utesluta den uppenbara dåliga maten (ovanstående). Men SJÄLVKLART, vill du käka godis, naturgodis, chips, kakor, glass (finns så mycket mer gott <3333) så gör det, men VÄLJ din dag. Tänk att EN dag i veckan kan du käka vad du vill, som du mår bra av. Men då är det just en dag, och ge dig tusan på det, du kan! Kan jag så kan du, TRO MIG.

Ja, viktnedgång är väldigt tankekrävande, ansträngande och svårt som fan i vissa stunder MEN varenda sak du gör, liten som stor är så värt i slutändan. Jag måste förtydliga, du som läser min blogg behöver inte vilja gå ner/upp i vikt själv, men en bra kost är något som alla bör ha. Få din kost att bli rutin, det ska bara rulla på, inga konstigheter.

Vad ska man då äta? Kolhydrater, protein och fett. Varför? Jaa, varför behöver bilen bensin? Din, min, ALLAS kroppar behöver drivningsmedel (energi, kalorier) för att fungera. Det är genom kolhydrater, fetter och protein som vi får vår energi från.

Protein: våra byggstenar, protein är det som skulle kunna beskrivas som plåten till bilen. Käkar du bara kolhydrater/fett så är det samma som att stå och tanka "bilen" utan plåt, och då blir det bara en pöl med bensin som inte gör nån nytta. Protein är även något som ökar din mättnadskänsla och som hjälper till att minska sötsuget. Bra källor på protein är bland annat torsk, kyckling, äggvita och det finns väldigt mycket från växtriket som också innehåller protein.

Fetter: DU BLIR INTE FET AV ATT ÄTA FETT(!!). Folk som tänker/säger att man blir fet av fett det är fel, error, kaos. Det är samma sak som o tro att man blir grön av grönsaker. Man blir inte fet av fett, man blir fet av ett kaloriöverskott (som jag verkligen har förtydligat). Men ja, det finns bättre och sämre fett. Till exempel, transfetter, det innehåller inget bra, alltså ingenting, inte ens en vitamin. Det är transfetter som finns i chips, kakor, bullar osv. Bra fetter är till exempel avokado, lax, äggulor, oliver, nötter och fröer. Fetter är nödvändigt för leder, hjärnan, hormonproduktionen, och det är inget som kan uteslutas.

Kolhydrater: varför är många så rädda för kolhydrater? Kolhydrater är det som är den rena energin, protein och fett blir också kolhydrater när det kommer in i kroppen, så vad är problemet? Visst, här finns det också bättre och sämre alternativ, långsamma>snabba. Snabba kolhydrater fungerar så att det höjer blodsockernivån snabbt och du känner dig pigg, men sedan kommer en dipp. Exempel på detta är: vit pasta, vitt ris, vitt mjöl, vitt bröd och i princip allt som innehåller mycket socker, smaksatta livsmedel, läsk, godis etc. Ät istället: fullkornspasta, havregryn, rotfrukter, bönor, linser, quinoa, fullkornsris, fullkornsbröd. De långsamma kolhydraterna mättar mycket längre, och du behöver inte äta en lika stor mängd för att känna dig mätt.

Jag vet, det är svårt att tänka på allt i början, men du håller på att ändra din livsstil, det tar tid! Om du har frågor, funderingar, önskemål på inlägg, hör av dig till mig på min mail: klarasvensson0615@gmail.com


Likes

Comments

Postad i: Kost

Åtta dagar har gått av 2017. Många har påbörjat sina nyårslöften, nya mål och liknande. Om jag känner det Svenska folket rätt så är majoriteten av alla löften: börja träna, äta nyttigt, lägre alkoholkonsumtion, inget socker, osv, det mesta har antagligen med din kropp och kost att göra. Många börjar med dieter, eller funderar på att börja med någon som säger "såhär tappar du de där extrakilona med denna superduperdiet", jag har bara en sak att säga till dig som vill börja med en diet, detox eller liknande: tänk två gånger till. Det är, enligt mig, inget annat än försäljning, skit rent ut sagt. Soppor från olika företag, LCHF, GI-metoden, snabbdieter OSV, slopa det. Visst, det kan vara något som funkar för dig, för stunden(!). Du kan få ett resultat du kan vara nöjd med, men ditt resultat kommer troligtvis inte vara långtidsnärvarande. Jag anser att dieter endast är jojobantning och inget annat. Menas att du kommer gå ner i vikt, när du nått ditt mål kommer du troligtvis återgå till de vanor du hade innan du startade dieten, det vill säga att du kommer gå upp det du gick ner.

Jag vill verkligen förtydliga att alla dieter som du läser om på nätet, i dagstidningen, skvallerblaskan, som du har snackat med grannen eller kollegan om, vart du nu dyker på dem, tänk själv, vad är hållbart. "Tappa 10 kg på 2 veckor jättelätt!" vad du än läser, låter det för bra för att vara sant, så är det så. Det som jag kommer skriva om här på min blogg är inte nån jädra diet, utan det är samma mat du alltid levt med MEN att göra en del finjusteringar.

Det som jag tycker att du bör satsa på är att hålla koll på vad du stoppar i dig. Hur många gånger har vi inte hört det då? Förmodligen en del. Men jag snackar av erfarenhet. Det som funkar är att, om du vill gå ner i vikt, äta mindre än vad du och din kropp förbränner på en dag, om du vill gå upp i vikt så äter du mer. Jag säger inte "ät si och så många kalorier för att gå ner/upp" för att jag kan inte veta vad som är rätt för dig, det vet du själv, det är enklare än vad du tror. Din, min, allas kroppar kostar olika mycket energi (kalorier) för att fungera, BMR, alltså vad din kropp kostar (bränner) i viloläge. Du bränner alltså kalorier av att bara sitta på arslet i soffan. Det jag menar är inte svårare än detta: vill du gå ner i vikt, ät mindre, rör på dig mer. Få in detta i din vardag, i dina rutiner, för att det är då du får ett resultat som håller i längden.

Vi människor är för bekväma, sanning. Det ska gå snabbt, ska inte vara jobbigt eller ansträngande, om du inte är beredd på att vara tålmodig och kämpa som fan för ett resultat/mål du vill nå, då kan du lika gärna ge upp nu o komma tillbaka när du har ändrat inställning. Sluta lipa/gnälla o tro inte att en diet kan hjälpa dig nå ditt långsiktiga mål, inget här i livet är gratis.

Likes

Comments