Godmorgon på er! Här ringde klockan 06.15, var bara att upp och hoppa för att ge hästarna lite frukost!

Sen har jag satt igång en maskin tvätt, lagt in torra kläder i garderoben o lite sånt. Så just nu sitter jag i soffan med frukost och varm oboy! Väntar på att det ska bli just vid 8-tiden så jag kan börja i stallet. Idag kommer nämligen både min mamma och lillasyster hit och stannar hela helgen, ska bli kul 😃

Nä, nu ska jag chilla vidare lite i soffan innan det är dags att ge sig ut i stallet! Ha en bra helg alla 😇

// Klara

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har varit en riktigt lugn dag! Jag hade det riktigt lyxigt på morgonen för Johan mockade och jag kunde börja rida! Så vid 11.30 var de tre hästar jag skulle rida ridna och utrustningen putsad.

Har varit riktigt dåligt väder idag, blåst riktigt mycket så hästarna fick komma in vid lunch och sen så har det regnat och nu kan jag höra genom väggarna hur det nästintill stormar och regnar ute, ruggit väder minst sagt!!

Nu är jag i alla fall helt själv här på gården med 10 hästar och 2 ponnyer att ta hand om! Johan och Evelina har åkt på semester och just nu med detta vädret är jag väldigt avundsjuk. Men jag känner mig själv och jag är inte så bra på att ha semester så bäst jag är hemma och gör det jag bäst tycker om, att vara i stallet 😎

Fredag imorgon, några hästar ska ridas och jag håller tummarna för bättre väder så de kan få komma ut på slingan!

Vi hörs 👋🏼

Miss Mara i Eketorp CCI1* 2015, 4:e placerad 🌟

// Klara

Likes

Comments

Glöm inte att följa mig på Instagram också! Jag försöker även att uppdatera min story på insta också under dagarna! klaralidenkiraly heter jag där ✌🏼️

Vad heter ni på Instagram så ska jag in och kika? 😎

// Klara

Likes

Comments

Idag och igår så har vi hoppat de hästar som skulle hoppa, jag har fått hoppa 5 stycken! Det är verkligen SÅ kul!! Alla utvecklas hela tiden och jag också, för några månader sen kändes det som om jag verkligen INTE kunde rida banhoppning, kände mig helt useless och litade inte alls på mig själv. Men efter två månader här där jag har fått hoppa fina hästar så har det ändrat sig!

Igår fick de äldre hästarna hoppa, så för min del var det Zuma och Nekita! Johan hade ställt två hinder väldigt klurigt ur sväng där man inte hade nåt stöd från väggen. Så då fick vi lite att bita i! Zuma hoppade väldigt bra och jag har hittat en ny växel på honom där jag lättare kan komma väntandes till hinder istället för att han ska gå av stort. Fokus på Zuma och Nekita var för min del på att vara tydligare när jag vill att de ska vänta, det gör inget att man håller emot i handen när man har ett läge där man vill be hästen om ett galoppsprång till. Bara man har satt galopp i svängen och hästen är i balans. Den ridningen har gjort stor skillnad på Zuma! Han hoppar riktigt bra nu 🌟

Idag fick de yngre hästarna hoppa! 5-åringen Casall hoppade superfint, tränade tillsammans med Elvira och Vibeke. Som första övning så fick vi komma på hinderna ur sväng men att i svängen endast fokusera på vägen och galoppen, och först titta på hindret när man har kommit ur svängen. Detta för att man inte ska bli för låst vid hindret så man tappar svängen och galoppen. Väldigt nyttigt! Men det tyckte jag var klurigt!! Kom verkligen inte rätt alla gånger, men framförallt på de yngre hästarna jag hoppade idag så har man inte det registret i dem att man kan ändra något innan hinder, så då är just galoppen och vägen så viktigt! Så en riktig tankeställare till mig idag. Nirvana, 4-åringen fick också en riktigt guldstjärna idag!! Så himla duktig och klarade av de svåra vägarna super, så nu får han en välförtjänt veckas vila när chefen åker på semester imorgon.

Man inser verkligen hur mycket mer det finns att lära för varje dag! 💭

Hörs imorgon!

// Klara

Likes

Comments

Jag har alltid älskat att vara på tävling, så fort jag inte tävlade själv så åkte jag med stallkompisarna på tävling. Så har det fortsatt och jag har mer än gärna åkt på tävling utan att tävla själv. Men nuförtiden så kanske inte det roligaste är att åka med på de där småtävlingarna, utan det är att besöka de riktigt stora tävlingarna. För att se, lära och inspireras!


Eftersom jag är fälttävlansryttare så inriktar sig detta inlägget på fälttävlans-tävlingar. Men även ni som inte håller på med fälttävlan borde verkligen fundera över att besöka en av de största fälttävlan någon dag!

I Sverige har vi ju tyvärr i nuläget ingen stor tävling på 3/4* nivå. Tidigare hade vi Malmö som då var helt klart värt ett besök!! Så därför har man istället fått ge sig ut utanför Sveriges gränser! De jag har varit på de senaste åren är Luhmuhlen (GER), Wiesbaden (GER) och Burghley (GBR). Luhmuhlen och Burghley är båda 4* tävlingar och lockar verkligen världseliten. Luhmuhlen har även en 3* klass som även brukar vara Tyska Mästerskapen för Seniorer, så där får man definitivt se de bästa tyskarna!

Det bästa med att vara på de här tävlingarna är just att det är världseliten man ser. Man kan gå terrängbanan, vilket framförallt i Burghley är en helt fantastisk upplevelse. Så stora hinder, trixiga linjer och vackert! De gånger vi har varit i Burghley så har det varit med Lars C, så vi har gått banan, stegat distanserna och sen diskuterat om hur linjen ska ridas på bästa sätt. Sen att få se dagen efter hur allt egentligen rids, det är riktigt lärorikt. För en dag så ska ju jag själv rida runt på de där banorna och få det att se ut som en "walk in the park", så då får man ju börja öva sig redan nu ;)

Det är inte bara tävling, tävling, tävling på dessa ställen. Det är också en så härlig stämning, framförallt i Burghley där folk samlar sig runt terrängbanan och har med sig picknick, eller så går man och köper sig en lemonad, pimm´s eller ett glas champagne i baren. Folk bara älskar att vara där. Det är liksom inte så att när terrängen är slut så försvinner alla, utan då sitter man gärna kvar och köper lite mat eller går en sväng på det enorma och superbra mässområdet!!

Vill man rida på den högsta nivån så behöver man också ut och se på de allra största tävlingarna. Man får en helt annan bild utav det än om man bara ser det på TV. Man får lättare en feeling på vad det egentligen är som krävs av häst och ryttare. Och ett litet tips, har ni en mamma som tycker era terrängbanor är stora och knappt vågar gå med när ni går dem? Ta då med henne till en 3/4* tävling och gå terrängbanan! Så tycker hon inte att dina banor är så stora länge! Been there done that ;)

Har ni besökt några stora tävlingar? Berätta gärna vilka isåfall!

// Klara

Likes

Comments

Hej på er! Hoppas ni haft en lika bra start på veckan som jag har haft! Var -3 när jag kom ut till stallet imorse, men solen sken, klarblå himmel och vindstilla! Underbart 😍

Johan har varit borta i princip Tors-sön, men idag var han tillbaka! Det är ju ändå roligare när man har någon att rida med, även om jag tycker det är väldigt skönt att fixa i stallet och ha hand om hästarna själv. Så stallet blev först fixat, sen trimmade jag en, skrittade ut på en och sen trimmade jag Zuma också innan det var dags för lunch! Zuma var faktiskt fin idag, Johan påminde mig idag om att jag nu måste våga utmana lite mer och ändra på steglängden för att få han mer elastisk. Så det får vi lägga lite mer fokus på!

Efter lunch så trimmade två till i ridhuset och en blev rastad en kort stund på lina! Så nu redan kl 16 så är allt klart och utrustningen putsad. Bara kvällsfodring senare! Allt går SÅ mycket enklare när det är sånt här väder alltså.

Nu blir det ett litet träningspass för mig, sen måste jag städa lite...

Men håll utkik här ikväll för då kommer det ett inlägg om varför jag tycker det är värt att besöka de stora tävlingarna, och vilka jag har varit på! Så kika in här lite senare 😎

// Klara

Likes

Comments

Idag har det varit en sån rätt så ospännande dag! Jag har gjort stallet och ridit några hästar! Har visserligen haft bra pass på de jag ridit! Men det trååååkiga vädret fortsätter... Fint men kallt på morgonen men efter lunch började det regna och hästarna fick komma in tidigare. SÅ tråkigt!!

Men, men! Inget jag göra åt! Jag har under eftermiddagen kollat lite på livesändningarna från Friends. Nu på kvällen blev det tacos till middag 🌯 och så har jag börjat kolla på en för mig ny serie, Tretton skäl varför, verkar riktigt bra!

Imorgon blir det stallet och ridning, på eftermiddagen åker jag till min mormor för att baka pepparkakor! Ska bli så mysigt, tradition att alltid baka pepparkakor hemma hos vår mormor 💕

Vi hörs imorgon!

// Klara

Likes

Comments

Ridsporten är speciell på så sätt att man gör det för det mesta tillsammans med sin familj. Det är ofta ens föräldrar som skjutsar en till stallet, hjälper en i stallet, kör en till träningar och tävlingar på deras lediga tid. Allt för att vi ska få hålla på med det vi älskar. Det är även föräldrarna som betalar allt som behövs för att vi ska kunna hålla på. Ska man satsa och komma upp på elitnivå och med i landslag så krävs det att man blir ett team med sin familj om man inte har hjälpen/finansiering från annat håll.

De större ungdomsmästerskap jag har varit på såhär långt i min karriär så har mina svenska lagkamrater kommit med sina familjer, likaså har jag varit där med min mamma. Något som jag och min mamma har gjort är att vi verkligen har jobbat som ett team. Hon har mer varit där som min hästskötare än som mamma. Det kanske kan låta lite taskigt i vissas öron. Men detta har gjort att vi har sluppit allt tjafs som kan uppstå när man enbart är familj. Vilket är så otroligt viktigt när det kommer till tävling och det är dags att prestera.

Jag har haft en enorm fördel i att min mamma har jobbat med hästar och som professionell hästskötare, klart, det underlättar massor! Hon vet vad som ska göras och jag är fullt medveten om att det är många som har föräldrar som aldrig haft kontakt med häst innan deras barn började. Men jag har haft en stor fördel i att när det har kommit till tiden vi spenderat i stallet och på tävlingar så har jag och min mamma haft en mer professionell relation till varann än en mor-dotter relation där bråk lättare kan uppstå. För är det något man ofta ser och hör på tävlingar så är det tyvärr bråk mellan barn och deras föräldrar. Jag och min mamma har aldrig haft problem med att "beordra" varann, men det är för att vi har jobbat som ett team.

Ett exempel är när jag skulle rida mitt första Junior EM 2014 i England. Det var min första tävling utomlands så allt var väldigt nytt. Under hela den veckan så skötte mamma min häst Miss Mara, hon borstade, gick promenader, betade osv... Allt för att jag skulle kunna fokusera fullt ut på tävlingen och jag visste att hästen blev skött precis som den skulle. Jag spenderade såklart också tid i stallet, men det var mamma som hade huvudansvaret vad gällde hästen. Jag såg till att utrustning var i ordning och jag själv kontrollerade all utrustning innan jag satte mig upp. Jag skulle aldrig skylla på min mamma för att ha gjort fel gällande utrustningen, det är mitt ansvar att se till att allt sitter som det ska. Likaså vad gäller packningen, det har alltid varit mitt ansvar att se till så att allt kommer med.

För att fortsätta om EM i England så gav det helt klart resultat. Jag hade min tränare Lars Christensson där som var där som min tränare och coach. Vilket var otroligt skönt och en trygghet. Den veckan tror jag inte att jag och min mamma tjafsade en enda gång. Vi visste vad som gällde och vad våra ansvarsområden var. Det gjorde att vi lyckades göra vårt bästa resultat vi hade gjort dittills. Första nollan någonsin i hoppningen och vi blev bästa svenska ekipage.

Med detta menar jag inte att alla måste ha en mamma som min mamma ;) Utan jag tror att det är så otroligt viktigt att man är tydlig med vad det är som förväntas utav var och en. För let´s face it, vi klarar inte det utan hjälp! Vi behöver vår familj eller vem än det nu må vara som hjälper oss. Ser man på Team GB när de kommer till J/YR EM så har de med en groom till varje häst. Jag vet inte den exakta anledningen till detta, men jag kan tänka mig att en anledning är att föräldrarna inte ska involvera sig för mycket så det blir tjafs som kan störa prestationen. Men, det går att ha sina föräldrar som hjälp.

Jag tycker detta är ett intressant ämne att diskutera och fundera över. Detta är lite av mina erfarenheter och tankar kring detta, kommentera gärna vad ni har för egna erfarenheter och tankar kring detta!

// Klara

Likes

Comments

Idag har varit ännu en sån bra dag på jobbet! Vi har varit i Laholm med två hästar idag också, idag fick 4-åringen och 6-åringen från England följa med!

Jag fick hoppa 4-åringen, eller Nirvana som han heter. Han kom till Johan för tre månader sedan och har på den tiden gått från att vara sadeltam till att idag hoppa en hel tävlingsbana! Så himla duktig och trevlig individ att jobba med. Där var väldigt mycket att titta på under alla hinder för honom idag, grindar i alla möjliga former och färger och plastmattor. Men han hoppade allt superduktigt!! 🌟

Det är så kul att jobba med så unga hästar, man blir så glad för så små saker som man tar för givet med de äldre hästarna. Det är även en bra omväxling i ens egen ridning att få rida rutinerade hästar som kan allt och sen få rida de som man ska lära så de till sist blir som de rutinerade som kan allt!

Har alltid ridit mycket unghästar och har alltid gillat det! Började redan när jag var 8 år gammal och vi skulle rida in våran 3-åriga c-ponny, självklart med mammas hjälp. Men det var jag som fick rida, så jag fick lära mig tidigt!

Imorgon väntar ännu en jobbdag, vi hörs!

// Klara

Vår C-ponny Hinders Earl Grey vi köpte och red in som 3-åring, på bilden är han 5 och jag 10 😇

// Klara

Likes

Comments

Idag har vi varit på öppen bana i Laholm! Zuma fick följa med och så bra han gjorde det 😃 mycket bättre än sist, inte alls så spooky utan mycket bättre rytm och kontroll genom hela banan. Vi hoppade två rundor på 110. Första rundan felfri och ett ner på andra rundan som jag helt tar på mig.

Han har blivit så mycket mer ridbar mellan hinderna och vi har alltid haft så trångt på alla distanser men nu får vi plats och jag kan börja rida honom istället för att bara behöva bromsa hans stora galopp.

Det jag nu fortfarande behöver träna på är att verkligen jobba galoppen i svängen så han är helt klar när jag kommer ut ur svängen. Allt för att han alltid ska vara redo för att kunna ha möjligheten att komma nära och ändå hoppa upp ordentligt. Jag ser gärna de lite stora lägena, det har blivit väldigt mycket bättre men det kan fortfarande bli bättre. Så när jag ligger på ett "halv-steg" så rider jag av på det stora. Men vi behöver träna på att istället lägga in ett till, för att när jag rider en bana kunna ha så många valmöjligheter som möjligt! Det bästa är ju såklart att komma perfekt på alla hinder, MEN, det gör man ju inte alltid...

Är verkligen riktigt nöjd med Zuma idag, han blir bättre och bättre hela tiden. Hoppar med gott självförtroende och börjar kännas starkare och starkare i kroppen!

Imorgon blir det Laholm med två hästar till! Uppdatering följer 🐎

// Klara

Litet filmklipp på min fina häst från idag 🌟

// Klara

Likes

Comments