Idag har jag spenderat hela dagen i Flyinge på Chris Burton's clinic! Det har varit riktigt kul att få se och lära från en av världens bästa ryttare. Perfekt med något sånt här när man är igång med vinterträningen.

Var i Flyinge redan kl 8.30 för att hjälpa till att bygga banan. Sen har jag varit nere på banan och hjälpt till vid behov hela dagen. Så har verkligen inte missat en sekund av något idag!

Clinicen var riktigt bra, det var kul att det var så många olika grupper med allt från unga hästar, J/YR och OS-ryttare. Så man kunde verkligen få följa den röda tråden och se Chris hjälpa till att lösa olika problem.

Några grejer jag la extra märke till är att han verkligen ser till att renodla hjälperna, dvs. gas och broms. När man tar i tygeln så ska hästen bromsa och när man går till med skänkeln så ska hästen svara framåt. Han jämförde ridning lite med formel 1, man skulle ju aldrig få för sig att köra ett formel 1 lopp där bromsen inte funkar. Samma är det för oss när vi ska ut i terrängen. Bromsen måste fungera. Så flera grupper fick börja med att galoppera på diagonalen och från galoppen göra halt. Här skulle man såklart göra det med så små hjälper som möjligt, men lyssnar inte hästen så skulle man ta tag ordentligt så den lyssnar. Chris skolar sina hästar så bara han ger en signal med rösten så vet de att det är broms som gäller.

Samma var det med den första hoppövningen där de fick göra halt efter hindret. En väldigt basic övning, ett kryss med travbom sedan fem galoppsprång till en oxer som höjdes upp efter hand. Chris sa att det är en övning han gör ofta som uppvärmning, den ger både häst och ryttare självförtroende.

De hoppade sedan flera olika linjer med blandat terränghinder och banhoppningshinder. En linje som var intressant att se hur de löste var en oxer med sen böjt spår på 6 väldigt framåt galoppsprång till ett räcke följt av ett till räcke på 3 galoppsprång. De 3 galoppsprången blev såklart korta, men planen var att man skulle rida framåt efter oxern på de första 4 galoppsprången för att sedan kunna sitta still och vänta för att få plats med de 3 galoppsprången mellan räckena.

Lika mycket fokus som han la på bromsen la han såklart på att gasen också ska fungera. Hästen ska lyssna på DIG oavsett om den är rädd för något eller inte, så ska hästen lyssna på dig. Precis som han sa så kan man inte visa hästen allt i världen utan även när hästen blir rädd så ska du bara kunna smacka och hästen ska vara mer "rädd" för dig än vad den är för hindret. Rädd är fel ord, men den ska lyssna till dig och ha respekt för dig.

Jag la även märke till att han till flera ryttare sa åt dem att sätta sig ner i sadeln (inte tungt, utan fortfarande ett lätt säte) mot hindret, detta för att kunna känna hästens rytm och kunna räkna sina galoppsprång fram till hindret bättre.

Det jag framförallt kommer ta med mig är hans fokus på att hästen verkligen ska lyssna på dig. Det har ju såklart varit fokus för mig också sen innan, men sättet han förklarar det på och sen får det att fungera får mig att tänka till en extra gång. Jag kommer väldigt lätt till att sitta och tjuvhålla lite på mina hästar hela tiden, men gör jag det så slutar ju hästen till sist att lyssna på mig och tar inte bromsen när jag väl behöver den. Och det är något som händer på mina hästar. Så nu ska jag verkligen tänka på det varje pass, träna på halter för att få hästarna att lyssna och vänta på mig, samt att de ska lyssna framåt. Så fort jag lägger till benen så ska de svara framåt direkt.
Det är ju A och O i all ridning, men så viktigt det är att bli lite extra påmind och få det förklarat på ett annat sätt.

Denna clinicen är absolut en av de bättre jag varit på! Det är saker man verkligen kan ta med sig hem och jobba på, det är enkelt men sånt som gör stor skillnad i slutändan!

Så nu sitter jag på tåget hem mot Danmark fylld med motivation! Nu jäklar ska hästarna bli lydigare än någonsin 😉

// Klara

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Sitter just nu på tåget mot Sverige!

Ikväll så ska jag på mingel på Hotell Duxiana i Malmö som Swedish Eventing anordnar inför Chris Burton clinicen som är imorgon! Brukar alltid vara trevligt med såna tillställningar.
Sen imorgon så ska jag såklart till Flyinge och spendera dagen där för att se och lära! Meningen var att jag skulle rida med på träningarna som är på söndag, men det blev för svårt för oss att få över en häst från Danmark nu denna helgen eftersom jag inte har någon egen bil att köra i. Så jag får kolla från fots istället, men jag tror nog att jag lär mig minst lika mycket av att kolla på alla olika grupper imorgon. Men det hade såklart varit lite coolt att få rida för honom.

Sen åker jag hem imorgon igen efter clinicen. På söndag börjar träningsläger som vi anordnar, tror det kommer 6 stycken. Så håller det på tills på tisdag! Så det är fullt upp. Idag var jag ute i ridhuset med första hästen kl 05! Men kl 12 så var stallet klart till alla 20 hästar och jag och Tobias hade ridit/longerat de 10 hästar vi har som ska ridas. Så idag var vi effektiva 😎

Vi hörs efter clinicen imorgon, då har jag nog en del tankar i huvudet 💭

// Klara

Igår var det helt underbart väder, vindstilla och strålande sol ❄️☀️

Likes

Comments

Idag har 6 hästar blivit hoppade, varav fem på terrängbanan! Tror hästarna njöt lika mycket som jag. Gick bra med alla faktiskt. Hoppade mina tre egna, Tobias häst Karisma som jag rider, Delux som är en häst på utbildning/försäljning och så en till som är här i 2,5 vecka medan ryttaren är på semester. Så 6 helt olika hästar, väldigt nyttig träning att själv få hoppa så många pass på en dag.

Mindre kul är att jag har blivit förkyld... Har känts som om jag har haft knivar i halsen hela dagen 🤒 men idag blev vi klara i okej tid så jag ska gå hyfsat tidigt i säng och hoppas på att jag kan sova bort det!

I helgen kommer Lars och har träning plus att vi har showklasser på söndag. Så jag har verkligen INTE tid att vara sjuk nu... Ska dessutom rida tre hästar i showklasserna på söndag, tur min mamma kommer i helgen så jag har en hästskötare 🙈

Ha det bra!

// Klara

Sgt. Pepper på Kalundborg Horse Event 2015 🌟

Likes

Comments

Japp, som rubriken lyder så har jag sen tre veckor tillbaks en ny häst i stallet!

Fernhill Cloughan
Född 2012
E. Cruise On, som i sin tur är efter Cruising, som bl.a vunnit GP i Aachen. Har gett flera fina fälttävlanshästar, bl.a Mr. Cruise Control (seger i 4* och flera placeringar med Andrew Nicholson).

Han kommer ifrån Fernhill Sport Horses, som är ett av Irlands största handelsstall av topphästar.

Ska bli riktigt spännande att se vad det kan bli av denna killen.

Film på honom kan ni se här 👇🏼

Likes

Comments

Ännu en ledig dag idag! Har varit riktigt skönt med en lugn helg med lite festligheter igår. Var riktigt trevligt med trevligt folk och god mat!
Kvällen började dock lite udda med att vi gick ut i garaget så skulle där smakas surströmming 😉 något de fått för sig att de skulle prova. Jag själv har aldrig provat, men FY som det luktar!! Förstår inte hur några av dem kunde stoppa det i munnen. Jag nöjde mig med att stå på avstånd och filma haha...

Idag har jag bara fixat stall, ridit fyra hästar och när jag var klar med det så sprang jag en tur på nästan 6km. Var riktigt skönt faktiskt. Efter det så har jag bara slappat, legat i soffan och inte gjort någonting faktiskt haha.

Vi ska snart äta och kolla på en serie vi följer. Sen blir det en sväng i bubbelbadet tror jag och sen är jag mer än redo för en ny fullspäckad vecka. Nästa helg blir det ingen vila för då har vi träning för Lasse och Showklasser 😎

Ha en fortsatt bra söndag!

// Klara

Likes

Comments

Idag har det varit en väldigt lugn dag, nästintill helt ledig faktiskt. Först sovmorgon till kl 08, sen var vi ute och ordnade stallet efter frukost. Idag vilar alla hästarna så efter stallet så stod det städning i huset på schemat.

Sen har jag hjälpt till att förbereda mat eftersom det ikväll blir firande av Tobias som fyllde år i måndags 🎉 så nu ska jag bara äta och vara social resten av kvällen!

Ha det bra!

// Klara

Likes

Comments

Så var det fredag kväll! 14 hästar löshoppade idag, så största delen av dagen gick åt till det. Gick fint med alla hästar. Intressant att se från marken hur de löser olika uppgifter och hur de ändrar sin hoppning beroende på hur man hjälper dem med olika hjälpbommar.

Nu har vi precis varit och spelat badminton i 1,5 timme! Det är verkligen riktigt kul 😄 vi gjorde det förra fredagen också. Kan väl inte säga att jag är så värst bra på det men kul är det! Framförallt kul att få göra något helt annat.

Idag återstår bara att kvällsmocka och fodra sen ska vi äta och kolla Xfactor!

Ha en trevlig fredagkväll 👋🏼
// Klara

Likes

Comments

Här ekar det tomt! 🙈 har varit SÅ dålig på att uppdatera det senaste... Tiden har inte riktigt funnits där. Varit rätt fullspäckade dagar, och när jag väl går och lägger mig så tar det 3 minuter sen har jag somnat! Sen hjälper det ju inte att tiden går så fort!! Plötsligt har det snart gått en månad av detta året, galet!

Hästarna jobbar i alla fall på fint. Träningen trappas upp mer och mer nu. Vi var på hopptävling i söndags där de gjorde fina rundor med bl.a en seger och en 2:a plats.

Idag så har det varit lite lugnare för hästarna, antingen har jag ridit på tur eller lösgörande arbete. Igår hoppade vi serier på alla hästarna, så blev bra för dem att jogga sig ur lite träningsvärk.

Just nu sitter jag och fixar lite grejer på datorn, bl.a lagt upp här på bloggen om de showklasser vi ska ha i februari! Om en stund ska vi äta sen ska jag ut för att kvällsmocka och ge hö innan jag ska ha en träning kl 20! Sen efter det ska vi bygga upp bana inför löshoppning imorgon, alla ska löshoppas! Nio egna hästar och sedan kommer det fem andra.

Så blir en sen kväll idag och en fullspäckad dag imorgon! Ska försöka få någon film från löshoppningen imorgon 🐎

Ha en trevlig kväll!

// Klara

Likes

Comments

SHOWKLASSER I FÄLTTÄVLAN hos Stald Jørgensen/Team CEP i februari!

80 och 90-klass den 5/2-2017 alt.ett datum i mars
100 (ponny 1*) och 1* (ponny 2*) den 26/2-2017 alt. ett datum i mars. Observera att det är fina prispengar i dessa klasserna, bl.a 3000 Dkr till vinnaren i den 1*!

Det är öppet för både häst och ponny, men de tävlar mot varann.

Anledningen till de två datumen är att vi är beroende av vädret då “tävlingen” anordnas utomhus. Dock uppvärmning inomhus. Utomhus så rider man på fibersandbana och grusbana och det finns bl.a vattenhinder och bank samt flera olika typer av terränghinder och banhoppningshinder.

För alla klasserna så rider man först en grundomgång på fasta terränghinder. I 100 och 1* så rider man efter en optimaltid som vi känner igen från vanlig fälttävlan. Alla som genomför grundomgången går vidare till en omhoppning där största delen av hinderna blir banhoppningshinder och bara något enstaka terränghinder. Omhoppningen blir på tid. För både grundomgång och omhoppning så blir man diskvalificerad vid den 3:e olydnaden. I grundomgången så bedöms fel vid hinder enligt fälttävlans-reglementet. I omhoppningen så bedöms fel vid hinder enligt banhoppnings-reglementet.

Premier:
80 och 90-klass: Rosett till de placerade
100-klass: 1:a plats 2000 Dkr- 2:a plats 1000 Dkr- 3:e plats 500 Dkr. Rosett till övriga placerade.
1*-klass: 1:a plats 3000 Dkr- 2:a plats 2000 Dkr- 3:e 1000 Dkr. Rosett till övriga placerade.

Anmälningsavgift:
80 och 90-klass: 250 Dkr
100 och 1*: 300 Dkr

Det är möjligt att anmäla sig till t.ex terrängträning för Lars Christensson som förberedelse den 3-4/2 och den 24-25/2.

Anmälan görs via en anmälningsblankett (för både showklass och träning)
80 och 90-klass den 3-5/2: https://www.dropbox.com/s/zrft6vokkvns001/Tilmeldingsblanket weekenden 3-5 feb. 2017(1).xlsx?dl=0
100 och 1 den 24-26/2*: https://www.dropbox.com/s/10bbfylvozmaako/Tilmeldingsblanket%20weekenden%20den%2024-26%20februar%202017.xlsx?dl=0

Här kan ni läsa all info från Stald Jørgensen´s facebooksida!
80 och 90-klass: https://www.facebook.com/Staldjoergensen/posts/1222712811108079
100 och 1*: https://www.facebook.com/Staldjoergensen/posts/1227615153951178

Hoppas vi ses! Bara att höra av er vid ev. frågor :)

Film från en av vinterns träningar!

Likes

Comments

Idag har det varit en lugn dag, de flesta hästarna har skrittats ut på tur i det fina vädret! Strålande sol och inte ett moln på himlen 😎 var dock rätt kallt ändå men med massa kläder så överlever man...

Så mina tre hästar skrittades ut, sen har jag trimmat Karisma och en häst vi har i ridning medan ägaren är på semester!

På söndag så ska vi åka på en liten hopptävling! Jag ska ha Peppe och Zuma med mig, Tobias ska ha tre hästar med sig och så Gry med sin häst. Så lastbilen fylls upp med hästar! Blir bra träning för dem att komma ut på lite tävling igen. För Zuma blir det 100 och 105, Peppe går 105 och 110.

Just nu ligger jag i bubbelbadkaret, 43 grader varmt i vattnet!! 😍 så skönt efter många kalla timmar i stallet!
Imorgon ska vi vara igång i stallet kl 06, jag har stallet själv imorgon så får bara hjälp att få ut alla hästar på morgonen. Så blir tidigt i säng idag!

Ha en fortsatt bra kväll! Så får vi heja på Peder att han vinner jerringpriset och att Sverige vinner Handbolls-matchen mot Danmark. Men här hemma får jag låtsas att jag hejar på Danmark 😉

// Klara

Likes

Comments